Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Päämäärätietoisesti ylimielinen hallitus!

  • Kuin Suomi vuonna 2016.
    Kuin Suomi vuonna 2016.

Muistan hyvin kuinka vuosi sitten opiskelijat osoittivat mieltä Smolnan edessä.  Hallitusneuvottelut olivat käynnissä ja kävin itse opiskelijoita jutustelemassa. He kertoivat silloin, että neuvottelijoista  vain Stubb oli käynyt heidän luona.

Myöhemmin opiskelijat ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltä sekä yliopistojen- että opintotukileikkauksia vastaan. Myös maanviljelijät, eläkeläiset, ym. ovat olleet toreilla ja kaduilla leikkauksia vastustamassa. Toiset väittivät, ettei hallitus kuuntele ja näyttä siltä, että he olivat oikeassa.

Tänään Helsingin Sanomien haastattelussa Juha Sipilä myöntää: ”Ei tästä mitään olisi tullut, jos olisin ympärilleni katsellut ja kuunnellut. Kinttaat olisi pitänyt pudottaa aikoja sitten.” Näyttää siltä, että asioista päätetään pienissä piireissä ja kansan eteen tuodaan muuttumattomia päätöksiä.  Ylimielisyys siis muuttaa muotoaan vaikka nimenomaan Juha Sipilä kuvailee, että ylimielisyydestä olisi päästy yli.

” Suomi oli 20 vuotta luovuuden tilassa, mutta jo yrittäjänä seurasin huolestuneena menoa kohti ylimielisyyttä. Aloimme näyttää muille esimerkkiä ja esiinnyimme talouden ihmeenä, vaikka aika lailla yhden kortin varassa oltiin.”

Sipilä puhuu ehkä Nokiasta, mutta Suomen koulujärjestelmä on ollut jo kauan ihailukohteena ulkomailla. Koulujärjestelmän tulevaisuus ei näytä kuitenkaan kovin valoisalta Sipilän hallituksen leikkauksien takia.: pieniä kouluja suljetaan, ryhmäkoot kasvavat, yliopistojen ja ammattikoulujen leikkaukset aiheuttavat ongelmia. Eilen Helsingin yliopiston henkilökunta oli osoittamassa mieltä ja solidaarisuutta irtisanotuille työkavereille.

Mielenosoituksista huolimatta opiskelijoiden, eläkeläisten, työttömien ja jopa maaseutuihmisten ahdinko kasvaa. Puolueiden kannatusmittaukset kertovat tyytymättömyydestä.

Ilmapiiri on parantunut vain ja ainoastaan hallituspiireissä.  Miten herra pääministeri ja hallitus voisi sellaista tietää, kun ei kukaan halua kuunnella muita kuin vain ehkä ”omia”?

Hallituksella on kiire tehdä nyt hankalia päätöksiä ja toivoa, että vaaleihin menneissä äänestäjät olisivat unohtaneet mitä hallitus on tehnyt, mutta moni ei unohda. Hallitusmyönteisessä Puheenvuorossa ei sellaista sanota, mutta muualla, sosiaalisessa mediassa, moni kysyy milloin Sipilä täyttää lupauksensa ja eroaa.

Marraskuussa Sipilä uhkasi kaataa hallituksen, jos kokoomus ei suostu sote-uudistuksen yhteydessä keskustan haluamaan 18 maakunnan aluehallintoon.

”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luo huomenna”, Sipilä sanoo dramaattisessa tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa.

Lopulta kokoomus taipuu keskustan vaatimuksiin, ja Sipilän ei tarvitse kävellä Mäntyniemeen hajottamaan omaa hallitustaan. (HS)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hallitus touhuaa täyspäiväisesti kaikenlaisten tärkeiden asioiden parissa. Eivät ole kuitenkaan vieläkään päässeet oikein ytimeen, eli kuinka saadaan julkinen sektori mahtumaan kuluraamiin. Tulojen ja menojen ero kun ei ota täyttyäkseen, vaikka kuinka jappastelisi ja olisi tolkun miestä. Kuntauudistuskin on jemmattu jonnekin paperipinon pohjalle ja samanaikaisesti luodaan 18 uutta hallintorakenelmaa, joiden vaikutusta esim. Kuntien nykyisten organisaatioiden kokoon ei saa millään selville, tai selvinä lukuina ulos. Veikkaan, että julkinen sektori jatkaa kasvuaan ja vieläpä velkarahalla.

No, tämähän ei hallitusta oikeasti kiinnosta, sehän on hankala asia. Varsinkin pikkukylien kyläpäälliköille, ja jääköön siis seuraajien hoideltavaksi.

Käyttäjän amgs kuva

Uudistus on kaunis sana, mutta uudistuksesta toiseen pyöriminen ei johda paljoakaan muuhun hyvään kuin "kehitysideoiden" pyörittämiseen. Toteutukselle ei jää aikaa. Luulisi, että kuntien työntekijät väsyvät siihen jatkuvaan järjestelyyn. Kunkika tehokkaita nämä "uudistukset" ovat?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#2

Niin. Eihän se toki mukavaa ole. Kustannustehokkuus ja rahapula ajavat pienet kunnat isojen syliin, tai sitten yhdistymään keskenään. Tämä kehityssuunta ei tietty sovi Kepuleille, mutta jostain on tingittävä. Kannattaa ottaa sellainen vanha puhelinluettelo käteen ja hakea sieltä vaikkapa oman kunnan sivut. Montako sivua löytyy ? Joka kunnalla on muuten koko lailla lähes sama määrä sivuja. Sivut ovat täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia ja tärkeimpiä ' tehtäviä' kannattaa myös tutkia, paljonko kuntatasolla on erilaisia sihteereitä avustamassa erilaisia päälliköitä.

Lisäksi on sitten vielä Kuntaliitto jne..saroja työntekijöitä, jotka kuluttavat verovaroja, joita siis ei edelleenkään ole.

Puhumattakaan sitten valtion avuilla rakennetuista kunnantaloista ja niden aiheuttamista ylläpitokuluista. Mäntsälän kunnantalo on tästä hieno ja vanhalle Lahden tielle näkyvä esimerkki. Ei muuten lopu marmori, eikä messinki ihan heti kesken, ja taloon mahtuu väkeä, reilusti yli käyttäjämäärän. Eläinlääkärilläkin on omassa huoneessaan oma sauna. No, Mäntsälässähän tähän on kyllä varaa. Eli se siitä, mutta onko kaikilla kunnailla varaa ylläpitää ja pyörittää oman kyläpäällikön johtamaa porukkaa ? Eipä taida olla, mutta ei se mitään.. Mehän se lysti maksetaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jos edellinen sateenkaarihallitus ei muuta aikaan saanutkaan, niin onnistuipa ainakin todistamaan sosialidemokraattien hellimän "peruskunta"-mallin toimimattomuuden soteratkaisussa. 18 maakuntaa nyt vain sattuu olemaan järkevin ja perustuslaillisestiKIN toimivin ratkaisu. Ja onhan 18 maakuntaa paljon, paljon vähemmän kuin ne haaveillut 70 peruskuntaa...

Käyttäjän amgs kuva

Ratkaisujen toimimattomuudesta on varmasti eri mieltä kuin ehdotuksia on ollut olemassa. Nyt moni pelkää, että hallituksen soteuudistuksen myötä esim. terveyspalvelut tulevat maksamaan nykyistä enemmän kuntalaisille. Kuntalaisten kannalta maakuntien maäärällä ei ole merkitystä kunhan palvelujen ja hintalaatusuhde paranisi. Kuntien yhdistymisen myötä moni on nähnyt kuinka palvelut entistä enemmän keskittyvät suuriin asutuskeskuksiin ja muut alueet joutuvat matkustamaan kauas palveluille. (Toki tämä leikkausvimma ja kuntien tehtävien lisääminen oli jo nähtävissä edellisen hallituksen aikana). Ja tullaan nyt siihen toteamukseen, että monilla äänestäjillä ei ole nyt poliittisia vaihtoehtoja, koska kaikki hallituspuolueet ovat näyttäneet kyntensä. Realistisia muutosvoimia ei Suomessa nyt ole.

Nyt MTV3 julkaisi jutun jonka mukaan 70% kansalaisista antaa risuja Sipilän hallitukselle! "Vastaajista 69 prosenttia katsoo, että hallitus on suoriutunut tehtävistään huonosti tai melko huonosti. Juha Sipilän (kesk.) hallitus saa nyt kansalta yhtä heikon arvosanan kuin Alexander Stubbin (kok.) hallitus sai syksyllä 2014. "
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/lahes-...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #4

Ja kaikki nämä ongelmat vältettäisiin... niin, minkälaisella mallilla? Kulkeeko onni ja autuus vs. kurjuus ja köyhyys väli todellakin 12 mikäliealueen ja 18 maakunnan välillä? Vai miten ne pitäisi järjestää? Edellisen hallituksen onnettomat hallintohimmelikyhäelmät törmäsivät kansanvallan puutteeseen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Miksi on luovutu ajatuksesta, että palvelujen hintalapuun vaikuttaa myös palvelujen yksityistäminen. Sitä enemmän mitä kunnat ulkoistavat palveluksensa sitä enemmän joutuvat maksamaan (ajan myötä) palveluista. Auttaako silloin kuntien tai maakuntien määrä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yksityiset toimijat eivät ole luotettavia. He vaan myyvät lumehoitoja.

Käyttäjän amgs kuva

Suomi on kuin yritys, jonka päämäärä on talouden eikä ihmisten kunto. Ja onko talous niin epäkunnossa, että sen hoitamisen varjolla tehdään kyseenalaisia päätöksiä ja ehdotuksia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sini, en kannata yksityistämistä, mutta voisitko todistaa, että mikä yksityinen myy lumehoitoja kunnanrahalla kuntalaisille ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mulle salakavalasti pakkomyytiin turha ja vammauttava toimenpide Tikkurilan Oralista jonka ne sai korvausten piiriin. Olin alkanut asiakkuuden ennen kuin asema joutui ison (olettaen veroparatiisi)-ketjun hampaisiin. Lopun elämää joudun olemaan ilman alajännettä. Toimivat erittäin salakavalasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset