Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Paavi Franciscus Kuubassa: emme palvele ideoita vaan ihmisiä

  • Kuvakaappaus Granmasta. Granma on Kuuban päälehti.
    Kuvakaappaus Granmasta. Granma on Kuuban päälehti.

Havannassa on iso aukio, Vallankumouksen aukio. Se on se aukio jossa Fidel Castrolla oli tapana puhua jopa 5 tuntia tauotta ja jossa komeilee korkea monumentti kansalissankarin ja runoilijan, José Martín kunniaksi. Samalla aukiolla komeilee myös suuren suuri Ché Guevaran kuva.

Sunnuntaina argentiinalaisen lääkärin Guevaran kuvan katseen alla seisoi toinen argentiinalainen, paavi Franciscus. Kuubalaiset kutsuvat paavin vierailua historialliseksi. Olen nähnyt Kuubassa asuvien kavereiden valokuvia ja kaikkialla ihmiset ovat ajoissa valmistautuneet vastaanottamaan paavia suurella innolla. Maassa, jossa katolisuus on ollut koetuksella vallankumouksen alusta lähtien, se into ja ilo on jo uutta.

Matkalla Havannan paavi otti kantaa pakolaisongelmaan ja sanoi, että moni kaipaa nyt rauhaa. Paavi saapui lauantaina Havannaan ja häntä vastassa oli paitsi runsaasti kuubalaisia, myös Kuuban presidentti Raúl Castro.

Lauantaina paavi korosti Kuuban merkitystä eri suuntien yhtymäkohtana. Kuuba on saarena kuin avain pohjoisen ja etelän välillä. Paavi iloitsi Kuuban ja USA:n lähentymistä sekä hän lähetti terveisiä Fidel Castrolle. Raúl Catro vaatii samassa vastaanottotilaisuudessa taas kauppasaarron lakkauttamista.

Havannan vallankumousaukiolla paavi varoitti henkilökohtaisesta kunnianhimosta ja itsekkyydestä. Paavin pääviestin sunnuntaina taisi olla se, ettei palveleminen ole koskaan ideologista, koska emme palvele ideoita vaan ihmisiä.

Havannasta paavi jatkaa Holguínin kautta entiselle opiskelukaupunkilleni, Santiago de Cubaan. Santiago de Cuban läheisyydessä on yhden Kuuban katolisen kirkon pääpyhimyksen kirkko eli El Cobren Laupeuden Pyhä Neitsyen pyhäkkö. Vuonna 1916 paavi Benedictus XV julisti Laupeuden Neitsyt Marian Kuuban suojelupyhimykseksi. Santiagosta paavi palaa Havannan ja sieltä hän jatkaa matkaansa Yhdysvaltoihin.

Paavin matka kestää yhteensä 9 päivää ja suunnitelmien mukaan paavi tulee pitämään 26 puhetta! 25. syyskuuta Franciscus puhuu YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Paavi Franciscus on jo onnistunut vetoamaan olennaiseen eli toisten auttamiseen uskonnosta ja taustasta riippumatta. Ei ihme siis, että kaikialla mihin nyt hän on menossa, häntä odotetaan avosylin. Myönteisyys ja hyvyys kannattaa.

Muita lähteitä:

Matkailublogi, jossa upeita kuvia Santiago de Kuubasta:

http://tamamatka.pallontallaajat.net/2015/05/26/cuba-day-67-omituinen-sa...

Kuuban hallituksen äänitorven uutinen, jossa on Paavin ensimmäinen puhe Havannassa:

http://www.granma.cu/papa-francisco-en-cuba/2015-09-19/papa-francisco-gr...

Espanjalainen El Paísin kirjoitus Havannan messusta:

http://internacional.elpais.com/internacional/2015/09/20/actualidad/1442...

Paavin matkasta: http://entretenimientobit.com/ilustrada/asi-va-a-ser-la-visita-del-papa-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"lähetti terveisiä Fidel Castrolle" paavilla on hyvä huumori

Käyttäjän amgs kuva

"paavilla on hyvä huumori"
Paavi siis vitsailee hänen vieressä seisovalle Fidelin pikkuveljelle Raúlille! :) Ok.

Ennen nykyistä paavia, kaksi muuta on käynyt Kuubassa ja molemmat ovat keskustelleet Fidel Castron kanssa. Revi huumori siitä. Castroveljeksiä arvostetaan muualla kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Paavi tietää sen hyvin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lähettikö paavi terveisiä elävälle vai kuolleelle miehelle ? Fidelin kuoleman ympärillä on pyörinyt kaikenlaisia huhuja, joissa on mukana jonkinverran koomisia aineksia. En tiedä miten Etelä-Amerikkalaiset aiheen kokevat.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Huhuja Fidelin kuolemasta on ollut jo ainakin vuodesta 2012 tähän asti. Viime päivinä Fidelia ei ole näkynyt julkisuudessa ja siksi taas huhutiin.
Eilen paavi Franciscus keskusteli Fidel Castron kanssa. Linkissä on video tapaamisesta!:

http://www.nbcnews.com/storyline/pope-francis-visi...

"Eteläamerikkalaiset" -termi on kiinnostava, koska Suomessa moni luulee, että pitsi Yhdysvallat ja Kanada, kaikki muut maat ovat Etelä-Amerikassa. Näin ei ole, ainakin Amerikan manterella ja maantiteellisesti.

Maantieteellisesti Meksiko kuuluu Pohjois-Amerikkaan. Meksikon etelärajan ja Kolumbian luoteisrajan välissä on Keski-Amerikka ja siellä asuvat ihmiset mieltävät itseään keskiamerikkalaisina eivätkä eteläamerikkalaisina! Etelä-Amerikka on kolumbiasta etelään päin.

Kaikki ovat amerikkalaisia. Amerikkalaiset eivät ole vain ja ainoastaan yhdysvaltalaiset.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #6

Fidel näyttää terveeltä ja skarpilta, eli huhut taas kerran perättömiä. Oman muistini mukaan ensimmäiset huhut Fidelin kuolemasta ilmaantuivat joskus 2008 vallanvaihdoksen yhteydessä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Kyllä näin. Muuten, paavi on ollut hyvin varovainen esim. Kuuban opposition suhteen ja yksi selitys sille on kenties se, että paavi haluaa varmistaa USA: n ja Kuuban suhteiden vahvistamista. Paavin matka Kuubaan tuli kuin yllätyksenä. Oli jo kauan tiedossa, että paavi matkustaa Yhdyvaltoihin, mutta Kuuban vierailu tuli kuin puuskista!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Joka tapauksessa Paavi Fransiscus on sellainen ihme, että hän ansaitisi Nobelin rauhan palkinnon. No, hän sitä rahasummaa tuskin vastaanottaisi, vaan antaisi sen taas jonkun heikompiosaisen käyttöön. Voisi olla niinkin, että hän siellä kuninkaallisteen illallastajien joukossa haluaisi syödä vain pizzan ja jälkiruoaksi jätskin.

Käyttäjän amgs kuva

Kuulemma, kun vuonna 1973 Fidel Castrolta kysytiin, että milloin USA: n ja Kuuban suhteet taas normalisoituvat niin Castro olisi sanonut, että vasta kun USA: n presidentti on afroamerikkalainen ja paavi latino.

Katsotaan nyt miten tämä paavin matka saa aikaan. Eilen paavi oli myös puhunut nuorisolle ja kertonut heille muun muuassa Euroopan nuorten suuresta ongelmasta: työttömyys. Sen lisäksi paavi sanoi, että rikkaus tekee ihmisistä köyhiä. Jokainen voi tulkita mitä paavi noilla sanoilla tarkoitti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset