Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat seniorit esiin

  • Pride -viikko näkyi Helsingin katukuvassa.
    Pride -viikko näkyi Helsingin katukuvassa.
  • Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat seniorit esiin

Helsinki Pride -viikko huipentuu tänään järjestettävään kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Pride –kulkueissa näkee nuoria, lapsiperheitä, keski-ikäisiä ja paljon vähemmän iäkkäitä ihmisiä, mutta se ei merkitse sitä, ettei lesbomummoja ja homovaareja olisi olemassa. He ovat vain näkymättömiä. Me muut emme halua nähdä heitä. Seksuaalivähemmistön vanhusten asioista, asemasta ja ongelmista ei julkisuudessa puhuta.

Neljä vuotta sitten Yle julkaisi jutun, jossa kerrottiin muun muassa kuinka sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat vanhukset eivät saa tasavertaista kohtelua ja seurauksena he haluavat piilottaa oman seksuaalisuutensa varsinkin laitoshoitoon joutuessaan. Se on väärin, koska ihmisillä on oikeus olla ihan vapaasti mitä hän on.

Luin, että Euroopan ainut seksuaalivähemmistöjen seniorikoti sijaitsee Tukholmassa ja Turun Sanomien jutun tekohetkellä sinne oli pitkä jono. Jos Ruotsissa se onnistuu, miksei Suomessakin voitaisiin perustaa sellaisen Sateenkaariväen seniorikoti?

Risto Hartikainen kertoi Ylen haastattelussa: "Ollaan tuttavien kanssa juteltu, että olisi ihanaa, kun olisi sellainen turvallinen hoitolaitos, jossa osataan hoitaa meitä myös silloin, kun me ei enää itse ymmärretä yhtään mitään." Minäkin haluaisin sellaiseen hoitolaitokseen, jossa minustakin pidetäisiin hyvää huolta, vaikka olen kuten olen.

Samassa Turun Sanomien uutisessa sanotaan, että Suomessa Mummolaakso-niminen yhdistys on suunnitellut Suomeen lesbo- ja binaisten palvelutaloa. En tiedä kuinka heidän suunnitelmansa on edistynyt. Mummolaakson väki on tänään mukana Priden kulkueessa. Heidän kotisivulla sanotaan, että ”kulkueessa 50+rekka, johon mahtuu 30 ensiksi ilmoittautunutta.” Pride on kaiken ihmisten juhla, myös seniorien. Hyvä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eiköhän se esiintulo kuulu perustua vapaaehtoisuuteen, eikä sinun vaatimukseesi ?

Käyttäjän amgs kuva

Tulkintakysymys. Tarkointin etupäässä sateenkaariseniorien olemassaolon ja oikeuksien toteuttamista. Haluaako ihminen utse tulla esiin, se on vain hänestä kiinni.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kiitos Ana-Maria lämminhenkisestä kirjoituksestasi!

Käyttäjän amgs kuva

Jokainen meistä matkustaa kohti vanhuuteen, jos kaikki sujuu hyvin ja jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen vanhuuteen. Kaikki eivät pysty varautumaan taloudellisti tulevaisuutta varten. Lompakon paksuus jo määrää millaista hoivaa saadaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos EU:n pakottavaan lainsäädäntöön saataisiin kaapistaulostulopalkkio, vaikka vain 2000€, niin se voisi edistää Anan tavoitetta.

Käyttäjän MajlisLahtinen kuva
Majlis Lahtinen

Tuskin vanhuksilla on halua tuollaisia pakotteista koko mailmalle tuoda esille..Jätä edes vanhuksia rauhaan,,itse voitte täyttää mailman ihan rauhassa.Ja voitte ihan hyvin vaihtaa Suomen lipun''teidän lipuksi ''.

Käyttäjän amgs kuva

Jos ja kun lisääntyminen tapahtuu rakkaudesta, yteiskunta saa ehjiä kansalaisia, jotka pystyvät rakastamaan muita. Hyvä vanhemmus eu ole sukupuolesta kiinni vaan monista muista seikoista. Ilman rakkautta ihminen on kuin tunteeton kone.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä lisääntymisellä ei ole rakkaudenkanssa mitään tekemistä. Tuskin tuo kylämme sonniosuuskunnan sonii yhtä lehmää rakasti toisia enemmän, sillä kaikki kelpasivat jotka tarjolle tuotiin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sallin kaikki kulkueet. Kuitenkaan en hyväksy lasten käyttöä minkään marssin riveissä. Stalinit ja hitleritkin lasten hyväksikäytön hallitsivat.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei paremmissa perheissä ennen vanhaan ollut alkoholisteja eikä homoja. Siihen aikaan täti oli dipsomaani ja Lasse-setä oli periaatteen poikamies.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen heikolla tasolla olevan vanhustenhuollon yksi pienimpiä ongelmia laitoshoidossa olevien kansalaistemme osalta on homovaarien ja lesbomummojen seksuaalisten tarpeiden tyydyttäminen.

Blogistilta on kadonnut suhteellisuudentaju.

Käyttäjän amgs kuva

Ala-arvoinen kommentti, jolla on paljon tekemistä kommentoijan mielikuvien kanssa. Rakkauden osoitus ei ole sidoksissa ainoastaan seksuaalisuuteen. Moni ikääntynyt joutuu hoitokotiin, koskapuolisonsa, omaishoitajansa on kuollut. Seksuaalisuus kuuluu myös vanhuksille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niin kuuluu ja tunnenki erään homon joka toimii elämänkumppaninsa omaishoitajana, tämä on todellista välittämistä lähimmäisestään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Pekka ei nyt oikein halua ymmärtää. Kysymys on siitä, että vanhuksilla on seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta oltava oikeus olla itsensä menemättä kaappiin pelätessään nurjaa suhtautumista sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattihenkilöstön taholta. Pekka voisi pohdiskella omaa suhteutumistaan tätä taustaa vasten.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos Suomessa seksuaalivähemmistöön kuuluville vanhuksille perustettava seniorien Sateenkaarikoti ratkaisee maamme vanhustenhuollon massiivisia ongelmia edes pieneltä osin, kannatan sen perustamista lämpimästi. Olisikin toivottavaa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt toimisivat tehokkaammin asiaan eteen. Toki välillä on aika juhliakin.

Tyytyväiset ja onnelliset kansalaiset ovat koko kansakunnan etu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Toivttavasti Attendo perustaa johonkin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko tässä kommentissa kyse ymmärryksen puutteesta vai ymmärryksen halusta? Olen kahden vaiheella. Tyhmä kommentti joka tapauksessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puhun kyllä tyhmyyttäni kokemuksesta, sillä Kärsämäen kunta on ostanut kiinteistö jotta Attendo voi perustaa kehitysvammaisten vanhainkodin, kiitos kommentistasi!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Setan Yhdenvertainen vanhuus on tutustumisen arvoinen projekti materiaaleineen.

Pride kuuluu kaikille vauvasta vaariin/muoriin/iäkkääseen muusuun.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Olisi myös hienoa, jos julkisuudessa olevat muslimit ottaisivat vahvasti kantaa homoseksuaalien puolesta. Nyt Nazima taitaa olla ainut muslimipoliitikko, joka liputtaa avoimesti homojen oikeuksien puolesta (mistä hänelle iso hatunnosto). Missä ovat Husu ja kumppanit? Husu esiintyy maltillisena suvaitsevana muslimina, mutta koskaan hän ei ole sanonut kantaansa esim. homoavioliittoihin. Vanhoja homoja ja lesboja syrjitympiä ovat pakolaiset, jotka ovat homoja. Heihin kohdistuu vokeissa suoranaista väkivaltaakin.

Käyttäjän amgs kuva

Jokaisen henkilön kanta asioihin on asiansa. En tiedä onko Ozan Yanar muslimi vai ei. Se ei Ole ollut näkökulmastani edes tärkeä kysymys, mutta myös hän oli eilen Pride - kulkuessa. Varmasti muslimien kanta vaihtelee, kuten kristittyjen välillä. Kiitos, että toit esiin pakolaiset, jotka ovat homoja tai lesboja, mutta syrjintä on aina yhtä paha, olisi sen kohde kuka tahansa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ozan Yanar on aikaisemmin ilmoittanut olevansa uskonnoton. Tämänhetkistä tilannetta en tiedä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Otsikossa vaaditaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia senioreja esiin. Miksi se muslimipolitiikkojen kohdalla muuttuukin yksityisasiaksi (mitä se kyllä on seniorienkin kohdalla)? Yksikään homovanhus ei kohtaa väkivaltaa syrjimisen muotona, joten ei kaikenlainen syrjintä ole yhtä pahaa. Väkivallalla ja ulossulkemisella on merkittävä ero.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #23

Politiikkojen uskonnolla ei ole väliä vaan heidän käsityksensä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Suomen eduskunnassa istuu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä syrjiviä henkilöitä. Asenne on tärkeintä eikä uskonto.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #24

Asenteestahan minä puhuinkin. Muslimipakolaiset suhtautuvat niin kriittisesti homoseksuaalisuuteen, että homoseksuaalit pakolaiset kohtaavat väkivaltaa muiden taholta vokeissa. Silloin tärkeätä olisi, että näkyvät muslimihahmot Suomessa ottaisivat kantaa homojen oikeuksien puolesta. Näitä vain tuntuu olevan hyvin vähän. Jännää, että se ei sinua häiritse yhtään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #25

Minäpä luulen että tässä lokissa keskustelee sen sortin suvaitsevaiset jotka eivät halua ymmärtää tuota sinun ajatustasi. Täällä on parempi kun ei puhu liian vaikeita, muutakuin ollaan vaan sitä mieltä että suomalaiset on kaikki rasisteja ,ainakin persut ja eduskunnassakin ovat rasisteja ja puhuvat vääristä asioista.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #26

Sen sortiset! Milipiede jokaisella eikä kenelläkään ole pakko hyväksyä toisten ajatuksia. Se on se sananvapaus. Kommentin loppuosa on olkiukko. Aikuinen Erkki on sitä mieltä, että on mukava kun toinen huutele hiekkalaatikon toiselta reunalta "rasisti, rasisti". Jos näin ei tehdä, näin silti pitää näin väittää.

Harri Immonen

Muslimit ovat tunnettuja homovihaajia, koska uskonto. Olisi tasa-arvoista tuoda se kommentissasi esiin yleisen pyörittelyn sijaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset