Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sensaatiohakuisen otsikoinnin seuraukset ja tulijan tietotarve

  • Kuvakaappaus Ylen otsikosta.
    Kuvakaappaus Ylen otsikosta.

Yle Kymenlaakson toimittaja Minna Heikura kirjoitti uutisen Kouvolan hätämajoitustilan perustamisesta. Kirjoituksen erikoisuus on siinä, että teksti ei vastaa edes yhdellä sanallakaan otsikkoa. Otsikon perusteella moni kuitenkin on tehnyt sen johtopäätöksen, että "ne kiittämättömät turvapaikanhakijat voivat lähteä sinne mistä tulivat, jos vastaanotto-olosuhteet eivät miellytä".

Toimittajan otsikko herättää epäluuloa vaikka uutisessa, toimittaja ei pysty edes pienellä sanllakaan antamaan otsikolle katetta. Voi siis kysyä Yleltä, miksi sellaisia toimitustapoja hyväksytään? Suomen journalistin liiton sivuilta luin, että julkisen sanan neuvosto on antanut langettavia päätöksiä silloin, kun lukija ei ole löytänyt juttujen teksteistä katetta otsikoille. 

Ylen Kymenlaakson otsikosta sen verran, että jos tulijat pettyvät suomalaisiin majoitusolosuhteisiin, se voi johtua siitä, että heillä on ollut korkeita odotuksia Suomen suhteen. Muualla maailmassa kiiltokuvat Suomesta ja Euroopasta saattavat vaikuttaa siihen, että tulija kuvittelee tulevansa paratiisiin. Onko rikos yrittää saavuttaa paratiisia ja parantaa elämänsä? Moni puhuu "elintasopakolaisista", joka haluaa vain käyttää sosiaaliturvan. Itse näen, että ihminen, joka haluaa parantaa elämänsä laatua, on valmis tekemään työtä sen eteen. Sillä ei pitäisi olla merkitystä, tuliko edistyshaluinen ihminen Tornion kautta vai suoralla lennolla. Eikö Suomi tarvitse nimenomaan niitä aloitekykyisiä ihmisiä?

Mielikuvista Suomesta se verran, että kun muutin Suomeen en tiennyt Suomesta kovin paljon. Kun saapuin Suomeen minulle oli yllätys, että Suomessa oli alkeellisia  kesämökkejä, joissa vesi haettiin kaivosta ja oli ulkokäymälöitä ihan kuin kehitysmaissakin! 90 -luvulla Tampereella sellaisia oli ja ihan Pispalassakin.

Toisin kuin nämä tulijat, jotka laittavat rahansa ja henkensä valoisan tulevaisuuden eteen itse tulin melkein suoralla lennolla puolisoni ja hänen sukulaistensa lämpimään syliin.

Tulijat eivät ole tottuneet siihen ajatukseen ankeasta ja kylmästä Euroopasta ja sen hyväksyminen vaatii sinnikyyttä. Moni varmasti lähtee muualle. Luontoon sopeutuu tavalla tai toisella vaikka kovalla tahdolla. Ihmisiin sopeutuminen vie enemmän henkisiä voimia riippuen vastaanottavista ihmisistä. Sen suhteen Suomi on myös valitettavasti välillä armoton. Parasta olisi, että tulijat eivät vähällä suomen kielen taidolla pysty lukemaan kaikenlaista vihapostia mitä lehtien ja somen palstoilla "arvoisat huutelijakansalaiset" kirjoittelevat. Rumasti ja ilkeästi kirjoittelevat ovat vähemmistössä, mutta he muodostavat hyvin äänekkään vähemmistön.

Parasta tulijoiden ja yhteiskunnan kanalta olisi, että suomalaiset, jotka parhaiten tuntevat miten Suomessa tulee elää ja toimia, neuvoisivat ja opastaisivat tulijoita.  Kukaan ei ole mestari syntyessään ja voihan vaikkapa irakilaisille Suomi tuntua alussa kuin olisi tullut toiseen avaruuteen. Enemmän kuin jutustelua, tietoa ja taitoja toimia täällä tarvitaan. Vankka tietopohja on hyvä alku uuteen elämään uudessa paikassa sovussa ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Ylen Heikuran kaltainen otsikointi luo turhaa vastakkainasettelua, huutelua ja turvapaikanhakijoiden tuomitsemista. Nyt tuollaisten otsikoiden perusteella julkisessa keskustelussa ei kritisoida vain maahanmuuttopolitiikkaa vaan myös ihmisiä, tulijoita. Tulijat ja Suomi eivät kehity huutamalla ja tuomitsemalla vaan tiedolla ja taidolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin no onhan ne kiiltokuvat muista maista suomalaisillakin, hingutaan työn perässä tanskaa ja baltiaan (jopa minäkin uumoilen) sekä lähdetään viettämään eläkepäiviä espanjan aurinkorannalle tai dubaihin. Onneksi tilanne suomessa ei kuitenkaan ole niin huono että väki karkaisi väkisillä venäjälle.

Käyttäjän amgs kuva

Tiedetään kuitenkin, että moni suomalainen on lähtenyt Ruotsiin ja sairaanhoitajat Norjaan.

Petja Kauppi

Minuakin suututti, että _minun (yle)verorahoilla_ rustataan vihaa lietsovia klikkiotsikkoja. Sitä en tiedä, ovatko toimittajat vastuussa myös otsikoinnista.

Jutusta käsitin, että pinna kiristyi korkeintaan epätietoisuudesta, oltiinko jo perillä turvapaikassa vai vasta väliaikaisessa majoituksessa matkalla sinne.

Sinänsä jos kuvittelen tilannetta, jossa olisin henkeni edestä paennut kotimaastani halki Euroopan johonkin rauhalliseen kolkkaan, mukana vähän vaatteita, luuri ja siellä kuvat rakkaista, "pinna kireällä" ei välttämättä riittäisi kuvaamaan henkistä tilaani.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Se onkin ihan tarkoitus kun otsikoita rustataan markkinointi mielessä, silloin niiden pitää saada huomiota ja herättää tunteita. Kilpailuntakia niiden pitää olla vahvoja ärsykkeitä aiheuttavia tai uutinen saattaa olla vaarassa jäädä lukemattomaksi.

Petja Kauppi

Siinä on vaan se, että tietynlaiset otsikot jäävät vaikuttamaan ihan ilman sitä juttua, jota ei välttämättä edes klikata auki. Minusta Yle saisi luvan huolehtia myös klikkiotsikoidensa tasosta. Vihalla ratsastaminen on täysin vastuutonta.

Sakari Heiskanen

Olen täsmälleen samaa mieltä. Klikkiotsikointi on sitä paitsi niin yesterday muutenkin. Eihän kukaan täysjärkinen enää usko netissä näkemiään otsikoita. Tosin IS on sillä tavalla kasvattanut itsensä Suomen suurimmaksi uutislehdeksi - jos sen omaa uutisointia on uskominen.

Tää on sitä paitsi todella outoa: jutut ovat yleensä - tai ainakin usein - paljon järkevämmin tehtyjä kuin otsikot. Jollain tavalla saan siitä lohtua :-)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kyllä ne klikkiotsikot suomalaisiin puree, kohuttaa ja vihastuttaa mutta lehtien uutisia nykyään enemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset