Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mossack-Fonsecan Panama-paperit

  • Ramón Fonseca Mora on yksi Mossack-Fonsecan asinajotoimiston perustajista.
    Ramón Fonseca Mora on yksi Mossack-Fonsecan asinajotoimiston perustajista.

Luin espanjalaisesta El País -lehdestä, että Mossack-Fonsecan asianajotoimiston asiapapereiden mukaan argentiinalaisen jalkapalloilija Lionel Messin isä on veroparatiisiyhtiön omistaja. Samoin Argentiinan presidentin Mauricio Macrin lähisukulaisten nimet löytyvät asiakirjoista. Espanjalainen elokuvaohjaaja Pedro Almodóvar on omistanut veljensä kanssa yhtiön Neitsytsaarilla. Myös Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on piilottanut rahansa Neitsytsaarilla. Islannissa vaaditaan pääministerin eroa. Yle kertoo, että samat saaret ovat olleet Nordean suossa.

Suomen veroparatiisipaljastuksista ei voi vielä puhua, koska toistaiseksi ei ole sanottu muuta kuin Putinin kytköksistä ja Nordean palveluintoilusta. El País -lehden mukaan Putinin nimi ei ole mukana Mossack-Fonsecan asianajotoimiston papereissa vaan hänen ystäviä, kuten Sergey Roldugin. Ehkä tämän illan MOT –ohjelma paljastaa jotakin uutta suomalaisista veroparatiisiomistajista.

Paratiisiyhtiöiden omistajien nimien sijasta, kiinnostavinta olisi tietää niiden yhteyksiä suomalaisiin poliitikkoihin. Veroparatiisiyhtiöt ovat suomalaisessa poliittisessa keskustelussa kuin suojeltu lehmä, josta poliitikot eivät halua puhua.

Tähän asti, kun salaisia tietoja on paljastettu, paljastusten tehnyt taho joutuu tuomittujen penkille. Sen sijaan paljastuksissa olevat ihmiset eivät joudu mitenkään vastuuseen. Rahalla on valta. Nyt saa nähdä mitä tapahtuu esimerkiksi asianajajalle ja kirjailijalle Ramón Fonsecalle. Fonseca on yksi nimistä Mossack-Fonsecan takana. Ramón Fonseca on Panamán presidentti Juan Carlos Varelan neuvonantaja ja monessa mukana. Jurgen Mossack on Saksassa syntynyt asianajaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Meillä on valitettavasti tässä maassa käytäntö, ns. "maan tapa".

Kun jokin asia ei kestä päivänvaloa - ja ennen muuta suojeltavat tahot ovat riittävän korkeissa asemissa yhteiskunnallisesti tai liike-elämässä - sitä tapausta käsittelevät asiakirjat julistetaan salaisiksi sadan vuoden ajaksi. Se on suomalainen tulkinta García Márquezin huikeasta romaanista "Sadan vuoden yksinäisyys".

Saa nähdä, lisätäänkö "Mossack-Fonseca" samaan hakusanojen luetteloon kuin vaikkapa 1990-luvun kontekstiin kuuluvat "Arsenal" jne. Lopputulema tavallisille kansalaisille on kuitenkin yhtenevä.

Toisaalta - kun kerran pääministerikin on katsonut aiheelliseksi pyydellä anteeksi - savuverhon takana on jotakin, eikö totta? Miten käy tällä kertaa, pyydelläänkö taas parinkymmenen vuoden kuluttua anteeksi ja asia jää siihen?

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/juha-sipila-p...

Käyttäjän amgs kuva

Ahneudella ei ole rejoja. Samalla melko tuoreissa uutisissa sanotaan, että yristysten johtajilla on tosi suuria tuloja. Työntekijöitä potkaistaan pois, koska voittoa pitää maksimoida ja yrittäjät vaativat lisää verohelpotuksia, lisää tukea valtiolta. Tämä on yrittäjäystävällinen yhteiskunta ja myös minä kannatan pienyrittäjien auttamista. Isoja firmoja ei pitäisi verorahoilla tukea. Hyväksikäyttö menee paratiisiyhtiöasiassa liian pitkälle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Listahan on jo vapaasti netissä luettavissa. Sieltä löytyy hakutoiminnolla aika suuri osa suomalaisista poliitikoista ja suomalaisista/Suomessa toimivista yrityksistä.
En nyt laita linkkiä kyseiseen, suomalaisia koskevaan listaan koska emmehän halua klikkauksia mediaan, jota me kaikki suomalaiset yhdessä yritämme tuhota ja sitä kautta estää epämiellyttävien asioiden julkitulot.

Käyttäjän amgs kuva

Entäs kyseisen "median" luotettavuus? Jos heidän paljastukset pitävät paikansa niin peukkuja heille.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

En nyt luotettavuudesta pysty absoluuttista arviota antamaan mutta sen tiedän, että sokeiden valtakunnassa silmäpuolikin on kuningas.

Käyttäjän amgs kuva

Olivatko Ylen toimittajat käyneet lukemassa tätä kirjoitusta? Nyt radiossa uutisoidaan Ramón Fonsecasta. Jos on niin, hyvä!
Kädessäni minulla on nyt Jyri Hannisen kirja Veroparatiisit ja Suomi. Hannisen kertoo karusta todellisuudesta. tyylin "Veroparatiisiyhtiöt ovat jo elimellinen osa Suomen taloutta...suuret yksityiset terveydenhoitoyhtiöt tekevät aggressivista verosuunnittelua. Suomen vaikutusvaltaisimmat johtajat ovat perustaneet yhtiöitä veroparatiiseihin..." Myös valtionyhtiöt hyödyntävät veroparatiiseja ja verorahoilla tuetaan yhtiöitä, jotka tekevät kaikkensa minimoidakseen maksamansa verot" Samalla, kun kansalaisilta vaaditaan talkoohenkeä, tarkkaa veroilmoituksen tekoa, rikkaille on tarjottu porsaanreikiä!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Itseoppineena meediona kerron etukäteen, että tämä paljastus ei tule johtamaan yhtään mihinkään. Uutisissa tullaan kertomaan, että Putin ja hänen kaverinsa ovat sijoittaneet rahoja veroparatiiseihin. Sitten jos löytyy Virosta, Islannista tai muusta vaarattomasta valtiosta sijoittaja, niin hänen osuuttaan korostetaan myös. Ellei persujen varavaltuutettuja löydy listalta, eivät suomalaiset joudu minkäänlaiseen vastuuseen teoistaan.

Ylen lakisääteinen tehtävä kun ei ole tiedon jakaminen, joskin sen tietysti pitäisi olla. Muiden tiedotusvälineiden lakisääteisenä tehtävänä on taas osakeyhtiölain mukaisesti pyrkiä toiminnallaan tuomaan omistajien sijoittamalle pääomalle mahdollisimman hyvä tuotto.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Asianajajan vaitiolovelvollisuus on ehdoton. Fonseca, Mossack ja toimiston mahdolliset muut osakkaat joutuvat varmaankin katselemaan muita hommia.

Käyttäjän amgs kuva

Arvelen, että kun ihminen tekee tuon luokan paljastuksia, hänellä ei ole mitään menetettävänä. Fonseca oli anonut vapautusta neuvonantajahommasta, koska hän on osallisena brasilialaisen yhtiön verojupakassa. Jos tiedot Ramón Fonsecan elämästä pitävät paikansa, hän ei tarvitse hakeutua muihin hommiin. Nyt hänellä voisi olla salainen olinpaikka, koska tuskin esim. Venäjällä ollaan iloisia paljastuksista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen itsekin vuotanut asianajotoimistosta ja konsulttiyrityksestä tietoja, koska koin niiden olevan laajemmassa yhteiskunnallisessa intressissä. Jos joku on siitä suuttunut, niin ei ole vielä tullut sanomaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #10

Jouni, luin, että Mossack-Fonsecalla on noin 40 konttoria eri pikoissa. Varmasti yhtiön perustajat ovat hyvin tietoisia siitä mihin ryhtyivät.

Papiaani Fails

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset