Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Oi jos Suomi olisi traktori tai kone

  • Oi jos Suomi olisi traktori tai kone
  • Hyvinkään rautatiemuseon veturi.
    Hyvinkään rautatiemuseon veturi.
  • Rakentamalla ja rakentavasti pääsee eteenpäin.
    Rakentamalla ja rakentavasti pääsee eteenpäin.

Puheenvuorossa ja muissa nettikeskustelupalstoissa, joissa keskustellaan maahanmuuttokysymyksisssä ja maahanmuuttajista ollaan melko usein asiallisuudesta kaukana. Kaikki itseään maahanmuuttokriitikoiksi kutsuvat eivät keskitty maahanmuuttopolitiikan kritisoimiseen vaan lähinnä tänne tulleisiin ihmisiin, kielteisesti huhujen ja jopa panettelun varaan

Esimerkiksi Iltalehden ja Yle kertovat nyt, että poliisi suitsii huhuja Joutsenon henkirikoksesta ja sanoo, ettei tekijäksi epäillä turvapaikanhakijaa.

"Poliisi ei vahvista tällaista tietoa ja painottaa, että tässä vaiheessa esitutkintaa ei ole tullut esille mitään sellaisia seikkoja, joiden perusteella tekijän olisi syytä epäillä olevan turvapaikanhakija. Poliisi kehottaa sosiaalisessa mediassa kirjoittelevia henkilöitä välttämään perusteetonta ihmisten leimaamista, joista saattaa aiheutua vakaviakin seuraamuksia."

Huhut, epäilyt ja jopa valheet saavat tunteet kiehumaan. Olisi mielenkiintoistä tietää, mikä taho tai ihmiset tehtailevat huhuja ja lietsovat sillä tavalla vihaa esimerkiksi turvapaikanhakijoita vastaan. Ja ilmeisesti Suomessa on niitä ihmisiä, jotka luottavat enemmän huhuihin kuin viranomaisiin. Heitä on vähän, toisin kuin perussuomalaisten entinen kansanedustaja Reijo Tossavainen, joka väittää naama peruslukemissa, että "Kansalaiset luottavat MV-lehteen enemmä kuin perinteiseen mediaan." Puheenvuorossa oli aamulla yksi toinen blogisti joka väitti näin: "Poliisi varoittelee tekemästä liian hätäisiä johtopäätöksiä ja jopa uhkailee huhujen levittäjiä.

Kansalaiset ovat yhä turvattomampia, kun viranomaisetkin ovat ikään, kuin kansaa vastaan. Mihin Suomi on matkalla? Suomen uhkakuvat ovat totaalisesti muuttuneet. Nyt pahin uhka on pakolaisvyöry maahamme."

Blogikirjoitus on myöhemmin poistettu. Tuo ei ole ensimmäinen kirjoitus, jossa "faktaa"  tarjotaan, poliisin sanoja vääristellään ja viranomaiset ovat muka meitä kaikkia kansalaisia vastaan! Ketkä hyötyvät vääristelystä, huhuista ja jopa vihasta? Poliisilla ja viranomaisilla on paljon töitä ja Suomen pahin uhka taitaa olla kotoperäisten ihmisten vihan lietsonta, joka on tuottanut ainakin pari tulipalloa vastaanottokeskuksissa.

Sellaisella vihahuhukeskusteluilla ei asioita edistetä vaan aiheutetaan epävarmuutta ja kansan jakautumista. Niin tietenkin muutama maahanmuuttovastainen henkilö pääsee kansanedustajaksi.

Vihakeskustelulla on kuitenkin vähän tekemistä maahanmuuttopolitiikan kritisoimisen kanssa, ja siksi aitoja maahanmuuttokriitikoita on tosi vähän. Heitä löytyy enemmän niin kutustuissa maahanmuuttoon neutraalisti ja jopa myönteisesti suhtautuvissa, koska he tekevät jopa rakentavia ehdotuksia siitä, miten vaikkapa turvapaikanhakijoita voidaan kotouttaa. Vihahuhupalstoissa ei rakentavia ehdotuksia löydy paljon, tai ne ammutaan alas.

Vaikka Uuden Suomen ja muiden keskustelupalstojen pitäjät joutuvat jatkuvasti valvomaan ja siivoamaan palstojensa, toivoa ei ole kuitenkään menetetty, ja kyllä on sellaisia suomalaisia, jotka osaavat keskustella rakentavasti maahanmuuttostakin. Ja voitaisiin ottaa opiksi vaikkapa muiden aiheiden ympärillä tapahtuvista keskusteluketjuista.

Esimerkiksi kävin uteliaisuudesta konemiesten ja -naisten suositussa keskusteluplastassa. Merkillisintä oli huomata, kuinka pitkissä keskusteluketjuissa pureudeuttiin erilaisiin ongelmiin asiallisesti ja pulmia yritettiin ratkoa yhteisvoimin. Ongelmille löytyi ratkaisu. Jos joku keskittyi haukkumaan vaikkapa kysymystä esittävää, se kommentti ohitettiin kylmästi ja keskityttiin olennaiseen.

Somessa ja Puheenvuorossa ollaan vielä kaukana tuosta asiallisesta keskustelutavasta, vaikka vuosien varrella edistystä on kyllä havaittavissa Puheenvuorossakin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen joskus käyttänyt työssäni muistaakseni kolmea erilaista traktoria. Valmetia, Belarusta ja Fordia. Voin kertoa, että omat tyyppikohtaiset omituisuutensa niissäkin ovat :)

Jos Suomea haluaa verrata traktoriin, niin tiivistevuotoja on ajoittain, joskus pahojakin. Polttoainetta kuluu välillä sellaisia määriä, että se ei vastaa työtulosta. Myöskään ajovalot eivät aina toimi ja peruutusvaloille on ollut käyttöä jo tämänkin hallituksen aikana.

Minusta klikkausten toivossa tehdyt höpöuutiset alkavat vähitellen olla kriisissä sen vuoksi, että niihin ei kohta kukaan usko ja klikkauksetkin jäävät tekemättä. Huumorille on aivan omat osastonsa.

Käyttäjän amgs kuva

"Myöskään ajovalot eivät aina toimi ja peruutusvaloille on ollut käyttöä jo tämänkin hallituksen aikana." Aika hyvä kuvaus ja paha vika, mutta joku fiksumpi kuin minä on sanonut, että ennakoiva ja ennaltaehkäisevä päätöksenteko on vähäistä.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Sanot että maahanmuuttokriitikoita on vähän. Minä luulen että täysin kritiikittömästi maahanmuuttoon suhtautuvia on pieni vähemmistö.

Mitä sinä tarkoitat sanalla maahanmuuttokriittisyys?

Käyttäjän amgs kuva

Luitko? Sanoin tuossa: "Kaikki itseään maahanmuuttokriitikoiksi kutsuvat eivät keskitty maahanmuuttopolitiikan kritisoimiseen "
Yhdessä vastaanottokeskuksessa työskentelevä perussuomalainen sanoi radiossa viime viikolla: "Me perussuomalaiset olemme maahanmuuttopolitiikan kriitisoijia emme ihmisvihaajia ja siksi haluan auttaa tulijoita". Hän puhui kaiken perussuomalaisten puolesta, mutta tuskin kaikki perussuomalaiset ovat vain maahanmuuttopolitiikan kriitisoijia. Moni heistä (eduskunnassakin istuvat) keskittyvät haukkumaan tulijoita korostaen kielteisiä asiota.

Muuten, Sampsa Mäkelä, valokuvasi on epäselvä ja esittelysi olematon. En siis jatkossa vastaile sinulle. Noudattaisit palstan sääntöjä.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Olen pahoillani kuvastani, joka tosiaan on epäselvä. Kirjaudun keskusteluun facebookin kautta. Jostakin syystä kuva on aina sama, joka oli profiilikuvana ensimmäisen kerran kirjautuessani US-puheenvuoroon.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hienoa että konemiehet ja konenaiset saivat ongelmansa ratkaistua.
Jos ongelmana oli hallitsematon maahanmuutto niin olisin enemmän kuin otettu jos kertoisit enemmän tai antaisit linkin.
Tämähän on Nobelin arvoista tietoa.
Peace.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

>Vihakeskustelulla on kuitenkin vähän tekemistä maahanmuuttopolitiikan kritisoimisen kanssa, ja siksi aitoja maahanmuuttokriitikoita on tosi vähän.

Suurin osa on hiljaa, koska valtamedian mielestä maahanmuuttokriittinen = rasisti.

Kun Tavis Tallaaja pääsee sanomaan mielipiteensä anonyymisti niin:
"""Valtaosa suomalaisista vaatii tiukempaa linjaa maahanmuuttoon. Lähes 70 prosenttia sanoo, että Suomen pitää tiukentaa linjaa turvapaikkahakemusten hyväksymisessä, kertoo Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämä kyselytutkimus"""

Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan ja todellisia pakolaisia pitää auttaa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No tuota, kyllä minunkin mielestäni turvapaikkahakemusten hyväksymisessä pitää olla nykyistä kireämpi linja. Tosin olen sitten myös sitä mieltä, että niissä lopulta hyväksytyissä tapauksissa pitäisi olla nykyistä enemmän oikeuksia, esimerkiksi perheenyhdistämiseen.

Mutta eipä tulisi kyllä mieleenikään kutsua itseäni "maahanmuuttokriittiseksi". Se sana on jo varattu, se kuvaa erästä hyvin tiettyä ja erityistä alakulttuuria, ja sen sisältö on myrkyllinen.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Ko sana on myrkytetty.. Mikä olisi parempi kuvaamaan sen enemmistön tuntoja jonka mielestä tämä nykytilanne ei nyt ihan ole unelmaa?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Maahanmuuttokeskustelu on pilattu vastakkainasettelulla,jos näet maahanmuutossa jotain hyvää niin olet kukkahattuinen suvakkihihhuli, jos näet maahanmuutossa jotain parantamisen varaa olet inha natsi joka haluaa pistää kaikki ei-valkoiset kaasukammioon.

Matti Kolehmainen

Kerroppa nyt Ana Maria kun olet lukenut näitä rakentavia kotoutusohjeita niin miksi ette tee siitä seuraavaa Suomen Nokiaa? Jos kerran Suomessa on tieto miten kotoutus saadaan onnistumaan on sille konseptille valtava kysyntä ympäri Eurooppaa. Tämä salattu uusi onnistuva kotoutusmalli, jolla Suomeen tulijat hetkessä kotoutetaan on äärimmäisen helppo myydä muihin Euroopan maihin.Se suorastaan revitään käsistä.

Käyttäjän amgs kuva

Jos ihmiset oppisivat asioita samalla tavalla ja nopeudella kotouttamiskaava voitaisiin tehdä ja toteuttaa, mutta koska näin ei ole haasteita tulee olemaan. Toiset suomalaiset yrittävät kovasti ja ovat jo vapaehtoisina vastaanottokeskuksissa opettamassa tulijoille mm. suomea. Toiset taas keskittyvät epäilemään ja maalailemaan uhkakuvia. Suurin osa kansalaisista katsoo sivusta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

En ole persu enkä minkään puolueen jäsen, mutta ole maahanmuuttokriittinen. Mielestäni maahanmuuttijat eivät ole oikeutettu samoihin etuihin kantasuomalaisten kanssa. Avoin keskustelu asiasta kyllä tulee käydä. Olen huomaavinani ettei tämä maan valtamediassa aina toteuduu. Kun avoin keskustelu puuttuu, huhut lähtevät liikkeelle. Siis numerot avoimesti pöytään. Olenko väärässä?

Oletko muuten koskaan tehnyt töitä traktorilla tai oluut VRn höyryveturn vetämässä junassa - Ukko-Pekan kyydissä? Entäs ennen traktoria, kun hirret kaadettiin pokasahalla ja ajettiin metsäistä hevosella? Näillä luotiin se hyvinvointi, jota nyt vaaditaan koko maailmalle jaettavaksi. Hoitolaitoksissa on vielä elossa ihmisiä, joka tevivät kaiken tämän. Olen sitä mieltä, että omat ihmiset hoidetaan ensin ja sitten muut - jos rahaa riittää. Olenko väärässä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Mielestäni maahanmuuttijat eivät ole oikeutettu samoihin etuihin kantasuomalaisten kanssa. Avoin keskustelu asiasta kyllä tulee käydä."

Okei, no käydään. Miksi eivät, ja mitä etuja karsisit?

Lisäksi, milloin ihminen lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Edellyttäisitkö erilaisia oikeuksia vielä senkin jälkeen, kun henkilö on saanut kansalaisuuden?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

IMHO. Kyllä se maahanmuuttajastatuksen pitäisi kolmannessa polvessa jo huveta olemattomiin.
Maahanmuuttajalle pitäisi antaa kansalaisuus kun hän on asunut ja elättänyt itsensä suomessa jokusen vuoden.
Olisikos 3-5 vuotta sopiva aika ?
Ymmärtääkseni meistä kantasuomalaisistakaan kaikki eivät tähän pysty mutta maahamme tulevalle tämä ei ole kohtuuton vaatimus.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #14

Kommettisi on monella tavalla mielenkiintoista:
Sanot: "Kyllä se maahanmuuttajastatuksen pitäisi kolmannessa polvessa jo huveta olemattomiin."
Kieltämättä lohduton näkemys niille tuttaville, jotka ovat tulleet ulkomailta vaikkapa 20 vuotta sitten ja tehneet melkein koko sen ajan työtä Suomessa. Noh, moni ehkä osittain tuon ulkopuollisuuden tunteen takia lähtee ulkomaille. Moni kuitenkin jää, koska heillä on täällä perhe. Näin esimerkiksi chilelaiset ja vietnamilaistet.

Sanot myös, että "Maahanmuuttajalle pitäisi antaa kansalaisuus kun hän on asunut ja elättänyt itsensä suomessa jokusen vuoden.
Olisikos 3-5 vuotta sopiva aika ?"
Tuossa olet joustavampi kuin moni Maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttoviraston sivuilla sanotaan, näin: "Kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on, että asut Suomessa ja olet asunut Suomessa riittävän kauan (asumisaika). Asumisaikavaatimuksesta voidaan poiketa yksilöllisistä syistä.

Sinulla on riittävästi asumisaikaa, jos olet asunut Suomessa viimeksi kuluneet viisi vuotta keskeytyksettä (yhtäjaksoinen asumisaika) taiyhteensä seitsemän vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen (kerätty asumisaika). Seitsemästä vuodesta viimeiset kaksi vuotta sinun on tullut asua Suomessa keskeytyksettä."

Oletan, että et tiennyt miten asiat ovat nykyisin. Sen lisäksi kielitasovaatimus on korkea.
Migrin kansalaisuushakemuksen sivut:
http://www.migri.fi/suomen_kansalaisuus/kansalaisu...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #16

Puhumme ilmeisesti eri asiasta.
Sinäkin olet ollut suomessa tosi kauan ja olet silti sydämestäsi latino whatever.
Olet suomen kansalainen mutta ei se sinusta vielä s u o m a l a i s t a tee.
Voisimme vääntää kättä nyansseista mailman tappiin mutta annan sinulle 100% oikeuden olla oikeassa.

Se että olen joustavampi kuin moni maahanmuuttovirasto johtuu siitä että se on minun kantani,
read my lips: -IMHO- minun mielestäni on ihan sama mistä tulee ja minkävärisellä naamalla jos tekee töitä ja maksaa veroja.

Tuo kielijuttu jäi minulta kirjoittamatta: Olen sitä mieltä että toisella kotimaisella olisi syytä tulla toimeen jos meinottelee suomen kansalaiseksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #21

#21

Mielestäni Ana María on suomalainen siinä kuin kuka tahansa meistä. Olivatpa juurensa missä tahansa.
Suomalaisuuteen kuuluu kasvavassa määrin myöskin henkilöitä jotka ovat syntyneet muualla. Sellaisia on tosin aina ollut.

Kansalaisuus on ainoa yleispätevä keino määritellä virallinen suomalaisuus. Se kohtelee kaikkia tasapuolisesti eikä syrji.
Jos taas annetaan jonkun yksittäisen henkilön tai tahon alkaa määrittelemään ainoaa oikeaa 'suomalaisuutta' niin silloin ollaan tosi syvissä vesissä. Sellaisessa tilanteessa ketä tahansa kansalainenkin voitaisiin julistaa ei-suomalaiseksi vaikkapa väärän ihonvärin tai mielipiteen takia.

Omat juureni ovat olleet Suomessa vasta hieman alle 400 vuotta mutta olenpa törmännyt henkilöön jonka mielestä en ole suomalainen. Puoluekantaansa lienee turha tässä vaiheessa painottaa.

Niin sekaisin olevia kansalaisia löytyy meiltäkin. Niitä pitää kuitenkin suvaita mutta sellaisia ei sovi päästää käyttämään mielivaltaansa muiden kansalaistemme asioita haittaamaan ja sotkemaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #22

Kommenttisi on toki arvokas ja edustaa omaa mielipidettäsi.
Viitauksesi puolueseen tarkoittaa varmasti lempiaihettasi perussuomalaisia.
Valitettavasti politiikka tässä mielessä ei kiiinnosta.

Vastasin Anan asialliseen kommenttiin ja jätän syvät vedet sinulle.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kannatan Tanskan mallia, käydään silta hakemassa neuvoja.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #15

Varmasti moni dottelee vastaustasi Jussi Jaloselle.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #18

Jussi ja Ana Maria, Olen senverran itsekäs, että hoitaisin omat kansalaiset ensin - ne höyryveturia ja traktoria käyttäneet. Tanskassa maahanmuuttajien etuuksia leikattiin puoleen. Meillä pitisi tehdä sama.

Maahanmuuttaja on jokainen täällä asuva henkilö, joka ei ole Suomen kansalainen. Kanaslaisuus voitaisin myöntää vähintään 5 vuotta oleskeluluvan saatuaan täällä yhtäjaksoisesti asuneelle henkilölle, joka osaa suomenkielen ja jonka rikosrekisteri on puhdas. Kielen osaamiseen vaaditaan kirjoitustaito. Nämä kriteerit ovat mm. Kanadassa ja USAssa käytössä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #19

Kuten kirjoitin jo roisessa kommentissa, nuo vaatimukset kansalaisuuden hakemiselle ovat jo olemassa Suomessa. Eli voit olla tyytyväinen, koska Suomessa kansalaisuuden osaltaan seurataan jo Kanadan mallia, jos Kanadassa on niin.

Käyttäjän amgs kuva

"Mielestäni maahanmuuttijat eivät ole oikeutettu samoihin etuihin kantasuomalaisten kanssa. " Suomen perustuslaissa ei tehdä eroja Suomen syntyneiden ja ei syntyneiden välillä.
"Oletko muuten koskaan tehnyt töitä traktorilla tai oluut VRn höyryveturn vetämässä junassa - Ukko-Pekan kyydissä? Entäs ennen traktoria, kun hirret kaadettiin pokasahalla ja ajettiin metsäistä hevosella? Näillä luotiin se hyvinvointi, jota nyt vaaditaan koko maailmalle jaettavaksi. Hoitolaitoksissa on vielä elossa ihmisiä, joka tevivät kaiken tämän. Olen sitä mieltä, että omat ihmiset hoidetaan ensin ja sitten muut - jos rahaa riittää. Olenko väärässä?"
Kuinka moni nykynuori on tehnyt sellaisia töitä? Silti moni tekee muita töitä, kuten sivoaa muiden roskat, pitää huolta vanhuksista, ajaa takseilla ja busseilla, on sairaaloissa sairaahoitajina ja rakennustyömailla duuneissa, ym, ym. Ehkä vuosien kuluttua heidän työnsä huomataan, olisivat he syntyneet Porissa, Vantaalla tai jossain Mombasassa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kysyit "Kuinka moni nykynuori on tehnyt sellaisia töitä?" Mutta heidän vanhemmat ja isovanhemmt tekivät siinä uskossa että heillä olisi turvattu vanhuus ja heidän lapsillaan ja lapsenlapsillaan olisi parempi elämä kuin heillä. He tuskin ajattelivat sotivien ja riitelevien arabien ja afrikkalaisten tulevaisuutta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #20

Yksi erikoisemmista "keskustelupalstoista" on AVA:n chattiohjelma Aamun avaus. Sinne tulee roskakommentteja ja joskus järkeviäkin pohdintoja. Kerran yksi kommentoijista sanoi, että häntä puistattaa kuinka sotaveteraanien muistoa käytetään vähemmistöjen syrjinnän perusteluna. En ole siis yllättynyt, että kirjoitat noilla sanoilla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #28

Sanoin vaan, että Suomessa voitaisiin hyvin noudattaa Tanskan esimerkkiä ja leikata maahanmuuttajien etuja puoleen. Varmasti nopeuttaa kotouttamista, kun siirtolaisten on hakeuduttava nopeasti töihin.

Ana Maria, mikä velvollisuus meillä on VELKARAHALLA elättää ympäri maailmaa tänne tulevia työkykyisiä, nuoria miehiä, kun samalla omien vanhusten hoidodsta täytyy tinkiä?

Juha Oikarinen

Maahanmuutto kriittinen just joo. En hyväksy maahanmuuttoa muuten kuin avioliiton kautta ollenkaan. Ja silloinkin siippa elättää tulijan. Täällä töissä käynti on tietenkin eri asia. Enkä usko yksin olevani tätä mieltä. Piste.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset