Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Vetoomus vanhemmille ja lapsiasiavaltuutetulle

  • Kuva on ohjelman apulaistuottajan facebookista. Itse poimin sen Rasmuksen sivulta.
    Kuva on ohjelman apulaistuottajan facebookista. Itse poimin sen Rasmuksen sivulta.

Luin, kuten moni muu, huolestuneena ilmoitus televisio-ohjelmasta, johon haetaan "monikulttuurisia lapsia" virpomaan.

MTV3:n Kiirastorstain suorassa Enbuske, Veitola & Salminen –viihdeohjelmassa on haastateltavana perussuomalaisten kansanedustajan Lea Mäkipään avustaja Terhi Kiemunki.

Ilman muuta asetelma huolestuttaa etenkin lasten takia. Mitä halutaan saada aikaan kutsumalla viihdeohjelmaan viattomia lapsia virpomaan? Selitetäänkö lapsille, että heidän edessä seisoo nainen, joka on puhunut mitä on puhunut? Tarvitsevatko lapset sellaista kokemusta? Nyt ja heti se tuntuu lasten kiusaamista, jos ja kun heitä asetetaan kameroiden eteen viihdyttämään aikuisia vakavassa asiassa kuin rasismi on.

Moni saattaa sanoa, että ensin katsotaan ja vasta sitten päätellään, mutta silloin voi olla liian myöhässä lasten kannalta. Pyydän teitä vanhempia viettämään torstai-iltaa vaikkapa pajunkissoja tai pääsiäismunia etsimässä pihamailla. Lapsia pitää suojella rasismista. Vetoan myös lapsiasiavaltuutettua, koska tässä ollaan samassa veneessä lapsiin kohdistuvaa rasismia ja kaikenlaista rasismia vastaan. Ehkä lapsiasiavaltuutettu voi saada selville mitä varten "erikoisia lapsia" kaivataan ohjelmaan. Lapsi saisi olla vain lapsi, ilman liiteitä! Rasismi ei ole naurun asia. Eikö jo rasistista törkyä ole ollut jo tarpeeksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Aika törkeää käytöstä ohjelmalta, pitäisi tuoda lapsia tanssimaan kuin koulutetut apinat jotta pääsisi vähän vittuilemaan rasisteille.
Tuotanto näkee vain skandaalin ja katsojaluvut, rasismi ja lapset ovat vain työkaluja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Rasistien agendan mukaanhan siinä mennään.

Käyttäjän amgs kuva

Katsojalukuja saa hakea, mutta ei lasten kustannuksella. Varsin erikoinen asetelma.

Käyttäjän ArjaTiili kuva
Arja Tiili

Tämä kyseinen viihdeohjelma Enbuske, Veitola & Salminen show, ei todellakaan ole oikea paikka lapsille tulla kokemaan tunnetta siitä että olisi jollain tapaa erikoinen tai eriarvoinen kuin muut lapset. Lapset ovat lapsia ja heitä pitää suojella kaikelta tällaiselta ja etenkin Kiemungin ja ilmeisesti myös MTV:n kaltaisilta moraalittomilta ihmisiltä ja tahoilta. Ylipäätään se, että Kiemungin kaltaiselle rasismia lietsovalle pöljälle annetaan mediatilaa on täysin käsittämätöntä. Ei voisi vähempää kiinnostaa niin typerän ihmisen katsominen saati kuunteleminen. Mutta kenties se on tämän kyseisen shown mielestä viihdyttävää ja "tasa-arvoista" antaa tälle henkilölle mahdollisuus "selittää"rasistinen käytöksensä. Mielestäni ala-arvoista ja kaiken hyvän maun alittavaa toimintaa MTV:ltä. Tällaisessa maailmantilanteessa tulisi tuoda mediassa esille positiivisempaa ja inhimillisempää kuvaa erilaisista ihmisistä ja siitä, että sivistysvaltiossa nimeltä Suomi, ei suvaita rasismia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On jotenkin loukkaavaa sinällään velvoittaa esimerkiksi muslimitaustaisia lapsia osallistumaan ortodoksikristittyyn/pakanalliseen perinnerituaaliin, olkoonkin se tai lapset miten maallistuneita tahansa. Eihän halloweenkaan kelpaa kaikille perheille ja kulttuuritaustoille ihan nikottelematta, vaikka se onkin lähinnä kaupallista kauhuhömppää vanhaan pakanajuhlaan perustuen. Virpominen on suomalainen juttu, ei monikulttuurinen.

Tulee ihan mieleen television viimesyksyinen A2-pakolaisilta, jossa turvapaikanhakijoita nöyryytettiin todella rankasti velvoittamalla heitä luopumaan kättelyssä identiteetistään osallistumalla heille vieraskieliseen yhteislauluun, jossa ylistetään heille sattumoisin eteen sattunutta vastaanottajamaata siinä tilanteessa irvokkaan valheellisin sanoin, jotka eivät koskaan voi toteutua yhdellekään heistä: "olen suomalainen". Kansalaisuuden voi saada monikin, mutta suomalaiseksi se ei muuta ketään - http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&ai... - eikä itseään ja kansallisuuttaan ylpeänä kunnioittava ihminen toki koskaan halua muuttuakaan muuksi kuin mitä on.

Muuten, käsitteen rasismi tunnistaminen empiriassa ja käyttö puheessa tuottavat nekin joskus hämmentäviä ristiriitaisuuksia, ei vähiten niihin liitettyjen vakiintuneiden stereotypioiden ja näiden oikeutuksen/osuvuuden ongalmallisuuden vuoksi. Jyrki Katainen luonnehti 22.3.2016 Mtv:n haastattelussa Brysselin iskuja rasistisiksi: "Ei vastata rasistisiin iskuihin rasismilla", hän ohjeisti. Toimittaja piti sinällään luonnollisena tätä rauhoittelua olemaan vastaamatta samalla mitalla, mutta hätkähti yllättävässä kontekstissa esiinnostettua rasismikorttia ja pyysi Kataista tarkentamaan miten islamistinen terrori-isku muka olisi "rasistinen". - Voi hyvä sylvi! Eurooppalaisiin arvoihin ja ihmisiin kohdistuva aseellinen rasistinen terrorismi ei mediamaakarien mielestä ikään kuin itsestäänselvästi ollutkaan rasistista väkivaltaa. Toivottavasti se on ainakin ilmastonvastaista ja monikulttuurinvastaista, vai onko nuokin pahat jotenkin korvamerkitty vain tietyille etno/kulttuuripiireille.

Käyttäjän amgs kuva

Niin? Nyt on kyse lapsista, televisioviihdeohjelmasta ja Kiemunkista, jonka mielipiteet ovat hyvin tiedossa. Tuo nainen on norjalaisen joukkomurhan tekijän kirjeen vastaanottaja. Se kirje ei lähetetty erehdyksestä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Juuri niin, tv-asiaviihdeohjelmasta on kyse. Siinä mielestäni nöyryytetään lapsia rasistishenkisesti velvoittamalla osallistumaan toisuskoisten rituaaliin - samaan tapaan kuin syksyn A2-pakolaisillassa nöyryytettiin vieraskulttuurisia ulkomaalaisia turvapaikanhakijoita laulattamalla 'olen suomalainen'. En tiedä Kiemungin mielipiteistä tai hänen kirjeenvaihtokavereistaan, mutta sinä tunnut tietävän ja jotenkin kylmäävältä kuulostaa ihan niin kuin kuulostaisi tietää että jollakulla virpojien vanhemmista tai peräti poliitikoista olisi jonkinlaista vertaiskirjeenvaihtoa Isiksen tai al-Shabaabin tai sandinistisissien väkivaltagurujen kanssa.

Kirjeitä muuten on kyllä useinkin lähetetty erehdyksessä ja faksejakin ovat poliitikot saaneet tietämättään ja tilaamattaan. Joskus huijareilta tulee laskukin perässä, ehkä sitten niitä pekoneja ja kondomejakin. Mutta jos joku tosiaan symppaa Breivikiä breiveillä tai ilman, laskisin samaan roistokastiin kuin al-Shabaabin ym. islamistien myötätuntopaskiaiset. Pelastakaa lapset sellaisilta. Helsingin hovioikeuden mukaan rahan lähettäminen al-Shabaabin taistelutoimintaa varten ei ollut rikos, mutta kirjeen vastaanottaminen terroristilta tilaamattakin toki saattaa olla. Jos Kiemunki on tehnyt rikoksia, tehkää rikosilmoitus ja esittäkää uskottavia todisteita, muuten pakkosyyttely on vähän sellaista hajottavaa ja hämmentävää nykytilanteessa jossa kaivataan pikemminkin myönteisyyttä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä 'olen suomalainen' onnistuu jos haluaa sen laulaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ne jotka saivat breivikin manifestin lienevät olleet jollain kansainvälisellä äärisivulla aktiivisia tai maansa edustajia.
Kiemunki on kai pitkään ollut äärijohtoryhmässä. Nytkin hänen ihan älyttömiä ulostuloja riennetään puolustelemaan. Suomen Sisuun kuulemma on perhesiteitä. Sekin voi tuoda näitä puolustelijoita. Suomen Sisu haluaa soluttautua (ja on soluttautunut) ylempään valtaan mihin soluttautumiseen kaikki eduskunta-avustajatkin tarjoavat mahdollisuuden.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä on sitä nykyaikaista mediaa, millään ei ole mitään väliä, kunhan saadaan katsojalukuja, oksettavaa touhua tuollainen. Asettavat itsensä taas ihan samalle tasolle Kiemungin kanssa, toinen on vaan aidosti kusipää ja nuo toimittajat vaan rahanahneita ja julkisuushakuisia kusipäitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ainakin niillä on tuulensuuntavaisto. Toiki emme tiedä onko tarkoitus istuttaa monikulttuuriset näytelapset samaan tilaan Kiemungin kanssa, tuskin sentään.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tulee olo että lapsia haetaan lähinnä sirkuskarhun osaan.

Toivon että yksikään vanhempi ei ilmoittaisi lapsiaan tähän mutta aina on julkisuudennälkäisiä vanhempia...

Käyttäjän amgs kuva

Julkisen sanan neuvoston journalaistisissa ohjeissa sanotaan näin: "26. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti."
Toivon mukaan, jos ylilyöntejä tapahtuu JSN hoitaa tehtävänsä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ana Maria, oletko nyt toiminut tuon ohjeen mukaisest ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset