Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Tasa-arvosta on pidettävä kiinni

  • Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivä. Lippu pihallamme tänään.
    Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivä. Lippu pihallamme tänään.

Tänään vietämme taas Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

Tasa-arvo merkitsee, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia yhteiskunnan jäseninä. Canth halusi naisille samanlaisia oikeuksia kuin miehille, kuten opiskelu- ja työmahdollisuuksia.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut jo kauan merkkejä siitä, etteivät kaikki Suomen kansaliset ole yhdevertaisia käytännössä. Leipäjonot ja kodittomat ovat esimerkkejä siitä, että köyhien ja syrjäytyneiden määrä kasvaa. Ihmisiä syrjitään yhä vammaisuutensa, ulkonäönsä ja taustansa vuoksi.

Julkisuudessa on esitetty pelkoa tasa-arvon puolesta ja erityisesti naisten aseman puolesta, koska vieraista kulttuureista tulevien ihmisten käsitykset tasa-arvosta ja naisten asemasta poikeavat suomalaisesta. On meidän Suomen kansalaisten tahdosta kiinni luovummeko periaatteistamme. Vielä 30 vuotta sitten Suomessa ajateltiin heikko-osaisia ja heidän auttamista pois heikko-osaisuudesta. Nykyisin ajatellaan kuinka leipäjonolaisia voidaan auttaa antamalla heille leivänmurusia ja vähemmän siitä kuinka heitä voitaisiin auttaa pois leipäjonoista.

Suomalainen yhteiskuntaa ajautuu ainakin ajatuksen tasolla kohti amerikkalaiseen yhteiskuntamalliin, jossa rikkaat tulevat hyvin toimeen ja köyhät tulevat toimeen rikkaiden auttamishalusta riippuen, muttei niin että yhteiskunta kantaisi huolta heistä. Suurin uhka tasa-arvolle on kotoperäistä, kovan ja jopa itsekkään ajattelun tuloksena.

Heikossa asemassa olevien ihmisten tietoisuus omasta asemasta on tärkeä askel kohti parempaan suuntaan. Se, että nainen olisi syntynyt Suomessa tai muualla on tietoinen omista oikeuksista on keskeistä tasa-arvon tulevaisuuden kannalta niin Suomessa kuin muissa maissa. Minna Canth oli edelläkävijä. Canth on hyvä esimerkki maailman miehille ja naisillekin. Hyvää juhlapäivää kaikille!

Kiinnostuneille: Día de Minna Canth y de la igualdad.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Ehkä räikein tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden epäkohta on se, että sukupuolen perusteella pakotetaan lain nojalla ja rangaistuksen uhalla 6-12 kuukauden pakkotyöhön. Jostain syystä tämä epäkohta ei kiinnosta kovinkaan paljoa edes feministejä, vaikka kyseessä on hengenvaarallinen pakkotyö jossa vasta alle puoli vuotta sitten kuoli taas yksi mies saatuaan luodin päähänsä.

Naisen euro ja lasikatto, siinä ovat yhteiskuntamme räikeimmät tasa-arvon epäkohdat!

Toisaalta eihän miehen henki olekkaan yhtä arvokas kuin naisen, sillä mieshän voidaan huoletta tarpeen tulleen lähettä tykinruuaksi kuolemaan naisten puolesta eikä se ketään haittaa, ei edes feministejä.

Käyttäjän amgs kuva

Muistaakseni vuodesta 1995 lähtien naiset osallistuvat armeijaan, jos näin he tahtovat ja moni tahtoo.
Muuten, luulen, että moni naunen hyvin iloisena luovuttaisi miehille kuukautis-ja synnytyskipuja. On hyvin hankala työskennellä palveluammatissa kuukautiskipuisena ja myös hormonien vaikutuksia vastaan nainen taistelee jatkuvasti, ettei se näkyisi ulkoapäin varsinkin asiakkaillw.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

-Muistaakseni vuodesta 1995 lähtien naiset osallistuvat armeijaan, jos näin he tahtovat ja moni tahtoo.

Niin vapaaehtoisuus ei ole ihan sama asia kuin PAKKO, eli jos et tule niin poliisi tulee vaikka väkisin hakemaan. Ja todella pieni osa naisista suorittaa asepalveluksen, muutama sata vuosittain.

-Muuten, luulen, että moni naunen hyvin iloisena luovuttaisi miehille kuukautis-ja synnytyskipuja.

Mitä tekemistä laissa säädetyllä velvollisuudella on biologian kanssa? Eihän kaikilla naisilla välttämättä edes ole kuukautisia tai he eivät synnytä koskaan.

-On hyvin hankala työskennellä palveluammatissa kuukautiskipuisena ja myös hormonien vaikutuksia vastaan nainen taistelee jatkuvasti, ettei se näkyisi ulkoapäin varsinkin asiakkaillw.

Eli se että KUOLEE armeijassa on rinnastettavissa siihen että on joskus hankala olla mukava asiakkaille hormonien takia?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

"Niin vapaaehtoisuus ei ole ihan sama asia kuin PAKKO, eli jos et tule niin poliisi tulee vaikka väkisin hakemaan. Ja todella pieni osa naisista suorittaa asepalveluksen, muutama sata vuosittain."
Ei tietenkään ole sama asia. Silti vielä tässä yhteiskunnassa naisilla on sellaisia "velvollisuuksia", toisin kuin miehillä. Vaikkapa tehdä työtä alemmalla palkalla kuin miesyökaverinsa.

"-Muuten, luulen, että moni naunen hyvin iloisena luovuttaisi miehille kuukautis-ja synnytyskipuja.

Mitä tekemistä laissa säädetyllä velvollisuudella on biologian kanssa? Eihän kaikilla naisilla välttämättä edes ole kuukautisia tai he eivät synnytä koskaan."
Tarkoitin sitä, että on asioita, joista nainen ei voi paeta ja hän tekee niitä myös hyvällä tahdolla. Voihan mies hakeutua siviilipalvelukseen ja voi nykyisin nainen vuokrata kohdun, mutta kohdun vuokraaminen maksaa.

"-On hyvin hankala työskennellä palveluammatissa kuukautiskipuisena ja myös hormonien vaikutuksia vastaan nainen taistelee jatkuvasti, ettei se näkyisi ulkoapäin varsinkin asiakkaillw.

Eli se että KUOLEE armeijassa on rinnastettavissa siihen että on joskus hankala olla mukava asiakkaille hormonien takia?"

Unohditko, että varsinkin ennen vanhaa moni suomalainen nainen kuoli raskauteen tai synnytykseen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Historiallisesti feministit ovat aina olleet näkyviä myös pasifistisessa liikkeessä. Nationalistit taas ovat antipasifisteja. Nationalismi on myös aina antifeministinen.
Kiitos Analle hyvästä blogista. Kaikki arvokonservatiiviset äärinationalistit joutuvat jonkinlaiseen zombietilaan koska eivät pysty suhtautumaan tasa-arvopyrkimyksiin jotka ovat sen modernin maailman vetureita jossa elämme.

Käyttäjän amgs kuva

Tasa-arvopyrkimysten hyväksyminen merkitisi äärinationalisteille luopuminen ydinajatuksesta yliverataisistä ihmisistä. Oli oikeastaan käsittämätöntä kuinka Rajat kiinni -liikkeen johtohahmo vetosi suorassa televisio-ohjelmassa Minna Canthin ajatuksiin.

Minna Hänninen

http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/kaunon-...

Jos kaikki pystyisivät elämään valoravinnolla, eli Pyhällä hengellä, niin leipäjonot häviäisivät, mutta miten kävisi tasa-arvon.

Käyttäjän amgs kuva

Nykyisellä ajattelutavalla, luultavasti jotkut saisivat enemmän valoa kuin muut, koska he näkevät olevansa etuoikeutettuja siihen.

Minna Hänninen

Valoa ei ole koskaan liikaa :)

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Ei ole, erityisesti talvella. :)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä kirjoitus.

Vammaisten osalta on vielä paljon korjattavaa ja suurin osa ei jaksa, viitsi yrittää valittaa johonkin tahoon saadakseen oikeutta. Kuten oma blogikirjoitukseni osoittaa:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210309-synt...

Oman kirjoitukseni jälkeenpäin tuli tuomio toimitusjohtajalle:

http://yle.fi/uutiset/helsinki_design_schoolin_toi...

Tämä on hyvä alku, mutta vielä pitäisi saada vihdoinkin Suomen eduskunta ja hallitus ratifioimaan tämä vammaisten oikeudet.

Suomi on vammaisten oikeudet ratifioinnissa viimeisiä häntäpäässä edelleen ja aikaa on kulunut vuodelta 2007.

Sen jälkeen moni varmaan uskaltaisi ilmoittaa syrjimistapauksia. Mutta nyt on tullut sellainen, että jos valittaa syrjinnästä, niin pitää maksaa 250 euroa yksityisenä ihmisenä oikeuteen. Tämä oikeudenkäynti oli ennen ilmainen ja nyt maksullinen.

Käyttäjän amgs kuva

Kävin lukemassa. Kiitos linkistä!
Tämän päivän Helsingin Sanomissa on pitkä kirjoitus siitä, kuinka kehitysyhteistyön leikkaukset ovat vaikuttaneet projekteihin mm vammaisten kanssa. Monissa maissa vammaisilla ei ole oikeuksia ja pääsyä edes asiallisiin tiloihin. Tällä vinkillä en mitenkään takoitan sitä, että koska muualla on vakavia ongelmia, että Suomessa tapahtuvat epäkohdat olisivat jotenkin ok. Ehkä kuitenkin se asenne vammaisia kohtaan kumpua ideologiasta, josta jokainen selviyttyy itse. Näin ei pitäisi olla, koska aina voidaan auttaa muita. Se on tahdosta enemmän kuin rahasta kiinni.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tasa-arvosta on pidettävä kiinni, ja omista pelloista, joita on raivannut. Ainoastaan paimentolaiset katsovat maan kuuluvan kaikille.

Juhani Nokelainen

Suurin epätasa-arvo on suomalaisten ja musliminaisten välillä, mutta siitä feministit ovat hyvin hiljaa.

Käyttäjän amgs kuva

Mitkä feministit? Jos olen yksi niistä, kyllä olen puhunut maahanmuuttajanaisten heikosta asemasta, mutta niin ettei vain yksi ja vain yksi uskonto johtaisi naisen heikkoon asemaan. Enemmän kuin uskonto, naisen koulutustaso ja tietoisuus omista oikeuksista vaikuttavat naisen asemaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset