Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Puheenjohtajien vaihto

  • Valituille ojennetaan kukkia.
    Valituille ojennetaan kukkia.

Rakentajan kesä koostuu lyhyistä päivistä. Ei ehdi tehdä kaikkea ja näin tämäkin juttu jää lyhyeksi.

Puolueen puheenjohtajan vaihtaminen on hyvä asia. Ei saisi tapahtua niin, että vain yksi ihminen pysyy puolueensa puheenjohtajana monta vuotta kuin pohjoiskorealainen itsevaltias.

Tänä viikonloppuna tapahtuu suuria muutoksia kolmessa puolueessa ja hyvä niin.

Alexander Stubbin puheenjohtajuuskausi päättyy tänään. Petteri Orpo sai äänestyksessä 441,4 ja Alexander Stubb sai 361 ääntä. Yhteensä hyväksyttyjä ääniä annettiin 802,4 ääntä. Orpon valinta saattaa nostaa puolueensa kannatusta.

Li Anderssonin valinta on mainio, mutta se tapa millä häntä valitaan puoluekokouksessa on outo. Minulle tulee Kuuban kommunistisen puolueen vaaleja mieleen: valinnoista on "sovittu" etukäteen ja puolueen puheenjohtajilla ei ole haastajia. Harmi. Puolueaktiivit vetoavat neuvonantavaan jäsenäänestykseen ja ovat oikeassa, mutta vain osittain, koska puolueen sääntöjen mukaan puheenjohtajan valinta tehdään puoluekokouksessa eikä neuvonatavassa äänestyksessä. Vasemmistoliiton jäsenäänestys ja lopputulos osoittaa, että kenties vanhat puoluetoimintatavat eivät sovi tähän päivään. 

RKP:n Anna Maija Henrikssonin valinta on melko varma. Muita ehdokkaita ovat nuorisojärjestön puheenjohtaja Ida Schauman ja kansanedustaja Anders Adlercreutz. Sunnuntaina se selviää.

Menestystä uusille puheenjohtajille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jäsenäänestyksellähän pyritään eroon nimenomaan niistä vanhoista kabinettipäätöksistä. Jos olen oikein käsittänyt, niin ainoa syy tuohon nykyiseen käytäntöön on niin vihreissä kuin vasemmistoliitossa se, että lainsäädäntö ei tunne suoraa jäsenkokouksen ulkopuolella pidettyä jäsenäänestystä yhdistystoiminnassa. Joten suoralla jäsenäänestyksellä ei voida laillisesti valita puheenjohtajaa, sen takia jäsenäänestykset ovat neuvoa-antavia, ja puoluekokous sitten siunaa jäsenäänestyksen tuloksen epädramaattisesti osana puoluekokousta. Jäsenäänestysten käyttö on uusi juttu ja toivotaan että jossain vaiheessa saadaan lainsäädäntö sille tasolle, että tällaista ylimääräistä muodollisuutta ei tarvittaisi. Demokratian lisääminen yhdistystoiminnassa yleensä ja poliittisten puolueiden toiminnassa erityisesti on vain positiivinen juttu.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kuka laski äänet helmitaulua käyttäen?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Iso häpeä Kokoomukselle.

Andersson on hyvä puheenjohtaja. Vassujen jäsenäänestys oli hyvä homma.

Käyttäjän amgs kuva

Jäsenäänestyksestä Markon ja Ville kanssa samaa mieltä. Toivottavasti mennään siihen suuntaan, kuten Marko tässä kuvailee: "Jäsenäänestysten käyttö on uusi juttu ja toivotaan että jossain vaiheessa saadaan lainsäädäntö sille tasolle, että tällaista ylimääräistä muodollisuutta ei tarvittaisi. "

Toinen asia mihin toivoisin muutoksia on puoluekokouksien osallistumiseen. Nyt vain "valiojoukko" pääsee puoluekokouksiin äänivaltaiseksi osallistujaksi. Minusta puoluekokouksiin saisivat osallistua kaikki halukkaa puoluejäsenet ja äänestää yhdenvertaisesti. Eivät kaikki puoluejäsenet ole niin aktiivisia, että halausivat kaikki mennä noihin kokouksiin istumaan. Televisiokuvien perusteella ne kokoukset näyttävät tylsiltä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta Stubbin kampittaminen oli surullista. Stubb ei ansainnut tuollaista kohtaloa vaikka en koskaan hänestä pitänyt. Monet tavalliset ihmiset uskoivat ja luottivat Stubbiin. Orpo on vain yksi turha ja laskelmoiva Ville Itälä- kopio, joka ajaa Kokoomuksen tuhoon.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Orpon valinta oli odotettavissa, mutta kokoomukselle se saattaa olla vähän kuin Rinteen valinta demareille. Ei mikään optimivalinta sillä Orpo ei vaikuta aidolta johtajatyypiltä. Stubbin suhteen olen vähän toista mieltä, sillä mielestäni hän vei omalla toiminnallaan politiikkaa väärään suuntaan, suuntaan jossa totuden ja rehellisyyden arvo jäi kaiken muun jalkoihin. Toivoisin, että Orpon johdossa kokoomuksen teot ja sanat vastaisivat vähän paremmin toisiaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei valtakunnan kohtaloista päätettäessä saa takertua lillukanvarsiin, eli siihen mitä Stubb olisi ansainnut tai mitä ei.

Stubbin kaataminen oli tarpeen.

Ennustan että Orpo on puheenjohtajana vain pari vuotta.
Stubbia seuraa puheenjohtajana joko Vapaavuori,
Tai Lepomäki, jos hän on siihen mennessä ennättänyt kypsyä tarpeeksi politikkona.

Minusta Lepomäki on ensimmäinen suomalainen nainen jolla on ihmisenä, eikä pelkästään naisena, todelliset kyvyt nousta johtoasemiin.

Toistaiseksi Elina ei ole poliittisesti kypsä, mutta mahdollisuuksia näyttäisi olevan siihen että hänestä voi vielä tulla politikko.

Nyt pitäisi Elinalle jakaa ministerivastuuta että sitä kypsymistä pääsisi tapahtumaan.

Käyttäjän amgs kuva

Olen aiemminkin tunnustanut, että pidän Stubbista. Politiikka on eri asia ja Stubb on ennen kaikkea ihminen. Siksi tuomitsen kaikenlaisia solvauksia häntä kohtaan.
Olen eri mieltä sen suhteen, että istuvan puheenjohtajan haastaminen olisi kampittamista. Sanon kyllä vaihtoehdoille.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Eihän se haastaminen ole paha asia vaan sisäpiirin peli Stubbia vastaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #9

"Niinistön presidentinvaalikampanjan taustajoukot järjestäytyivät vaihtelevilla kokoonpanoilla 2015 syksyllä pohtimaan operaatiota puheenjohtajan vaihtamiseksi."

Tästä tulee mieleen Richard Nixon ja CREEP (Committee to Re-Elect the President). Toivottavasti media tutkii Haapalehdon väitteet tarkkaan.

http://eerohaapalehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kokoomuksella on toivoa. Lepomäki pärjäsi hyvin.

Käyttäjän amgs kuva

Elina Lepomäki sai vain 122,4 ääntä, mutta nyt häntä tunnetaan entistä enemmän.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" ...sai vain 122,4 ääntä... "

Kertoisiko joku noiden desimaalien taustan? Mitä vikaa on äänten ilmoittamisessa kokonaisluvuilla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #18

Liittynee kokoomuksen käyttämään äänestyssysteemiin. Mikä se tarkkaan ottaen on sitä en uskalla veikata - jotkut variaatiot poikkeavat toisistaan aika vähäisesti. Koska uutiset puhuivat toisesta äänestyskierroksesta veikkaan etteivät käytä siirtoäänijärjestelmää niin kuin vihreät. Peruskuvio kuitenkin noissa käytetyissä systeemeissä on, että ehdokkaat laitetaan järjestykseen ja myös kakkoseksi ja kolmoseksi päässeet saavat ääniä. Normaalisti menisi suurin piirtein niin että ykköseksi laitettu saisi 1, kakkoskeksi laitettu 0,5 ja kolmonen 0,25.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Orpo saisi rekrytä Elinan ministeriksi, muuten on vaara menettää loistava tulevaisuuden johtaja kokoomuksessa. Lenita joutaisi vaihtoon.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mitä outoa on neuvoa antavassa äänestyksessä on? Ei mitään, varsinkin jos siinä saa runsaat yli 60 prosenttia äänistä.
Ehdokkaat kiersivät yhdessä kautta maan. Oliko siinä jotain vikaa?

Käyttäjän amgs kuva

"Mitä outoa on neuvoa antavassa äänestyksessä on?"
itse vastasit, kuten minä olisin vastannut.
"Ehdokkaat kiersivät yhdessä kautta maan. Oliko siinä jotain vikaa?"
Kukaan ei kirjoituksessa tai kommenteissa oli asiasta kanssasi eri mieltä.

Kiitos kysymyksistä!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Puolueen nimeämät "viralliset valvojat". Ihan luku-, kirjoitus- ja laskutaitoisia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Voisitko julkaista näiden "virallistenvalvojien" nimetkin ?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #25

Eihän Stalinkaan keronut nimiä todetessaan,"tärkrintä on, kuka laskee äänet".

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #26

Älä pahoita mieltäsi. Nojaa Stalinin leveään selkään ja näkemyksiin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #27

Suomessa tapahtuu aika paljon asioita, joista ei tiedoteta. Ei se Stalin ollut ja ole ainut sensuroija. Mitä se suomettuminen merkitsee? :) Miksi tiedotusvälineet eivät kriitisoi avoimesti vaikkapa EU:n ja USA:n vapaakauppasopimusta? :)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Stubb menneen talven (ja kesän ehkä) lumina vaikuttaa hallitukseenkin. Orpo antoi jo ensimmäiset vahvat lupauksensa, että ei enää väärän suunnan säästöjä. Saa sitten nähdä mitä siitä seuraa. Kun kolme ässää ei toiminut kaikessa, nyt on sitten SOS yhdistelmän vuoro yrittää. Ainakin hyvä lähtösignaali tulevaan, vähän ikävä viisastelu sinällään, että Orpo joutuu nyt ottamaan sen keskustan roolin. Jotta uskottavuus vielä jotenkuten säilyisi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Alexander Stubb tuli puolueensa puheenjohtajaksi tietyssä historiallisessa tilanteessa, jota edeltävään aikaan hän ei voinut erityisemmin vaikuttaa. Samoin Petteri Orpo nousee puheenjohtajaksi tietyssä tilanteessa, jota edeltävään tapahtumien kulkuun hän yksilönä ei erityisesti ole voinut vaikuttaa. Pidempää aikaväliä ajatellen Kokoomus on viime vuosina ollut luonnolliseen kannatuspohjaansa nähden epärealistisen korkealla. Elämme yksilökeskeisyyden aikaa ja moni on halunnut samaistua puolueeseen: kauniita ja rohkeita klisettä käyttääkseni. Pahoinvointi ja eriarvoisuus, ulkoistaminen ja yksityistäminen lisääntyy ja se kaikki liittyy mielikuvissa nimenomaan Kokoomukseen - eikä edes aiheetta. Tämän perusteella oli jokseenkin selvää, että Stubbin aikana paluun alku edes vähän lähemmäs pitkän aikavälin normaalia Kokoomuksen kannatuksessa oli vain ja ainoastaan odotettavissa enkä Orpon ajasta odota muuta kuin edelleen kevyesti laskevaa kannatusta kohti normaalia. Se ei ole eikä tule olemaan Orpon vika sen enempää kuin ansiokaan. Sellaista nousukautta ja massiivista määrää sen myötä rikastuneita ei ole näköpiirissä, että kukaan saisi puolueen nousuun.

Li Anderssonin valinnasta olen henkilökohtaisesti iloinen. Jaan Vasemmistoliiton käsitykset koulutuksesta, sosiaaliturvasta, terveydenhuollosta, verotuksesta ja hyvinvointivaltiosta. Jos puolueen kannatus nousee ja vielä vahvasti, toivoa näiden elintärkeiden ja yhteiskunnallista koheesiota vahvistavien tekijöiden korjaamiselle on. Joka tapaus Vasemmistoliitolla tässä yhteiskunnassa on täytettävänään alati kasvava sosiaalinen tilaus.

Käyttäjän amgs kuva

Joo, ole samaa mieltä Li Anderssonista. Toivon kuitenkin, ettei nyt mentäisiin henkilökultiin ja, että Lin johdolla Vasemmistoliitto ei ajautuisi oikeistohallituksen apupuolueksi. Uskottavuus menisi taas. Espanjassa ollaan umpikujassa, mutta nyt Podemos ja Yhdistynyt vasemmisto ovat lähteneet eduskuntavaaleihin yhdessä ja heidän kannatus on noussut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset