Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Puhu hänelle

  • Nicaragualainen joki.
    Nicaragualainen joki.
  • "Volcán Masaya" kraateri.
    "Volcán Masaya" kraateri.

Joskus kauppareissu voi venyä ja hyvästä syytä.

Kävin eräässä ruokakaupassa ja kun olin laittamassa ostoksia kassan hihnalle, edellä oleva asiakas kysyi hymyilen minulta, että miten nyt Nicaragualla menee? Onko se Ortega vallassa?

Tämä asiakas on käynyt Nicaraguassa jopa 3 kertaa ja oli nähnyt paljon 80- luvun Nicaraguaa. Hän kävi muun muassa Suomi-Nicaragua -seuran järjestämissä kahvinpoimintamatkoilla. Niitä matkoja järjestetiin 80- ja 90- luvulla.

Nicaragua on jäänyt tämän suomalaisen sydämeen, kuten myös moni muiden suomalaisten sydämiin. Viimeaikaiset uutiset Ortegan hallinnosta huolestuttavat tätä naista. Ja miksei näin olisi, kun suomalainen media keskittyy kielteisiin uutisiin. Sellainen se uutisointi on ollut ja muutoksia ei näy.

Kerroin mitä itse ihmettelen, että Ortegan suosio on noussut viime aikoina, enkä muuta selitystä löydä kuin sen, että se voi olla niin koska Ortegalla on paljon sosiaalisia projekteja (Noh, moni spekuloi, että milipidemittausten tulokset olisi jotekin ostettu). Sen lisäksi nykyisessä Nicaraguassa esimerkiksi koulu ja terveydenhoito ovat kansalaisille maksuttomia. Vuodesta 1990 vuoteen 2004 Nicaraguassa on ollut kolme liberaalihallitusta ja presidenttina Violeta Barrios de Chamorro, Arnoldo Alemán ja Enrique Bolaños. Arnoldo Alemán on surullisen kuuluisa korruptiosta. Kaikki lapset eivät päässeet kouluun liberaalihallintojen aikana

Kerroin myös. että saamieni viestien perusteella nykyinen Nicaragua on menevä paikka, jossa ihmiset tekevät töitä. Moni on ryhtynyt yrittäjäksi ja turismikin kehittyy.

Kuten Suomenkin, yksi Nicaraguan pulma on kansalaisten eriarvoistuminen. Toisin Nicaraguassa se on ollut aina näin, vaikka ei missään nimessä koskaan näin pitäisi olla. Eli Nicaraguassa on valitettavasti edelleen köyhiä, kuten silloin kun tämä ystävällinen kansalainen kävi siellä.

Keskustelimme myös Ortegan suunnan muutoksesta. Ortegan hallinnon vasemmistolaisuutta on syytä katsoa joustavasti eikä tiukasti perinteisin käsityksin vaan pragamatisuudella, liberalismi kulkee maassa vapaasti ja kaikki mitä edistää taloutta on nyt myönteistä. Tunnettu nicaragualainen toimittaja, Carlos Fernando Chamorro, luonnehtii Nicaraguan nykyhallintoa ei diktatuuriksi vaan hybridiksi.

Onko Managuaa uudistettu, asiakas kysyi. 80-luvulla näkyivät maanjäristyksen ja sodan jäljet. Vastasin, että on ja paljon. Korkeita rakennuksia ei ole koska se on herkkä maaperä, mutta teitä, puistoja ja taloja on rakennettu. Samoin pienissä kylissäkin näkee edistystä. Ennen vanhaan tiet olivat kivisiä, sorateitä ja pölyteitä, mutta nyt kadut on päällystetty.

Aurinko paistoi monilla tavoin kasvoillamme ja oli aika palata autoon ja lähteä kotiin. Nyt tiedän, että minulla on Suomessa tämä yksi uusi ystävä lisää. Olisi joskus mukava tavata niitä kahvipoimijoita tai ihmisiä, jotka vain pitävät Nicaraguasta, olisi se syy mitä tahansa. Entisiä kahvipoimijoita laskelmieni mukaan saattaa olla noin 1000 tai enemmän. Toisaalta myönnän, että on ehdottomasti vain mukavaa, kun toinen ihminen tulee ja sanoo vaikkapa päivää tai vain hymyilee.

Mietin niitä ihmisiä, jotka vasta tulevat Suomeen. Hekin tarvitsevat kenties enemmän kuin keskusteluseuraa, neuvoja, opastusta miten tulla toimeen Suomessa ja selviytyä hankaluksista. Jos ja kun tulija kotoutuu ja pääsee osallistumaan yhteiskunnan pyörittämiseen, niin me kaikki olemme voiton puolella. Jos tulija jää yksin, kotoutumisprosessi voi olla hidas ja kivulias.

 

Espanjaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Minäkin olen miettinyt niitä ihmisiä jotka ovat vasta tulleet Suomeen. On henkisesti hyvin raskasta elää jos pelko on niin suuri, että täytyy jättää kotimaansa. Pelossa ihmisen on vaikea toimia. Onneksi Suomi on sentään turvallinen maa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Nicaraguassa esimerkiksi koulu ja terveydenhoito ovat kansalaisille maksuttomia." Onko terveydenhoito oikeasti maksutonta ? Suomessa terveydenhoidon väitetään olevan maksutonta, mutta kuitenkin siitä ja lääkkeistä pitää maksaa osa hinnasta.

Käyttäjän amgs kuva

Pitää paikansa ja se on näin vuodesta 2007. Siellä saa mennä terveyskeskuksiin, sairaaloihin ja jopa laboratioihin maksutta. Toki palvelu ei ole niin tasokasta kuin Suomessa ja julkisen terveyspalvelun antamia (maksuttomia) lääkeitä on vähän. Resurssit ovat vähäisiä, mutta silti moni pääsee hoitoon. Toisin kuin ennen. ALBA: n maat (mm Kuuba ja Bolivia) auttavat. Julkisen palvelun rinnalla on yksityisiä terveyspalveluita ja apteekitkin ovat yksityisiä.

Tiedän, että osittain terveyspalvelujen takia yhdysvaltalaiset eläkeläiset muuttavat nyt Nicaraguaan. Hintataso on kohtuullinen ja maa on Keski-Amerikan maista turvallisin.
Tässä tämä englanniksi:
http://www.aarp.org/home-garden/livable-communitie...

Olen joulukuussa menossa sinne äitiä ja sukulaisia katsomaan. Matkan jälkeen tiedän enemmän mihin mennään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset