Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kaikenlaisten virpojien puolesta

  • Kuva on Kaasuputken facebookin sivulta.
    Kuva on Kaasuputken facebookin sivulta.

Tänään on kevätpäiväntasaus ja samalla myös palmusuunnuntai. Moni lapsi on lähtenyt ovelta ovelle virpomaan, toivomaan aikuisille ja myös pienille ihmisille muun muuassa terveyttä ja kaikkea hyvää.

Yksi aikuinen, Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin 1. varapuheenjohtaja ja Pirkanmaan maakuntahallituksen jäsen on tuohtunut siitä, että muslimin näköiset lapset käyvät virpomassa (naamojen perusteella tuskin voidaan sanoa onko lapsi muslimi tai kristitty). Vaikka lapsi olisi muslimi, jos vanhemmat antavat luvan osallistua muiden lasten kanssa eri tapahtumiin, vapaassa maassa ollaan.

Myöhemmin samassa keskusteluketjussa sama "aikuinen" poliitikko harmittelee, ettei hänellä ole kondomeita lapsille!

Luulisi, että nimenomaan aikuiset iloitsisivat siitä, että lapset itse aloitteellisesti rohkenevat lähestyä tuntemattomiinkin ihmisiin. Asiallisuus on ilmeisesti näinä aikoina monille hankala asia ja ainakin yksi ja toinenkin aikuinen on lähtenyt kiusantekoon. Perussuomalaiset saattavat sanoa taas, että Terhi Kiemunkin lausahdus on yksittäistapaus.  Välillä tuntuu siltä, että puolueenne on kuin ilkeyden imuri. Sorry siitä, mutta te annatte tuollaisille ihmisille luvan päättää myös musliminäköisten lasten asioista!

On vaikea kirjoittaa tätä asiallisesti tuntematta inhoa ja surua etenkin pienten virpojien puolesta, koska heihin kohdistuu viha ja paha tahto. Jokainen aikuinen tässä maassa pitäisi sanoa, että lapsiin ei saisi kajota, vaikka kuinka eri mieltä me aikuiset olisimme asioista.

Myös kaksi lastani lähti tänään virpomaan ja hekin saattavat näyttää muslimeilta. Meillä päin on onneksi asiallisia aikuisia. Kiitos asiallisille aikuisille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ei ole missään nimessä yksittäistapaus. Kiitos pikaisesta reagoinnista.

Keijo Aalto

Tällaisessa asemassa olevan kansalaisen pitäisi kai kyetä harkitsemaan sanojaan ja heittojaan. Täysin ala-arvoista Terhi Kiemunki! Aikuinen ihminen, ei uskoisi. Sieltähän taustalta se perussuomalaisten arvopohja heijastuu!

Käyttäjän amgs kuva

En väittäisi, että se on kaiken perussuomalaisten arvopohja, mutta kun tuollaisia kannanottoja tulee heiltä niin usein, luulisi, että se heijastuu "perussuomalaisena ajattelutapana", vaikka sitten Soini yrittäisi selittää muuta. Luulin tähän asti, että lapset olisivat turvassa poliitikoiden kampanjoinnilta ja, että heitä ei käytetäisi lyömä-aseena, mutta erehdyin. Pahinta on, että tuollaisten ihmisten kommenteilla on niin paljon taputtajia. Ollaanko nyt niin sivistyneitä ihmisiä, että lasten kustannuksella nauretaan? Ja vain pari päivää sitten moni meistä ilahtui perussuomalaisten Pirkamaalaisen kansanedustajan lakialoitteesta koulukiusaajista. Harmittaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olin iloinen kun kolme pientä "trullia" kävi virpomassa ja tarjosin heille kaupasta ostamiani pipareita (maistuu hyvälle joka kerta leipäkassin mukanatulevan valkohomejuuston kanssa ja on ihme kuinka paljon kaupoilta menee homejuustoja, aiolia ja mätikastiketta hävikkiin). Jostain tulin muuten lukeneeksi että tänävyonna olisi muodikkaampaa virpoa kukkivalla kirsikkapuun oksalla koska se olisi eksoottista, erillaista ja rikkoisi perinnettä mutta siitä huolimatta näyttää perinteinen pajunoksa pitävän paikkansa vaikka Jyväskylän kaupunki alkoi suurella urakalla raivaamaan tienvarsien ja ranntojen kaunistamiseksi pajukoita pois jo alkukuusta.

Käyttäjän amgs kuva

"Jostain tulin muuten lukeneeksi että tänävyonna olisi muodikkaampaa virpoa kukkivalla kirsikkapuun oksalla koska se olisi eksoottista, erillaista ja rikkoisi perinnettä mutta siitä huolimatta näyttää perinteinen pajunoksa pitävän paikkansa vaikka Jyväskylän kaupunki alkoi suurella urakalla raivaamaan tienvarsien ja ranntojen kaunistamiseksi pajukoita pois jo alkukuusta."
Ja miten aikuisten päätökset ja aivoitukset liittyvät siihen, että lapsi lähtee virpomaan ja on yksi "aikuinen", joka päätti tehdä "vitsejä" ja päästä höyryjä heidän kustannuksella? Ollaanko aikuisia vai ikuisesti hankalassa iässä olevia lapsia? Jopa lapset itse tajuavat kuinka typeriltä jotkut aikuiset voivat olla. :( Jos "Kiemunki" ovat somalaisten aikuisten malli, tuntuu siltä, että jokaisen lapsen pitäisi paeta Suomesta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En nyt tiedä käsititkö ihan oikein mitä kommentoin tai käsitinkö itse mitä tarkoitit, mutta koitin tiivistää koko viikon pääsiäisfiilikset yhteen lyhyeen kommettiin enkä suinkaan vitsailla varsinkaan virpojien kustanuksella. On kuitenkin jotenkin surullista että jokin aikuinen päättää millaisilla vitsoilla lapset virpovat jonkin muotisuuntauksen takia tai että Jyväskylän kaupunki aloittaa joka vuosi pajukoiden raivaamisen juuri enen pääsiäistä, mutta siitä huolimatta on perinne pitänyt pintansa vuodesta toiseen vaikka syksyinen tulokas Halloween on nykyään syrjäyttämässä pääsiäistä.

Ps. Trulli on vanhassa suomalaisessa perinteessä naamioitumiskykyinen noita joka kiertää pääsiäisenä keppottelemassa kuten herättelemässä öisin lehmänkellolla ellei virpomisesta ole antanut vastalahjaksi kestitystä eli palkkaa. Talon virpomatta jääminen tarkoitti enen puolestaan huonoaonnea ja paljon sairastelua koko tulevaksi vuodeksi.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #20

Käsitimme oikein. Minä pidin vain kiinni ajatuksesta, etteivät aikuiset saisi omilla keskikasvuisilla kommenteilla pilkata lapsia, mutta en tarkoittanut sinua vaan tuota tamperelaista luottamushenkilöä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #22

Ei sillä pitäisi olla virpojana kun vanhan perinteen trulli voi olla minkätahansa näköinen vaan, olisikin hyvä pitää politiikka erossa perinteessä vaikkakin perinne on Suomessan onkin pitkälle politisoitunutta. Ei ole kuitenkaan kiva että joltain lapselta evättäisi virpominen vain sen takia näyttää muslimilta, ei edes vaatiabsellaista.

Käyttäjän TimoJntti kuva
Timo Jäntti

Niin se maailma muuttuu. Aiemmin kinattiin siitä, voiko valkoihoinen esittää bluesia, nykyään terhistytään jos tummaihoinen virpoo.

Käyttäjän amgs kuva

Ja koska ennen kinatiin typerästä asiasta, nytkin saisi kinata taas typerästi! Onko kehitykselle tilaa?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Omat lapseni kävivät virpomassa ja he olivat iloisia saamastaan "saaliista".

Miksi joku voi tehdä asiasta pilkkaa jos kyseessä on muslimilapsi?

Käyttäjän amgs kuva

"Miksi joku voi tehdä asiasta pilkkaa jos kyseessä on muslimilapsi?" Ehkä viidytäkseen kannattajakuntansa, koska tuon kansanedustajan avustajan kommenteista tiedetään. Minusta touhu on nyt todella ikävä ja vastenmielistä, koska lapset itse eivät voi mitenkään puolustautua. Ilmeisesti, jos lapset eivät laula suvivirtä, se on väärin ja jos laulavat sekin on väärin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Joillekin virpojille tänään ei karkki/piparkakku kelpaa, pyytävät suoraan rahaa. Hyvä vanha pääsiäismeno alkaa olla kateissa.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Tuskin olisi kortsutkaan kelvanneet.

Käyttäjän amgs kuva

10 vuotta aitten kuulin tuosta raha-asiasta. Meillä ei anneta muuta kuin pääsiäismunia.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Outo juttu jos ei karkki ja keksi kelpaa.Aikoinaan 2000-luvun alussa rahaa annettiin minulle vain jos talossa ei ollut karkkia ja makeaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Taitavat olla enimmäkseen hyväosaisia kaupunkilaislapsia joille vanhemmat ovat opettaneet tahalleen tai tahottomasti että ahneus kannattaa ja raha pitää aina ollamielessä, mutta siitä ei itsellä ole tietoa kuinkapaljon näitä rahanperässä liikkuvia virpojia on kun virpojille on kelvannut monesti niin karkit kuin keksit. Sellaista olen kuitenkin kuullut että pääkaupunkisudulla olisi sotkettu taloja vessapaperilla ja spreimaallattu autoja jos ei ole annettu rahaa palkakasi virpomisesta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

PS taitaa olla Pilkkaavatsuomalaiset. Puolueen piiristä tulee jatkuvasti uusia herjaavia nimityksiä niin maahanmuuttajille kuin turvapaikanhakijoillekin. Nyt pilkataan jo lapsiakin aikuisen ihmisen toimesta. Kertakaikkisen lohdutonta toimintaa.

Käyttäjän amgs kuva

Kiukku on ehkä oikea sana kuvamaan ihmisten tunnetta tänään, kun lukevat tai kuulevat tästä tapauksesta. Miten sellaista on mahdollista tänä päivänä? Sen verran vosi ymmärtää lapsista, että monille tämä päivä oli odotettu ja lapset itse antaumuksella koristelivat oksia. Islamivastisuus on kuin putki ja kaikki mitä näyttävät islamiputken näkövinkelistä islamistilta on pahasta. Juutalaisten kanssa oli sama juttu 30-luvulla.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No kun nyt on käynyt ilmi että Kiemunki on Mäenpään eduskunta-avustaja niin vanha ruotsalainen sanonta " Kun sokea taluttaa sokeaa molemmat tippuvat kuoppaan.." saa yhtäkkiä esikuvan ihan elävästä elämästä. Nämä ajatusten Tonavat eivät muuten varmaan taida tietää että Jesus on tärkeä profeetta Islamin uskonnossa joten jo sillä verukkeella muslimilapset voivat ihan hyvin mielestäni virpoa. Jos lapset nyt vältämättä tarvitsevat jotain uskonnollista tekosyytä hauskanpitoon.

Ritva Peuralahti

En ymmärrä no näin ne asiat muuttuu, ei tuossa alkuperäisessä kysymyksessä ollut mitään pilkkaa, samaa minäkin ihmettelisin, jos minun ovelle ilmestyisi näitä edellä mainittuja virpojia. En edes avaa ovea, sen verran arvaamatonta sakkia nämä ovat.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Terhi Kiemunki katsoo ikkunasta ja näkee pihalla huivipäisiä virpojia. No, muslimejahan nämä pirulaiset ovat! Harmittelee sitä että ei ole kondomeja jaettavaksi n. 10 vuotiaille lapsille! Mistä ihmeen kivenkolosta tällaisia Kiemunkeja pukkaa ihmistenilmoille?

Käyttäjän amgs kuva

Johannes Paasio, nyt puhutaan yhden poliitikon kommenteista lapsista eikä muusta. Ihan sama mistä uskonnosta nuo lapset ovat. Kiitos!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Soinin pitäisi ottaa jo kantaa näihin tapauksiin.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen persuista ei ole paljoa jäljellä jos tämä hörhösakki on vielä mukana.

---

+ Virpominen on itseasiassa pakanallinen perinne.

Risto Laine

+ Virpominen on itseasiassa pakanallinen perinne.

Niinhän se taitaa olla ja onhan Ateisteilla Joulupukki. Eihän totuutta joulupukistakaan tarvitse mihinkään piiloitella. Riittää kun lapsille kerrotaan sopiva tarina ja kestää vuosia ennen kuin pieni mieli kykenee päättelemään asioiden todellisen luonteen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onhan se lapsia kiusannut sarvekas joulupukkikin vanha pakanallinen perinne sekin vaikkakin perinteen kehittynyt ja kaupallinen muoto valkopartaisesta lahjojajakavasta pukista on ateisteille yhtä lailla satuolento ja lapsille tuputettu puppua kuin Jeesus.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tämä on mennyt älyttömäksi koko homma. Virpominen on lähes täysin unohdettu perinne, mutta nyt siitäkin on tehty vääntökapula maahanmuuttoasioissa.

Itse kävin virpomassa n.65 vuotta sitten ja jo silloin se oli melkein kokonaan unohdettu perinne. Jos minun ovikelloa soittaa muslimiksi pukeutunut lapsi sunnuntai aamuna en aukaisisi ovea. Soini tekee aikein jättämällä asian sikseen ja antamalla kohun häipyä taivaan tuuliin, kuten pieru Saharaan.

Virvonta on tehty Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi (wiki). Epäilen että virpominen ei ole osa musliimikulttuuria, eikä mitkään muutkaan Jeesukseen liittyvät asiat.

Ana Marialle ja muille oikeaoppisille täytyy ilmoitta, että täysin puhdasta poliittisesti tästä maasta ei koskaan tule.

Risto Laine

Antaa lasten virpoa ja lasten tehdä omia juttujaan, jos kivalta tuntuu.

Käyttäjän amgs kuva

Nimenomaan. Eilen kaupoissa näin aikusia ostelemassa pääsiäismunia virpojille. Aikuisillekin se on kiva juttu. Ei tarvitse sotkea hyviä asioita likaisella politiikalla.

Ilkka Huotari

Niin, kyllä mäkin kannustaisin omaksumaan suomalaisia tapoja ja perinteitä, enkä alkaisi pilkkaamaan sellaista. Outo kommentti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sen jälkeen kun Pirkko Ruohonen-Lerner jätti kurinpitotehtävät, on meno ollut aivan täysin holtitonta. Niin pimeitä juttuja ei olekaan, etteikö Soini ja Slunga-Poutsalo lopulta kääntäisi vain kylkeään, koska nämä eivät ole sellaisia asioita, joista he kokevat vastuuta.

Käyttäjän amgs kuva

Soini on hermostunut, kun häneltä on kysytty puolueen rasistisuudesta ja hän on sanonut, että puolue ei ole rasistinen, mutta puolueessa on rasisteja ihmisiä. Mitä muuta voidaan sanoa Kiemunkin kondomin kommentista? Tietyt ihmiset eivät saisi lisääntyä! Tuo on vanha juutalaisvastainen ja rasistinen ajatus. Kohde on nyt vain toinen. Sellainen ihminem on eduskunta-avustajana!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et ole ymmärtänyt asiaa oikein! Puolue ei ole rasistinen, vaikka jokainen sen jäsen onkin. Siksi jokaisen jäsenen mielipiteistä puolue sanoutuu irti peräjälkeen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #33

Sovitaan niin. :)
Kai puolue on ollut tietoinen jo kauan miten Kiemunki ajattelee ihmisistä. Eilisten mielipiteiden perusteella hän on julistautunut olevansa rasisti ja olevansa valmis olemaan rasistinen myös lapsille. Ja tänään Suomessakin on rasismivastainen päivä! Kai sille päivälle on tarvetta, varsinkin nyt kun Kiemunkin tavalla ajattelevat ovat päättämässä myös lastemme asioista. Kiitos siitä perussuomalaisille ja kaikille niille, joille yksi rasistinen heitto on "vitsi", "vitsi", mutta se on yksi tapa tehdä rasismista salonkikelpoista. Raistiset heitot kuitenkin satuttavat monia, koska on asioita joita ihminen ei pysty itse muuttamaan, kuten alkuperänsä ja ihonvärinsä.

Ritva Peuralahti Vastaus kommenttiin #35

Taas kerran tuo rasisti kortti ihan asiallisen kysymyksen jälkeen. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, vaikka te yritätte kaikin voimin tukahduttaa ihmisten mielipiteitä heittämällä tuon rasistikortin.Tämä maa on Suomi ja suomalaisten jos ei suostu hyväksymään suomalaisia ja suomalaisten mielipiteitä, niin ovi on auki suureen suvaitsevaiseen maailmaan.

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Onko trullit ja noidat kristittyjen oma juttu
Sieppaa tämmönen
Lasten kiusaajat on hanurista

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomalaisessa kulttuurissa on aikaisemmmin ollut aina huivi päässä, huivi kuuluu suomalaiseen perinteeseen.
Sitä olen vanhempana ihmetellyt miksi perinteet näin tuomitaan.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Virpomalla toivotetaan onnea ja terveyttä naapurustolle ja on kyllä rumaa asennoitumista Terhi Kiemungilta. Päin vastoin kun moni luulee niin olen fb-sivuilta lukenut, ettei sitä hänen puoluetoveritkaan ole olankohautuksella ohittanut. Pakanalliselta tuntuva perinne jolla on kristilliset juuret ja jos joku muslimien lapsi osallistuu virpomiseen, niin se on ainoastaan hienoa, vaikka epäilen ettei hartaiden muslimien lapset siihen osallistu. Lasten juhla kuitenkin. Terhi Kiemungin kortsukommentti sai myöskin hyvin kiukkuiseksi, kun nykyisin lapsille muutenkin yritetään tyrkyttää kortsuja jokapaikassa. 12-vuotiaan tyttäreni osallistuessa raittiusdiskoon oli arpajaisvoittona kortsuja ja siellä etsiskeltiin "sateenkaarevia" lapsia. Annettaisi lasten olla vaan lapsia, eikä sotkettaisi aikuisten tyhmiä ajatuksia siihen. Toivottavasti Kiemunki osaa hävetä.... :(

Timo Tuovinen

Kyllähän pitäisi kunnioittaa toisten perinnettä eikä ottaa perinnettä omiin leikkeihin. " Pahuutta ei pidä sotkea hyvyyteen eikä pakanallista noitakulttuuria tule kirkollisissa piireissä suosia. Miksi kristillisten juhlien perinteitä pitäisi vääristää ja köyhdyttää? Ortodoksille virpominen on kirkollisen perinteen opettamista ja eteenpäin siirtämistä. "
Niin ei ole suotavaa kulkea ventovieraiden oville irvailemaan ja kenties loukkaamaan toisen uskoa noita asuissa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei ole ollut kese Suomalaisen perinteiden omimisesta vaan siihen osallistumisesta mikä on myös toisen kulttuurin arvostamista. Ja se mitä tulee Suomen vanhoihin pakanallisten kulttuurien suosimisesta niin eniten tulee siitä syyttää Suomalaisluterilaista kirkko joka on joutunut asemaansa pönkittääkseen tekemään aikoinaan myönnytyksiäja kompromissaja jolloin esim kirkollisessa pääsiäisessä yhdityvät kirkonperinteihin, hedelmällisyys kultti, kekrijuhla ja pohjoismainen nuuttipukkiperinne, enenkaikkea pääsiäinen on yhä Suomessa kevään alkamisen juhla.

Timo Tuovinen

http://www.ortodoksi.net/index.php/Virpominen
miksi loukkaisin heitä?
Mut jos omissa piireissää jokainen noitana esiintyy niin siitä vaan, mutta ventovieraiden ovilla kulkeminen ei mielestäni ole suotavaa. Sen enempää kuin uskonlevittäminenkään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #39

Noh jos syynäät asiaa tarkemmin muustalähteestä niin huomat että ordotoksinen kirkko lainasi virpomispeinteen alunperin Suomensukuisilta kansoilta jotka uskoivat pajunoksiin liittyvän pahojahenkiä karkoittavia voimia aivan kuten keltit uskoivat olevan pihlajan oksilla, yhä vieläkin virvottaessa toivotetaan terveyttä ja onnea tulevaksi vuodeksi.
Js jos et tykkää että sinua käyvät lapset virpomassa niin ei ole mikään pakko avata ovea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogisti on oikealla asialla. Toivottavasti Terhi Kiemunki ja hänen hengenheimolaisensa ymmärtävät katua ja hävetä - ja kääntää takkia eli muuttaa mielipidettään, kun huomaavat ennen pitkää olevansa väärällä kannalla. Takin kääntäminen tällaisessa tapauksessa ei ole häpeä. On häpeä olla kääntämättä takkia, kun huomaa olevansa väärässä.

Virpominen on pikku lapsille parasta mahdollista yhteisöllisyyttä ja maahantulijoille sopivaa kotoutumista. Tällaisia viehättäviä kulttuuriperinteitä me täällä ryppyotsaisessa Suomessa tarvitsemme.

Virpominen on itse asiassa täällä läntisessä ja eteläisessä Suomessa uusi perinne. Sen ovat tuoneet tänne itärajan takaa murheellisen kohtalon kokeneet evakot, jotka olivat menettäneet kotiseutunsa ja yrittivät kotoutua läntiseen Suomeen viettämällä karjalaisia virpojaisia.

Kiitos ortodokseille ja evakoille tästä hienosta kulttuuri-ilmiöstä. Se on sitonut yhteen Suomen luterilaisia ja ortodokseja ja muodostanut Suomeen uuttaa kansallista kulttuuriperinnettä.

Unohtakaamme kaikki ryppyotsaiset teologiset aspektit ja luterilaisten, ortodoksien ja katolisten tyhjänpäiväiset oppikiistat ja nauttikaamme hienosta virpomiskulttuurista yhdessä sunnien, shiiojen ja ateistien kesken. Kysymys on lastenkulttuurista ja erinomaisesta suomalaisuuteen kotouttamisen välineestä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Maahanmuuttajien osallistuminen virpomiseen osoittaa halua kotoutumiseen ja onnistumista siinä. Siksi se on pelkästään ilahduttava asia. Mukaan myös suvivirren laulamiseen, jos halua siihen on.

Käyttäjän amgs kuva

Monissa keskustelupalstoissa vaaditaan Kiemukia eroamaan luottamustehtävistä. Yksi adressi on jo olemassa.

http://www.adressit.com/terhi_kiemunki_ulos_edusku...

Myös Puheenvuorosta tuttu Abdirahin Hussu Hussein kirjoittaa oman Facebookin tilillä näin: "Anteeksi pyyntö hyväksytään kun eroat. Lasten kohdistuvasta vihapuheesta pitää joutua vastuuseen. Nyt ja aina. Edelleen sitä mieltä, ettei tämä puolue olisi pitänyt ottaa hallitukseen". Moni on Husun kanssa samaa mieltä siinä, että lasten kohdistuva rasismi ja vihapuhe ei mitenkään tarvitse siedä ja, että puolueen pitäisi itse kitkeä rasismia pois omista riveistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Minusta Kiemunkille pitäisi vielä antaa oikeus puolustautua. Jos hän myöntää erehtyneensä ja pyytää anteeksi eli kääntää takkia, hänet pitäisi jättää rauhaan.

Kiemunki ilmeisesti haluaa vastustaa maahanmuuttoa, mikä on demokratiassa luvallinen mielipide. Tosin voi kysyä, onko tuollaisilla mielipiteillä asiaa nykyhallitukseen.

Kiemunki toivottavasti vain erehtyi vastustamaan virpomista huomaamatta, että se on hieno suomalainen lastenkulttuurin ilmaus, johon kaikkien lasten riippumatta heidän vanhempiensa äkkivääristä mielipiteistä pitäisi voida osallistua.

Jos sen sijaan Kiemunki on jatkuvasti sitä mieltä, että eri rotuihin ja uskontoihin kuuluvat lapset eivät saisi leikkiä keskenään, hänelle ei ole syytä osoittaa ymmärtämystä.

Käyttäjän amgs kuva

Kansanedustaj Lea Mäkipää on samoilla linjoilla kanssasi. Mäkipää haluaa antaa Kiemungille mahdollisuuden parantaa tapansa. Mutta tässä ei ole huonoista tavoista vaan ideologisesta ajatuksesta, että toisen ovat alempiarvoisia kuin toiset, muuten Kiemunki ei olisi kirjoittanut kondomeista. Kondomikommentti ei ole silkka seksistinen vaan sisältää idean, etteivät "ne muslimit sasisi lisääntyä."

Sen sijaan kansanedustaja Tiina Elovaara (Perussuomalainen hänkin) vetoaa puoluehallitukseen, jotta Kiemunki erotetaan kaikista luottamustoimista.

Luin nyt Ylen sivuilta. Ehdottomasti kunnioitan etenkin Elovaaran asennetta. Lapset ja rasismi on erittäin ruma asetelma ja Elovaara tiedostaa sen. Kiitoksia Tiina Elovaaralle!

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Onko Suomessa vielä voimassa sanonta, "kotini on linnani", vai onko sekin jo lailla muutettu. Oletan että edelleen jokainen voi päättää itse ketä kotiinsa päästää virpomaan tai tekemään mitään muutakaan.
Sanomisiin en ota kantaa kun en ole ollut paikalla, mutta on suomessa varmaan isompiakin ongelmia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuolla näkökannallasi ei ole mitään tekemistä tämän nyt aiheuttaneen kohun kanssa. Kyse ei ollut kotiin päästämisestä lainkaan.

Keijo Aalto

Lainaus Terhi Kiemunki ulos eduskunnasta- adressin sivulta.

Lea Mäkipään lausunto21.03.2016 18:20
lea.makipaa at eduskunta.fi lähetti viestin: "Lapsia pitää suojella ja varjella kaikelta pahalta. Kiemunki toimi väärin ja harkitsemattomasti. Hänellä ei ole mitään edellytyksiä jatkaa luottamustoimissaan."

Tarkistan vielä viestin aitouden lähettämällä hänelle suoraan sähköpostia, mutta laitan sen kuitenkin tiedoksi jo tähän. Avustajat ovat työsuhteessa eduskunnan kansliaan, mutta myös tätä tehtävää on joissakin yhteyksissä luonnehdittu luottamustoimeksi.

Jani Lassila

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Eipä ole kyllä tullut mieleenikään, että joku pitäisi virpomista jollain lailla kristillisenä juttuna, vaikka se onkin tullut ortodoksikristillisen perinteen kautta. Eikö kukaan nyt vastusta sitä, että luterilaiset lapset ryhtyvät moiseen vääräuskoisuuteen? Noitaleikeistä siis puhumattakaan.

Sinällään virpomisen kristillinen alkuperä on mahdollinen, mutta en nyt pitäisi sitä lähellekään varmana. Koko homma haisee niin pahasti kansanuskomuksille, että alkuperä voi olla mitä vain, vaikka onkin voinut sulautua kristilliseen perinteeseen. Tämä ei välttämättä eroa Lucina-Luciasta ja muista vastaavista perinteistä. Jossain päin Itä-Eurooppaa on nähtävästi tapana piiskata naisia pajunvitsoilla, mikä taas vaikuttaa aivan eri perinteeltä.

Sinällään on silminpistävää, joskin ehkä sattumaa, että paju on keskeisimpiä noituuteen liitettyjä puita Euroopassa, joskin yhteyden alkuperä on varsin epäselvä. Noituusromantikkojen mukaan noitaa tarkoittavat sanat – wicker (saksa.), wicce (v. engl.), wicca juontuisivat taivuttamista tarkoittavasta juuresta vika (ruots.) – wican (v. engl.), josta juontuisi myös pajua tarkoittavat sanat viker (ruots. paju), willow, jne. Itse olen arvellut yhteyden syntyneen "kieron" tai "väärän" merkityksestä (vrt. wicked), mutta etymologiset tulkinnat ovat aina varsin epävarmoja. Skandinaavisten kielten kannalta noitumisen yhdistäminen ortodoksista alkuperää olevaan pajulla virpomiseen olisi kuitenkin varsin mielekästä.

Pajun yhdistäminen mihin tahansa kevätjuhlaan on sen kukkimisen ajankohdan vuoksi melko luontevaa. Siksi en välttämättä lähtisi hakemaan selityksiä mistään tietystä uskonnosta vaan kyseessä voi olla ollut hyvin helposti perinteestä toiseen siirtyvä ja peräti usein uudelleen syntyvä piirre. Yhtä lailla sikiämisen symboleita ovat pääsiäismunat ja puput, joiden on arveltu periytyneen germaanisen Eostre-jumalattaren palvonnasta (josta alkuperästä ilmeisesti tulee myös englannin nimi Easter). Nuokin symbolit niinikään ovat sulautuneet erityisesti ortodoksiseen pääsiäisenviettoon.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Katsoin ihan wikipediasta niin Suomenkielessä sana virpoa on johdettu sanasta virpu tai varpu ja joka puolestaan on laina kaikkiin suomalais-ugrilaisin kieliin venäjänkielen sanasta verba. Selaili myös virvonnanlukuja SKVRn sähköisestä arkistosta ja sen lisäksi että monessa lorussa pyydetään viina huikkaa tai olut tuoppia toivotaan onnea ja rikkautta taloon niin vipovminen näyttäisi olevan olennainen osa lemmennostatusloitsua. Ennen vanhaan myös uskottiin pajnoksalla olevan pahoja henkiä kuten lempoja, pappeja ja juutaksia karkoittaia taikavoimia.

Wikipedia näyttää kertovan myöskin näinkin hurjasta perinteestä:
"Noita-asuisten lasten toimittama virpominen on kuitenkin läheistä sukua yleispohjoismaisille kevätperinteille, joissa esiintyy niin noidaksi pukeutumista kuin oksien koristelemista ja niillä ”piiskaamistakin”. Esimerkiksi Ruotsissa lapset ovat jakaneet pääsiäisvitsoja (påskris) ja -kortteja pääsiäisämmiksi pukeutuneina, Tanskassa ja Norjassa taas koristellaan laskiaiseksi oksia (fastelavnsris), joilla lapset ovat perinteisesti ”piiskanneet” vanhempansa hereille aamulla."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset