Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Entäs ihmisarvo, herra presidentti?

  • Toisin kuin talvi, ihmisten kylmyys nujertaa.
    Toisin kuin talvi, ihmisten kylmyys nujertaa.

Luin yhden blogikirjoituksen, jossa oli linkki nettisivulle, jossa luki muun muassa näin: ” Maahanmuuttovirta Eurooppaan, myös Suomen osalta, on paljolti kansainvaellusta, siis muuta kuin välitöntä hätää pakenevaa. Kaikkien arvioiden mukaan ihmisvirta on tänä vuonna kasvussa. Tämä haastaa koko läntisen demokratian kyvyn auttaa. Ja haastaa eurooppalaisuuden rakenteet.”

” Tulen nyt lähemmäs keskeistä kysymystä. On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan.

Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.”

Saman sivun kirjoituksessa sanottiin myös, että eurooppalainen arvoperusta ja järjestys on turvattava ja samalla vaadittiin lisää rajavalvontaa. Edellisten sitaattien perusteella olisin voinut luulla, että olin Rajat kiinni –liikkeen tai perussuomalaistaustaisten Hommaforumin nettipalstoilla, mutta erehdyin koska valitettavasti olin lukemassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivän avajaisissa (3.2.2016).  Ei ihme siis, että nuivasti maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin suhtautuvat nyt taputtelevat ja kiittelevät presidenttiä.

Presidentti puhuu eurooppalaisista arvoista, jotka olivat laadittujen kansainvälisten sopimusten pohjana. Nyt presidentin mukaan, toisin sanoen, niitä arvoja, sopimuksia ja säädöksiä pitää asettaa uuteen järjestykseen, koska ne arvot ja sopimukset olivat tarkoitetut toiseen tilanteeseen, jossa hyödyt kansainvälisistä sopimuksista hyödynsivät Euroopassa syntyneitä. Nyt kun joku muu hyötyy, pitää tehdä tiukennuksia esim. turvapaikanhakusäädöksiin.

Ei siis ihme, että moni on hämmentynyt, koska moni uskoo, että eurooppalaisiin arvoihin kuuluu auttaa ihmisiä. Lähtökohtaisesti on väärin luulla, että tulijalla kuin tulijalla on pahat mielessä. Tämä ylivarautunut ajattelu, jonka nyt presidentin puhekin vahvistaa heijastuu myös maassa jo asuviin ihmisiin. Eilen uutisoitiin siitä kuinka poliisille oli soitettu miehestä, joka houkutteli lapsia autoonsa. Kävi ilmi, että mies oli koulutaksikuski. On myös esimerkkejä siitä, ettei turvapaikanhakijoita oteta vaikkapa päiväkoteihin auttamaan, koska kansalaiset soittelevat ja viestittelevät vaatien muutosta…Yle uutisoi uudesta polttopulloiskusta Keski-Suomessa Petäjäveden vastaanottokeskuksessa, jossa puolet asukaista on lapsia!

Presidentin kylmä puhe ei ole kansaa yhdistävää vaan jakavaa. Miten voidaan puhua yhteisistä eurooppalaisista arvoista unohtaen, että ne arvot pohjautuvat kristillisiin arvoihin ja, että tärkein kaikista arvoista on ihmisarvo?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Rainer Salejärvi

Entäs heidän ihmisarvonsa, jotka kuolevat sotiin ja nälkään, koska heidänkin auttamisensa sijaan eri Euroopan valtioiden varat ja resurssit kuluvat sellaisten henkilöiden turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja ylläpitoon, joilta puuttuu kokonaan turvan tarve?

Olen jo monessa muussa yhteydessä todennut, että maahanmuuttovirastokin on viime aikoina tullut julkisuuteen kertomalla:

- turvapaikanhakijoista käännytetään kaksi kolmasosaa eli noin 20 000
- Suomesta turvapaikkaa hakeneista 4000 on perunut hakemuksensa
- Suomeen on saapunut vuonna 2015 yhteensä 32476 turvapaikanhakijaa

Avustusjärjestöjen mukaan jopa kymmenettuhannet siviilit voivat esimerkiksi Etelä-Sudanissa kuolla nälkään, ellei konfliktialueille pystytä toimittamaan hätäapua.

Kun turvapaikkakriisistä puhuttaessa olennaisin ongelma on perusteettomien turvapaikkahakemusten määrä ja niitä koskevaan muutoksenhakuun liittyvät asiat. Niinistö otti puheessaan kantaa siihen olennaisimpaan ja tärkeimpään asiaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Salejärvi, lisäksi on saapunut 10000 henkilöä, joita ei ole kirjattu edes maahamme saapuneiksi, varsin suuri määrärä nimettömiä henkilöitä maassamme, olisivatkohan desantteja ?

Rainer Salejärvi

Terve Aimo Remes

Olen koittanut pysytellä noissa maahanmuuttovirastolta saaduissa luvuissa

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mistä olet tuollaisen luvun saanut?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Milloinka sinä, Ana, pystyisit vihdoin toteamaan saman tosiasian kuin Erkki Tuomioja? Entinen ulkoministerimme, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) on nimittäin selvästi ymmärtäväisempi. Hän kertoo Niinistön puheen hämmentäneen monia, mutta arvioi, että presidentti ei tarkoittanut sitä, että Suomen tulisi sivuuttaa ihmisoikeussopimukset.

– "Olemme ymmärrettävästi ja oikeutetusti turhautuneet siihen, että turvapaikanhakijoista iso ja ehkä suurinkin osa on liikkeellä muista syistä kuin kansainvälisten sopimusten mukaisen suojelutarpeen vuoksi. Pyrkimys tämän virran hallitsemiseen ei kuitenkaan voi perustua ihmisoikeuksien kieltämisen tai minkäänlaisen vihapuheen tai väkivallan epäsuoraankaan hyväksyntään, eikä se saa vaarantaa yhdenkään suojelun tarpeessa olevan pakolaisen turvallisuutta", Tuomioja katsoo julkisessa Facebook-kirjauksessaan.

Tuomioja toteaa, että ”kansainvälisiä sopimuksia on tietenkin tarpeen mukaan voitava tarkistaa, kehittää ja muuttaa”. Rohkea johtopäätös häneltäkin. Ongelma todella on siinä, että suurin osa oikeista pakolaisista istuu edelleen rahattomina leireillä kun suuri osa meille saapuneista ovat siirtolaisia...aivan kuten niin Niinistö kuin Tuomioja toteavat.

Käyttäjän amgs kuva

En minä eikä kukaan muu ole velvollinen ajattelemaan kuten joku toinen ihminen vaan kuten itse jokainen arvioi asioita. Tuomiojan viesti oli tasapainoinen, toisin kuin presidentin puhe, joka antoi eri tulkinnoille tilaa. Presidentin puhe vahvistaa käsityksiäsi. Onneksi olkoon!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ana: Presidentin puhe vahvistaa käsityksiäsi. Onneksi olkoon!

Eikun pikemmin Tuomiojan: "iso ja ehkä suurinkin osa on liikkeellä muista syistä kuin kansainvälisten sopimusten mukaisen suojelutarpeen vuoksi". Näin nyt vain on...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

"Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin'...jos et ole lukenut kirjaa "Mielensäpahoittaja", suosittelen sitä Sinulle. Kun kommenttejasi seuraa täällä aiheesta kuin aiheesta, aina on päällä sama henkilökohtainen loukkaantumismentaliteetti.

Jos et kestä kirjoitustesi kritiikkiä (erittäinkin aiheellista), niin miksi kirjoitat alunperin? Luvalla sanoen paljosta emme jää paitsi, jos lopetat.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #24

Vain samanmieliset ovat siis etuoikeutettuja sananvapauteen! Niinkö?

Riku Lammi Vastaus kommenttiin #27

Osapuilleen näin. Pitäähän se raja johonkin vetää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Presidentin puhe ei ollut ollenkaan tulkinnanvarainen. Se oli harvinaisen selkeää tekstiä. Jos joillakin oli vaikea ymmärtää mitä presientti tarkoittaa, en voi muuta kuin ihmetellä. Jos SDP:n puheenjohtaja ja entinen eduskunnan puhemies arvelevat, että presidentti Niinistö esittää kansainvälisistä sopimuksista luopumista, on luetun ymmärtämisessä tosi paljon parantamisen varaa. Tottakai jokainen ajattelee omilla aivoillaan ja on hyvä että se tulee esille.

Hyvää tässä on se, että jotkut poliitikot selvästi ilmoittavat olevansa maahanmuuttoasiasta eri mieltä presidentin kanssa. Jos osa kansalaisista kuitenkin ymmärtävät ja hyväksyvät presidentin viestin, he voivat tarkistaa äänestyskäyttäytymistään seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

leireillä on aika monta miljoona pakolaista ja niitä kaikkia tuskin kenelläkään on aikomus ottaa Eurooppaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eläkesysteemi kehitettiin aikana, jolloin ei eletty 90-vuotiaiksi, ja jolloin nuoret ikäluokat olivat suuria. Ilmankos järjestelmän kantokyky on nykyään lujilla, kun elinaika pitenee ja lapsiluvut pienenevät!

Eurooppalaista turvapaikkakäytäntöäkään ei mitoitettu tilanteeseen, jossa Lähi-idän väestöt konkreettisesti ryhtyvät siirtymään Välimeren pohjoispuolelle. On vaara, ettei Eurooppa kauan ole turvapaikka sen enempää uusille kuin vanhoille asukkailleen. Moni kansallisvaltio oireilee jo.

Ehkä olisi jossain mielessä ylevää antaa systeemin romahtaa sisäänpäin ja seistä Titanicin kannella loppuun asti, periaatteilleen uskollisena. Kenkku kysymys kuitenkin on: kun laiva on uponnut alta, kuinka tarjotaan niitä turvapaikkojakaan?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Teoriassa kullakin maalla on ollut vuosikymmenten, jopa - satojen, varrella mahdollisuus itse kehittää omat eläkejärjestelmänsä, tasa-arvotavoitteensa ja sote-turvansa tasolle, jonka maa itse haluaa ja johon itse kykenee.

Suomen kehitelmä koskee omaa väestöämme ja sen ennusteita, ei sitä, että jotkut muut lyövät vuosatojen ajan laimin oman yhteiskuntansa, koulutuksensa, terveydenhoitonsa ja sosiaaliturvatasonsa ja -tyyppinsä kehittämisen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Näetkös Ana María hyvä mitään ongelmallista siinä, että ehkäpä räjähdysmäisestikin lähitulevaisuudessa lukumäärältään kasvavaa työttömien joukkoa kuulemma opastetaan Venäjällä Suomen rajalle hakemaan asemaa, jonka pitäisi kv. sopimusten mukaan taata elanto joksikin aikaa avainsanalla 'asylum'? Ks. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/170733-kansanedust...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uimosen Börje sentään vastaa tuohon pikkukysymykseeni edes jotain: http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211262-su...

Käyttäjän amgs kuva

Kai saan olla sitä mieltä mitä olen. :)
Kysyn kiltisti, että voisitteko ottaa kantaa kirjoitukseen eli keskittyä asiaan eikä kirjoittajaan?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sitä yritin, mutta ilmeisesti en onnistunut. Sori siitä, ei mulla muuta.

Käyttäjän amgs kuva

Tuomo, en tarkoittanut sinua ja kiitos, että yrität.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Jos nyt katsotaan, ketkä Niinistön puheelle varauksettomimmin hurraavat, niin hiki kohoaa pintaan. Kaikki persut,sieltä pois potkitut, Hommaforumin väki, Rajat kiinni - rasistit jne. Se kertoo jo oleellisen, miten puhe on otettu vastaan ja ketä se ennen kaikkea palvelee. Sille porukalle ihmisarvo on toisarvoinen käsite.

Seuraavaksi hallitus tekee päätöksiä, jotka Niinistö ohjeisti ja ilmapiiri kiristyy entisestään. Väkivalta todennäköisesti lisääntyy. Muualla maailmassa Suomi asemoidaan uudelleen, emme ole kohta enää Pohjoismaa vaan osa Itä-Euroopan post-kommunististen maiden ulkomaalaisvihamielistä joukkoa. Pelkään, että olemme Unkarin tiellä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomen ei tarvitse laulaa kovaan ääneen Maksamme velkaa. Emme ole entinen tai nykyinen siirtomaavalta eikä meillä ole alusmaita riistettävänämme. Meitä riistetään. Tanskalla on vieläkin siirtomaa ja Ruotsilla oli vielä joitain aikoja sitten, Venäjällä on monia muitakin kuin Suomen Karjala ja Petsamo, ja lisää hamuaa lebensraumia ja anschluss-sotia on käynnissäkin. Voisiko Lähi-Idän venäläisiskujen uhrit saada turvapaikkaa Venäjältä? Ei, koska se on itse syyllinen osapuoli.

Lähitulevaisuudessa lukumäärältään huikeasti kasvavaa työttömien joukkoa kuulemma opastetaan Venäjällä Suomen rajalle hakemaan asemaa, jonka pitäisi kv. sopimusten mukaan taata elanto joksikin aikaa avainsanalla 'asylum'? Ks. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/170733-kansanedust...

Käyttäjän amgs kuva

Veikko, eikö silloin voitaisiin miettiä, että ratkaisu on puutua syihin miksi ihmiset lähtevät omasta asuinympäristöstä? Sen sijaan, että ihmisiä syytetään oman edun tavoittelusta eikö voitaisiin kysyä päättäjiltä miksi he eivät kovin paljon puhuu sotien rauhanomaisesta ratkaisusta? Mihin diplomatia on kadonnut? Eikä nyt sovi unohtaa, että sotateollisuudellakin on tekemistä humanitaaristen kriisien kanssa ja vaikkapa se, että avustukset kriisimaissa oleviin pakolaisleireihin on jatkuvasti vähennetty.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #12

"Sen sijaan, että ihmisiä syytetään oman edun tavoittelusta eikö voitaisiin kysyä päättäjiltä miksi he eivät kovin paljon puhuu sotien rauhanomaisesta ratkaisusta?"

Otetaan nyt vaikka tämä Syyrian keissi. Mikähän mahtaisi olla se _realistinen_ rauhanomainen ratkaisu, ottaen huomioon kuinka sekalaiset intressit kriisin taustalla ovat?

Janne Suuronen

Oletko Jorma sinä, vaimosi tai sinä Ana koskaan ajatelleet, että edustatte tässä aiheessa ääriajattelua. Saman kaltaisesti, kuin äärioikeiston äärilaitakin. Molempien laitojen ajattelutavat ruokkivat epämiellyttäviä ilmiöitä.

Uskallan väittää Suomen kansasta ainakin 90%:n olevan saman mielisiä Sauli Niinistön eilisen puheen kanssa. Ja jopa maassamme pitkään asuneista ex-maahanmuuttajistakin enemmistön. Loput 10% sitten jakaantuvat teidän ja äärioikeiston kesken.

Lisäksi voisi todeta, että vaikkapa Uuden Suomen ajatustenne esiin tuomisen suosiminen ei kerro niinkään teistä, vaan enemmänkin US:n toimituksen taipumisesta saman suuntaiseen ääriajatteluun. Tämä lisäys siltä varalta, että kuvittelisitte sen jotenkin todistavan (vahvistavan) ajatustenne oikeellisuutta.

Käyttäjän amgs kuva

"Oletko Jorma sinä, vaimosi tai sinä Ana koskaan ajatelleet, että edustatte tässä aiheessa ääriajattelua. Saman kaltaisesti, kuin äärioikeiston äärilaitakin." Ellen ajattelisi, että olet ihminen jolla on erikoinen huumorintaju sanoisin, että tuo väite on vakava syytös ja poliisi saisi tutkia.

Tietääkseni Jorma ja minä (on alhaista yhdistää Jorman sukulaisia tähän)emme ole käyneet hakamassa ihmisiä tilaisuuksissa tai heittelemässä polttopulloja eri kohteissa. Pystysitkö mitenkään kommentoimaan asioita eikä solvaamaan ihmisiä? Ja tuosta kiitos tasavallan presidentille arvolinjaisesta puheesta! Nyt minäkin olen ääriajattelija!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Onneksi Jorma olet paljastanut natsi Niinistön salaisen tavoitteen muodostaa hommaforumin kannattajista ja katupartioista Suomen itsenäisyyden pelastuksen rungon ja vieraiden kulttuurien valtausyrityksen torjuntavoimat Suomessa. Ilman sinun kaltaisia yhteiskuntamme muutoksia tarkasi aistivia henkilöitä olisimme pulassa.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Ihmisarvoon ei millään tavalla kuulu se, että tullaan kutsumatta ruokapöytään.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Suomessa on ollu perinteisesti tapana tarjota vieraallekin, jos sattuu ruoka-aikaan tupaan tupsahtamaan. Tällainen tapa on tietääkseni maailmanlaajuinen ystävällisyyden osoitus. Vieraita on aina kestitty.

Ihmisarvoon ja hyviin tapoihin on aina kuulunut kutsua vieras ruokapöytään. Varmasti osittain myös sen vuoksi, että joskus voi tulla oma vuoro tarvita kutsua. Ja jos ei nyt ihan omalle kohdalle ehdi vastakutsu tulla, niin tulee ehkä lapsen lapsille. Hyvät teot säilyvät sukupolvien muistissa. Niin kuin pahatkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitähän aina sanotaa, että pitää keskittyä syihin miksi ihmiset lähtevät liikkeelle.

Tämä nyt luuli jo olevat hiukankaan maailmanpolitiikkaa suraavalle selvä asia, Syyriassa on sisällissota, Isis on valloitusretkellä, Venäjä ja Yhdysvallat liittolaisineen pommittavat kaikkea mikä liikkuu, siinä se syy on, ei varmaan tarvitse rautalangasta vääntää.

Ja ratkaisu, no sitä ei koskaan ole sisällissodassa ja suurvaltojen keskinäisessä selkkauksissa, turha toivo ja nyt Euroopan maat näistä toimista sitten saavat osansa.

Se, että nyt ihmiset tänne ryntäävät sotein ja huonojen olojen takia on tietysti ymmärrettävää, mutta pitäisi sekin pikkuhiljaa mennä perille, että Eurooppa nyt EI VAAN VOI! ottaa määräämättömästi ihmisiä vastaan, siitä nyt on kysymys.

Oikeasti apua tarvitsevat kärsivät, kun ns. elintasopakolaiset ovat huomanneet, että nyt on mahdollisuus päästä paremman toimeentulon syrjään kiinni, se vaan ei nyt enää yksinkertaisesti toimi.

Rauhaa sinne voi toivoa, mutta toivoksi se taitaa jäädä, silloin Euroopan ainoa keino alkaa olemaan rajojen sulkeminen, niin pahalta kuin se kuulostaakin. Näin on jo käymässä ja näin tulee varmasti pian tapahtumaan isommassa mittakaavassa.

Tätä se Presidentti ajoi takaa, että Euroopan ja Suomen voimavarat alkavat olla lopussa ja kun yhteisesti on kohta kaikki koitettu, eikä homma toimi, silloin on vaarana, että kansainvälisistä sopimuksista kuten Schengen ja Dublin on luovuttava.

Ei tämä nyt mitään rasistista tai jyrkkää puhetta ollut mielestäni, rehellisesti ja realistisesti Presidentti kertoi mikä on tilanne ja mihin ollaan menossa.

Kauhistelijoita tuntuu riittävän, ilmeisesti realismi ei ole vieläkään tavoittanut kaikki ihmisiä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Toivottavasti ja luultavasti juuri noin puhe oli tarkoitettu, kuten selität Petteri Ritala. Presidenttimme ei ole rasisti eikä puhunut rasistisesti, mutta hän puhui populistisesti ja mustavalkoisesti yksinkertaistaen kuin alakoululainen.

Presidentin pitäisi puhua viisaasti pohtivaa tietoa jakaen, diplomaattisemmin, kansaa yhdistävästi ja sovittelevia ratkaisuja etsien. Nyt hän heitti vettä kiukaalle ja lisäsi turhaan höyryä kiivaaseen maahanmuuttokiistelyyn.

Tämänkaltaista presidentin puhetta emme mielestäni tarvitse, vaikka kuinka olisi hätä, puhetta, jossa kansa saadaan entistä enemmän keskenään riitelemään ja jonka avulla saadaan lupa vihapuheisiin.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Hyvin vähälle huomiolle on jäänyt kannanotto eurooppalaisesta arvopohjasta.

Arvopohja perustuvat sukupuolten tasa-arvoon, demokratiaan, äänioikeuteen molemmille sukupuolille, vapaaseen koulutukseen, lehdistön vapauteen ja markkinatalouteen. Nämä seikat jotka ovat luoneet ja mahdollistaneet hyvinvoinnin.

Tarkoituksella jätän mainitsematta oikeuslaitoksen, koska olen niin pettynyt heidän raiskaustuomioista annettuihin tuomioihin.

Nämä ovat arvoja, joiden ei saa antaa murentua. Olen Niinistön kanssa tästä täysin samaa mieltä.

Nämä arvot eivät ole itsestään selvyyksiä diktaattoreiden etelä-amerikassa (ei myöskään hyvinvointi BTW) tai lähi-idässä Israelia lukuunottamatta.

En halua omaksua maahantulijoiden arvopohjaa eikä kenenkään muunkaan tarvitse sitä tehdä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

En todellakaan halua minäkään omaksua maahanmuuttajien arvopohjaa.

Näen kuitenkin niin, että he voisivat omaksua meidän arvopohjamme, jos täällä asuessaan kokevat henkilökohtaisesti, kuinka kunnioitamme ihmisoikeuksia; kantaväestön sekä maahanmuuttajien, miesten, naisten ja lasten oikeuksia sekä demokratiaa.

Onko oikeuslaitoksen syy, jos raiskastuomioista annetaan liian lieviä rangaistuksia? Mielestäni se kertoo oman kulttuurimme puutteista, joita on muitakin, mutta joita emme itse huomaa. Naisten tasa-arvoisuus, vapaus ja turvallisuus eivät ole Suomessa (ilman maahanmuuttajiakaan) niin auvoisessa tilassa kuin luulemme. Meistä itsestähän se riippuu, miten oikeuslaitos asioita painottaa.

Toivottavast nyt saadaan raiskausrangaistuksiinkin tolkku. Vaikka rangaistusten koventamisella ei ole yleisesti todettu olevan vaikutusta rikosten ehkäisyyn. Suurin vaikutus on kulttuurin asenteilla ja kansan hyvinvoinnilla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kirjoitin jo Tossavaisen blogiin kommentin siitä, kuinka tasavallan presidentti Sauli Niinistö painotti myös tosiasioiden tunnustamisen tärkeyttä :

"Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville."

Mikä tarkoittaa käsittääkseni rajavalvonnan tiukentumisen ohella myös kehitysyhteistyömäärärahoituksen tuntuvaa nostamista, pakolaiskiintiön kasvattamista monikertaisesti nykyisestö 750:stä, EU-valtioiden tiiviimpää yhteistyötä liittovaltiomaisesti, tuntuvampia toimia muukalaisvihamielisyyden, rasismin ja sen sellaisen ennaltaehkäisyyn, monikulttuurisuuskasvatuksen valtavirtaistamista kaikkeen opetukseen ja koulutukseen ja näiden lisäksi ainakin välttämättömien terveyspalveluiden saatavuuden takaamista paperittomille henkilöille lakisääteisenä kuntien velvoitteena.

Rajojen vahtiminen kun ei poista niitä kriisejä tai sotia konfliktialueilla - pakolaisuus on tulevaisuudessa jatkuva haaste Euroopalle...

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Kerrankin olen Jossain samaa mieltä kanssasi. Kehitysapua täytyy tässä tilanteessa korottaa, ja pakolaiskiintiö moninkertaistaa. Samalla "suljemme" rajamme näiltä maahantulijoilta, ja kehoitamme matkaamaan takaisin sopivalle leirille odottamaan turvapaikkapäätöstä(tai takaisin kotiterassilleen nautiskelemaan lattea). Sen sijaan että takaamme paperittomille yhtään mitään, meidän pitää huolehtia, ettei tänne pääse paperittomia. Maahantulijoille pitää tosiaan pitää monikulttuurisuus- ja suvaitsevaisuuskasvatusta paljon enemmän kuin nyt

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Jos Juho Antikaisen käsitys presidentin tarkoituksista on oikea, minä olen presidentistämme ylpeä. Harmi vain, kun itse kukin voi hänen puheestaan kaivella kaikenlaista. Enimmäkseen on puhetta tulkittu niin - ja selkeimmin presidentti siihen suuntaan puhuikin - että useimpien maahanmuuttajien turvapaikan hakuprosessi on ihan kamalaa ja turhaa ihmisoikeuksien väärinkäyttöä ja että siitä on nyt tehtävä kerta kaikkiaan loppu tai muuten menetämme eurooppalaiset arvomme.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Entäs suomalaisten ihmisarvo,-haluaako bloggaaja meidän antautuvan ehdoitta islamistien hirmuvallan alle ?
Missä huoli suomalaisen kulttuurin säilymisestä,perinteiden,tapojen ja uskon/uskomusten säilymisestä vieraan kulttuurin vallatessa pyhän suomen maaperän !??

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Jari Pirppu, olemmeko me niin lampaita, että antaisimme maahanmuuttajien vallata meidän arvomme ja maaperämme? Eivät maahanmuuttajat nyt sentään sellaista valtaa voi saada tai sitten olemme tosi nössö kansa.

Minä olen pitänyt suomalaisia vahvoina niin, että me pystymme auttamaan ja asuttamaan ja kotouttamaan maahanmuuttajia, jotka tänne haluavat tulla.
Heikkoudestako maahanmuuttajavihassa ja -pelossa onkin kyse?

--- no onhan meitä tosi vähän ja onhan meillä tosi lyhyt historia itsenäisenä sivistysvaltiona, joten en ihmettele, jos joistakin tuntuu, että emme pärjää ... Mutta sitä suuremmalla syyllä voisimme ottaa uutta jengiä porukkaan rakentamaan yhteistä Suomea suomalaisin arvoin ja perintein, mitä niistä nyt on jäljellä.

Tavat ja perinteet kun muuttuvat koko ajan muutenkin. Uskonnotkin muuttuneet jo ajat sitten, on tullut jos jonkilaista yksisarvista ja äiti Ammaa ja enkeliennustajaa.

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Jos luet vähän edes mediaa huomaat kuinka kovasti halutaan antaa muslimeille mitä haluavat. Omat uimahallit, omat salit, omat kirkot, omat rahat jne. Naiset ovat tässä etunenässä näitä paapomassa. Muslimia et pysty koskaan kotouttamaan, ellei hän luovu islamin uskosta ja koraanin opeista. Taidat lukea uutisia hieman valikoivasti. Jos täällä yritetään saada heitä tavoille, kutsutaan rasistiksi. Onneksi Pressa on alkanut tajuta ettei asiat mene oikein putkeen.

Sirkka Penttinen

Olemme niin lampaita, niin lampaita, että olemme päästäneet Suomeen ne kaikki, jotka osasivat sanoa azylum, joten olemme tosi nössö kansa. Olemme nössöjä.
Mutta mitä tulijat ovat? Jo ensi töikseen valittivat ruuasta ja majoituksesta. Jos ihminen pakenee hätää, on se tyytyväinen saatuaan turvaa. Elintasosurffareita ei kaivata.
Ja mitä tulee uuden jengin asuttamiseen ja rakentamaan yhteistä Suomea, voit haudata haaveet. Näillä matuilla ei ole aikomustakaan integroitua mihinkään EU-valtioon, saatikka sitten ryhtyä työskentelemään uuden maan hyväksi, ehei!
Tämä on nähty jo ympäri Eurooppaa ja tilanne vain pahenee.
Kaikeksi lopuksi, missä islam, siellä ongelma!

Käyttäjän amgs kuva

Pelottelu on sekin, että puhutaan toisen kulttuurin ja uskonnon uhista. Islaminuskoiset maurit hallitsivat Espanjaa 300 vuoden ajan vuosina 700–1000. Historian ja kirjallisuuden opettajani (espanjalainen) mukaan, se oli hyvin suvaitsevainen kausi, jossa kaikki uskonnot elivät jotenkin antaen toisille tilaa, kunnes katoliset kuningaskunnat yhdistyivät ja päättivät sulkeutua ja sulkea rajat "vääräuskoisilta". Espanjalaisten kulttuuri ei kuollut vaan vahvistui. Miksi nyt suomalainen kulttuuri olisi heikompi kuin muut? Pelottelulla saadaan epäilevien ihmisten kannatusta palvelemaan etupiirien intresseihin.

Sirkka Penttinen Vastaus kommenttiin #60

Keskitytään nyt vain nykypäivään, tähän mitä nyt on nähtävissä ja se on todella pelottavaa! Tämä islamistinen roskajoukko, jolla ei ole mitään käsitystä sivistyksestä tai demokratiasta, haluaa valloittaa Euroopan ja alistaa sharia-lain alle, tästä on kyse!

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Oletko sinä Ana nyt siis sitä mieltä että lasten pariin voidaan huolettaa lähettää ihmisiä joiden taustoja ei Mitenkään voida tarkastaa? Mitä varten meillä täällä mahtaa olla niin tarkkaan säädelty lapsia suojelevat lait?

Käyttäjän amgs kuva

Tietenkin pitää toimia kuten laki määrää. Silti voidaan myös maalaisjärkeä käyttää lain puitteissa. Tuskin ne turvapaikanhakijat olivat keskenään lasten kanssa vaan aina oli henkilökunta opastamassa ja valvomassa heitä. Nyt valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että mitä tahansa ne turvapaikanhakijat tekevät on väärin. He ovat ilmeisesti ihmisten ja median pilkuntarkan kyttäyksen alla. Eivätkä vain he vaan myös me kaikki, jotka näyttämme "epäilyttäviltä". Erässä uimahallissa toinen asiakas sanoi minulle, että minun pitäisi sitoa hiuksiani. Kiitin häntä ja näin tein vaikka se oli hankala hiusteni pituuden takia. Kun menin altaisiin, siellä oli muita naisia joilla oli pidempiä hiuksia kuin minulla, mutta ne hiukset eivät olleet sidottuina. Kommentoin toiselle asiakkaalle ja hänen reaktionsa oli "kaapas vain!". On tapoja, tarkkoja sellaisia toisille, mutta moni suomalainen ei noudata niitä itse.

Sirkka Penttinen

On ihan eri juttu naisten kesken, mutta kun maahanmuuttajat paskovat altaaseen, masturboivat, käyttäytyvät sivistymättömästi saunassa, hyi olkoon!

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Suomi on historiansa aikana kokenut erittäin kovia aikoja, joista mainitsen sisällissota, talvi- ja jatkosota. Sotien jälkeen suomi rakennettiin yhteisin ponnistuksin.
Mielestäni jokaisen kansakunnan pitää luoda oma tulevaisuutensa ja rakentaa oma maansa sen näköiseksi kuin haluavat. Heikommat lähtevät kenties hakemaan apua mutta vahvemmat jäävät taistelemaan ja rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. Tässä viittaan moniin tänne tulleisiin nuoriin miehiin joiden paikka pitäisi olla muualla kuin lepäilemässä suomessa. Jollain tapaa kuulen tasavallan presidentin puheessa myös tämän ajatuksen.

"Eilen uutisoitiin siitä kuinka poliisille oli soitettu miehestä, joka houkutteli lapsia autoonsa. Kävi ilmi, että mies oli koulutaksikuski".
No mikäs tässä on väärin, En huomannut että poliisi tai kukaan muukaan olisi epäillyt tuosta ulkomaalaistaustaista tekijää.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Ilmeisesti kuski oli ulkomaalainen. Pikkusen hassua ettei lapset tiedä, mihin taksiin pitää nousta, ja mistä? Ja ettei pakun katolla ole kai sit taksimerkkiä/koulukyytimerkkiä? eikä kuski osaa kertoa olevansa koulukyyti?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Euroopan perussopimuksessa luetellut arvot eivät millään tavoin perustu kristinuskoon, vaan sekulaariseen monikulttuuriin vastakohtana Eurropassa aiemmin vallinneille arvoille, kuten nationalismi, josta seurasi Euroopan dynaamisuus ja monimuotoisuus.

Miten se ihmisarvo nyt toteutuu ja kenen osalta? Miten se ihmisarvo jatkossa toteutuu ja kenen osalta? Puhutaan siitä, että Libanon tai Jordan on ottanut niin ja niin paljon vastaan (no, Jordanissa mitta on täynnä). Ihanko nuo miljoonat asuvat siellä samoissa oloissa kuin Suomessa ja nauttivat muutenkin samoista eduista ja IHMISARVOSTA? Otetaan Suomeen joskus ehdotettu 1,8 miljoonaa, niin sitten eivät ainakaan eurooppalaiset arvot toteudu kenekään osalta, tuskin nautitaan ihmisarvoisesta elämästäkään.

Juha Merisaari

Käsitykseni mukaan Niinistön kanssa on samaa mieltä n. 90 % ja eri mieltä 10 % kansalaisista. Näin olen päätellyt eri medioissa olevista mielipiteistä. Tästä voi vetää sellaisen johtopäätöksen, että Niinistön puhe on yhdistänyt suomalaisia eikä suinkaan jakanut. Realismi ei ole rasismia, vai kuinka?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kenenkään ihmisen ihmisarvoa ei lisää viekkaus ja vääryys, jota tarvitaan, jotta väärin perustein turvapaikanhakijaksi naamioituneena pystyisi asettumaan Eurooppaan korkean elintason maihin.

Välitöntä hätää pakeneva ihminen saa puolestaan turvapaikan ja ihmisarvonsa takaisin Euroopassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta on väärin, että rikollisliigat valikoivat ketkä pääsevät Eurooppaan turvapaikanhakijoiksi.

Sirkka Penttinen

No, mene estämään ne! Ei sieltä kenenkään pitäisi tänne tulla, ei kenenkään!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitäisihän merenkulkua pystyä valvomaan. En voi kuvitella, että Suomen vesillä sallittaisiin tuollaisia merihätäkuljetuksia.
Etkö ottaisi edes turvallisesti kuljetettuja kiintiöpakolaisia?

Sirkka Penttinen Vastaus kommenttiin #57

En ketään ja syy miksi en, on se, että ne kaikki ovat islamisteja ja se islam on niin sairasta kuin vain mikään voi maan päällä olla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #59

Ei islam sinänsä ole sen sairaampi kuin joku muu uskonto.

Sirkka Penttinen Vastaus kommenttiin #67

Ei islam olekaan mikään uskonto, se on tapakulttuuri, jonka kaikki määräykset ovat keskiajalta. Imaami, joka on täysin vailla mitään koulutusta, ryhtyy nyt vain imaamiksi, kun saa tarpeeksi kannatusta. Pedofilia on yleistä, kaikki voi naida kaikkien kanssa, jopa eläinten, mies voi hinkata kaluaan vauvan reisien väliin, harjoittaa anaaliseksiä ja kun tyttö on 9-vuotias, voi harjoittaa vaginaseksiä. Tämä on sairasta vai mitä?
Ja ne kivitykset ja kurkunleikkaamiset...Tämä ideologia on Saatanasta ja sen ei pitäisi koskaan levittäytyä Suomeen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #76

Islam on uskonto. Islamilaisten tapakulttuuri vaihtelee paljonkin eri alueilla.

Eero Mattila

"Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla"

Anan ihmisoikeusfantasia ruokkii ihmissalakuljetusta, ihmiskauppiaita ja kaiken maailman rosvoporukoita. Oikeasti hädänalaiset jäävät unholaan - poissa silmistä, poissa mielestä.
- Olisi ehkä aika jo ymmärtää kuinka paljon inhimillistä kärsimystä tämä "auttaminen" on aikaansaanut.
- Kuten yksi Etelä-Amerikkan maaoikeustaistelija sanoi, he eivät halua ainuttakaan länsimaalaista "auttamaan". He haluavat mahdollisuuden ratkaista itse omat ongelmansa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Ana Marie, en pidä Niinistön puhetta kylmänä, valitettavan realistisenä, tätä tämä kansainvaellus Eurooppaan on mitä hän sanoo. Täysin normaalia on, että jokainen yrittää pelataa oman nahkansa ja kaaoksessa on monenlaista yrittäjää.

Varmasti mukana on hätää kärsiviä, mutta suurin avuttomuus ja hätä on siellä paikanpäällä.
Jos emme näe metsää puilta emme pysty auttamaan ketään.

Reijo Jokela

Kirjoittaja voisi kertoa siitä kuinka suuren ihmisarvon hän antaa Pielavedellä 80:ntä murhaa yrittäneelle idiootille. Onneksi voin avoimesti myöntää olevani niin vajavainen mieleltäni, että minusta kaikilla ihmisilllä ei ole yhteneväinen ihmisarvo. Tietysti te korkeamman moraalin omistajat saatte höpistä jostakin kaikille kuuluvasta ihmisarvosta silloin kun se palvelee omaa poliittista näkemystänne. Minä en näe, että polttopulloiskijöillä, Breivikeillä, sukuelimensilpojilla, lapsia itsemurhapommittajaksi värväävillä, kurkukatkojilla olisi samanlainen ihmisarvo, kuin niillä, jotka kunnioittavat toisten ihmisten koskemattomuutta.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Mikä on sinun arvosi ihmisarvoasteikolla, Reijo Jokela? Oletko täysin synnitön ja viaton?

Millä mittatikulla ihmisarvo mitataan, jos lähdetään ehdottamistasi rikoksista ja edetään niihin jotka eivät ole niihin syyllistyneet? Miten käy koulukiusaajan? Miten käy mummojen ryöstäjille, tappelupukareille, taskuvarkaille? Menettääkö lastaan läimäyttävä isä ihmisarovonsa?

Mitä sanoo ihmisarvon mittatikkusi? Jumalaako meidän pitää alkaa leikkiä, ihmisten? Sehän on Sanassakin kielletty. Vai emmekö olekaan kristitty kansa?

Reijo Jokela

En oikein tiedä mistään asteikosta, mutta sinähän voit kertoa meille kuinka on huolehdittava siitä, että Breivikin ihmisarvoa ei vain loukata mitenkään. Tuollainen on kyllä melkoista jeesustelua. En jaksa oikein uskoa, että sinunkaan mielestäsi olisi kovinkaan suuri loukkaus ihmisarvoa kohtaan, että Breivikin ja kaltaistensa ei anneta perustaa perhettä, minkä estäminen lienee hänen ihmisarvonsa loukkaamista. Antteksi vain raadollisuuteni, mutta en näe mitään väärään siinä, että tuollainen teljetään loppuelämäksi eristyselliin.
En nyt siten menisi mitään satukijoja sotkemaan asiaan.

Käyttäjän amgs kuva

Eeva Vallius, kiitoksia kommenteista. Vaikka en olisi ihan kaikesta samaa mieltä kuitenkin monesti kun luin kommenttejasi mietin, että näinkin asioita voi ajatella.

Ilkka Huotari

Miksei kukaan suvaitsevainen ihminen ole huolissaan täällä asuvien ihmisoikeuksista? Varsinkin ihmisoikeuksista tärkeimpiin kuuluvista turvallisuudesta ja ruumiillisesta koskemattomuudesta?

En muista koskaan nähneeni kenenkään suvaitsevaisen huolestuneen avointen rajojen takia lisääntyvistä raiskauksista ja ahdisteluista.

(Huom. kommenttini ei koske sitä, että suomalaisetkin tekevät rikoksia.)

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Orkesterin alkuvirittelyä... Siin joutuu vasta ihmisarvot koetukselle, kun seuraavan 30 vuoden aikana Afrikan ja Lähi-Idän väestö kasvaa 1,5 miljardia....

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ana Maria: Mitä olisit mieltä, että maahantulijoille rakennettaisiin osin heidän työvoimallaan EU:n rajoille rajattuja, hyvinvarusteltuja metropoleja EU:n rahoilla vuokraamalla tai ostamalla sitä varten maata?

Hyödyt turvapaikanhakijalle

-Pääsee turvaan kriisialueelta
-Pääsee tekemään työtä ja ansaitsemaan rahaa (vähentää passivoitumista)
-Vähemmän lupia ja byrokratiaa sekä alhaisemmat verot kuin Euroopan jäsenmaissa (esim. Suomessa)
-Perheen yhdistäminen välittömästi mahdollista
-Saa ympärilleen toimivan oikeusvaltion ja siihen liittyvät palvelut
-Saa ympärilleen toimivan infran
-Ei tunne olevansa vähemmistönä tai 2. luokan väkenä jossain kansallisvaltiossa, jossa muukalaisvihamielisyys on kasvussa
-Riippuen mallista, saa julkisia palveluita (koulutus, terveydenhuolto) ja mahdollisesti esim. perustuloa
-Pääsee rakentamaan uutta ja uljasta kaupunkia, joka näyttää mallia maailmalle rauhasta, kansojen ja kulttuurien yhteistoiminnasta, vauraudesta ja edistyksestä. Näissä kaupungeissa voisi syntyä mm. sitä valistunutta ja maltillista islamia, joka olisi vastavoima ääri-islamille maailmassa.

Hyödyt Euroopan unionille

-Pakolaiskriisi hallintaan, kun on selkeät paikat, minne turvapaikanhakijat voidaan viedä
-Yhteiskuntarauha ja vakaus säilyy Euroopassa, jolloin se on myös vähemmän altis ulkovaltioiden geopoliittisille horjuttamispyrkimyksille
-Oikeistopopulismin kasvu taittuu
-Ihmiskauppaa harjoittavien rikollisjärjestöjen ansaintalogiikkaa häiritään
-Toimii turvapaikkana myös Euroopan kansalaisille, mikäli syntyy kriisi (esim. jos Ukrainasta, Suomesta tai Baltiasta tulisi sotatanner ja/tai ne miehitettäisiin, kansalaiset voisivat paeta pakolaismetropoleihin)
-Työttömyydestä kärsiville EU:n kansalaisille mahdollisuus löytää töitä
-Yrityksille halpaa työvoimaa ja vapaa toimintaympäristö
-Koelaboratorio sosiaalisille ja taloudellisille hypoteeseille kuten perustulolle, suurelle taloudelliselle vapaudelle ja monikulttuurisuudelle markkinataloudellisessa ympäristössä
-Pitkällä tähtäimellä pakolaismetropoleista syntyisi EU:lle kannattavia talouden vetureita ja suunnannäyttäjiä, joissa teknologiset, taloudelliset ja sosiaaliset innovaatiot syntyisivät ja leviäisivät muualle Eurooppaan ja maailmaan
-Osa metropoleissa menestyneistä pakolaisista palaisi kotimaahansa levittämään oppejaan ja osaamistaan edistäen mm. Lähi-idässä ja Afrikkassa sivistystä, osaamista ja hyviä toimintamalleja niin taloudessa, kulttuurissa kuin politiikassa. Tämä ehkäisee myöhempiä pakolaiskriisejä syntymästä.

Käyttäjän amgs kuva

Pois silmistä, pois mielestä! Tuo ehdotus ei eroaa paljon keskitysleireiltä? Käytännössä, se olisi kuin keskitysleiri. Nykyisin monissa maissa on jo vuosia ollut pakolaisleirejä ja niiden olosuhteet pakottavat ihmisiä lähtemään pois sieltä. Parempi ehdotus olisi antaa lisää apua jo olemassa oleville pakolaisleireille ja seurata ja valvoa mitä niissä tapahtuu.

Sirkka Penttinen

P. Lampelto ehdotti ihan jees juttua. Ei ole paljon vaihtoehtoja kuin kärsiä siellä missä asuu ja ootella että "joku tulee auttamaan", eivät nämä jatkuvan avun turvin eläneet ihmiset ole oppineet auttamaan itse itseään. Mutta nyt on olemassa toinenkin suuri huoli, ja se tulee ihan tuota pikaa, nälänhätä. Kuivuus on aiheuttanut sen, että satoa ei paljon korjata Afrikan maissa....että silleen, kotiutetaan nämä hyvinsyöneet islamistit kotimaihinsa ja keskitytään todella hädänalaisiin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ana Maria: Kyllä tässä humanismiin pyritään ja kokonaisuutta tarkastellen pitkällä aikavälillä.

Keskitysleireistä ei todellakaan ole kyse. Metropoleista pääsee vapaasti matkustamaan omaan kotimaahan. Ihmisillä on vapaus tehdä työtä, olla yrittäjiä, kouluttautua, harjoittaa uskontoaan ja kulttuuriaan ja tehdä kaikkea sitä, mitä vapaassa oikeusvaltiossakin. Lähtökohtaisesti metropoleihin rakennettaisiin niin hyvät oltavat kuin suinkin on mahdollista.

Ei tuo pakolaisleirien olosuhteiden parantaminen sekään huono ajatus ole. =) Nyt pitäisi vain saada Euroopan kansalaiset olemaan valmiita panostamaan mittavastikin taloudellisia resursseja siihen, että pakolaiskriisi saadaan mahdollisimman humaanisti ratkaistua ilman, että koko maanosan yhteiskuntarauha ja vakaus järkkyy. Eurooppalaisista humaaneista arvoista emme kai halua luopua pelon ilmapiirissä! Hallitsemattomana kriisi synnyttää lisää pelkoa ja Eurooppa suistuu kohti kovempia arvoja. Kokonaisuuttaa tulee tarkastella poliittisista ja taloudellisista realiteeteista, koska ne asettavat ratkaisuille rajat.

Reijo Jokela

Oletko muuten laskenut edes summittaisesti mitä tuollaisen esim. 2.5 miljoonan ihmisen metropolin rakentaminen tulisi maksamaan?
Jos esimerkiksi asuntojen määrä olisi tuo 2.5 miljoonaa (jolla ei edes ratkaistaisi kahden vuoden tulijoiden osalta asioita) ja asunnon keskihinta 100 000, niin jo asunnot maksaisivat 250 miljardia. Tähän muu infra, niin puhutaankin jo useista sadoista miljardeista. Tuollainen siis pitäisi saada valmiiksi kahden vuoden välein, jotta edes nykyinen tulijamäärä voitaisiin tuollaiseen asuttaa.
Realismia, vai utopiaa?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Reijo: Todella hyvä, että lähdit kyseenalaistamaan luvuilla. Niitä en analysoinut blogauksessani, joten pallotellaanpa tässä vähän ajatuksia.

Ensiksi tulee kysyä itseltä, kuinka uhkaava ja vakava asia pakolaiskriisi on Euroopan unionille ja Euroopan maille? Onko uhkana yhteiskuntiemme ja arvopohjamme romahtaminen ja jopa itsenäisyyden menettäminen tietyissä Itä-Euroopan maissa geopoliittisessa pelissä? Jos panoksena on yhteiskuntarauha ja itsenäisyys, paljonko kansakunta on valmis uhraamaan BKT:staan yhteiskuntansa pelastamiseksi? Olisiko esim. 10 % BKT:sta vuodessa vaikka sodankäynnistä liikaa pyydetty?

Otetaan esimerkiksi 2. maailmansodan jälkeiset sotakorvaukset Suomelle ja ankkuroidaan ajatusta aluksi siihen:
- Raskaimmillaan Suomen sotakorvaukset olivat n. 15 % valtion tuolloisesta budjetista ja n. 4 % koko maan BKT:sta.
- Suomen valtion talousarvio on nykyaikana suuruusluokkana n. 50 miljardia euroa, josta 15 % olisi 7,5 miljardia euroa. Suomen BKT on suuruusluokkaa 260 miljardia euroa, josta 7,5 miljardia olisi vajaa 3 %.
- Koko Euroopan unionin jäsenmaiden yhteenlaskettu budjetti on n. 14.000 miljardia euroa. 3 % siitä olisi n. 420 miljardia euroa.

Oppia nopeimpaan mahdolliseen asuntotuotantoon voisi ottaa Kiinasta. Kiinassa on artikkelin mukaan pystytty rakentamaan 57-kerroksinen pilvenpiirtäjä 19 päivässä. Rakennuksessa on asuntoja ja toimistotilaa n. 4000 ihmiselle. Jos näitä pilvenpiirtäjiä rakennettaisiin 5 miljoonalle pakolaiselle, niitä tarvittaisiin 1250 kappaletta. Toki on realistista olettaa, että kyseisellä metodilla alussa aikaa kuluisi 5-10-kertaisesti eli n. 95-190 päivää.

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/30/chine...

Koska kyseessä on kriisi, on voitava hyväksyä, että alussa asumistiheys on paljon suurempi ja sitä sitten kasvatettaisiin ajan mittaa. Kiinassa ihmisiä asuu mm. teollisuusasuntoloissa useita ihmisiä yhdessä huoneessa. Suomen armeijassakin voi asua 8 miestä 30 neliömetrin tuvassa, jolloin neliömetrejä per ihminen on vajaa 4. Nyt en löytänyt googlaamalla lukuja, mutta eiköhän tehokkaimmilla ratkaisuilla saada 5 miljoonalle ihmiselle asuinpaikka n. 50.000 eurolla eli yhteensä n. 250 miljardilla eurolla, varsinkin kun työvoima olisi edullisempaa kuin Pohjoismaissa.

Ja kyllä myös meidän suomalaisten tulee hyväksyä se, että jos kävisi pahin mahdollinen eli maamme miehitettäisiin, suomalaisten tulisi pakolaisina kestää aluksi tuollaisia oloja.

Käyttäjän amgs kuva

Tämä on hyvä lukea: "Kansainvälisen oikeuden professorien Martin Scheininin ja Martti Koskenniemen mukaan Niinistö vaikuttaa tarkoittavan, että Suomi voi jättää solmimansa kansainväliset sopimukset noudattamatta – että Suomen sanaan ei enää voi luottaa.

”Tämä ei sovi Suomen paikkaan kansainvälisessä yhteisössä. Suomi on kuulunut niihin maihin, jotka edellyttävät, että valtiot täyttävät sopimusvelvoitteensa”, sanoo European University Institutessa Italiassa työskentelevä Scheinin.

”Tämä voi johtaa siihen, että teemme vastaavan poliittisen valinnan muiden sopimusten suhteen. Mihin vedetään se raja, mitä sopimuksia noudatetaan ja mitä ei?” kysyy Helsingin yliopiston professori Koskenniemi."

Yksi professoreista täsmentää: ”Vastuuntuntoinen johtaja sanoisi, että tämä sopimus ei toimi, aloitetaan neuvottelut sen muuttamisesta. Kansainvälinen oikeus tarjoaa tähän selvät keinot ja menettelyt. Mutta Niinistö sanoo vain, että ei meidän tarvitse sopimusta noudattaa”, Koskenniemi moittii.
”Täytyy sanoa, että olen hämmentynyt siitä, että hän juristina puhuu näin monitulkintaisesti.”

http://www.hs.fi/kotimaa/a1454565376249?jako=ecf00...

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Vasemmistolaiseen maailmankuvaan uppoavat vasemmistolaisten professorien näkemykset.

Suomella on tietty kantokyky kuten Niinistö sanoi. Suomi ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto.

Jos haluaa henkilökohtaisesti auttaa ihmisiä siihen löytyy omat kanavansa. Se että vaaditaan jo nyt tiukassa taloustilanteessa olevia Suomen kansalaisia venymään vielä muidenkin auttamiseen ei ole perusteltua. Yt-neuvotteluja käydään koko ajan.

Tähän kysymykseen voisit vastata. Olen usein ihmetellyt sitä että vasemmistolainen ja islamilainen maailmankuva on hyvin samanlainen. Molemmat maailmankuvat sisältävät yhteisen maailmantuskan. Kun veljeä "sorretaan" syntyy kummallinen kiihko ja pahimmillaan se johtaa väkivaltaan. Toisaalta vasemmistolainen maailmankuva on ateistinen ja siinä ajetaan seksuaalivähemmistön asioita, jotka taas islamin maailmankuvassa ovat tuomittavia ja kovin rangaistus niistä on kuolemantuomio. Onko vasemmistolaisen ideologian sisällä jonkinlainen tuska vähemmistöistä, joihin muslimien uskotaan kuuluvan? Vaikka muslimit eivät ole mikään vähemmistö.

Tässä on itselleni ratkaisematon ristiriita.

Käyttäjän amgs kuva

Mikä vasemmistolaisuus tänä päivänä. Liberaali olen, mutta vasemmistolaisuus on tuottanut pettymyksiä ja siksi en luokittele itseäni sellaisena. Jos kiihko on se, että seisoo tiukasti kaiken ihmisten ihmisoikeuksien puolella, se siitä sitten. Vertailu ihmisoikeuksien puolustajien ja islamistien välillä on törkeä, jos islamistilla tarkoitat henkilöä, joka polkee ihmisoikeuksia uskonnon nimissä.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #70

Toimiva yhteiskunta tarvitsee ääniä vasemmalta, keskeltä ja oikealta. En siis halveksi vasemmistoa enkä oikeistoa enkä ihmisoikeuksien puolustajia. Jos jompi kumpi laita saisi määräysvallan, moniäänisyys katoaisi ja siinä menisivät myös ihmisoikeudet. Tarvitaan tasapainoa. Tarvitaan myös kykyä tehdä kompromisseja. Kukaan ei voi olla niin vasemmistolainen tai oikeistolainen kuin haluaisi.

En nyt tarkoittanut varsinaisesti islamisteja. Olen vain uteliaana ihmisenä ihmetellyt vasemmistolaisen ja islamilaisen maailmankatsomuksen yhteneväisyyksiä. Niissä on jotain samanlaista vaikka toteutuessaan kumpikin maailmankatsomus osoittauisi toimimattomaksi monokulttuuriksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Presidentti tarkoitti ilmeisesti joitakin EU:n (ja Euroopan neuvoston) keskinäisiä sopimuksia, jotka ovat joiltakin osin todella löperöitä.

Mitä sitten ihmisarvoon tulee, niin siihen ei kuulu varmastikaan absoluuttisen vapaa globaali asuinpaikan valintaoikeus. Varsinkaan, jos ei pysty rahoittamaan elatustaan maassa, johon aikoo muuttaa.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ihmisarvo ja ihmisoikeudet ovat sosiaalisia konstruktioita; niitä voidaan muuttaa, lisätä ja poistaa yhteisellä sopimuksella jollaisella ne on luotukin.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

On tietysti ymmärrettävää, että suomalaiset tuntevat itsensä turvattomaksi, kun maahan tulee yhtäkkiä 32.000 ihmistä täysin vieraasta kulttuurista, ja sitten näille ihmisille pitäisi löytyä täysi ylläpito ja asunnot + opettaa Suomessa odotettuja käyttäytymissääntöjä, mikä sekin näyttää asettavan haasteita. Taloudellinen tilanne haastaa tätä tilannetta vielä ennestään, epävarma tulevaisuus, EU:n epävakaa tilanne ja tietämättömyys siitä, miten kauan tätä kansainvaellusta kestää - ja miten kauan maat kestävät. Niinistö aukaisi tässä keskustelun Suomessa, joka oikeastaan jo osoittaa sen suunnan, mihin Eurooppa on menossa.Eihän tämä tällaisena voi jatkua. -Entä niiden ihmisoikeudet, Ana,jotka hukkuvat välimereen tai tukahtuvat kontteihin,siinä on joukossa myös lapsia? -"Turvapaikanhaku" sellaisena kun se on nyt Eurooppaan tuotu, on rikollista bisnestä, ja se on poistettava, ennenkuin mitään oikeudenmukaista saadaan tilalle.

Käyttäjän amgs kuva

32 000 on tullut ja ensimmäisessä kommentissa on mainittu kuinka paljon ihmistä lähetetään takaisin. Toinen mokoma lähtee itse. Eli mikä on se kriisi, josta puhutaan? Moni kehitysmaa ottaa miljoonia vastaan.
Olen samaa mieltä kanssasi, että rikolliset hyötyvät nykytilanteesta, mutta silloin eivät tulijat ole vastuussa siitä vaan heikot päättäjät, jotka ovat katsoneet sivusta mitä Välimerellä tapahtuu tekemättä melkein mitään. EU:n yhteinen pakolaispolitiikka on ollut heikko, apurahat pakolaisleireihin on vähennetty ja samoin kehitysyhteistyö. Eurooppa on menossa siihen suuntaan mihin omat päättäjät haluavat ja heitä äänestäneitä päättävät. Odotan mielenkiinnolla mikä on Paavo Väyrysen uuden puolueen kannatus.

Aarni Järvi

Ana on vaikea kysyä sinulta tätä hypoteettista kysymystä koska et tunnusta suomalaista arvomailmaa, mutta yritetään.

Kuinka kauan ja kuinka monta kertaa sinua pitäisi informoida ja kouluttaa, että omaksuisit nämä asiat ja sisästäisit ne totuutena ja ideologiana jonka mukaan tulee toimia.

-että sharian tulisi olla maan virallinen laki.

-että uskosta luopujia, homoseksuaaleja tai avioliiton ulkopuolista seksiä harrastaneita tulisi kivittää.

-tarvitaan julmia, ruumiillisia rangaistuksia rikoksista sekä sharia-tuomioistuimia.

-että naisen tulisi aina totella miestään.

-että uskoisit homoseksuaalisuuden tai ateismin olevan lähtökohtaisesti moraalitonta.

- että naisen arvo on puolet miehen arvosta tai, että vaimoa tulee lyödä jos tämä on tottelematon tai ei suostu seksiin miehen sitä halutessa.

-että uskoisit islamin ylivaltaan ja teokratiaan.

-että uskoisit Koraanin olevan suora, ilmoitettu jumalan sana vaan ihmisten kirjoittama ja jumalan sanan inspiroima.

-että olisit antisemiitti.

Arvaan vastauksesi, mutta miten ihmeessä uskot satuun, jossa näihin uskova ihminen jolle on lapsesta asti kerrottu ja opetettu, että nämä asiat ovat tosia ja jumalan sanaa.
Muuttaisi käsityksiään ja alkaisi noudattaa länsimaisia lakeja ja moraalia.

EI KOSKAAN !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset