Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Menestys syntyy myönteisestä ajattelusta

  • Parhaita ajatuksia kaikille ja halauksia myönteisille ihmisille!
    Parhaita ajatuksia kaikille ja halauksia myönteisille ihmisille!

Vuosi 2015 on ollut monella tavalla ja monille hyvä vuosi. Yksi asia muiden hyvien asioiden keskellä on mainittava ja se on se, että kesällä moni sanoi ei syrjiville ajatuksille yhteisessä Meillä on unelma-mielenosoituksessa.

Kielteinen ajattelu maahanmuuton ja maahanmuuttajien ympärillä on saanut toisenlaisia suomalaisia esiin. Auttaminen, yhdenvertainen kohtelu, lähimmäisen kunnioitus ja rakkaus eivät saa tarpeeksi tilaa ja siksi Suomi saattaa näyttäytyä harmaana, synkkänä paikkana, mitä se missään nimessä ei ole. Monet, myös tulijat, pyrkivät eteenpäin.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli harvinaisen hyvä haastattelu yrittäjästä, joka tuli Suomeen pakolaisena Punaisen Ristin avustamana. Hän kiittää vuolaasti yhteiskuntaa sen antamasta tuesta. Ja niin kiitän minäkin jokaisesta päivästä, jonka saa elää rauhassa perheeni kanssa. Minulla olisi pari toivetta kahdelle eri yhteiskuntaryhmälle uuden vuoden kynnyksellä:

1. Kun "maahanmuuttokriitikot" keskustelevat netissä ja väittävät, että maahanmuuttajat ovat yhteiskunnan elättejä, toivoisin, että nämä muistaisivat herra Haun kaltaisia maahanmuuttajia, jotka ovat jo suomalaisen yhteiskunnan jäseniä  eivätkä maahanmuuttajia. Punaisen Ristin työtä vihaaville muistuttaisin, että moni menestynyt maahanmuuttaja on ollut Punaisen Ristin avustuksen kohteena, myös herra Hau. Yleistykset, vähättelyt, panettelut ovat epäoikeudenmukaisia sekä Punaisen Ristin aktiiveille kuin niille Suomen ulkopuolella syntyneille, jotka päivästä toiseen pyörittävät suomalaista yhteiskuntaa.

2. Maahanmuuttajille, niin vastasaapuneille kuin maassa kauan asuneille, menestyneille tai ei: pitää muistaa, että ilman yhteiskunnan apua (rahallistakin) he eivät olisi kovin helposti tai nopeasti rakentaneet menestystään. Se, että moni tarvitsee yhteiskunnan apua, ei ole meistä muista pois kuin vain hetkellisesti. Ajan myötä avun tarvitsijasta tulee auttaja, jos vain tuemme häntä ja hän tekee mitä pitää pyrkiäkseen eteenpäin. Herra Haun kaltaisia on olemassa eikä kaikista tulijoista tarvitsee tulla työnantajia, kunhan pääsee elättämään itseään ja maksamaan veronsa. Kunhan on lainkuuliainen yhteiskunnan jäsen.

Helsingin Sanomissa oli tänään uutinen, jonka mukaan ennustukset tulevalle vuodelle lupaavat Suomen taloudelle paremmat luvut.

Koska olen syntynyt Nicaraguassa ja seuraan uutisia sieltä, iloitsen myös siksi, koska Nicaraguan talous on tänä vuonna kasvanut 4,8% ja ennuste on hyvä tulevalle vuodellekin.

Pitää ajatella myönteisesti ja miettiä, että jokaisen suomalaisen menestyksellä ei Suomi voi mennä huonompaan suuntaan vaan parempaan.

Menestyksekästä uutta vuotta kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tämän päivän kirjoitus Hesarissa oli tosiaan hyvä muistutus Vietnamista, kommunisteja karkuun lähteneiden tulemisesta ja tekemisestä Suomessa.

Merkillepantavaa on Herra Haun oma - aloitteisuus ja tilannesilmä. Muistan hyvin, kun joskus -80 luvulla ensimmäisiä(?) Vietnamin pakolaisia maahan saapui. Kaikkia heitä yhdisti ystävällisyys, halu sopeutua heti uuteen kulttuuriin ja kova halu oppia, ja tehdä työtä.

Tein silloin kauppaa parinkin Vietnamista tulleen tuoreen yrittäjän kanssa. Olivat kovin rehellisiä ja tarkkoja omasta arvostaan kaupanteossa. Heidän kulttuuriinsa EI kuulunut jäädä kotiin makaamaan ja loisimaan, jonkun elätettäväksi. Näin sanoivat, ja se myös näkyi teoissa.

Positiivinen ja rakentava kysymys kuuluukin, mikä on nyt eri tavalla ?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"1. Kun "maahanmuuttokriitikot" keskustelevat netissä ja väittävät, että maahanmuuttajat ovat yhteiskunnan elättejä" ...

Tuohon stop. Etkai itsekään oikeasti kuvittele mamukriitikkojen uskovan aivan kaikkien maahanmuuttajien olevan elättejä?

Mutta fakta kuitenkin on, että maahanmuutto mm. Afrikasta ja Lähi-Idästä heikentää Suomen huoltosuhdetta eikä paranna sitä - vaikka yksilöissä eroja onkin. Mikset voi sellaista tosiasiaa reilusti myöntää?

Käyttäjän amgs kuva

Lainausmerkit tarkoittavat sitä, että kaikki jotka kutsuvat itseään maahanmuuttokriitikoiksi eivät sellaista ole vaan maahanmuuttovastustajia ja jopa vihaajia. Iskut pakolaiskeskuksiin ovat esimerkki vihateoista ja jopa terroriteoista. Vain sellainen ihminen, joka vihaa pystyy toivomaan muille pahaa. Noilla teoilla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttokritiikin kanssa, jonka tehtävä olisi harrastetun maahanmuuttopolitiikan kritisoiminen.

"Mikset voi sellaista tosiasiaa reilusti myöntää?" Pitääkö aina keskittyä kielteisiin asioihin? Katso tämän kirjoituksen otsikkoon. Kiitos!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Pitääkö aina keskittyä kielteisiin asioihin? Katso tämän kirjoituksen otsikkoon. Kiitos!"

Asioiden vääristely ja jopa valehtelu ovat kielteisiä asioita.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #11

Se, että olet asioista eri mieltä kanssani ei tarkoita sitä, että valehtelisit. Haukkumalla toisiamme valehtelijoiksi tai/ja vääristelijöiksi emme keskustele ja emme edistä keskustelua. Kaikesta huolimatta hyvää uutta vuotta sinullekin!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hesarin artikkeli oli täysin paikallaan ja hyvin ajoitettu. Positiivisuus ja hyvät esimerkit ylittävät hysteerisen huudon, joka ei mitenkään edesauta ongelmien ratkaisua. Mikään ei lannista kotoutumishaluista ja itsensä sekä perheensä elättämiseen työn kautta tähtäävää tulijaa niin paljon kuin perusasenne (pahoittelen mahdollisesti syntyvää mielleyhtymää): olette elättejä.

Kiitos hyvistä kirjoituksistasi kuluneena vuonna ja kaikkea hyvää ensi vuodelle.

Käyttäjän amgs kuva

Satuttaa eniten kun lapsia niputetaan kielteisessä hengessä. Tunne lapsia, jotka tekevät kaikkensa tullakseen hyväksytyiksi. Pahinta heille on vähättely vain siksi, että eivät ole syntyneet Suomessa. Ala-asteilla lapsia kannustetaan ja tuetaan hyvin, mutta sen jälkeen moni jää yksin ja näin ei saisi olla. Kuinka moni isä ja äiti on hereillä ja tietoinen lapsensa oikeuksista ja elämästä? Puhun siis tulijoista. Sekin vaikuttaa lasten ja nuorten kotouttamiseen, jos yksin yrittävät ylittää esteitä. Kaikesta huolimatta moni menestyy.

Kiitoksia palautteesta ja todella hyvää uutta vuotta sinulle!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Rasismin ja vihapuheen yksi ongelma on se, että asiallinen perusteltu kriittinen kommentointi maahanmuuttokriisiin hukkuu sen alle.

Positiivisia esimerkkejä on helppo löytää, kuten Hesarin jutussa. Olen itse ollut rekrytoimassa ulkomaalaistaustaisia kuin myös suomalaisia ja sanoisin että positiivisissa tai negatiivisissa kokemuksissa ei ole ollut selkeää eroa henkilön syntyperän mukaan.

Tutkittua tietoa kotouttamisesta löytyy ja karkeasti sen mukaan 20 - 50 % työllistyy 10 vuotta maahantulosta. Eli vähintään puolella työllistyminen on ollut haaste. Eräs tuttavani oli opettamassa mamuja joskus ja totesi haasteeksi, ettei työvoima kelvannut suomalaisille työllistäjille. Sujuva suomen kielen taito tuntuu olevan monessa edellytys.

Kustannuksetkaan eivät ole yhdentekeviä eivätkä katoa asennoitumisella. Eräässä keskustelussa kuulin arvion, että kysymyksen hoito maksaa miljardin vuodessa.

keke keskinen

Oliko kommentissani jokin väärin?

Käyttäjän amgs kuva

Millä tahansa sanalla voi loukata. Itse käytit meistä suvakit -sanaa. Ei ole pakko julkaista ihan kaikkea mitä joku haluaa sanoa. Itse vastaan siitä kaikesta mitä blogissani saa lukea. Hyvää päivänjatkoa!

keke keskinen

Jaa, että "Millä tahansa sanalla voi loukata" (Peukku)
Kiitos samoin Ana Maria Gutierrez Sorainen

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

On kyllä mielenkiintoista, miten toisille ihmisille hyvää tahtovasta ja erilaisuutta ja muita ihmisiä arvostavasta ihmisestä on tehty yhtäkkiä paha ihminen. Keksitty vähättelevä nimityskin oikein. Ja usein tätä nimitystä käyttävät ne, jotka myös kristillistä ihmiskuvaa ja arvomaailmaa puolustavat. Eikö se Jeesuskin ollut sitten paha ihminen eli suvakki?

pekka numminen

"Kun "maahanmuuttokriitikot" keskustelevat netissä ja väittävät, että maahanmuuttajat ovat yhteiskunnan elättejä, toivoisin, että nämä muistaisivat herra Haun kaltaisia maahanmuuttajia..."

Herra Hau ei ole muslimi.

Käyttäjän amgs kuva

Herra Akim Baya, yrittäjä hänkin, on muslimi ja muita muslimiyrittäjiä on olemassa. Tuskin tataarit eivät ole tehneet mitään Suomen hyväksi. Ensimmäiset tataarit saapuivat Suomeen kauppiaina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Muistuta nyt vielä Finlaysonista ja Fazerista.

Käyttäjän amgs kuva

Ja mihin Stockmann, Sinebrychoff unohtuivat? :)Sinä tässä mainitsit heitä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Muslimien ja muiden muuttajien maahanmuuttoon ja kulttuureihin myönteisesti suhtautuvien ihmisten nimittely ei oikeasti tee ketään vahvemmaksi tai paremmaksi, vaikka nimittelijästä niin hetkellisesti saattaa tuntuakin. Joten, jos oma itsetunto on heikko, on olemassa pysyvämpiäkin keinoja sen korjaamiseen.
Ja jos kiukultaan pystyy ajattelemaan, löytää ihan faktaakin maahanmuuton eduista. Maahanmuutolla on positiivinen vaikutus Suomen taloudelle, jos maahanmuuttajien työllisyys saadaan hoidettua. Maahanmuuttajien työllistymisen myötä muuttuu myös väestön vanhushuoltosuhde, josta on oltu huolissaan jo pitkään. Eläketurvakeskuksen vuonna 2013 tekemän laskelman mukaan huoltosuhde olisi nousemassa vuoden 2012 tasosta eli 29 prosentista 43,8 prosenttiin vuonna 2030 (IL 8.9.). Lisäksi maahanmuuton kasvu tekee suomalaisille heimotasollakin hyvää. Ei ole pahitteeksi meille metsissä kasvaneille junteille oppia jotain myös muilta kulttuureilta. Ennen pitkää hyötyy jopa geeniperimämme.

pekka numminen

"Maahanmuutolla on positiivinen vaikutus Suomen taloudelle, jos maahanmuuttajien työllisyys saadaan hoidettua."

Jossittelu on yksi tapa kokea henkilökohtainen "todellisuus"...

Kun katsotaan mitkä ryhmät sopeutuvat ja työllistyvät, niin löytyy suuria ryhmien välisiä eroja. Eroja ei voi selittää pelkästään ihonvärillä, lähtöalueella eikä edes koulutustasolla. Toisaalta uskonto/kulttuuri selittää eroja yllättävän paljon. Turkkilaiset ovat positiivinen poikkeus tässä muuten niin selkeässä jaossa.

Huonoiten menestyvät etniset ryhmät ovat (eräs maa Itä-Afrikassa) ja (eräs kiertolaiselämää perinteisesti viettänyt ryhmä). Näiden ryhmien sopeutuminen minnekään maahan ei onnistu, eikä näistä ole millekään valtiolle mitään hyötyä. Miksi/miten nämä saataisiin sopeutumaan tänne? Miten me onnistumme siinä missä ei onnistu yksikään muu maa?

Käyttäjän amgs kuva

Niin, miksi näin on Suomessa? Jos etninen ryhmä määrittelisi ihmisten menestystä työelämässä niin ne samat ryhmät, jotka Suomessa menestyvät huonosti menestyisivät samoin muissa maissa. Muistaakseni jotkut ryhmät menestyvät Yhdysvalloissa toisin kuin Suomessa. Ruotsalaisilla oli ennen vanhaa erikoisia käsityksiä Ruotsiin saapuvista suomalaisista. Etnisyyteen, uskontoon ja muihin erikoispiirteisiin vetoaminen on syrjivä ja epäoikeudenmukainen ajattelu, olisi se etninen ryhmä ihan mitä tahansa.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #21

"
Jos etninen ryhmä määrittelisi ihmisten menestystä työelämässä niin ne samat ryhmät, jotka Suomessa menestyvät huonosti menestyisivät samoin muissa maissa.
"
Ja kahden Suomessakin suuren ryhmän kohdalla näyttöä huonosta menestymisestä ympäri maapalloa onkin. Oikeuslaitos johtoisen (mielipiteisiin kohdistuvan) väkivallan välttämiseksi jätän mainitsematta kumpaakaan näistä ryhmistä. Vaikka kaikki kuitenkin tiedämme ne muutekin.

Kummassakaan ryhmässä ei ole kyse geeneistä, vaan ylpeydestä omaan kultturiin ja tarpeesta pitäytyä omassa kulttuurista. Valtaväestöön sopeutumisen sijaan. (Terveisin monikultturisteille).

"
Etnisyyteen, uskontoon ja muihin erikoispiirteisiin vetoaminen on syrjivä ja epäoikeudenmukainen ajattelu, olisi se etninen ryhmä ihan mitä tahansa.
"
Tästä olen täysin samaa mieltä. Ketään ei saa syrjiä (eikä suosia) ihmisen etnisen taustan pohjalta. Eikä myöskään päästää ihmisiä marttyroimaan etnisen taustansa vuoksi, kun olisi peiliin katsomisen paikka. Nythän meillä ainakin Suomen henkisessä ilmapiirissä suorastaan kannustetaan ihmisiä etnisen taustansa martyyreiksi.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Tarkennuksia Pekka Nummiselle.
'Jos' voi olla ihan hyvin 'kun', jos! niin halutaan. Jossittelu työllisyyden hoidossa koskee ihan kaikkia, sinuakin. Jos halutaan, töitä on, jos ei, niin ei ole. Sitä on 'jos'-todellisuus.
Ja ihmisten välillä on eroja monissa asioissa, myös työssä käymisessä ja halussa käydä töissä, kyllä. Tässäkin kaupunginosassa, jossa asun, on monenlaista yksilöä. Eräskin "kiertolaiselämää perinteisesti viettäneen" ryhmän edustaja käy töissä, kun taas suomalaista perinteistä peruskansan ryhmää (johon sinäkin, Pekka, kai kuulut?) edustava henkilö ei käy, vaan hän mieluummin makaa päivät ja juo. Hän tosin on invalidi, eli muutenkin hyödytön - niin kuin toteat työtä tekemättömien olevan. Toivottavasti sinulla on aina töitä ja voit elää elämäsi hyödyllisenä etkä joudu toisten almuilla elämään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Aivan. Sanoihan Orpokin haastattelussa, kun häneltä kysyttiin maahantulijoiden plussia.

Hyvä ruoka ja insinöörejä.

Kyllä Orpo tietää. Ministeri kun on.

https://m.youtube.com/watch?v=gQcCpvwGHLs

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mielenosoittajilla oli toki oma unelmansa, samoin monilla tänne tulleilla.

En tiedä, onko se positiivista vai negatiivista, että noin 3 000 on päättänyt peruuttaa TP-hakemuksensa eli he ovat päätyneet kuitenkin toiseen unelmaan maksettuaan "jopa 10 000 €" salkuljettajille ja matkattuaan yli 3 000 km Suomeen ja Tornioon, pois tykkitulan alta. Lisäksi ministeri Orpo arvelee, että noin 2/3:n anomus hylätään.

Osa tuli yhdistääkseen perheensä, osa opiskellakseen hammaslääkäriksi, koska "suomalaista tutkintoa arvostetaan" ja osa tuli koska luuli kaiken järjestyvän helposti Suomessa: meidän kuvamme ja houkuttelevat etuutemme sokaisivat monia.

Mielenosoittajien unelma ei siis ollutkaan kaikille tulijoille se heidän unelmansa: kylmä, pimeä maa, jossa olikin 400 000 työtöntä ja lähes miljoonaa köyhää tuli heille edes vähän tutuksi. Joku oli kuvannut heille maan, jota ei oikeasti ollut olemassa. Se oli väärin heitä kohtaan.

Nyt myönteisen ajattelun pitäisi synnyttää kullekin menestystä - kaikille Suomessa asuville. Valitettavasti tuoreet ennusteetkaan eivät siihen rohkaise, eivät myöskään kuluttajien odotukset. Nyt olisi mielenosoittajien aika kertoa, miten "meillä on unelma" voisi käytännössä toteutua kaikille?
Myönteisesti.

Käyttäjän amgs kuva

Hyviä pointteja sinänsä, mutta pitäisi muistaa miksi Meillä on unelma -mielenosoitus tuli järjestetyiksi ja sai ihmiset liikkeelle. Mielenosoitus oli heinäkuussa ja pakolaisten tulo kasvoi vasta syksyllä. Voisit kysyä vallanpitäjiltä miksi näin on tapahtunut. Hallituksessa olevat ovat vastuussa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin, miksi unelmoijat halusivat tämän ns. jättiongelman Suomeen?

Moni ihmettelee, etteivät he itse kysy sitä itseltään, kun suuri unelma alkoikin realisoitua koko Pohjolassa miljardien eurojen ja pettyneiden ihmiskohtaloiden painajaiseksi, joille Norjan, Tanskan, Ruotsin sekä viimeisenä Suomen nyt vastuussa olevat hallitukset (kuten aivan oikein mainitsit) yrittävät keksiä edes välttävää ratkaisua.
Juhlien jälkeen siivoojilla on usein epäkiitollinen tehtävä.

Toivon parempaa uutta vuotta kaikille maailman ihmisille ja erityisesti Sinulle, hyvälle kirjoittajakollegalle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset