Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Tulevaisuus on jo toisenlainen kuin Disneylandissa

  • kirjailija Arturo Pérez-Reverte on kirjoittanut Twitteriin Pariisin iskuista herättäen ajatuksia.
    kirjailija Arturo Pérez-Reverte on kirjoittanut Twitteriin Pariisin iskuista herättäen ajatuksia.

Pariisin terrori-iskut muuttavat ja tulevat muuttamaan maailmaa. Ranska iski viikonloppuna raskaasti Syyriassa oleviin Isisin kohteisin. Nyt Ranska vaati  EU:n sopimuksen mukaisia turvatakuita muilta EU: n mailta. 

Kävin lukemassa joitakin espanjalaisia lehtiä ja Espanja nojautuu muun muuassa siihen, että ovat USA:n liittolaisina jo mukana Syyrian konfliktissa. Samanlainen suhtautuminen on myös muissa Nato- maissa.

Venäjä on ollut jo voimakasti mukana Syyrian konfliktissa ja nyt on myös lähentymismerkkejä Ranskan ja Venäjän välillä. Monissa kommenteissa huoli on siinä, että jääkö Ukrainan ongelma nyt syrjään ja korostetaan, vapauden ja demokratian arvoja.

Nyt Venäjä on myöntänyt, että venäläisen lentokoneen putoaminen oli terroriteko ja kai se käy perusteluna Venäjän linjan ja voiman koventumiselle. Ranska on sanonut, että tarkoituksensa ei ole hyökätä vaan tuhota ääri-islamilaista valtiota.. Kovia puheita ja tekoja siis.

EU -maiden puolustusministerit kokoontuvat tänään Brysselissä. Tässä lainaus Suomen puolustusministeriön tiedotteesta: "Puolustusministeri Jussi Niinistö osallistuu 17.11.2015 EU:n ulkoasiainneuvoston (UAN) puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

Puolustusministerikokoonpanossa kokoontuvan ulkoasiainneuvoston tärkeimpänä aiheena on Eurooppa-neuvoston seuranta, eritoten komission toiminta puolustuksen alalla. Lisäksi ministerit käsittelevät EU:n sotilaallisia kriisinhallintaoperaatioita sekä keskustelevat EU:n globaalin ulko- ja turvallisuuspoliittisen strategian laadinnasta."

Suomen kannasta tiedämme toistaiseksi hyvin vähän. Siirto suuntaan tai toiseen vaikuttaa tulevaisuuteen.

Tulevaisuus ja maailma on jo kuitenkin toisenlainen kuin viime viikolla. Kuten tunnettu espanjalainen kirjailija Arturo Pérez-Reverte sanoi twitterissä:  "...Luulimme olevamme turvassa Disneylandissa", mutta emme enää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Ranska iski viikonloppuna raskaasti Syyriassa oleviin Isisin kohteisin."

Ranska on pommittanut luvatta Syyriaa jo syyskuun alusta. Ranska on myös aseistanut ja rahoittanut Syyrian kapinallisia vastoin YK:n peruskirjaa.

Nyt nämä Ranskan ystävät ovat sankoin joukoin ja aseineen siirtyneet ISIS-järjestön palvelukseen Syyriassa ja Irakissa.

Meno muistuttaa kovasti USA:n hankkeita 1980-luvun Afganistanissa. CIA koulutti ja aseisti Taleban-liikkeen Afganistanin sosialistisen hallinnon kaatamiseksi. Nyt tiedämme, että renki kääntyi myöhemmin isäntäänsä vastaan.

Sputnik Suomi tänään: "Venäjän turvallisuuspalvelu lupasi 50 miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka auttavat A321 -lentokoneessa tapahtuneen terrori-iskun selvittämisessä."

Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20151117/5775...

Käyttäjän amgs kuva

Katsoiko A-studiossa eilen? Kaksi asiantuntijaa keskusteli noista asioista.
Miksi kesti näin kauan Venäjälle hyväksyä, että se oli terrori-isku? Olisiko sen takia, että koska Venäjä ei tätä ennen ole ollut kiinnostunut taistelemaan Isisia vastaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Miksi kesti näin kauan Venäjälle hyväksyä, että se oli terrori-isku?"

Ranskalaisvalmisteista lentokonetta operoi venäläinen yhtiö. Tästä johtuen Venäjällä oli oikeus omiin fyysisiin tutkimuksiin.

Tulos varmistui eilen. Olisiko terrori-isku pitänyt julistaa syyksi pelkän arvauksen perusteella?

Milloin Eurooppa hiljenee venäläisten terrori-iskun uhrien muistolle? Miksi kestää?

Onko facebookin johtoryhmä linkittänyt Venäjän lipun halukkaiden kasvokuviin? Miksi kestää?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

"Ranskalaisvalmisteista lentokonetta operoi venäläinen yhtiö."
Airbus oli ilmoittanut, ettei teknisiä vikoja oli löytynyt.

Venäjä ei aiemmin suostunut myöntämään, että se oli terroritekoa. Putin oli keskeyttänyt jo perjantaina kaikki lennot Egyptiin. Jotakin hän kuitenkin ehkä tiesi.

En ymmärrä miksi nyt ei saisi ilmaista myötätuntoa rankalaisille, koska on myös muita uhreja. Ei se ole kenenkään tehtävä määräillä miten tulisi tuntea. Terroristiteon tekotapa ehkä vaikuttaa siihen miten jokainen reagoi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lintunen, kumpaa Neuvostoliitto oli Afganistanissa tukemassa sosialismiä, vai kommunismiä ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset