Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Paavin metsä

  • Kuva on Ylen sivuilta.
    Kuva on Ylen sivuilta.

Maanantaina Helsingin piispa, Irja Askola, antoi paavi Franciscukselle palan porvoolaista aarnimetsää. Lahja oli Suomen kristillisten kirkkokuntien yhteinen.

Tänään luin Maaseudun tulevaisuudesta, että MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola on sitä mieltä, että piispan olisi pitänyt antaa paaville lahjaksi aarnimetsän sijaan pala suomalaista talousmetsää, yhteismetsäosuus tai suomalaisia puusepän tuotteita.

Lahja oli sinänsä symbolinen, koska Paavin metsä pysyy luonnonperintösäätiön omistuksessa. Seurakunta on maksanut metsäpalstan suojelusta ja lahjoitus on tehty paavin nimissä.

Mitä pahaa on aarnimetsän suojelemisessa? Vähän nauratta, että aina on joku, joka vastustaa.

Muuten, nyt Vatikaanissa tiedetään Suomesta vähäsen enemmän. Toivoa sopii, että paavi tulisi jonakin päivänä metsäänsä katsomaan.

Ylen uutinen: http://yle.fi/uutiset/paavi_franciscus_ilahtui_lahjasta__sai_10_aaria_su...

Kiinnostuneille, tässä espanjaksi.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oikealla Tomteskog, jossa se paavin symbolinen pala on. Vasemmalla MTKlainen talous"metsä" samassa kuvassa:
http://tinyurl.com/gttgqbm

Käyttäjän amgs kuva

Tuli mielen Pentti Linkolan käsitykset suomalaisista metsistä. :)

Matti Korhonen

Esa; luonto ei ole still-kuva. Kuvan vasemmanpuoleinen metsä on kymmenen vuoden kuluttua upea nuori männikkö ja sitä ennen se on antanut monena vuotena thaimaalaisille marjanpoimijoille sievoiset tulot vietäväksi lastensa koulunkäynnin rahoittamiseen. Myöhempinä vuosina metsä tuottaa Suomen vientiteollisuudelle hyvälaatuista raaka-ainetta, jolla vientituloilla me voimme osaltaan työllistää ja rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Oikeanpuoleinen metsä sensijaan on toivoton ryteikkö, jonne nykykaupunkilainen ei uskalla astua viittä metriä kauemmaksi.
Tuo Askolan "maan lahjoitus" lie enemmänkin yksi rituaali monien joukossa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tomteskog on siis kaiketi nykyään luonnonsuojelualue josta on tarkoitus kasvattaa luonnollinen ikimetsä eli jättää hoitamatta niille sijoilleen, joten on toivottavaa ettei se tai muukaan luonnonsuojelualue tahi kansallispuisto häviä rankoina metsäteollisuuden voitoiksi. Ja paavillekkin tulisi mitä luultavammin harmaita hiuksiaan jos huomaisi ikimesästään olevan jäljellä pelkät kannot.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Liekö mketsässä vanha lehto, lähde, tapionalttari, kallohonka tai muu esikristillinen pyhä kulttipaikka.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tomteskogissa? Eipä ole näkynyt. Sen sijaintikaan ei ole mitenkään "muinaiserityinen"- yleensähän nämä palvontapikat ovat jotenkin erityislaatuisessa maisemakohdassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos paikka ei ole erityinen niin miksi sen nimi on Tomteskogen "tonttu metsä"?

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Tiedä niin tuosta Paaaavin saapumisesta metsäänsä katsomaan... Palsta on vain noin tuhannen neliön kokoinen, Paavi ei seurueineen taitaisi mahtua palstalleen :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tomteskog, jossa tuo symbolinen lahja sijaitsee on sekin vain 5ha. Vanha mies tuskin jaksaisi könytäkään sitä viimeistä kilometriä, joka puomilta on käveltävää. Vieressä on kyllä peltoa, johon paavillinen helikopteri voisi laskeutua,mutta silloin visiittihomma menisi jo surkuhupaisaksi.

Petri Muinonen

Aika kälyinen lahja luterilaisilta, ottaen huomioon mitä kaikkea katoliselta kirkolta on vuosisatojen kuluessa tullut anastettua. Pitäisiköhän tehdä henkilökohtaisesti peräti hehtaarin lahjoitus, niin alleviivattaisiin otsikkoihin nostetun lahjoittajatahon kitsautta? Pelkästään jollain etelä-savolaisella pikku-srk:lla kun on tuhansia hehtaareja metsämaata...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tuskin Paavilla on aikaa käydä metsäpalstojaan tarkistamassa. Sitäpaitsi kuka hoitaa tätä palstaa? Paaville olisi pitänyt antaa vesisankollinen suomalaista multaa, joka kulkisi mukavasti matkalla Alitalian lentokoneessa ja Popemobiilissa.

Suomen historiassa on ainakin kaksi tapausta, joissa lahjotettiin isänmaan multia ulkomaille:
1) neuvostojohtajille annattin Lepikon torpan (Kekkosen synnyinpaikan) alueelta kaivettua multaa, että maiden välinen ystävyys ja yhteisymmärrys paranisi entisestään.
2) Kirjailija Maila Talvio lähetti 20-luvulla suomalaisille opeskelijoille Saksaan jouluksi pyhää isänmaata kenkälaatikollisen. Käyhät opiskelijat olisivat varmaan halunneet jotain syötävää.

Muuten onko kellään tietoa missä Lepikon torpan mulla on tällä helkellä. Haluaisin ne takasin Suomeen. Neuvostovenäjä sai kyllä tarpeeki maata Karjalasta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei sitä tietenkään hoida kukaan. Tomteskogin luonnonsuojelualue on perustettu juuri siksi, että metsä saa kehittyä omien lakiensa mukaan. Tämä on Luonnonperintösäätiön ydinidea. Sinne ei myöskään tule parkkipaikkoja, huuseja, pitkospuita, maastopyöräreittiä, opastauluja jne.

Käyttäjän amgs kuva

"Tuskin Paavilla on aikaa käydä metsäpalstojaan tarkistamassa."
Ei sitä koskaan tiedä! Tämä paavi on tunnettu siitä, että hän menee tekee toisin kuin on oletettu. Esimerkiksi, toisin kuin muut paavit, yhtenä päivänä hän astui roomalaiseen silmälasikauppaan yksin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Suomalaiset ovat pitkään asuneet metsissä, eläneet paljolti puusta ja muista metsän antimista, piilotelelleet vainolaista metsissä. Verrattuna vilkasverisiin eurooppalaisiin luonteemme ja tapamme elellä ovat metsäläisiä.
Näinollen jos Suomi nyt lahjoittaa jotain Paaville niin mikä olisi sopivampi kuin pala sydämestämme jota metsä hienosti symboloi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Porvoon Tyysteri, Tjusterby, sijaitsee n. 2,5 km Porvoosta Helsinkiin päin vanhaa tietä. Risteys oikealle "Tyysterin lihasavustamo". Hienoa aluetta.
Oiva lahja Paaville.

http://www.valomerkki.fi/uutiset/paavi-sai-palan-p...

https://www.google.fi/maps/@60.3795901,25.5275676,12z

Käyttäjän amgs kuva

Matti, kauniisti sanottu!
Heikki, aika hyvä kirjoitus tuossa Valomerkissä. Kiitos linkistä!

Käyttäjän kaarlo1erjala2 kuva
Kaarlo Erjala

En oikein ymmärrä lahjan tarkoitusta.

Käyttäjän SaaraHietanen kuva
Saara Hietanen

Miksi kaikki tuijottavat tuota erikoista lahjaa ja miettivät oliko se hyväksyttävä lahja Suomen EV.Lut.kirkolta.
Paavi kiitti lahjasta kohteliaasti lahjoittajia.Muistaako kukaan mitä muuta Paavi viesti puhuessaan delegaatiolle.

Käyttäjän amgs kuva

"Muistaako kukaan mitä muuta Paavi viesti puhuessaan delegaatiolle."

Hyvin vähän on lehdissä kerrottu delegaation tekemisistä, mutta eilen kun ajelin töihin kuuntelin Irja Askolan haastattelun radiosta. Hän kertoi, että ennen häntä Vatikaanissa oli ollut vain yksi naispappi keskustelemassa nykyisen paavin kanssa. Tuota pappia paavi kutsui rouvaksi, mutta Askolaa paavi kutsui piispaksi. Paavi rukoili delegaation kanssa. Paavin puhe delegaatiolle ei ole vielä saatavilla tai itse en löytänyt sitä.

Käyttäjän amgs kuva

Iltasanomien toimittaja soitti MTK: n metsävaltuuskunnan puheenjohtajalle. Nautin kovasti varsinkin toimittajan kysymyksistä. Hyvä!

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145319740863...

Käyttäjän SaaraHietanen kuva
Saara Hietanen

Paavin puhe.Olisi hyvä asia,jos Paavin vastauspuhe löytyisi suomenkielellä julkaistuna.Ev.lut.kirkon jäsenenä haluaisin tutustua puheen sisältöön.

Käyttäjän amgs kuva

Suomalainen delegaatio käy joka vuosi ja aina tammikuussa paavia tapaamassa ja edellisten vuoden puheet löytyvät netistä. Varmasti jossain vaiheessa puhe tulee julkisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset