Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Miksi Brasilian presidentti Dilma Rousseff on hyllytetty?

  • Kuvakaappaus argentiinalaisesta lehdestä La Nación. Rousseff vetäytyy presidenttipalatsiin odottamaan lopullista päätöstä.
    Kuvakaappaus argentiinalaisesta lehdestä La Nación. Rousseff vetäytyy presidenttipalatsiin odottamaan lopullista päätöstä.

En pidä siitä, että demokraattisilla vaaleilla valittu Brasilian presidentti Dilma  Rousseff potkaistaan syrjään, sanon kaverille. ”Mutta Rousseff on itse korruptoitunut”, kaverini väittää ja hän on ehkä siinä väärässä tai oikeassa. Huhutaan, että myös Rousseff olisi syyllistynyt korruptioon, mutta toisin kuin suurin osa Brasilian parlamentin jäsenistä Rousseffia vastaan ei ole korruptiosyytteitä.

Rousseffin epäillään kaunistelleen valtiontalouden tilaa vaalikampanjansa aikana ja siksi senaatti syyttää häntä budjettilakien rikkomisesta. Aiemmin moni muu on rikkonut budjettilakia, mutta ei ole joutunut sen takia noin ankaraan rangaistukseen. Siksi Rousseffin kannattajat väittävät, että selitys on heikko ja senaatti syyllistyy vallankaappaukseen.

Brasilian senaatti äänesti lukemin 55–22 presidentin virkasyytteen puolesta. Yksi niistä 55 senaatteista on entinen Brasilian presidentti Fernando Collor de Melo, joka itse joutui samanlaiseen tilanteeseen vuonna 1992 ja joutui luopumaan virastaan.

Tämän päivän Brasilian senaatin äänestyksen pääsyy on ilmeisesti maan talous ”Heikko talouskehitys, työttömyyden nousu, korkea inflaatio yhdessä ilmenneen korruption kanssa ovat johtaneet suureen tyytymättömyyteen Brasiliassa, ja presidentti Rousseffin kannatusluvut matelevat todella alhaalla. Korruptioskandaalista lähtenyt poliittinen kriisi on puolestaan johtanut vaikeuksiin viedä läpi maan talouden tasapainottamiseksi kipeästi tarvittavia uudistuksia ja lakimuutoksia. Tyytymättömyys presidenttiin ja korruptioon ovat johtaneet useisiin mielenosoituksiin Brasiliassa, joista suurimpaan kokoontui maaliskuussa arvioiden mukaan jopa kolme miljoona kansalaista.”

Kun olen seurannut myös Venezuelan taloudellista tilannetta ja nyt Brasiliankin, mietin voisiko olla niinkin, että brasilialaiset eivät halua, että Brasilia joutuisi samanlaiseen tilanteeseen kuin Venezuela. Brasilian senaatin päätöksen takana on myös opportunismi, sovinismi ja vallan tavoittelu. Surullista, mutta ei kaikille: pörssiyhtiöt juhlivat.

Jos haluat lukea lisää aiheesta espanjaksi tai suomeksi, tässä:

Helsingin Sanomat: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462941112739

Yle: http://yle.fi/uutiset/brasilian_ratkaisun_hetket__asiantuntijat_suorassa...

Finlandia Group: http://www.finlandiagroup.fi/ajankohtaista/brasilian-uusi-suunta

La Nación, de Argentina: http://www.lanacion.com.ar/1897878-en-vivo-esta-madrugada-el-senado-deci...

El País, de España: http://internacional.elpais.com/internacional/2016/05/12/actualidad/1463...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Eikö sillä nyt ole mitään väliä mitä Brasiliassa tapahtuu? Miksi demokratian kannattajat vaikenevat nyt? Kävin niin sanotusti vasemmistolehtien läpi enkä löytänyt edes uutisia Dilma Rousseffin tilanteesta. Ennen vanhaa Latinalaisessa Amerikassa tehtiin vallankaappauksia aseisin. Nyt keino on toinen ja sitä hyväksytään mukisematta, koska markkinavoimat haluavat niin, koska se on niin kaukana omasta navasta.

Ulkoasiainministeriön sivuilta poimin, että Brasilia on Suomen suurin kauppakumppani Etelä-Amerikassa. Suomen ja Brasilian kahdenvälinen kauppa on kasvanut viime vuosina myönteisesti, vaikka sen taso onkin potentiaaliin nähden vielä varsin alhainen. Vuonna 2012 Suomen kokonaisvienti Brasiliaan oli 146 M€, kokonaistuonnin ollessa 16 M€. Suomalaisilla yrityksillä on kaikkiaan noin 60 tytäryhtiötä Brasiliassa.

http://www.finlandia.org.br/public/default.aspx?no...

Kai edes sillä pitäisi olla väliä!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen uutisen nähnyt eilen MTV:n televisiouutisissa ja tänään HBL:ssä. Porvarimedia kuitenkin näyttää olettavan heidän yleisöä kiinnostavan.

Käyttäjän amgs kuva

Näin on ollut aikaisemminkin. Kun Venezuelassa oli suuria mielenosoituksia, muualla maailmassa ne olivat pääuutisissa. Suomessa ei ja "vasemmistolehdet" vaikenivat.

Nyt jopa Talousuutisissakin on ollut uutisia Brasilian senaatin äänestyksestä!

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/05/12/br...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Realmente no es una cuestión de qué reírse. Lula nunca cometió ningún delito. Se utiliza para visitar en el centro de atención de la salud pública. Algunos cosa diminuta casa no significa nada. Es una vergüenza.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Miksi Brasilian presidentti Dilma Rousseff on hyllytetty?"

Koska hän on nainen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Patenttivastaus, joka säästää niin asiaan perehtymisen kuin ajattelunkin vaivalta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miksei Dilma pyytänyt Kuubasta ja Venezuelasta apua hätäänsä?

Käyttäjän amgs kuva

Sinänsä keskustaoikeistolaisille kansanedustajille taisi olla liian epämieluisa presidentti, joilla on kommentissasi mainittuja suhteita. Hyvä kysymys on miksi demokratiaa maailmassa puolustava USA ei nyt astuu puolustamaan vaaleilla laillisesti valittua presidenttia.

Erland mainitsi yksi toinen tärkeä syy. Selitys budjettilain rikkomisesta on naurettava maassa, jossa melkein joka toisella kansanedustajalla on korruptiosotkuja ja jossa melkein jokainen presidentti on rikkonut budejettilakia samalla tavalla kuin nyt Roussefia olisi.

Eilen muuta kautta sain viestin, jossa luki näin: " Kun Kreikka liittyi Emuun v. 2001 niin päätös Kreikan €urokelpoisuudesta tehtiin Kreikalta saatuihin valheellisiin talouslukuihin perustuen.
Jos Brasilian presidentti potkitaan vastaavanlaisesta valheesta vilttiketjuun, niin sitten pitää Kreikalle tehdä samoin."

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ehkä kansa on äänestänyt väärin Brasilian viime parlamenttivaaleissa?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Näen tässä(kin) Usan käden taustalla. Tärkeintä on saada BRICS-myönteinen presidentti pois vallasta.
Ja Brasilia pysymään dollari-öljykaupan piirissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset