Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Vauvan äitiä ja kolmevuotiasta Sämää ei saa käännyttää Suomesta

 • Kuvakaappaus Helsingin Sanomien jutusta.
  Kuvakaappaus Helsingin Sanomien jutusta.

Tänään moni suomalainen on järkyttynyt Riihimäellä asuva Huner Ali Muhammedin ja Gashaw Khaleel Hamadin perheen saamasta kohtelusta.

Ulkomaalaisvirasto on päättänyt erottaa perheen ja käännyttää äitiä ja kolmevuotias lapsi Irakiin. Heidän on lähdettävä Suomesta viimeistään perjantaina. Perheen kolmikuinen Klara-vauva saa toistaiseksi jäädä Suomeen, koska vauvan oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä. 

Autonkuljettajana työskentelevä isä on asunut perheineen Suomessa jo seitsemän vuotta. ”Huner sai turvapaikan, koska oli ammattiurheilija Irakissa ja pyöräilyjoukkue johon hän kuului oli vaarassa. Joukkueen 15 jäsenestä 11 on tapettu, neljä on saanut turvapaikan Euroopasta. Hunerille on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa Suomessa.”

”Perheenyhdistäminen ei onnistunut, koska perheen tulot ovat liian matalat. Perheen isä on tehnyt työtä ravintolan autonkuljettajana, mutta hänen palkkansa on päätöksen mukaan liian pieni.”

Muut maahanmuuttoviraston perustelut ovat luettavissa muun muassa Helsingin Sanomien uutisesta.

Tuntuu siltä, että maahanmuuttovirastolla on kummallinen ja jopa epäinhimillinen käsitys lasten oikeuksista ja eduista. Tietenkin maahanmuuttovirasto soveltaa maan lakia ja politiikkojen tahtoa.

Maahanmuuttoviraston päätöksellä Huneri Ali Muhammedista tehdään yksinhuoltajaisä. Kuka hoitaa tai maksaa vauvan hoitokuluja? Jos isä jää kotiin vauvaa hoitamaan, hän ei voi ansaita itse toimeentulonsa. Miten voisi olla lapsen etu se, että vauva erotetaan omasta äidistä ja kolmevuotias isästä?

Jossain on kysyttyt maahanmuuttoviraston päätöksen puolustukseksi, että miksi vanhemmat tekivät lapsia, jos tiesivät hakemusprosessista. Kysyn kysyjiltä, että onko tämä elettävä elämä vai ei? Pitäisikö vaikkapa Talvivaaran työntekijöiltä kysyä, että miksi hankitte lapsia ja pankkilainoja, jos tiesitte yhtiön vaikeuksista. Minusta sellaista ei pitäisi edes kysyä tai ollaan vajoamassa kohti syvään henkiseen suohon. Miksi lapsia Suomessa kohdellaan kaltoin vain siksi, että heidän vanhemmilla ei ole hirveästi rahaa ja eivät ole syntyneet Suomessa?

Tiedoksi, muuten, että puolisoa vainoaville vaimokin on vihollinen. On ihmisoikeuden vastaista lähettää vaimoa maahan, jossa häntäkin vainotaan. Sodan repimässä maassa "säännöt" ovat toiset kuin hyvinvoivassa Suomessa. 

Kuten moni muu suomalainen, olen tänään alekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan, ettei äitiä ja kolmevuotiasta Sämää saa käännyttää Suomesta. Käy sinäkin allekirjoittamassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (134 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Allekirjoitin adressin. Jos perheellä olisi omaisuutta he kai voisivat jäädä perheenä Suomeen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kuin myös, nro 15327. Seuraavaksi laitan sitä sähköpostitse (en faceta koska en harkitusti ole mukana siinä).

Jos/kun 2600 euron kuukausitulot ovat rajana maassa oleskelulle, totean, että en lie itsekään oikeutettu siihen, sillä tuloni jäävät sen alle. Oli aika, jolloin omani ja vaimoni - siis perheen - yhteenlasketut kuukausitulot olivat tuon alle. Pitäisikö meidätkin heittää ulos? Sakari Timonen on esittänyt kysymyksen blogissaan: jos nyt turvapaikanhakijoita kohdellaan näin ja me sen sallimme, olemme itse vielä tulilinjalla. Yhteiskuntaa ei viime kädessä ole, jos me hyväksymme sen heikoimpiimme kohdistuvan epäoikeudenmukaisuuden - ja tässä tapauksessa myös lastenoikeuksien loukkaamisen.

Sama logiikka kuin Martin Niemöllerin runossa:

"Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, enkä puhunut mitään, koska en ollut sosialisti. Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiivit, enkä puhunut mitään, koska en ollut ammattiyhdistysaktiivi. Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, enkä puhunut mitään, koska en ollut juutalainen. Sitten ne tulivat hakemaan minut, eikä ollut enää ketään, joka olisi puhunut puolestani."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Jos/kun 2600 euron kuukausitulot ovat rajana maassa oleskelulle, totean, että en lie itsekään oikeutettu siihen, sillä tuloni jäävät sen alle"

Ei oleskelulle ole mitään tulorajaa. Ko. raja on perheenyhdistämiselle. Ko. tapauksessa oleskeluluvan saanut on käynyt Irakissa hakemassa sieltä morsiamen itselleen. Eli yksi turvapaikanhakija lisää maahan.

Niko Sillanpää

2600€ on kaksi aikuista + kaksi lasta.

Ja tuo slippery slope on älyllisesti aika ankeaa puhuntaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #65

#65 Jos et pidä slippery slope-teoriasta miksi teet parhaasi sen eteen että se herää ihmisten mieliin. Sinähän hyökkää usein yleisinhimmillisiä puhetapoja vastaan hyvinkin kärjistetyllä tavalla.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #72

Viimeiselle 30 vuodelle tyypillinen hengästynyt empatia- ym. puhunta yhteiskunnallisista asioista on paitsi lapsellista ja väsyttävää, myös epä-älyllistä, koska se sivuuttaa kaikki yhteiskunnalliset perusmekanismit ja työkalut niukkoine resursseineen, vaihtoehtoiskustannuksineen, hallintoineen, budjetointeineen ja prioriteetteinen. Lisäksi sellainen puhunta on, kuten tässä kansainvaelluksessa on viimeistään konkretisoitunut, täysin open ended, rajoittamaton, ja silläkin tavalla irrationaalinen. Mitkä asiat tulee näissä tilanteissa tuoda selvästi esille, eli konkretisoida, haastaa ja invalidoida empatiapuhunta ja siten asettaa se kontekstiinsa ja paikkaansa, jonne se kuuluu, ja poistaa se paikoista, jonne se ei kuulu.

Eli lyhyesti sanottuna palauttaa talonpoikaisjärki sinne, missä on hölmöä lässytystä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Koko sivilisaatio on ihmislähtöistä. Ihmisen ehtojen pohtiminen on kulttuurin lähtökohta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #77

Pärjäsimme 70/80-lukujen vaihteeseen asti ilman nykyisen kaltaista irrationaalista empatia-, uhrius/sorto-, oikeus- ym. puhuntaa. Pärjäämme sitä ilman tulevaisuudessakin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #78

Kuten sanoin Kalevala, Vanha Testamentti, Homeros jne, siinä sinulleko lässytystä?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #80

Ovat kaunokirjallisuutta, ei mitään, minkä perusteella yhteiskunnallisia asioita pitäisi järjestää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #82

Niko, on kyse puhetavoista. Puhetavat ovat johdettavissa kirjalliseen ja suulliseen traditioon.
Tätä isovahempasi lukivat 50-luvulla, tai ainakin näistä oli jättipainoksia Suomessa. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4r_Lagerkvist

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #83

Ilman muuta kyse on myös puhetavoista, koska puheella voi paitsi kuvata todellisuutta, myös luoda "todellisuutta". Kielen ja ajattelun kontrolli on tässä diskurssissa aivan keskeinen asia ja keskeinen konfliktin syy. Mutta kyse ei nyt tällä kertaa ollut siitä, vaan päättelyn ja toiminnan järkevyydestä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #86

Mitä ihmettä "myös" puhetavoista. Olet epälooginen. Me keskustelemme puhetavoista. Puhetavat tietysti heijastelevat moraalia ja lakeja. Vanha testamentti muuten juurikin keskustelee ja pohtii lakeja ja ihmisen ehtoja.
Olet väärässä kun väität että ihmislähtöinen puhe olisi joku 1900-luvun lopun ja 2000-luvun ensimmäisten vuosikymmenien ilmiö. Olet siinä ihan väärässä.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #78

Sillanpää käy "empatiapuheen" kimppuun tunnepitoisella, leimaavalla ja sumealla sanastolla. Sumeus estää erottamasta toisistaan hyödytöntä unelmointia ja arvoihin pohjaavaa optimismia.

Ihmisten kyky empatiaan muita ihmisiä kohtaan tai kyky suruun silloin kun kohdataan traagisia asioita on yleismaailmallinen.

Ihmisten halu tehdä maailmasta aikaisempaa parempi paikka ei ole ilmaantunut tyhjästä 1970-luvulla. Ihmiskunnan alkuhämäristä asti on ollut niitäkin, joilla on päämääriä joiden toteutumista eivät luultavasti itse näe. Ilman heitä eläisimme vieläkin luolissa - jos jossain - eikä Sillanpäänkään elämä olisi nyt mukavaa.

(Myös tuhoisia utopioita on riittänyt ja riittää tulevaisuudessakin.)

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #95

Enköhän perustellut positioni yllä hyvinkin selvästi ilman mitään "sumeutta".

Elinolosuhteitamme parantanut kehitysoptimismi, joka on vienyt luolista pilvenpiirtäjiin, ei ole luonteeltaan empatiaa tai muutakaan sumeaa emootiota, vaan positivismia ja työtä.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #96

Luonteeltaan työtä, vielä enemmän yhteistyötä ja yhteiskunnan kaikkien voimavarojen saamista käyttöön. Ei onnistu ilman empatiaa. Kehittynyt yhteiskunta tarvitsee yhteiskuntasopimuksen (en tarkoita Sipilän "tupoa") ja kestävät arvot.

Suomessa yhteiskuntasopimuksen ja -rauhan tarve ymmärrettiin (=empatia) sata vuotta sitten ja lopulta saatiin aikaan kelpo hyvinvointiyhteiskunta. Se ei toimi enää. Tarvitaan uusi, globaali "yhteiskuntasopimus" ja "yhteiskuntarauha". Ilman empatiaa sen tarvetta ei nähtävästi ymmärretä ennen kuin on liian myöhäistä ja kaikille käy ikävästi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #100

Empatialähtöinen maailmankuva sai vauhtia renesanssin aikana kun keskiöön nostettiin sekulaari todellisuus ja tavalliset kaupunkiporvarit. Aikaisempi taide oli kuvannut hierakista maailmaa teologisesti. Ihmiset olivat pieniä kaavamaisesti esitettyjä laumoja kuvien alareunassa, ylinnä oli jumala ja välissä papistoa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #75

"Talonpoikaisjärki" ei voi olla empatian vastakohta. Millainen olisi talonpojan elämä ilman emännän "hölmöä" empatista lässytystä ja ajattelua.
"Talonpoikaisjärjestä" tulee myös Lapuan liikeen ajatukset ja toiminnat mieleen. Se taisi olla myös empatitonta touhua!

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #79

"Common sense" suom. "talonpoikaisjärki".

Talonpoikaisjärki on presedenssissä yhteiskunnallisissa asioissa empatian yläpuolella, eli talonpoikaisjärki > empatia. Puhe ei ole ollut mitä tapahtuu pirtissä ja parisuhteessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #81
Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #84

Kenelläkään meistä ei ole mitään konkreettista suhdetta esim. puheena oleviin irakilaisiin. Ja puhdas abstraktio taas viime kädessä häviää aina konkretialle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #87

Minulla on suhde tuohon perheeseen identifikaation kautta. Minut on erotettu äidistä imeväisiässä.

Käyttäjän amgs kuva

Pääsy työelämään ei ole edes suomalaisille nopea ja mutkaton juttu. Moni tekee vuorotöitä, pätkätöitä matalapalkkasilla aloilla ja ahkeroi. Ahkeroinnista huolimatta ei saa perheensä tänne, koska kansanedustajat ovat tehneet sitä mahdottomaksi. Se on ahkeralle työntekijälle rangaistus.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Klikkaa blogitekstin lopussa olevaa sinisellä kirjoitettua osiota.

Käyttäjän amgs kuva

Marja, tässä linkki:
http://www.adressit.com/aitia_ja_kolmevuotiasta_sa...

Siellä on jo melkein 26 000 allekirjoitusta! Hyvä Suomi! <3

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Irakilaisperheen äiti ja kolmevuotias aiotaan käännyttää Suomesta, mutta perheen isä ja kolmikuukautinen vauva saavat jäädä. Syntynyt tilanne on herättänyt laajaa tyrmistystä. Riihimäellä asuvan Huner Ali Muhammedin vaimo Gashaw Khaleel Hamad ja vanhempi lapsi ovat saaneet käännytyspäätöksen. Näin asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Kovasti ihmettelen, että päätöksestä puuttuu kaikki ihmisyys. Mitä tällaisella kovuudella pyritään näyttämään? Sen pitäisi olla itsestään selvyys, ettei Suomessa jo asuvia perheitä saa hajottaa. En usko, ette edes tiukentuneet ohjeet pakottavat virkakuntaa tekemään tällaisia päätöksiä. Kysymyksessä täytyy olla yksittäisen virkamiehen omavaltainen päätös. Onko tällaisen henkilö lainkaan tehtävässä, jonka hän hallitsee?

Käyttäjän amgs kuva

Esitit aiheellisia kysymyksiä. He vetoavat siihen, että soveltavat lakia! Saman Helsingin Sanomien jutun lopussa sanotaan: "Perheenyhdistämistä koskevat säännökset kiristyvät kohta entisestään. Ehtoja kiristävä lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Suunniteltuja muutoksia ovat kritisoineet muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu sekä 11 lastensuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöä."

Mihin tämä Suomi on oikein vajoamassa noilla kiristyksillä? Yleensä puhutaan päätösten taloudellisista perusteluista. Tässä tapauksessa nekin ontuvat. Ihmisten elämä ei ole rahalla mitattavissa.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Perheen yhdistyminen ja yhdessäelo voi tapahtua myös lähtömaassa. Lainsäätäjän tarkoituskin lienee ollut, että se täällaisissa tapauksissa tapahtuu siten. Ei kai muuten olisi säännöksiä säädetty tähän nykyiseen muotoon. Rahalla ei mitata ihmisten elämää, mutta kylläkin ihmisten elinehtoja.
Lakiin perustuvia Migrin päätöksiä on vaikea muuttaa mielipiteiden mukaisiksi, miten paljon niitä ilmaistaankaan. Ulkomaalaislakiin kyllä tarvittaisiin erinäisiä muutoksia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #58

"Lakiin perustuvia Migrin päätöksiä on vaikea muuttaa mielipiteiden mukaisiksi, miten paljon niitä ilmaistaankaan."

Koska HO ja KHO ovat hylänneet päätöksistä tehdyt valitukset, on ne näin vahvistettu täysin lainmukaisiksi.
Tuleeko Migrin vastuuministeri nyt asettumaan lain yläpuolelle? Tuskin hän niin tyhmä on.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Perheenhän voi yhdistää myöskin Irakissa.

Käyttäjän amgs kuva

Sini, siltä näyttää. Minä nyt vetoaan nais- ja miesjärjestöjä, jotka kannattavat tasa-arvoa. Helsingin Sanomissa on tämä maahanmuuttoviraston perustelu: ”Gashaw Khaleel Hamad, olet terve, työkykyinen nainen. Sinulla on miespuoleisista sukulaisista koostuva turvaverkko kotialueellasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, ettei asiassanne ole esitetty perusteita oleskeluluvan myöntämiseksi yksilöllisestä inhimillisestä syystä."
Naista lähetetään turvaan miessukulaisten luokse! Tiedetäänkö maahanmuuttovirastossa millaisia miessukulaisia naisella on? Yleensä sodan repimissä maissa suvut ja sukulaiset jakautuvat eri leireihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun tätä aivan uskomatonta episodia tai Kittilän valtuuston laista piittaamatonta touhua sivulta seuraa niin tuntuu siltä, että järjen valo Suomessa on lopullisesti sammunut.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Yksipuolista uutisointi, olisi tietävä mitä jäi tarkoituksella kertomatta?
Faksia Strasbourgiin Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimelle ja haettava karkotuksen keskeytys se hoituu vuorokaudessa.

Käyttäjän amgs kuva

"Yksipuolista uutisointi, olisi tietävä mitä jäi tarkoituksella kertomatta?" Aina voi vedota yksipuoliseen uutisointiin. Tässä tapauksessa on ihmeellistä, että helsingin Sanomat on etsinyt vaihtoehtoisia kantoja Maahanmuuttoviraston perusteluille. Kiitoksia Helsingin Sanomille siitä!

Kuten noissa HS: ien lainauksissa maahanmuuttoviraston perusteluista käy ilmi, tapaus saa karvat pystyyn, koska inhimmillisyys on kaukana. Aina voi vedota siihen, että jotakin on jäänyt kertomatta.
Itse minulla on henkilökohtaisia kokemuksia sodasta ja sota repii sukujakin. Ei voi siis lähettää ihmistä maahan kuin maahan sillä perusteella, että sukulaiset (miessukulaiset, tässä tapauksessa) suojelisivat. Onko maahanmuuttovirasto käynyt Irakissa haastattelemassa tämän äidin sukulaisia? -Tuskin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Jos on perusteet kunnossa, faksia Strasbourgiin Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimelle ja haettava karkotuksen keskeytys, se hoituu vuorokaudessa.

http://yle.fi/uutiset/tamara_suzin_kaannytys_keske...

Ei Hesari, Iltalehdet taika Ylen nyyhkytarinat sitä kumoa.
Tamara asuu edelleen Kuusankoskella.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Jos tarkoituksena on vain karkoituksen estäminen, voisi olla tehokkaampaa vedota Ulkomaalaislain pykälään 147. Missä vain kun voi joutua ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi.

Käyttäjän amgs kuva

Nyt tuli lisää tietoa äidistä. "Perheen äidille olisi kauttamme järjestynyt osapäiväinen apuohjaajan työpaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton Riihimäen yhdistyksen järjestämässä lasten kesätoiminnassa. Tämä yritys kilpistyi kuitenkin siihen, että äiti ei saa tehdä töitä ilman työlupaa”, kertoo Riihimäen seurakunnan kirkkoherra Sirpa Viherä."

Nyt tämä jo tuntuu siltä, että pakolaisperhe on myös Suomessa vainottu! "Suomi ohoi!", sanon minäkin.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1465013586658?jako=01edf...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Iltalehden mukaan Petteri Orpo haluaa selvityksen tapauksesta. Onneksi sentään meillä hallituksessa on edes jokseenkin tolkku sisäministeri kokoomuksesta, eikä siitä puolueesta, jonka nimeä en nyt millään saa kieleni päähän.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Orpo hoitaa homman kotiin juuri sopivasti ennen puoluekokousta.

Kuka tutkisi Orpon ja Hesarin välisen yhteyden? Uutisen ajoitus on niin täydellinen että panee epäilyttämään

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Voi myös epäillä ministerin valtuuksia viranomaisen yksittäisen päätöksen arvioimiseen ja sevityspyyntöön päätöksestä. Samoin voi epäillä millä perusteilla ministeri ja muut olettavat mielipiteillänsä olevan vaikutusta jo tehtyyn lakiin ja säänöksiin perustuvaan päätökseen.

Ilkka Huotari

Ajattelinkin, että Ana kirjoittaa tästä, ja hyvä niin.

Mietin jo kommentinkin valmiiksi: systeemi ei oikein toimi, koska sitä käytetään niin paljon väärin (vain murto-osa lienee oikeasti hädänalaisia niistä 32 000:sta esim.).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ilkka käytät näitä keskusteluja siihen että toistaen rummutat jotain kansainvälisen äärikansallismielisyyden uusinta tai virttynyttä mantraa kuten tässä ketjussa. Olet toistanut tuon varmaan viisi kertaa. http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218003-miel... Luukasen blogissa kerrotaan mielenosoituksesta juuri tuon saman lauseen alla. Sielläkin pari ahkeraa trollia eri nimillä antaa kuvan että jotain mantraa muka kumpuaa kansasta toistamalla niitä palstoilla. Sitten kun heillä on miekkari sinne tuli yksi henkilö.
Siinä on Ilkka se puoli että jankutus on agression muoto. Sinulle on fanaattinen ideologian leviyys tärkeämpää kuin se että suomalaisten kesken säilyy keskusteluyhteys. Sinulle on tärkeämpää käyttää koko arsenaaliasi kuin että otot huomioon keskustelun kokonaisuuden. Miksi et välitä puheenvuoron keskusteluilmapiiristä?

Niko Sillanpää

Mielenkiintoisia nämä emootiopohjaiset median ja somen flash mobit, joilla pyritään painostamaan oikeuslaitosta ja muita viranomaisia (maahanmuuttovirasto) toimimaan Suomen lakia vastaan.

Eli mitä tiedetään:

Mies on tullut Suomeen seitsemän vuotta sitten Irakista, jossa vaiheessa hänelle on myönnetty kansainvälistä suojelua. Tässä vaiheessa hän oli naimaton ja perheetön. Vuosia myöhemmin kuvaan ilmaantuu nainen, josta tulee kyseisen miehen vaimo. Tarina ei kerro, kävikö mies hakemassa hänet maasta, jonne hän ei voisi statuksensa perusteella palata, vai junailtiinko avioliitto sukulaisten kesken.

Nainen saa alun perin väliaikaisen oleskeluluvan joko turistina tai perhesiteen perusteella -- ei siis turvapaikanhakijana -- ja tulee pian tämän jälkeen raskaaksi (disclaimer: on ristiriitaista tietoa siitä, onko 3-vuotias syntynyt Suomessa vai muuttanut äitinsä mukana Irakista). Oleskeluluvan jatko perhesiteen perusteella hylätään toimeentuloedellytyksen vuoksi, jota sovelletaan, koska avioliittoa ja perhesidettä ei ollut olemassa silloin, kun mies on saanut päätöksen kansainvälisestä suojelusta, jolloin toimeentuloedellytys tulee tavanomaiseen tapaan sovellettavaksi.

Kun perhesidemaahanmuuton kriteerit eivät täyttyneet (koska riittämätön itsenäinen toimeentulo), nainen hakeekin sitten plan B:nä kansainvälistä suojelua Suomesta, johon ei valituksen jälkeenkään todeta olevan perusteita. Tässä välissä syntyy jo toinen lapsi tähän epävarmaan tilanteeseen. Sitten haetaan valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, jonka luvan saamista media ja some flash mob yrittävät nyt painostaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan (Olaus Petri)

Laki on niin kuin se luetaan, ja lakeja muutetaan tarpeen mukaan.

Niko Sillanpää

Ottaen huomioon se, mitä tiedetään, on vaikea nähdä tässä episodissa mitään ongelmaa noiden mikään kannalta.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Keskittyminen ja varojen kuroutuminen alhaalta ylös etenee edelleen kiihtyvällä vauhdilla. Se, että 62 rikkaita omistaa yhtä paljon kuin puolet maapallon väestöstä (n. 7,5 miljardia) ja että pakolaisia on jo 60 miljoonaa, ei voi olla heijastumatta aivan kaikkialle. Aika alkaa olla kypsä kansalaistottelemattomuudelle ja ehkäpä vallankumoukselle: uuden, tasapuolisemman, paremman talousjärjestelmänäköinen luomiselle.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #76

No siitä sitten vain aseet käteen valtaa vaihtamaan. Katsotaan, kuka seisoo ja kuka kaatuu, kuten vuonna 1918, eikö?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Sillanpää: aika kyyninen kommentti.

Uutisissa tiedettiin, että vaimo on asunut Suomessa neljä vuotta.
Mies kun ei voi imettää. Onko inhimillistä karkottaa äiti 3-kuukautiselta lapselta?

Niko Sillanpää

En pitäisi emo-sosiaalipornoon mukaan lähtemättömyyttä kyynisyytenä.

Ok, eli 3-vuotias on ilmeisesti sitten syntynyt Suomessa. Asiasta on ollut liikkeellä kahta tietoa.

Sitä olisi varmaankin kannattanut ajatella, ennen kuin hankkii toisen lapsen, kun oleskelulupahakemus on jo hylättynä valituskierroksella.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #52

Tähän sosiaalipornoon ovat lähteneet mukaan monet ihmiset Tarja Halosesta ja Petteri Orposta lähtien ja mukana on useita kansanedustajia.

Ei kai näiden vanhempienkaan olisi kannattanut syntyä. Olisivat harkinneet ensin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #60

Pöyristymään mukaan lähteneiden nimet eivät suuremmin yllätä. Samoja nimiä kuin joku vuosi sitten ulkomaalaismummojen ympärille kehkeytyneeseen nyyhkytarinaan mukaan lähteneet. Epäilemättä seuraavaksi media lypsää presidentti Niinistöltäkin jonkin kommentin kuten Valtterista ja bussipysäkistä tässä taannoin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #60

Tjaah, että "sosiaaliporno" on se rajakkien uusi nimitys "suvakkien" ajattelulle?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #88

Eiköhän sosiaalipornosta ole puhuttu jo jostain Hymyn ajoista lähtien.

Itse asiasta, on ole havainnut kansainvaellusmyönteisten osalta juurikaan ajatteluksi tunnistettavaa, vain emootioita. Joten asialle ei taideta tarvita erillistä nimityskään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"pyritään painostamaan oikeuslaitosta (...) toimimaan Suomen lakia vastaan." Ei suuret sanat suuta halkaise : D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei mene kyllä minun oikeustajuuni. Maahanmuuttovirastolla ei taida olla mitään käryä siitä, kuinka tällainen asia tulee vaikuttamaan suomalaisten suhtautumiseen irakilaisia turvapaikanhakijoita kohtaan, joista yli 80 prosenttia on muuten miehiä.

Ja millaista huumoria he tulevat tästä tragediasta vetämään. Liian vähällä toimeentulleen vietnamilaisperheen tarina kiertää vielä tänäkin päivänä nettiä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Taitaa olla yksittäistapaus ?

Taustoista on vaikea sanoa mitään, kun ei voi tietää. Muttta kyllähän meillä on asiantuntevaa henkilöstöä asioita hoitamassa. Tämähän on moneen kertaan jo kuultu juttu.

Samankaltainen keskustelu ja sinänsä oikea ja perusteltu huoli ihmisoikeuksista on syytä käynnistää myös niistä tulijoista, jotka eivät muista ikäänsä oikein, tai joiden henkilökohtaiset dokumentit ovat vahingossa kadonneet meren aaltoihin ja lähtömaan osoite on samalla unohtunut.

Käyttäjän amgs kuva

Vedotaan vanhempien taustoihin ja ties mihin. Itse vetoan perheen ja etenkin lasten oikeuksiin. On käsittämätöntä, että Suomessa perheenyhdistämilakia ollaan tiukentamasa peheinstituutin puolustavien puolueiden toimesta.

Ilkka Huotari

Ei se käsittämätöntä ole, vaan ihan looginen seuraus siitä, että turvapaikanhakua + perheenyhdistämistä käytetään väärin.

Käyttäjän amgs kuva

Kuka ylijumala Suomessa määrittelee onko ihminen toiminit väärin tai eu? Maahanmuuttoviraston virkailija ja edskunnan käskystä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #17

Sitä systeemiä käytetään väärin, niistä 32 000:sta vain murto-osa on luultavasti oikeasti hädänalaisia. Tuhannet lähtivät takaisin Irakiin, koska olivat pettyneitä Suomen oloihin.

Siksi systeemiä pitää kiristää, ja siitä kärsivät sitten muutkin.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden Vastaus kommenttiin #17

Ehkä se on sama ylijumala, joka määrittelee toimitko sinä tässä asiassa oiken tai väärin.

Niko Sillanpää

Huomioiden Maahanmuuttoviraston taannoinen turvallisuusarviokin he voivat halutessaan jatkaa perhe-elämää Irakissa.

Eli kyse ei ole "lapsen oikeuksista", "perheen oikeuksista" tms., vaan siitä, että he menettäisivät samalla länsimaisen elintason ja hyvinvointipalvelut tulonsiirtoineen senkin vuoksi, että kukaan perheestä, edes seitsemän vuotta maassa oleskellut mies, ei ole Suomen kansalainen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyvä keskusteluketju vakavasta asiasta!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onko "länsimaalainen" elintason tulosta juuri sellaista mitä suomalaisessa arkielämässä oikein tapahtukaan. Me syömme kourakaupalla masennuslääkkeitä, vedämme viinaa, varsikin me miehet, kaksin käsin, ja surkeuden lopuksi haluamme vielä päättää päivämme oman käden kautta, viemällä koko perheemme mukaan. Tälläistä on arkipäivä Suomessa ja tuntuu siltä, että yhä kovenevien arvojen hyväksymisen seurauksena se solidaarinen, vähäosaisista välittävä Suomi, muuttuu maaksi jossa suuri osa kansasta voi pahoin. Sellaistako satavuotiasta Suomea haluamme?

Käyttäjän amgs kuva

"Sellaistako satavuotiasta Suomea haluamme?" -Emme halua ja voin vakuuttaa, että ainakin 13 000 suomalaista ei halua sitä. Nyt adressin alekirjoittajia on jo sen verra. Yksi allekirjoittanut on jo valoisa piste Suomen kartalla.<3

Ilkka Huotari

Kertokaa samalla ratkaisu siihen, miten järjestelmän hyväksikäyttö estetään?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #24

Eikö se nyt ole jo ihan tarpeeksi selvä, että myös "varmuuden vuorksi" hyväksikäyttöä estetään, kuten tässä tapauksessa, josta keskustelemme. Älä käännä keskustelua muuhun suuntaan, please.
Suomi ei ole mikään vetovoimainen maa, edellisen kesän turvapaikanhakijoiden virrasta huolimatta. Mm. joidenkin ihmisten kielteinen asennoituminen tulijoihin kuin tulijoihin vaikuttaa siihen, että esim. koulutetut ihmiset menevät Ruotsiin, Saksaan tai muihin maihin. turvapaikanhakijat itse tajusivat lähteä Suomesta. Kyllä tiedetään, että jopa korkeasti koulutetut ja jopa suomalaisetkin, nyt eivät saa töitä. Harva on se, joka haluaa tulla elätettäväksi, mutta jos Suomesta ei saa työtä, mennään muualle tai kotiin kuolemaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

"Älä käännä keskustelua muuhun suuntaan, please."

Ei se ole mikään "muu suunta".

Juuri sen takia systeemiä on kiristettävä, että suurin osa ei ole oikeutettu mihinkään turvapaikkaan, eikä oikeasti hädänalaisia.

"Suomi ei ole mikään vetovoimainen maa"

Tämä on ihan puppua.

Nähtävästi keskustelu estetään, joten lopetan tähän. Voitte jatkaa moralisointia keskenänne, mikä ei johda minnekään.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #26

Aah, mukava olla uhri: "keskustelu estetään" Millä tavoin? Poistetiinko kommenteja. Valitettavasti blogin pitäjänä määrän keskustelun aiheista ja joskus, myönnän, olen tiukka. Tässä nyt on kahden alaikäisten lasten kohtelusta kyse. Ilkka, kiitos kommenteista!

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

"Tässä nyt on kahden alaikäisten lasten kohtelusta kyse."

Maahanmuuttovirastolla on ollut käsittääkseni mahdollisuus käyttää tässä harkintaa, ja niin se ovat uskoakseni tehneetkin. Ollaanko me parempia asiantuntijoita tässä tapauksessa, josta tiedetään vain murto-osa, se mitä HS:ssä luki?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #24

Väärinkäytökset, jos niitä edes on, estyvät sillä, että tulijat ohjataan kielikoulutukseen ja töihin mahdollisimman nopeasti ja joka tapauksessa töihin alle puolessa vuodessa. Ne, jotka eivät työtä halua tehdä, häipyvät kyllä vähin äänin. USA:ssa tulijaa autetaan 3 kuukautta. Sen jälkeen pitää pärjätä omillaan. Siihen suuntaan Suomessa pitää mennä. Nykyinen työlupakäytäntö on aikansa elänyt.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #40

Ok, poistetaan siis kaikki sosiaalituet tulijoilta. Se varmasti (tai ehkä) ehkäisee suurimman osan väärinkäytöksistä.

Tuki/auttaminen esim. järjestöille, jotka eivät saa valtion tukea. Rahoitus yksityisiltä hyväntekijöiltä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, se on varmaa sinun ja monenmuunkin valinta .

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minusta on ihan järkevää pohtia, millaiseen elämäntilanteeseen lapsia hankkii. Sitä voisivat pohtia niin turvapaikanhakijat, Talvivaaran työntekjiät kuin kaikki muutkin. Ymmärrän kyllä, että se kuulostaa kylmältä, mutta ei kai se niinkään voi mennä, että lapsen saaminen olisi automaattinen oikeutus turvapaikkaan ja sitä kautta sosiaalitukeen? Koska olen sitä mieltä, että jos turvapaikka tuolla perusteella myönnetään yhdelle, se tulee myöntää kaikille samassa tilanteessa oleville, niin en usko, että Suomella riittäisivät resurssit sellaiseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ai sä väität että täällä on kymmenittäin tai sadoittain tai vyöry perheistä joissa isä on töissä ja asunut 7 vuotta Suomessa ja äiti hoitaa imeväisikäistä. Että jos tämä perhe saa jäädä kokonainen vyöry kuten pakolaisia pahaa tarkoittaen ja aivopesten kutsutaan, vaatisi saada jäädä. Varmaan kloonattaisiin samanlaisia perheitä sillä islam.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Väitätkö sinä sitten, että lapsen saamisen pitäisi olla automaattinen oikeutus turvapaikkaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

En. Mutta väitän että ei oikein kuulosta suomalaiselta se ratkaisu jota tässä tapauksessa on ajettu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #41

Minusta ajatus, että kaikille on samat säännöt, nimenomaan kuulostaa suomalaiselta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #34

Pitää olla automaattinen oikeus. Sanoohan sen järkikin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #53

Suomessa on jus sanguis, ei jus soli.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail...

Uutinen kertoi ”Antwerpenilainen mies teki 12 laitonta maahanmuuttajanaista raskaaksi”

Mies tunnustaa lapsen omaksi, jolloin lapsesta tule Belgian kansalainen, on muuten hyvä ja hauska bisnes.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Freddy, sinun entisellä kotimaalla taitaa olla aika paljon enemmäm vaikeuksia näissä operaatioissa. Onko Belgiassa lapsilisäsysteemi ja meneekö se pelkästään äidille vai puoliksi vanhempien tileille? Ennakopäätös, varmasti inhimillinen, joskus kauan sitten on luonut mahdollisen tähän naisten hyväksikäyttöön, tosin pakottamatta, josta länsimaisen ajattelutavan omaava ei edes uneksi. Raskauttaa 12 naista? Näitä ongelmia eivät kaiken maailman Koskenniemet ja Scheinit noteeraa kun vinkuvat lainsäädännön puutteellisuudesta ihmisoikeuksien osalta.

ps Ahkera Orpo, jeesus mikä nössö, Halosesta ei sanakaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #123

http://www.kids.partena.be/content/default.asp?pag...

Lapsilisät Belgiassa 2015

Isä yleensä ano ja yleensä maksetaan äidillä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

ottamatta kantaa tunneperusteisiin, jos pitää paikkaansa että pariskunta ei ollut yhdessä tullessaan suomeen vaan mies nai määräaikaisella oleskeluluvalla olevan turvapaikanhakijan suomessa ja pyöräyttivät saman tien lapsen, niin kansan painostuksen kautta taidamme saada ensimmäisen kotimaisen ennakkotapauksen ankkurilapsesta.

Käyttäjän amgs kuva

Kysyn hiemän toisin kuin toisalla joku on kommentoinut: Olisiko miehen pitänyt rakastua johonkin muuhun kuin tuohon naiseen? Käykö oleskeluluvan saanut? Rakkaus ei tunne lakeja, valitettavasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös siellä kulttuureissa avioliitot järjestetä ja rakkaus tulee jos tulee myöhemmin ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tästäpä nyt on saatu oikein herkullinen tapaus, enää puuttuu, että nykyinen presidentti ottaa kantaa.

Tapaus tuntuu väärältä, voi olla väärin, mutta kun kaikki ovat lehtitietojen varassa, eikä kukaan tunne yksityiskohtia, niin en uskalla sanoa yhtään mitään.

Se sitten tästä voi seurata, että miten viranomaispäätöksiin suhtaudutaan tästä eteenpäin, vai alkaako vastaavien tapausten käsittely siirtymään kansantuomioistuimeen. :)

Ihminen edellä tietysti pitäisi aina mennä, mutta ei kai kukaan ole niin naivi, että uskoo sellaista tapahtuvan virkamieskoneistossa, vastaavia ihmisiä syrjiviä päätöksiä tehdään Suomessa joka viikko. On aina tehty ja tullaan aina tekemään.

Itkeä ja surra voi, mutta isossa kuvassa mikään ei muutu, tämä tapaus ehkä muuttuu, kun Orpo haluaa olla pelastaja, mutta vastaavia tullaan tekemään useita lähiaikoina, eikä kukaan silloin niitä itke.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Näissä (some)vouhotuksissa on takana sekin, että monella taitaa ymmärrys loppua jos kyse ei ole yhdestä ihmisestä tai perheestä. Laajamittaiset yhteiskuntavaikutukset, globaali muuttoliike, väestönkasvu yms. ei aiheina taas oikein tunnu kiinnostavan.

Mites se Stalin sanoikaan...

Käyttäjän amgs kuva

Miten tuo liitty kahden laspen kohtaloon? Olisiko sinulla siihen asiaa? Ketä se kiinnostaa nyt mitä joku Stalin sanoi? :) Vuohotus on halveksiva ilmaus keskustelusta ja mahdollisista keskustelukumppaneista.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AMGS: "Vauvan äitiä ja kolmevuotiasta Sämää ei saa käännyttää Suomesta"

Otsikkosi ja tekstisi allekirjoitan kuin myös allekirjoitin adressin ja laitoin sen omalta osaltani kiertoon eteenpäin - adressithan saavat voimansa siitä, että 1) allekirjoitetaan 2) muistetaan myös panna viestikapula eteenpäin toisille sekä allekoirjoitettavaksi ja yhä eteenpäin jaettavaksi, sillä he tuntevat ihmisiä, joita sinä ja minä emme tunne.

Tekstiisi istuu sataprosenttisesti Pekka Reinikaisen valitettavan vähälle huomiolle muutama päivä sitten jäänyt syvältä luotaava ja omankin yhteiskuntamme kovuuden tilaa mittaava teksti. Kehotan itsekutakin lukemaan sen, ks. otsikko ja linkki alla:

Vaino on yksilökohtaisen sijasta yleisimmin kollektiivista
http://pekkareinikainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Muutamasta kommentista saa käsityksen, että joiltakin ihmisryhmiltä pitäisi kieltää perheen perustaminen ja lasten saaminen, ja jos niin tapahtuu, se on joka tapauksessa tehty väärin perustein. Eikös kaikki tuollainen kuulu normaaliin ihmiselämään, sodista ja katastrofeistakin huolimatta?

Väitetään myös, että melkein kaikki turvapaikanhakijat ovat järjestelmän väärinkäyttäjiä ja vain murto-osa on oikeasti hädänalaisia. Millainen murto-osa, ja minkä tiedot perusteella?

Vaaditaan myös, että järjestelmän väärinkäyttö pitää estää. Hyvä tavoite ja pääosin niin tapahtuukin. Mutta kuka haluaa elää yhteiskunnassa, jossa kaikenlainen väärinkäyttö ja lakien rikkominen on ennakoivasti ja täydellisesti estetty?

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä yhteenveto kommenteista. Kiitos, Jouni!

Matti Toivola

https://www.youtube.com/watch?v=zwVAHHP-uZg
Perhe on pyhä yksikkö eikä sitä ole lupa hajoittaa ulkopuolelta käsin.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Lakisäännösten seurauksita voi tehdä sen johtopäätöksen, että lainsäätäjän tarkoitus on ollut, että tällaisissa tapauksissa on parempi, että perheen yhdistyminen tapahtuu lähtömaassa. Se tietenkin voi olla myös perheen kannalta parempi ratkaisu. Ainoa mahdollinen ja aina paras ratkaisu ei ole välttämättä se että perheenhydistyminen tapahtuu Suomessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Asiasta toiseen, nuo adressit on kyllä aivan turhia, kuka tietää tapauksen, että noista nettiadresseista olisi ollut jotain hyötyä.

Oman mielen tietysti saa paremmaksi, hyötyä niistä ei ole.

Mä luulen että seuraavaksi tässä käy niin, että Orpo ilmoittaa, että tapaus pitää tutkia uudelleen, ja niinhän se tutkitaan ja aikaa kuluu, ja Orpo saa sulan hattuunsa, päätös tehdään sitten myöhemmin kun kohu on laantunut.

Käyttäjän amgs kuva

Adressi on yksi vaikutustapa. Adressia voidaan antaa viranomaisille tai päättäjille. Adressilla saa julkista huomiota asialle ja sitä kautta lisää kannatusta. Eilen kun julkaisin juttuni adressia oli allekirjoittanut 5000 suomalaista ja kun menin nukkumaan yli 10000.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lainantakuupapereihin ja tuollaisiin adresseihin en tule koskaan nimeäni kirjoittamaan.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Orpo lausui jotakin, mikä ajaa minut kokoomuksen äänestäjästä persujen äänestäjäksi, ellei parempaa löydy. Haloselta, virattomalta voi odottaa moista kannanottoa, mutta Orpo? aa on sekaisin, parasta antautua.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Menee moraalisesti oikein kunhan mennään lakipykälien mukaan. Näin mm. Elina Lepomäki sanoi toisessa asiayhteydessä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vanha roomalainen oikeuden määritys on parempi: "Joka toimii lain mukaan, mutta lain tarkoitusta vastaan, toimii lakia vastaan ja tuomittakoon sen mukaan."

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Riippuu taas asiayhteydestä. Ei koske ainakaan verosuunnittelua.

Mutta mun mielestä olet tietysti oikeassa, yhtäläisyysmerkin vetäminen moraalin ja lain väliin on joskus hieman arveluttavaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Perheen isä joutuu nyt muuttamaan perheensä kanssa takaisin Irakiin.

Käyttäjän amgs kuva

Ja...onko sillä väliä kuolevatko he vai eivät? -Minusta on sillä ja jonkun oltava vastuussa siitä, ettei Suomi suojele heitä, etenkin lapsia, jos näin tapahtuu. :(

Orpo lupaa pyydä selvitystä migrilta, mutta samalla Kokoomus hallituksessa hyväksyy perheenyhdistämislainsäädännön kiristämistä. :(

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän täältä elävänä ole selvinnyt Eliaa lukunnottamatta kukaan.

Janne Suuronen

Eiköhän se 3kk:n ikäinen vauvakin lähde äitinsä mukana Irakiin. Sinne, missä tietojen mukaan äidillä ja lapsilla on riittävä sukulaisten turvaverkosto ympärillään.

HS uutisesta:
"
Maahanmuuttovirasto perustelee päätöstään muun muassa näin:
”Gashaw Khaleel Hamad, olet terve, työkykyinen nainen. Sinulla on miespuoleisista sukulaisista koostuva turvaverkko kotialueellasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, ettei asiassanne ole esitetty perusteita oleskeluluvan myöntämiseksi yksilöllisestä inhimillisestä syystä.”
"

Näyttää vain sosiaalisessa mediassa ja ammattimediassa raflaavammalta, kun riipivään tarinaan liittyy 3kk:n ikäisen vauvan erottaminen äidistään.

Minä en sinänsä ota kantaa siihen, kuinka asiassa tulisi toimia. Niin ammattimedian kuin sosiaalisen median yksipuolinen ja puusilmäinen joukkovouhkaaminen taas kerran vain nousi ärsytyskynnykseni yläpuolelle.

Niko Sillanpäältä useita hyviä huomautuksia yhteiskuntamme ja yhteiskuntamme keskustelun tilasta. Ja vaikka moni niin luuleekin, niin ainakaan minä en nähnyt Nikonkaan ottavan itse asiaan (mitä juuri tässä tapauksessa pitäisi tehdä) kantaa puoleen tai toiseen.

Niko Sillanpää

Aika vaikea pitäisi olla kenenkään ottaa itse päätöksiin mitään kovin vahvaa kantaa, kun tietoja on käytössä niukasti. Mikä ei tosin ole estänyt tätä valtavaa kohkaamista.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuntematta tapausta sen enempää, olisin kiinnostunut tapahtumien kulusta ennen johtopäätösten tekemistä.

Miehellä on siis ollut Suomessa oleskelulupa 7 vuoden ajan ilmeisen pätevien perusteiden nojalla. Hyvä niin. Tänä aikana hän on saattanut irakilaisen vaimonsa raskaaksi kahdesti – jotain yhteistä aikaa on ilmeisesti ollut joko Suomessa (vaimo käynyt viisumilla) tai Irakissa (mikä herättäisi kysymyksiä). Vaimo ja lapset ovat tällä hetkellä Suomen maaperällä, oletettavasti viisumilla.

Isän turvallisuuden takaaminen on ensisijainen välitön tarve. Sinällään perheen yhdistäminen epäilemättä olisi inhimillisesti ja lasten kannalta tärkeää.

Kuitenkin perheen vanhempien hankala etäsuhde on nähtävästi vallinnut jo vuosia ennen lasten hankkimista. Päätös lasten hankkimisesta on nähtävästi myös tehty tietoisena tästä hankalasta elämäntilanteesta. Äidillä on nähtävästi ollut riittävä toimeentulo kotimaassaan, koska on saanut elätettyä siellä ensimmäistä lastaan ja sitten on lähtenyt hankkimaan tätä toista. En tiedä milloin vanhemmat ovat avioituneet, mutta jos tuon 7 vuoden aikana, on tilanne ollut tiedossa jo tällöin. Sikäli voisi ajatella, että vanhemmat ovat toimineet oletuksella, että toinenkin lapsi kasvaa kotimaassaan Irakissa, vaikka toiveita paremmasta varmasti olisi.

Sikäli, kun vanhemmat ovat etukäteen olleet tietoisia lapsilleen aiheutuvasta inhimillisestä kriisistä ja ovat sen siihen lähteneet, voidaan kysyä, onko vastuu lasten oikeuksista yksinomaan Suomella?

Oleskelulupaa perhesiteen perusteella voi hakea myös Irakista käsin. Tässä on nyt ilmeisesti saavuttu ensin joko pakolaisena tai arvattavammin viisumilla Suomeen; viisumin saamisessa on oletuksena vierailun tilapäisyys, joskin oleskelulupaa saa toki hakea vierailun aikana. Viisumin saamiselle on monista maista vaatimuksena oman toimeentulon osoittaminen; tällä pyritään ehkäisemään juuri tämän kaltaiset tilanteet. Arvaisin tämän vaatimuksen koskevan myös Irakia. Äidin on siten oletettavasti täytynyt osoittaa riittävä toimeentulonsa Irakissa ylipäätään päästäkseen Suomeen.

Muun perheen sijainti kuitenkin muuttaa moraalisen ongelman luonnetta. Sen sijaan, että Suomi passiivisesti estäisi muuta perhettä saapumasta maahan, se aktiivisesti pakottaa perheen erilleen. Suomessa jo konkreettisesti olevan perheen pois lähteminen epäilemättä on surullisempaa ja dramaattisempaa. Sikäli ymmärrän tilanteesta syntyneen kohun.

Maahanmuuttovirastolla epäilemättä on paremmat tiedot näistä tapahtumankuluista, joten spekulointini liikkuu tässä nyt aika suuren tietämättömyyden alueella.

Käyttäjän amgs kuva

Olisi aikuisten tausta ja prosessi mitä tahansa, lasten etu on tässä tapauksessa tärkein kysymys. On epäinhimillistä erottaa perheen lapset toisistaan ja toisesta vanhemmastaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Olisi aikuisten tausta ja prosessi mitä tahansa, lasten etu on tässä tapauksessa tärkein kysymys.»

Sellaisia tilanteita toisinaan syntyy, koska lasten etu ei oikeasti ole aina tärkein kysymys. Vastaava erotilanne voisi syntyä, jos toinen vanhemmista joutuisi vankilaan. Onko aikuisten rankaiseminen tärkeämpää kuin lasten etu? Entä pitäisikö avioero kieltää, koska perheen rikkoutuminen on lasten edun vastaista?

Vaikka lasten oikeudet ovat tärkeä asia, myös resurssikysymykset tulevat jossain kohtaa vastaan kun pohditaan, millaista vastuuta Suomi voi ottaa lasten hyvinvoinnista. Tämän perheen kohdalla ollaan nyt vähän välimaastossa, kun toinen vanhemmista asuu Suomessa.

Tässä ei nyt ole kyse mistään lopullisesta erotilanteesta. Perhe voi saada oleskeluluvan heti, kun kykenee elättämään itsensä. Tämä on sellaista osallistumista vastuuseen, jota Suomen voi olla perusteltua asettaa ulkomaalaisille.

  «On epäinhimillistä erottaa perheen lapset toisistaan»

Lapsia ei olla erottamassa toisistaan – molemmat ovat nähtävästi syntyjään irakilaisia, ovat tulleet Suomeen yhdessä ja voivat palata äitinsä kanssa kotimaahansa. Jos nuorempi saa oleskeluluvan, tulee erottamisesta vanhempien oma päätös, jos he katsovat, että 3-kuukautisen lapsen on parempi olla isänsä kuin äitinsä kanssa.

Mikäli nuorempi lapsi saa oleskeluluvan, saattaisi kustannusten kannalta olla järkevintä yhdistää koko perhe. Muutoin isä joutuisi jättäytymään vanhempainvapaalle ja myöhemmin kunnalliset päivähoitokustannukset nousisivat ehkä suuremmiksi kuin yhdistämisestä aiheutuvat lisäkustannukset.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ana Maria, nyt vaan Orpolta valtakunnallinen rahankeräyslupa perheenyhdistämiseksi Irakissa.
Adressinallekirjoittajat varmaankin ovat valmiit lahjoittamaan 20€, sinä voisit alkaa vastaavaksi ja tekemään aikanaan tilitykset lainmukaisesti.

Käyttäjän amgs kuva

"molemmat ovat nähtävästi syntyjään irakilaisia, ovat tulleet Suomeen yhdessä ja voivat palata äitinsä kanssa kotimaahansa."
Mihin tietosi perustuu? Löytyykö luotettavan linkin? Toiseksi ei sillä ole väliä onko lapset syntyneet Suomessa, Kiinassa tai Irakissa vaan se, että he ovat nyt Suomessa. Kai Suomi noudattaa kansainvälisiä lastenoikeuksia keskevia säännöksiä. Kuka suojelee lapsia virkamiesten mielivallasta? Tässä ei ole tarkoitusta syyttää maahanmuuttovirastoa, koska he vain panevat toimeen hallituksen linjauksia.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Mihin tietosi perustuu? Löytyykö luotettavan linkin?»

Ehkä näitä detaljeja löytyy jostain kirjoituksesta, mutta itse en ainakaan siinä huomannut mistä luin.

Eli perustuu ihan päättelyyn siitä, että molemmille lapsille on haettu oleskelulupaa. Suomen kansalainen ei sellaista tarvitsisi, joten ajattelin tämän pohjalta, että lapsi olisi syntynyt Irakissa, jonka jälkeen perhe olisi tullut tapaamaan isää.

En kuitenkaan edellä ajatellut, että Suomessa ulkomaalaiselle pariskunnalle syntynyt lapsi ei tavanomaisesti saakaan Suomen kansalaisuutta. Lapsen on mahdollista saada kansalaisuus muun muassa jos vanhemmilla on pakolaisasema, mutta tässä vain toinen on. Tosin voi muutenkin saada. On siten todellakin mahdollista, että lapsi on syntynyt Suomessa ja tarvitsisi oleskeluluvan täällä pysymiseen. Kenties nuoremman lapsen oleskeluluvan käsittely on kesken tästä syystä, että hänen kansalaisuusselvityksensä kesti jonkin aikaa.

Jos äiti on tullut Suomeen viisumilla synnytystä varten, olisi matkustaminen Suomeen ennen sitä ollut vaikeaa tai mahdotonta, jo ihan koska lentoyhtiöt eivät ota pitkälle raskaana olevia matkustajia.

En ole huomannut missään korostetun, että nuorempi lapsi on syntynyt Suomessa, joten olettaisin että ei ole, koska tällöin varmasti olisi ollut relevanttia käsitellä kirjoituksissa tätä, miksi lapsi ei ole saanut Suomen kansalaisuutta.

Eli kunhan spekuloin.

  «Toiseksi ei sillä ole väliä onko lapset syntyneet Suomessa, Kiinassa tai Irakissa vaan se, että he ovat nyt Suomessa.»

Tätä ongelmatiikkaa pohdin ensimmäisessä kommentissani. Mitä merkitystä perheenyhdistämisen kannalta on, missä maassa perhe on tällä hetkellä? Miksi sellainen perhe, joka viisumilla tulee Suomen maaperälle olisi eri asemassa kuin sellainen täsmälleen vastaavassa tilanteessa oleva, joka ei ole niin tehnyt?

Viisumit ovat siis määräaikaisia ja hakuprosessissa peräti pyritään varmistamaan, että hakijan on myös aikomus palata takaisin kotimaahansa (vaaditaan paluuliput ja muuta). Toki käyntiaikana saa hakea oleskelulupaa, mutta käsittelyssä ei huomioida hakijan sen hetkistä sijaintipaikkaa. Arvelisin, että tämä tasavertaisuus on oikeudenmukainen asia.

(Arvelen vaimon ja lasten olevan Suomessa viisumin avulla, koska perheellä on nähtävästi aiemminkin ollut pitkiä tapaamisia ja miehen matkustaminen Irakiin olisi voinut olla hankalaa. Tämä oletus voi toki olla väärä.)

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Mikä on perheenyhdistämisten hintalappu? Kuka saa jäädä ja kuka ei, kuka työllistyy ja kuka ei? Kuka saa tuoda vaimon tai aviomiehen ulkomailta ja kuka ei?

Ymmärrän kyllä ihmisten pelot, ovista ja ikkunoista lappaa uutta porukkaa taloon ja kaikki tarttis ruokkia.

Älykkäät koneet tekee osan tulevaisuuden töistä..tulevaisuus on aika pelottava monessakin suhteessa. Työllisyys, Venäjän ja Kiinan kehitys. Semmoinen sodan uhan varjostama pilvi taivaalla, iltapäivälehtien lietsontaa ja kyllä ihan aiheestakin.

Tässä yhteiskunnassa, ehkä koko läntisessä maailmassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa, on tapahtumassa jotain.. käänne sinne samaan kun 30 luvulla. Asenteet kovenee ja pelko lisääntyy. Kun pelätään tulee ylilyöntejä helposti.

Ehkä olen väärässä mutta..toivottavasti olen. Onhan ihmiskunta oppinut jotain viime roihusta.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Maahanmuuttovirasto on tiedottanut asiasta tänään. Pidän sitä tämän asian osalta luotettavana linkkinä. Suomessa noudatetaan Suomen lakia kunnes toisin päätetään. Perusteista tietämättömien ei kannata ottaa kantaa muuta kuin mielipiteen tasolla.

Käyttäjän amgs kuva

Maahanmuuttovirasto tiedotti ja tiedote käy heidän puolustuspuheenvuoroksi. Nyt Maahanmuuttovirasto esiintyy kuin se olisi toinen osapuoli jostain konfliktista antaen ymmärtää, ettei kaikkea ole tiedossa, mutta koska maahanmuuttovirasto ei voi paljasta yksityiskohtia ihmisten elämästä, niin tiedotteella luodaan lisää epätietoisuuta. Toisalta on hyvä, että ottavat edes joku kantaa asiaan julkisesti.

Tiedotteessa käy ilmi, ettei toimita lasten edun mukaisesti, koska perhettä hajotetaan.

http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistoti...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Maahanmuuttovirasto on tiedottanut asiasta tänään. Pidän sitä tämän asian osalta luotettavana linkkinä. Suomessa noudatetaan Suomen lakia kunnes toisin päätetään.»

Toivottavasti et tässä anna ymmärtää, että virkamiehet olisivat Suomen lain tulkinnan viime käden auktoriteetteja.

Sinällään maahanmuuttoviraston tiedote selkeyttää aihetta, syyt ovat ilmeisesti olleet vähän saman suuntaisia kuin itsekin arvelin. Vaatimus 2 600 euron nettotuloista on kyllä aika kova. Ei kahdelta työtätekevältä, mutta lähtökohtaisesti näissä yhdistämistilanteissa vain perheenyhdistäjä on työssä, joten määrä tarkoittaisi noin 3 500 euron bruttotuloja.

Tiedotteessa mainitaan tilanne, jossa lapsi olisi syntynyt Suomessa, joskaan ei vahvisteta onko sellaisesta tilanteesta kyse tässä tapauksessa. Ylipäätään tapauksessa on paljon tuntemattomia aukkoja, joista ei ole julkisuudessa mitään tietoa.

Tiedotteessa myös käsitellään tilannetta, jossa turvapaikan saanut on matkustanut kotimaahansa. Tämä on yksi mahdollisuus sille, miten lapset ovat saaneet alkunsa, joskaan asian mainitseminen ei välttämättä tarkoita, että siitä olisi kyse.

Perusteluiden pohjalta vaikuttaisi, ettei 3 kk:n ikäiselle lapselle myönnetä oleskelulupaa jäädä isän luokse jos äiti käännytetään. Lapsia ei siten eroteta toisistaan tai äidistään vaan vain isästään. Näin on oletettavasti tapahtunut ensimmäisen lapsen kohdalla jo aiemmin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos Twitteristä poimimani tieto pitää paikkansa, on korkein oikeus kieltänyt irakilaisperheen hajottamisen. Suomesta löytyy vielä oikeudenmukaisuutta.

Käyttäjän amgs kuva

Viljo, uutinen on myös Helsingin Sanomissa: "Irakilaisperheen äidin ja kolmevuotiaan lapsen käännytys ei toteudu ainakaan vielä. Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi tänään maanantaina täytäntöönpanokiellon käännytyspäätökselle.

KHO:n päätös ei vielä tarkoita, että äiti Gashaw Khaleel Hamad ja perheen kolmevuotias tytär Sämä Huner Ali Muhammed saisivat jäädä Suomeen lopullisesti."

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

KHO on antanut täytäntöönpanokiellon, koska se harkitsee ottaako perheen valituksen käsittelyyn. KHO voi ihan hyvin päätyä samaan tulokseen kuin maahanmuuttovirasto.

Oikeudenmukaisuutta on se, että laki on sama kaikille, eikä somekiehunta ja median painostus vaikuta päätöksiin.

Maahanmuuttovirastosta sanottiin, että media on kertonut hyvin yksipuolisesti asiasta.

Käyttäjän amgs kuva

Tuskin julkisuus vaikuttaa KHO:n tämän päivän päätökseen. Toivon, kuten moni muu, että KHO punitsee etenkin lasten asemaa ja oikeuksia. Tämä tapaus kertoo karua keiltä lasten kohtelusta Suomessa. Perheenyhdistäminen koskee myös ja vaikuttaa erittäin kielteisesti yksin tulleisiin lapsiin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #114
Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

sensuuri iski, kuin konsanaan NL:ssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täältä sitä tietoa ei löydy, täältä löytyy vain spekulaatioita, jotka on tehty yksipuolisin tiedoin.

Rasittavaa lukea aina näitä ''totuuksia'' ja surkutteluita, joita ei ole tehty asiapohjalta, silloin kun on tunteet pelissä, niin koko maailma on raaka, sotia ei saisi olla, lapsia ei saisi kuolla jne. Elämä nyt vaan on tällaista.

Tämä yksi esimerkkitapaus ei mitään muuta, kymmeniä tai satoja vastaavia karkotetaan ilman melua.

Hyvä tuuri tällä perheellä, kun julkisuuteen päätyivät, ei varmaan nyt joudu karkotetuksi. Mutta se on vain tämä tapaus, ei mikään muu muutu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eikä Suomi ole tässä perheenyhdistämisen kiristämisessä mikään lainsuojaton, niinkuin Nasima Razmyar jotain höpötti.

Kyllä täällä mennään ihan lakien mukaan ja niin tekevät monet muutkin eurooppalaiset valtiot.

http://yle.fi/uutiset/perheenyhdistaminen_tiukentu...

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Jos turvapaikan Suomesta saanut henkilö on matkustanut kotimaahansa, avioitunut ja perustanut perheen siellä, on kyseessä ulkomaalaislain tarkoittama uusi perhe. Uusia perheitä on vuodesta 2010 lähtien koskenut toimeentuloedellytys oleskelulupaa haettaessa."

Kuulostaa selkeältä.

Ilkka Huotari

Ana sanoi, ettei systeemin väärinkäyttö liity tapaukseen - onko Ana vielä samaa mieltä? Taitaa liittyä, lapsethan tehtiin, vaikka oleskeluluvan saaminen oli epävarmaa, ja nyt lasten avulla yritetään saada se oleskelulupa.

Käyttäjän amgs kuva

"Ana sanoi, ettei systeemin väärinkäyttö liity tapaukseen - onko Ana vielä samaa mieltä? "
Nyt taisat väittää sellaista mitä ei pidä paikansa. En väittänyt sellaista, vaan pyysin sinua keskittymään tämän irakkilaisperheen tapauksen käsittelyyn. Koska maahanmuuttovirasto ei voi kertoa kaikkea, turha on spekuloida. Se mikä on varma on se, että vauvan ja kolmivuotian lapsen karkotus maasta ja/tai erottaminen isästä tai äidistä ei ole inhimillistä ja on väärin. Alusta lähtien se on se mitä sai minut kirjoittamaan ja samasta syystä myös lapsiasiavaltuutettu ilmaisi Helsingin Sanomissa mielipiteensä.

Ilkka Huotari

Ollaanpas sitä nyt tarkkoja, mitä sanottiin.

Joka tapauksessa tähän tilanteeseen päädyttiin juuri sen takia, mitä alussa sanoinkin... Systeemin väärinkäytön takia.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #127

Kuka määrä mitä on oikein tai väärin? Lakien säätäjät ja hyväksyjät. Maahanmuuttoon nuivasti suhtautuvien määritelmä oikeudesta Suomessa toteutetaan nyt. Lasten oikeuksia saa polkea, "väärien" ihmisten asema saa heikentää saman tahdon mukaisesti. Kiitos Ilkka vielä kerran kommenteista! Nyt poistun blogista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Esim. Yhdysvaltain tulosäännösten vaatimuksissa amerikkalaiselta (v. 2012)
"Vaadittava tulotaso määräytyy talouden koon mukaan - kaksihenkiselle perheelle minimitulo on noin $19,000, kolmihenkiselle $23,800, nelihenkiselle $28,800, jne."

Tässä siis amerikassa asuva puoliso (ns. sponsori tai huoltaja) haluaa tuoda maahan ja yhdistää perheen eli puolisonsa ja lapsensa.
Toki myös vaikkapa suomalaiselta perheeltä, joka haluaa mennä esim. sinne asumaan, vaaditaan vastaavia taloudellisia edellytyksiä.
Käytäntö on kussakin maassa omanlaisensa, mutta yleismaailmallinen ideana.

Emme vielä elä maailmassa, jossa kukin voi itse valita maan ja kansalaisuuden sote-etuineen täysin vapaasti ja oman mielensä mukaan ilman ehtoja.

Harri Immonen

Jätän tämän nyt vain tähän:
http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistoti...

Pahoittelut, tiedote olikin jo jaossa.

Kun tulin Usarin sivuille parin päivän jälkeen, mietiskelin kuka palstan vakio humaaneista on tehnyt bloggauksen tästä julkisuudessa olleesta aiheesta.. no ei ollut yllätys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset