Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sota-aseista pahin

  • Nicaragualaisen televisiokanavan Facebookin sivulta. Solidaarisuutta pariisilaisille.
    Nicaragualaisen televisiokanavan Facebookin sivulta. Solidaarisuutta pariisilaisille.

Tänään maailma näyttää synkemmältä kuin eilen, ja syypäät ovat uudet terrori-iskut Pariisiin.

Tiedämme olennaisimman: uhreja on yli sata ja jo yksi viaton uhri on liikaa.

Moni ajattelee nyt, että koska Ranska on tärkeä USA:n liittolainen terrorismin vastaisessa sodassa, Ranska on terrorismin kohteena. Varmasti vaaditaan Ranskaa lopettamaan sotansa terroristeja vastaan. Tuskin Ranska nyt tekee niin.

Moni ajattelee nyt, että koska Eurooppaan on tullut tuhansia turvapaikanhakijoita sodassa olevista maista, Euroopan rajat pitää nyt sulkea heti. Terroristi tulee vaikka muureja olisi, jos terroristin pitäisi tulla. Toki on se niinkin, että nyt ei tarvitse muuta kuin ilmoittaa olevansa turvapaikan tarpeessa, ja pääsee maahan. En siis vastusta ajatuksia siitä, että jo lähtömaissa turvapaikanhakijoita autettaisiin ja haastateltaisiin, mutta kun samalla samat tahot, jotka huutavat nyt, että pitää palauttaa ihmiset lähtömaahansa ja auttaa siellä, lopettavat avun auttamista vaikkapa kehitysyhteistyön muodossa. Lähtömaiden pakolaisleirien surkea tilanne on ollut kauan tiedossa.

Toiseksi nykymaailmassa yksittäisten terroristien pääsyä maahan kuin maahan voidaan estää, mutta kovin tehokkaasti ei voi estää oman maan kansalaisten radikalisoitumista ja terroritekoja. Nettiproselytismi ja nettipropaganda ovat jo monta vuotta olleet terroristijärjestöjen ja ryhmien käytössä ja vain hullu vaatisi, että nyt nettiyhteydetkin pitäisi sulkea.

Emme voi tietää, mitä toisen ihmisen päässä liikkuu, ja siksi terroristi on sodan pahin ja petollisin tappokone. Terroristi levittelee kauhua ja sotaa sota-alueen ulkopuolellekin. Koko maailma on terroristin sota-alue.

Mutta ihminen ei ole yksin terrorismisodassa ja silloin, kun länsimaiden tehokkaat sotalentokoneet "vahingossa" pudottavat lastinsa siviilien päälle, nähdään sen "normaalina" sotatapahtumana eikä terroritekona. Valtiotkin harrastavat terrorismia siviilejä kohtaan, milloin vapauden ja milloin demokratian nimissä.

Surullisinta on, että moni viaton ihminen, joka pakenee sota-alueista rauhaan, ei aavista päättyvänsä toisenlaisen sota-alueeseen, jossa terrorismi ja viha vallitsevat. Vihan maailmalle ei pitäisi antaa sijaa.

Espanjaksi, kiinnostuneille: La peor de las armas de guerra

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Ensimmäinen kommentti poistettu, koska nyt ja ei koskaan ole järkevä osoittaa sormensa sinne ja tänne, kuten viattomiin ihmisiin. Emme etsi syyllisiä vaan tapoja rakentaa parempaa maailmaan, ilman vihaa. Jos se on sinisilmäisyyttä, olkoon.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Keihin viattomiin ihmisiin mielestäsi osoitin sormeani, kun kirjoitin eurooppalaisten sinisilmäisyydestä ja lukuisista tänne pyrkivistä huijauskulttuurin tai -mentaliteetin omaksuneista tulijoista ei-kovinkaan-hyvänä yhdistelmänä - yleisellä tasolla?

Olennaista tosiaan on, mitä johtopäätöksiä eri asioista vedetään ja mihin toimenpiteisiin ryhdytään yrittäessämme rakentaa parempaa maailmaa, jossa muun muassa yritettäisiin olla antamatta nykyisin nähdyssä määrin sijaa mitä erilaisimmille tulkinnoille esimerkiksi 1100 vuotta sitten kirjoitetuista "pyhistä" teksteistä.

Monet eurooppalainen reaktiot, ulostulot ja toimenpide-ehdotukset ovat tähän saakka osoittaneet varsin mittavaa sinisilmäisyyttä ja naiviutta. Ikävä kyllä, luen sinunkin tämän ulostulon siihen kategoriaan kuten ensimmäisessä postauksessani annoin ymmärtää.

Juhani Kahela

Naivius on täsmällisesti sanottu. Nyt suljetaan rajoja, lisätään rajatarkastuksia, rakennetaan aitoja jne. Kaksi vuotta sitten se oli rasismia. Mitäs jos nyt toimittaisiin ja kunnolla. Rasistiset ehdotukset tänä päivänä päättäjien toimiksi eikä kahden vuoden päästä kuten nyt.

Matti Kolehmainen

Nythän juuri pitää etsiä syylliset. Onneksi tälläkertaa Hollande ei maininnut ensimmäisessä puheessaan enää sanallakaan muslimien ymmärtämisestä. Hänkin alkaa jo varmaan käsittää millaisen tähän maailmaan sopimattoman uskonnon ja heidän edustajiensa kanssa Eurooppa on tekemisissä. Mielestäsi pää siis pitäisi työntää vielä syvemmälle pensaaseen ja puhella liirumlaarumia?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kuulemma Hollande oli siellä jalkapallostadionilla, mihin pommi-isku tehtiin. Kyllä toiminta näköjään alkaa viimeistään siinä vaiheessa kun tuli on oman perseen alla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eiköhän ole aika hiukan etsiä syyllisiäkin. Tätä on tulossa lisää. Siitä voidaan olla varmoja.
Ratkaisujakin olisi hyvä löytää.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Vihan maailmalle ei pitäisi antaa sijaa."

Nyt olisi hyvä hetki järjestää rasismia vastustava marssi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Takapajulan haltiatonttuihin uskovan kulttuurin jäsenet aiheuttavat tuhoa täysin viattomien ihmisten keskuudessa. Näin ilmeisesti on käynyt tällä kertaa Pariisissa. Missä seuraavaksi ?

Taitaa olla Schengen tiensä päässä. Rajojen yli virtaa normaalien matkalaisten lisäksi aseita, huumeita ja rikollista toimintaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sota on rumaa ja raadollista, käytettiin mitä välineitä hyvänsä. Läntisen demokratiaviennin seurauksena ainakin Irak, Libya ja Syyria ovat raunioina, Jemen menossa, kenties Egypti jne. Ei taidettu äänestää tai suorittaa edes ovensuukyselyjä siitä, haluavatko kyseiset valtiot vastaanottaa länsimaisen demokratian kaikkine oheisvahinkoineen?

Ei kukaan kestä tuollaista "vaihtotaseen alijäämää" loputtomiin, vaan tilejä aletaan tasaamaan niillä välineillä, mitä käytössä on. Mitä muita keinoja heille on jätetty puolustautumiseen, kuin hyökkääminen vieraalle maaperälle? Eikö ole aika tekopyhää kutsua oman maansa, uskontonsa tai aatteensa puolesta taistelevaa terroristiksi vain sillä perusteella, ettei se satu vastaamaan omaa käsitystä?

Ei meidän pidä surra sitä, mitä Eurooppa nyt saa. Meidän on tunnettava surua siitä typeryydestä, millä olemme sallineet poliitikkojemme toilailut muiden kulttuurien alistamisessa ja hyväksikäytössä.

Meidän moraalikäsityksemme ei ole välttämättä sen parempi tai huonompi kuin jonkun muunkaan, mutta niiden sinisilmäinen sekoittaminen on ehkä suurin typeryys, mitä voi tehdä ja sillä on seurauksensa.

Kun valtiot hävitetään, sodat yksityistetään ja sitten taas mennään kohti täysin kontrolloituja poliisivaltioita.

Ainakaan poliitikot eivät ole oppineet historiasta mitään.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Läntisen demokratiaviennin seurauksena... ...haluavatko kyseiset valtiot vastaanottaa länsimaisen demokratian kaikkine oheisvahinkoineen?"

Lyhyesti: mitä siis ehdotat länsimaisen demokratian tilalle? Millaista ajatusta yhteiskuntajärjestelmästä meidän tulisi mielestäsi sen sijaan kyseisiin maihin viedä ja miten länsimaiden muutoin tulisi mielestäsi toimia ko. maiden suhteen?

"..poliitikkojemme toilailut muiden kulttuurien alistamisessa ja hyväksikäytössä."

Avaisitko tätä tarkemmin? Miten etenkin muiden kulttuurien alistaminen (länsimaiden toimesta) on ilmennyt?

"Meidän moraalikäsityksemme ei ole välttämättä sen parempi tai huonompi kuin jonkun muunkaan, mutta niiden sinisilmäinen sekoittaminen on ehkä suurin typeryys, mitä voi tehdä ja sillä on seurauksensa."

Tässä olen muutoin samaa mieltä, mutta nähdäkseni hyvä olisi kuitenkin muistaa, että eri kulttuurien ja moraalikoodistojen välillä on eroja - niin vaikea kuin niiden hyvyyttä tai huonoutta onkin arvioida.

Kulttuurirelativismi alkaa joka tapauksessa tulemaan tiensä päähän.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jospa tehtäisiin vaihtarit? Länsimaat häipyvät sotimasta Lähi-Idästä ja islamistit palaavat juurilleen, kun siellä on rauhoittunut.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Tärkeä lisäys tuo 'kun siellä on rauhoittunut.'

Entä sitten jos ei rauhoitu? Odotammeko vain odottamasta päästyämme ja annamme tilanteen jatkua? Miten niiden siviilien kanssa, jotka eivät sieltä pakoon länsimaihin ehtineet ennen ehdottamaasi ja toteutettua linjamuutosta?

Mitä mieltä olet yleisellä tasolla ajatuksesta lähettää jonkin kansainvälisen mandaatin alla rauhaanpakottamisjoukkoja kyseisenkaltaisille sekasortoalueille?

Et varmaankaan näe kaiken sellaisen olevan osa "länsimaista demokratiavientiä"?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Poisto - viesti nro 10 meni aluksi väärään kohtaan

Käyttäjän amgs kuva

Viranomaiset Ranskassa ja muissa Euroopan maissa etsivät syyllisiä. Sen sijaan jotkut oportunistiset politiikot ja kansalaiset keskittyvät vihan ja pelon lietsontaan ihmisten välillä ja näin ei pitäisi tehdä, koska se palvelee terrorismia, olisi se terrorismi islamistinen tai ei.

Ennaltaehkäisevään toimintaan pitäisi panostaa nykyistä enemmän. Nyt voidaan lisätä rajojen valvontaa, ym, mutta terroristien kanssa Eurooppa on jo kuin suuri juusto, jossa on reikiä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On varmaan suuri juusto, ja sellaisena tulee myös pysymään, jos ei epäkohtiin puututa. Mitä tapahtui 9/11 tapahtuman jälkeen P - Amerikassa ? Siellä ryhdyttiin ihan ensimmäiseksi käytänön toimiin mm: ssa rajakontrollia tiukentamalla. Viranomaiset tekivät myös tehoiskuja epäiltyjen terroristien majapaikkoihin ja kaivoivat terroristien kytkennät esille. Kyllä tämä toimisi myös EU ssa.

Suomessakin ennaltaehkäisevään toimintaan voidaan panostaa ihan heti. Kysymys on siitä, onko poliitikoilla kykyä tehdä päätöksiä.

Olavi Myllymäki

Hallitus on tapahtumista ulkona. Sillä ei näemmä ole kykyä tehdä päätöksiä. Toimitaan strutsin tavoin ja pannaan pää hiekkaan. Toivotaan muiden ratkaisevan tilanne. Ei se niin käy. Mistä maahantulijoiden hoitamiseen otetaan tarvittavat rahat) Puhutaan miljardiluokasta, kun muutoin tapellaan vaikka kymmenestä miljoonasta budjettia laadittaessa. Nostetaanko veroja ja pannaan ostovoima alas??

Leena Salmela

Kummallista keskustelua; ihan niin kuin terrorismi olisi Euroopassa ja muualla alkanut nyt muutaman vuoden sisällä. Ihan niinkuin syypäänä terrorismiin olisivat nykyiset pakolaiset, jotka saapuvat Eurooppaan. Käsittääkö teidän muistinne vain 2010-luvun, vai ootteko te kaikki alle viisivuotiaita?

Terrorismia on ollut vuosikymmeniä ja sitä ovat myös harrastaneet valkoiset kristityt länsimaalaiset iät ja ajat omissa maissaankin; Pohjois-Irlanti, Saksa, Italia ym. ym. Israel harrastaa sitä kaiken aikaa...
USAhan harrastaa (on harrastanut) sitä - niin kuin varsinaista sotimistakin - aina omien rajojensa ulkopuolella (esim. Vietnamissa, Etelä- ja Keski-Amerikassa, Afganistanissa, Arabimaissa jne). Ja älkää vain väittäkö, että niissä eil olisi kuollut viattomia/syyttömiä.

Jos saan luvan 40-luvulla syntyneenä ja kohtuullisen muistin omaavana huomauttaa, että lukekaapa historiaa jankuttajat, ja antakaa poliisien ja muiden viranomaisten hoitaa tutkimukset, ei teidän kaikkea tietoa vailla olevat kommenttinne yhtään edistä terrorismin vastustamista - päinvastoin - vihan lietsominen vain edistää sitä...

Ja olkaa ystävällisiä ja yrittäkää opetella luetun ymmärtämistä - ehkä sitten jonain päivänä ymmärrätte Anankin tekstiä...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

No juu, tokihan saksa, italia ym. ovat terroristivaltioita ja jenkit vasta ovatkin, tästä on faktatietoa jokaisella kunnon vasurilla.
Älä anna sen häiritä että muu mailma ja jopa YK on kanssasi eri mieltä.

Eräs politikko taannoin lausui julki että kaikki musliimit eivät ole terroristeja mutta terroristit ovat musliimeja tjsp.
Nyt kun kaikki pitäydymme vihakommenteista kulttuurihenkilöitä kohtaan saavat suomalaiset "rasistit" samalla henkähdystauon koska se ei nyt vaan pure.

Leena Salmela

Niin mistä muu maailma ja YK ovat kanssani eri mieltä? Ja mikä on kunnon vasuri; minä olen oikeakätinen...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Näetkö ylipäätänsäkään mitään eroa vain ja ainoastaan kauhun luomisen vuoksi ei-sotatilassa olevassa maassa siviili-ihmisjoukkioon tehtävän iskun ja sotatilassa olevan maan sotivaan osapuoleen riskianalyysien jälkeen kohdistettavan iskun välillä?

Käyttäjän amgs kuva

Sotatilasta on eri näkemyksiä. Joidenkin mielestä esim. Venäjä ja USA olisivat jo Syyriassa sotimassa toisiaan vastaan. Moni ihmettelee esimerkiksi se miksi Venäjälle on ollut tosi hankala myöntää, että lentokoneen putoaminen oli terrori-isku. Tiedämme hyvin miksi Venäjä on Syyriassa.

Ranska kuuluu USA:n leireihin ja näin Ranskakin on ikään kuin sotatilassa ääri-islamisteja vastaan. Terrori-isku osoittaa sen, että Ranska ei ole potentiaalinen vihollinen vaan ääriterroristiryhmien vihollinen. Ranska on valitettavasti sotatilassa. Järkytys on suuri, kun sota tulee omalle takapihalle ja kuten jo otsikossa sanoin, pahin ja petollisin sota-ase on kuolemaan valmis ihminen.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Yhdenlainen näkemys sotatilassa olemisesta tuokin.

Katsoisitko esim. Suomen olevan sotatilassa, jos se osallistuisi koulutettua miehistöä lähettämällä esimerkiksi YK:n tai muun yhteenliittymän alle muodostettujen rauhaanpakottamisjoukkojen toimintaan - muulla maaperällä kuin Suomessa?

***

P.s. Moniin julkisuudessa ja palstoilla esitettäviin mielipiteisiin Syyrian sodasta ja ihmettelyihin vaikkapa venäläisen lentokoneen putoamiseen liittyvistä seikoista kannattaa todellakin suhtautua vaikkapa mahdollisena informaatiosotana.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #20

Mitä merkitystä sillä on maailmanlaajuisesti yhden blogistin mielipiteillä? Olen otettu, että kysyt asiallisesti, mutta minun tai sinun käsityksilläsi on hyvin vähän merkitystä jos ja kun vaikka sellainen järjestö kuin Isis päättää, että "Suomi on sotimassa meitä ja meikäläisiä vastaan. Nyt ilmeisesti vahvistui, että Isis on Pariisin terrori-iskujen takana. Nyt Isis on koko maailman vihollinen eikä vain Ranska.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Ei, mutta tässä ja nyt käydyn keskustelun kannalta oletin sillä olevan merkitystä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On muuten aika erikoista, kaikki terrorismi näyttää nykyään kytkeytyvän juurikin tuohon Islamismiin ?

Sari Haapala

Tämä Pariisin isku oli luultavasti Isikseltä vaan testi, ja aikamoisen tuhon saivat ainoastaan muutaman henkilön voimin aikaan. Maahanmuuttoaalto ja mitätön rajavalvonta EU:n alueella on johtanut tilanteeseen, että Isiksellä on nyt jäseniään ja kannattajiaan jokaisessa valtiossa, ja olisi todella ihme, jos sen iskut jäisivät tähän.

Käyttäjän amgs kuva

Sanot, että Isiksellä on nyt jäseniään ja kannattajiaan jokaisessa valtiossa, ja olisi todella ihme, jos sen iskut jäisivät tähän.
Mihin tuo väite perustuu? Esimerkiksi Suomen osaltaan suojelupoliisi on julkisuudessa puhunut epäilyistä ja tänä aamuna Suomen viranomaiset radiossa puhuivat vähäisestä terrorismiuhasta Suomeen. Väitesi ei kuulosta lioittelulta tämän päivän uutisten valossa.

Supon etusivulla sanotaan asiasta selkeästi.

https://www.poliisi.fi/supo

Sari Haapala

Suomi ei toimi aktiivisesti Yhdysvaltojen tai muiden Lähi-idässä sotatoimia suorittavien maiden rinnalla niiden operaatioissa eikä ole Naton jäsenmaa, joten Suomeen kohdistuva uhka on EU-maista varmasti kohtuullisen matalalla tasolla.

Varmasti Ranskan Supoa vastaava elin olisi vielä torstaina sanonut samaa terrorismin uhkasta Ranskassa, mikä kertoo joko kansalaisille valehtelusta tai siitä etteivät kyseiset organisaatiot ole tehTäviensa tasalla. Onko joku EU-maa viranomaistensa johdolla joskus julistanut terrorismin uhan olevan suuri?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kysymys lienee koko EU:n alueesta.
Ranskassa ja Saksassa on muutama terroristiehdokas enemmän kuin kotosuomessa.
Ainakin tällä hetkellä.

Leena Salmela Vastaus kommenttiin #30

Meillä kotosuomessa on ihan omia terroristejakin; tätä mieltä ainakin eiliseen Pressiklubiin osallistujat olivat...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ana Maria, en ole nähnyt yhdenkään muslimijohtajan - Suomessa tai muualla maailmassa - tuomitsevan näitä terroritekoja. Missä ne piileskelevät? Voisitko sinä ottaa tästä asiasta selvää?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #36

Olen lukenut joidenkin muslimikavereiden Facebookin päivityksiä, joissa he tuomitsevat jyrkästi terroritekoja.

Uruguaylaisen lehden mukaan lontoolaisen kansalaisjärjestön kampanjassa musliminuoret vastustavat terrorismia. Kampanjan nimi on "Ei nimelläni.".

Tässä linkki uutiseen.:
http://www.elobservador.com.uy/musulmanes-todo-el-...

Espanjalaisessa keskusteluohjelmassa asiantuntijat mainitsivat, että nyt kuten edellisten iskujen aikana pariisilaiset muslimit hiljentyvät ja kuulemma se on heidän tapansa kunnioittaa uhreja. Edellisten terrori-iskujen jälkeen oli pelkoa, että Pariisissa syntyisi mellakoita eri etnisten ryhmien välillä ja myös muslimien ja ranskalaisten välillä, mutta näin ei tapahtunut ja sellainen rauhallinen asenne on saanut kiitosta.

Tulkintani mukaan, jos muslimijohtajat nyt puhuisivat, moni voisi tulkita sanojensa ihan miten vain, kuten monilla on tapana kriisiaikana tehdä ja silloin tilanne ei rauhoittuisi.

Juha Kuittinen

Suomesta näyttää uutisen mukaan löytyvän kannattajia Isikselle.

"Nuorten mukaan Syyriaan lähteneitä on huomattavasti enemmän kuin Supon arvioimat 60, ainakin 100. Perheettömät pojat ovat yksi riskiryhmä, mutta iso osa lähtijöistä on myös Suomessa syntyneitä, perheellisiä nuoria."

"Isis värvää taistelijoiksi etenkin alaikäisinä turvapaikanhakijoina yksin Suomeen tulleita poikia. Nuorten itsensä mukaan kymmenet pojat pääkaupunkiseudulla harkitsevat parhaillaan lähtöä Isisiin."

http://yle.fi/uutiset/isis_haluaisi_minut__nain_ta...

Käyttäjän amgs kuva

Kysymys ja ehkä juttuvinkiksi US:n toimitukselle:
Muissa Euroopan maissa liput ovat puolitangossa, maanantaina virastoissa on suruhetki ja Ranskan suurlähetystöön voi mennä surunvalittelunsa jättämään. Miten Suomessa on?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hiukan tulee kuva, että blogin tavoite on vähätellä terroria ja etsiä siihen syyllisiä meistä eurooppalaisista. Tai ranskalaisista itsestään. Näin tietenkin voi olla. Siihen pitää saada ratkaisuja.

Leena Salmela

Uskallan väittää, että blogisti ei niin ajattele... Luulen, että minua syytetään samasta asiasta, koska yritän katsoa asiaa laajemmin...
Vois vaikka tarkastella asiaa niinkin kaukaa kuin, että kukahan avitti Talibanit valtaan... Ja minnehän ne fundamentalistit sitten menivät, kun Länsi meni Afganistaniin?

Ja jenkkienhän piti viedä demokratia Irakiin, kun Saddam hirtettiin; miksi tänne tulee laumoittain irakilaismiehiä? Eikö heille kelvannutkaan Jenkkidemokratia?

Ja terrorismin piti loppua, kun Osama bin Laden tapettiin (ohessa muutama sata viatonta pakistanilaista). Kuka uskoi, että loppuu? Minä en ainakaan...

Käyttäjän amgs kuva

On surullista kun keskustelu pyörii kirjoittajan eikä asian ympärillä. Se on valitettavasti nähty aiemminkin. Totta. Osama bin Ladeniin koko touhu olisi pitänyt loppua, mutta viha synnyttää lisää vihaa. Katsoin espanjalaisesta televisiosta keskustelun, jossa mukana oli yksi armeijan pomo. Tämä sotilas oli sitä mieltä, että nyt terrorismiongelma ei ratkaista sotimalla vaan neuvottelemalla. Tänään Syyrian presidentti al-Assad puhui ja osoitti viestinä Ranskalle ja muistutti siitä, että isisin uhasta on jo kauan puhuttu, mutta järjestö on saanut touhuta melko rauhassa. Yksi televisiokommentoijista sanoi, että vaikka kuinka järjettömältä se nyt kuulostaisi, Syyrian ja jopa Venäjän kanssa pitää yhdistää voimia terrorismia vastaan.

Jotenkin tuntuu siltä, että me tavallisilla kuolevaisilla ei ole paljoakaan tekemistä suurten päätösten ja sotakuvioiden kanssa. Sen kyllä huomaan, että uutisvirta Suomessa on melko yksipuolinen ja täällä Uuden Suomen blogeissa korostetaan uhkakuvia ja kielteisiä asioita, mutta ei päättäjistä ja vallanpitäjistä vaan heikossa asemassa olevista kansalaisista ja vain siksi, koska he eivät ole syntyneet Euroopassa.

Käyttäjän amgs kuva

Jos joku kurdi tai muita muslimeita, jotka ovat nyt sekä terroristien, että eurooppalaisten vihan kohteina loukkaantuvat sanoistani, se olisi eri asia. Lehto saa tulkita sanojani kuten hänelle parhaiten sopii ihan rauhassa. Minusta se ei kuitenkaan ole mitään keskustelua vaan vain oman tulkintansa toisen sanoista. Keskustelussa keskustellaan asioista eikä ihmisten sanomisista yrittäen saada ihmisiä huonoon valoon.

Viime helmikuussa Syyrian pohjoispuolella kuoli noin 300 kurdia isisien terrorismin seurauksena yhtenä päivänä. Pariisin terrori/iskut ja terrori/iskut kurdeja kohtaan loukkaavat syvästi yhtä paljon.

Muuten Ranskassa asuu 6 miljoonaa muslimia. Tiedoksi siis muslimien syyllistäjille, että sellaista ihmismäärää syyllistetään. Ranskan tiedotusvälineissä nyt ymmärretään, että muslimien tilanne on tukala ja hekin ovat uhrina. Isis ja muut terroristijärjestöt pyrkivät vastakkainasetteluun muslimien ja muiden välillä luodakseen ilmatilaa omille pyrkimyksille vihan kautta. Kaikki yritykset jakaa viattomia kansalaisiakin meihin ja heihin palvelevat terrorismia.

Sami Ketonen

En halua olla rasisti, mutta haluan ottaa esiin tilastotietoa keskustelujen tueksi. Nämä tilastot auttavat myös ehkä ymmärtämään miten erilaisen kulttuurin kanssa olemme tekemisissä.

"Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneiden miesten rikollisuustasoerot raiskausrikoksissa on 17-kertainen kantaväestöön verrattuna."

"Afrikassa syntyneiden ryöstörikoksien taso syntyperäisiin suomalaisiin nähden on kymmenkertainen. "

"Pahoinpitelyrikollisuudessa erottuvat Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin olevat maahanmuuttajat. Ikä- ja sukupuolijakauman jälkeen rikollisuustaso on syntyperäisiin suomalaisiin nähden kuusikertainen. "

Lähde: https://www.suomenuutiset.fi/maahanmuuttajien-riko...

Käyttäjän amgs kuva

Aina on voittava osoittaa sormensa muihin.

Leena Salmela

Raiskausrikosten tilastot ovat mielestäni hyvin hataralla perustalla; naisena tiedän että kantasuomalaisten miesten tekemistä raiskauksista/yrityksistä jää ainakin kolmasosa ilmoittamatta poliisille...
Naiset eivät ilmoita juuri lainkaan silloin kun tekijä on tuttu...

Sami Ketonen

Esitätkö tilastoja tai tutkimuksia faktojesi tueksi. Tärkeää on olla leimaamatta ketään (afrikkalaisia tai suomalaisia) ilman pitäviä faktoja. Minä esitin omani, esitäthän sinäkin omasi ennen kuin syytät kantasuomalaisia miehiä. Kiitos!

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #44

Leena tuossa jo sanoi, ettei tilastoja ole, koska naiset eivät tee rikosilmoituksia. Miten voi siis esittää vaikkapa tilastoituja faktoja. Tuskin tilastoituja tietoja löytyy miesten kärsimistä väkivaltateoista silloin kun nainen on väkivallan tekijänä. Varmasti sellaistakin tapahtuu, mutta tuskin kaikki miehet menevät poliisiin tekemään rikosilmoituksia.

Sami Ketonen Vastaus kommenttiin #45

Mielestäni tällainen keskustelu, jossa syytetään jotain ihmistä tai ihmisryhmää ilman minkäänlaisia faktoja tai tutkimuksia (tässä tapauksessa kantasuomalaisia) on hyvin vaarallista. Jos asia on kuten sanotte, luulisi nyt että sen pystyisi jostain tilastoista tms. näkemään. Kuten minä esimerkiksi todistin ihan tilastojen pohjalta, mihin afrikkalaistaustainen henkilö syyllistyy ja millä todennäköisyydellä. Jos asiaa ei pysty todistamaan, niin silloin sitä ei myöskään pitä faktana esittää vaan se on silloin oma mielipide, jolle ei ole minkäänlaista tilasto tai tutkimuspohjaa.

Tuolla teidän periaatteellahan voisin syyllistää kaikkia afrikkalaistaustaisia henkilöitä esim. terroristeiksi. Mutta en tee niin, koska minulla ei ole siihen mitään näyttöä.

Leena Salmela Vastaus kommenttiin #47

Valhe, emävalhe ja tilasto... Oman kokemuksen ja laajan sosiaalisen elämänpiirin kokemuksella voi jo väittää tilastoja epätarkoiksi...
Ja vaarallista on mielestäni syyttää kaikkia muslimeja joidenkin teoista.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #47

Mielestäni koko keskustelu maahanmuuttajien väkivallasta ei sovi tähän keskusteluketjuun, koska tarkoitus oli puhua terrorismista. Käänsit aiheen itse siihen toiseen suuntaan yksipuolisesti syyllistäen muutamista kulttuureista tulleita, kuten itse sanoit.

Leena Salmela Vastaus kommenttiin #44

En tarvitse tilastoja, koska olen nainen... Ja tilastojahan ei tietenkään ole koska naiset eivät tee ilmoitusta... Itse olen pelastanut esim. parhaan ystäväni raiskaukselta, ystäväni ei suostunut ilmoittamaan poliisille...
Ja tiedän monta muuta tapausta - kuin myös muusta kotiväkivallasta joita ei ole koskaan ilmoitettu viranomaisille... Olen itsekin joutunut uhriksi enkä ole ilmoittanut; tekijät olleet tuttuja...

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #48
Leena Salmela Vastaus kommenttiin #52
Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #53

Että et tarvitse faktoja, koska olet nainen. Voit lähestyä ilmiötä naistutkimuksen menetelmillä, jossa tutkimuksen kohde ja tutkija sulautuvat toisiinsa, samoin sulautuvat toisiinsa erottamattomasti tutkimuksen tulokset sekä tutkijan mielipiteet.

Sami Ketonen Vastaus kommenttiin #54

"En tarvitse tilastoja, koska olen nainen..." Asia selvä.

Leena Salmela Vastaus kommenttiin #54

Faktat tulevat omista kokemuksista ei mielipiteistäni... Ja mielestäni olen nähnyt tutkimuksiakin juuri siitä, kuinka paljon rikoksia jää ilmoittamatta - ainaki arvioita, jos tekijä on tuttu...
Ja ei ole kovin vaikea tehdä jonkilaisia laskelmia: kuinka monta ihmistä kuuluu tuttava-ystävä-sukulais-perhepiiriin ja kuinka paljon on tehty, ja kuinka paljon on jätetty väkivaltarikoksia ilmoittamatta, jos tekijä on tuttu...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #60

Niin on uskottavaa, että ihan hymyilyttää:

"MIELESTÄNI olen nähnyt tutkimuksiakin juuri siitä, kuinka paljon rikoksia jää ilmoittamatta - ainakin ARVIOITA"

Rikoksia jää ilmoittamatta. Se on fakta. Minua kiehtoo, miksi perustelusi riittää sinua ylenkatsomaan edes epäilystä siitä, että maahanmuuttajamiehet raiskaavat selvästi useammin? Järkevää olisi sellaista pohtia, mutta kohautat olkapäitäsi ja toteat, ettei suomalaisten raiskauksia ilmoiteta.

Jotta ei olisi niin helppoa: Ruotsi on maailman mitassa erittäin avoimin ovin ottanut maahanmuuttajia vastaan. Tiedän, että seuraavan tilastofaktan sulatteluun menee aikaa, mutta Ruotsi on maailman raiskaustilastojen kärkeä:
https://data.unodc.org/?lf=1&lng=en#state:1
(Vasemmalta: Crime and Criminal Justice / Crime / Rape)

Mitä väliä sillä on tässä hetkessä? Sitä, että tietämättömät huomaisivat, että monikulttuurisuus todella tarkoittaa sitä mitä se on. Se ei ole vain eksoottisia vaatteita ja ruokia tai outoa kieltä. Se voi myös tarkoittaa ikäviä tapoja, joita tietenkään kaikki eivät toteuta, mutta jotkut. Se on kulttuuria ja kulttuurieroja. Kulttuuri on yksi taustaselittäjä, miksi toiset päätyvät terrori-iskuihin. Väkivaltainen jihadismi ei sovi ollenkaan tähän päivään, mutta silti se viehättää joitakuita ja ihmisiä kuolee.

Sami Ketonen Vastaus kommenttiin #60

"En tarvitse tilastoja, koska olen nainen... "

"Ja ei ole kovin vaikea tehdä jonkilaisia laskelmia: kuinka monta ihmistä kuuluu tuttava-ystävä-sukulais-perhepiiriin ja kuinka paljon on tehty, ja kuinka paljon on jätetty väkivaltarikoksia ilmoittamatta, jos tekijä on tuttu..."

Siis ensin kumoat tilastojen voiman, seuraavassa teet niitä itse. Paitsi että olet nainen, et tarvitse niitä... Menikö minulta nyt jotain ohi? Lisäksi minun tutkimukseni kattaa 5,6 miljoonaa ihmistä, sinun ehkä 20? Ymmärrätkö, että tilastosi voi olla "hieman" harhaanjohtava tuollaisella otoskoolla?

"Faktat tulevat omista kokemuksista ei mielipiteistäni... Ja mielestäni olen nähnyt tutkimuksiakin juuri siitä, kuinka paljon rikoksia jää ilmoittamatta - ainaki arvioita, jos tekijä on tuttu..."

Hieno kuulla, että mielestäsi olet nähnyt tutkimuksia...

Sari Haapala

Oletan kirjoituksesi perusteella että viittaat omakohtaisiin kokemuksiin, joten pahoittelut kokemastasi, mutta mikä oli syy ettet ilmoittanut itse poliisille?

Leena Salmela Vastaus kommenttiin #71

Vastaan vielä tähän, mutta sitten palaan olennaiseen...
Mikä esti: häpeä, syyllisyys, sääli ja empatia syyllisiä kohtaan, pelko muiden läheisten sotkemisesta juttuun jne. Syitä on monia ja tiedän etten ole ainoa.
Senkin tiedän, että esim. Suomen peruskoulussa on erityisopettajana henkilö, joka on vedellyt vaimoaan turpaan julkisella paikalla; olin läsnä, vein vaimon pois paikalta... Ei ilmoitettu viranomaisille em. syistä (yhteisten lasten isä; hyvä syy olla ilmoittamatta)

Ja edelleenkään en usko tilastoihin kuin jotkut Jumalaan, johon myöskään en usko...

Ja miksi yleensäkään liittää turvapaikanhakijat Pariisin iskuihin?

Ymmärrän kyllä, että kalikka kalahtaa kantasuomalaisen miehen nilkkaan. Milloin kaikista kantasuomalaisista miehistä tulikaan pulmusia? Minulta on valitettavasti jäänyy huomaamatta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä voidaan tehdä, jotta ISIS ja muut äärijärjestöt eivät voisi enää rekrytoida jäseniä? Rauha Lähi-itään. Raha tuppaa rauhoittamaan, joten globaali perustulo (30-100€/kk) voisi vähentää epävakautta ja väkivaltaa. Globaalissa perustulossa olisi myös se etu, että sen eväämistä voisi käyttää rangaistusmenetelmänä.

Leena Salmela

Rauhaan Lähi-itään tarvittaisiin Israel mukaan. Ja lienee totta ainakin se, että koko islamilainen maailma vastaan muu maailma alkoi nykymuodossa Palestiinasta - siis Israelin perustamisesta...

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Sota-aseista pahimmat ovat ABC-aseet. ( Atomic, Biological, Chemical ) Terrorismi on näiden aseiden tehoon verattuna naurettavaa. Terrorismi ei ole edes sota-ase, se on vain yksi taistelemisen muoto.

Heli Hämäläinen

Kunniattomin sodankäynnin muoto.

Leena Salmela

Onko oikeasti olemassa kunniallisia sodankäynnin muotoja? Jos niin esimerkkejä olis kiva tietää...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #61

"Onko oikeasti olemassa kunniallisia sodankäynnin muotoja?"

Se, että jokin on kunniattomin, ei tarkoita, että jokin toinen olisi kunniallinen. Voi siis olla vähemmän kunniattomia muotoja sotia. Olisi syytä myös miettiä mitä kunniallisella tarkoittaa.

Jos mies pelastaa yhden tappamalla lukuisia ihmishenkiä, kuten oletan Pariisissa käyneen, pidän tekoa kunniallisena. Joku pasifisti vetää tästä herneen nenään, koska hän ei ilmeisesti laske ihmishenkiä.

Leena Salmela Vastaus kommenttiin #67

"Jos mies pelastaa yhden tappamalla lukuisia ihmishenkiä, kuten oletan Pariisissa käyneen, pidän tekoa kunniallisena."
Tuota en nyt ymmärrä, kävikö Pariisissa noin? Siis yks pelastettiin tappalla sata, ja sekö on kunniallista?

Tappaminen yleensä. Mitä kunniallista siinä on? En ole niin naivi että uskoisin - edes pasifistina - että tappamien loppuu milloinkaan, mutta se ei ratkaise minun moraalikäsitystäni, tappaminen vain on kunniatonta, eikä siitä voi syyllistää muita kuin tappajat itsensä... Pariisin tapauksessa tuntuu siltä, että syyllistetään kaikki muslimit, niin kuin tässä on jo lukemattomia kertoja mainittu.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #70

"Tuota en nyt ymmärrä, kävikö Pariisissa noin? Siis yks pelastettiin tappalla sata, ja sekö on kunniallista?"

Turvallisuusjoukot ampuivat yhden terroristin, joka olisi luultavasti räjäyttänyt pian itsensä ja tapattanut lukuisia muita.

"Pariisin tapauksessa tuntuu siltä, että syyllistetään kaikki muslimit"

En ole huomannut samaa.

Käyttäjän amgs kuva

Daniel, mitä tapahtuu, jos ihminen ei vain suostu käyttämään noista aseita, joista kirjoitit? Tarkoitin siis, että ihminen terroristina on petollisin, koska on arvaamaton eikä tarvitse toista ihmistä tuhoja tekemiseen. Ehkä joskus tekoäly pystyy pahempaan tai ei.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Don't know, don't care. Terroristi on arvaamaton ja terrorismiin ei tarvitse kuin yhden henkilön, olet oikeassa. Mutta terrorismi itsenään ei ole ase, vaan korkeintaan työkalu.

Sari Haapala

Ihmetyttää suuresti kuinka muslimeita ja islamia aina jaksetaan puolustaa voimakkaasti sillä, että kuinka rauhanomainen uskonto se on. He ovat kuitenkin itse hyvin hiljaa asiasta ja mitä konkreettisia toimia he ovat tehneet estääkseen ja paljastaakseen näitä suunnitelmia ja tekoja?

Jos kerran muslimien joukossa on paljon ihmisiä ketkä eivät hyväksy tällaista toimintaa, niin miksi he eivät puhu asiasta itse voimakkaammin, tee jotain konkreettista tai eroa kirkostaan, kun selvästikään näkemykset eivät kohtaa.

Jos Suomessa valtionkirkon yksikin jäsen sanoo julkisesti jotain suvaitsemattomaksi tulkittavaa, niin iso määrä ihmisiä reagoi eroamalla kirkosta ja ottamalla voimakkaasti kantaa julkisesti. Samaa ei näy muslimien toimesta koskaan, vaikka islamin nimissä tehtävät teot ovat kaikkea ihmisyyttä ja inhimillistä vastaan, joten hyväksyvätkö he hiljaisesti kuitenkin nämä teot?

Käyttäjän amgs kuva

Tässä linkki uutiseen, jossa sanotaan, että muslimit ympäri maailmaa tuomitsevat terrori-iskuja.
http://mashable.com/2014/09/22/notinmyname-muslims...

Ehkä jatkossa nähdään myös katolilaisten kylttejä, jossa he sanoutuvat irti pedofiliasta vaikka eivät itse ole syyllistyneet siihen tai juutalaisten "Ei nimelläni -kyltit" aina kun Israel pommittaa palestiinalaisia. Yksi asia on uskonto ja toinen poliittiset pyrkimykset uskonnon nimellä.
Minusta parasta on kaikki ihmiset, uskontokunnasta riippumatta, marssivat yhdessä sanomaan ei terrorismille ja pahuudelle.
Helsingin Sanomien mukaan tänään sunnuntaina uskonnollisten yhteisöjen johtajat ja edustajat marssivat yhdessä rauhan puolesta. Marssiin osallistuu uskovaisia muun muassa Helsingin evankelis-luterilaisista seurakunnista, sunni- ja shiiayhteisöistä, juutalaisesta seurakunnasta sekä ortodoksisesta ja katolisesta kirkosta.

"Marssijat kokoontuvat kello 13 Helsingin tuomiokirkolle ja kävelevät sieltä Ranskan suurlähetystölle Kaivopuistoon.

Uskonnollisten yhteisöjen johtajat haluavat osoittaa mieltä terrorismia vastaan. Tarkoituksena on myös näyttää esimerkkiä siinä, miten vieraan pelko voi muuttua ystävyydeksi."

http://www.hs.fi/kaupunki/a1447505089040

Timo Tuovinen

Kyllähän ISIS riveissä taitenneelle pitäisi olla mahdollisuus paeta ISISiä.
Jos sitä mahdollisuutta ei ole, niin mihinkä se järjestö voi edes kadotakkaan, se on pysyttävä niissä riveissä ja jatkettava toimintaansa.
Niin oma ongelmansa jos tälläinen henkilö hakee turvapaikkaa.
Mitenkä erottaa tuo tarkoitusperä, hakea oikeasti turvaa, vai onko sittenkin soluttautuja?

Käyttäjän amgs kuva

Viranomaisilla on haaste ja kai tietävät jo riskeistä. Nyt kuitenkin moni kansalainen käyttää Pariisin terrori-iskut hyväksi kampanjoidakseen muslimeita ja turvapaikanhakijoita vastaan.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Noin valitettavasti on. Eivätkä he tajua ajavansa sillä terroristien asiaa, sekä omaa maatamme kohti kontrolliyhteiskuntaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset