Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Yhden kirjan hyvät, pahat ja tyhmät

  • Heikki Aittokoski matkusti ja kirjoitti.
    Heikki Aittokoski matkusti ja kirjoitti.

Noin vuosi sitten lapsi sai lahjaksi Narrien laiva -nimisen kirjan. Avasin sen ja luin sen osuuden Nicaraguasta. Suljin heti, koska en vain voinut lukea sitä ilman voimakkaita tunteita. Miksi kirjoittaja oli valinnut kaikista nicaragualaisista nimenomaan niitä köyhimpiä henkilöitä? Ei kai taas sama virsi...

Viime viikolla pyysin lapseltani kirjan lainaksi taas ja luin ja luin ja luin sen. Löysin kieliopillisia virheitä espanjankielisten sanojen ja lauseiden käytössä (ei espanjaksi sanota "Es lo tuyo" kun annetaan jotakin vaan "esto es tuyo" tai yksinkertaisesti "es tuyo", eli se on sinun, tai paremmin "esto es para ti" tai Nicaraguassa "esto es para vos" eli tämä on sinulle.

Kirjassa on myös yksi asiavirhe: nicaragualainen nuori Rigoberto López Pérez ei tappanut Anastacio Somoza Garcíaa Managuassa, kuten kirjassa väitetään, vaan Leonissa. Virheillä ei kai ole paljon väliä, mutta miksi muilla kielillä saisi tehdä virheitä, mutta ei suomeksi? Jos maahanmuuttaja tekee kielioppivirheitä moni on sitä mieltä, että hän on jotenkin vajavainen! Kärjistäen voidaan siis olettaa, että suomalainen ammattikirjoittaja saa tehdä virheitä muilla kielillä, muttei maahanmuuttaja suomeksi.

Kertomus Suomen kehitysyhteistyöstä Nicaraguassa on paikoittain yksipuolinen ja jopa leimaava. Miten on mahdollista, että kirjoittaja arvioi Arja Alhon, Tarja Halosen ja Latinalaisen Amerikan ja Nicaraguan asiantuntija Jussi Pakkasvirran kirjoituksia ja lausuntoja sivuuttaen täysin se konteksti milloin ne on kirjoitettu ja se seikka, että mainitut henkilöt ovat käyneet Nicaraguaan monta kertaa, eikä vain yhtä kirjaa varten.

On absurdia myös väittää, että Suomen vasemmistolaiset olisivat kannattaneet kehitysyhteistyötä Nicaraguassa vain siksi, että silloinen sandinistinen hallinto oli amerikkalaisvastainen. Kirjoittaja unohtaa vasemmistolaisaatteen periaatteet, jotka toki suomalaiset vasemmistolaiset ovat joskus unohtaneet, mutta kenties ei Nicaraguan suhteen.

Kirjoittaja kehtaa esimerkiksi väittää, että "köyhä etelä ei halua auttaa itse itseään. Tullaan Nicaraguaan"!

Kirja on kuin tilaustuote kehitysyhteistyövastaiselle ideologialle. Näin vaikka paikoittain Nicaraguan osuudessa kerrotaan myönteisistä meijeriosuuskunnan onnistuneista projekteista, toki silloinkin suomalaiset kehitysyhteistyön työntekijät ovat ne hyvät ja nicaragualaiset ukot ne pahat ja jopa tyhmät.

Ehkä kirjan tekijän olisi pitänyt matkustaa muualle Nicaraguassa katsomaan, mitä nicaragualaiset puuhailevat ilman mitään kehitysapua, kuten he ovat puuhailleet ja tulleet toimeen jo satoja vuosia.

Narrien laiva on jatkumo suomalaisten tiedotusvälineiden kielteiselle kehitysmaauutisoinnille. Kirja on niille, jotka haluavat lukea pessimistisesti esitetyistä asioista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Janne Suuronen

Olisi ollut korrektia, mikäli tämän "kirja-arvostelun" yhteydessä olisit avannut omia taustoja kommunistien Nicaraguassa, Kuubassa opiskelustasi ja Suomessaoloaikasi poliittisesta aktivismistasi Vasemmistoliitossa ja Vihreissä. Ei välttämättä selvää kaikille.

Käyttäjän amgs kuva

Kaikki Nicaraguassa asuvat ja Kuubassa asuneet kommunistejako? Tämä on hyvä vitsi varsinkin Miamissa, mutta Suomessakin asuville kuubalaisille ja nicargualaisille. Keskustelin yhden italialaisen vasemmistolaisen kanssa, joka ihaili Suomea, koska Suomessa jos missään sosialistiset ajatukset ovat toteuttuneet ja osittain siksi Suomi on ollut hyvinvoiva maa kaikille kansalaisille.

Olisi todella fantastista, jos Janne keskittyisi perustelemaan miksi on eri mieltä tai samaa mieltä arvion kanssa. Jokainen lukija on vapaa lukemaan kriittisesti tai ei kirjoittajan puoluekannasta tai taustasta riippumatta. Kiitos kuitenkin palutteesta!

Janne Suuronen

En minä noin väittänyt. Mutta kyllä sosialistisessa valtiossa syntynyt ja kommunistisessa Kuubassa tiedotusalan koulutuksen saaminen väistämättä vaikuttaa maailmankuvaan ja sen myötä kirja-arvosteluun.

Kirjaa lukematta sitä tuskin lähden arvioimaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #8

Olen syntynyt 12 vuotta ennen sandinistinen vallankumous!:) Nicaragua eli 10 vallankumousvuotta ja samalla sisällissodassa. Maa ei ole ollut koskaan sosialistinen kuten Suomi. Harmi! Vuodesta 90 Nicaragua on ollut markkinatalousmaa ja avoin ulkomaisille investoinnille.
"kommunistisessa Kuubassa tiedotusalan koulutuksen saaminen väistämättä vaikuttaa maailmankuvaan ja sen myötä kirja-arvosteluun." Tarkoitatko, että ihminen ei pysty jäsentämään ympäröivää maailmaa muuten kuin vain annettujen ideolgioiden kautta? Ihminen olisi silloin kuin muovinen kasvi, joka ei pysty lehtiä uusimaan ja kasvamaan!

Toki taustamme vaikuttaa näkemyksiimme, mutta kuten totesin, jokainen lukija, jos on kriittinen, pystyy ilman ongelmia lukemaan ja kyseenalaistamaan kirjoituksia. Eri asia on se, mitä hyötyöä on esimerkiksi sinulle kekisttyä arvioimaan kirjoittajaan taustoja eikä tekstinsä. Henkilökohtaisuuksiin menevä kommentointi on minusta absurdi, koska se ei edistä asioita ja asiallista keskustelua aiheista.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #9

Tarkoituksenani ei ollut mennä sinun viehättävään peroonaasi, vaan kuten jo alussa totesin, kunkin kirja- tai vaikkapa elokuva-arvioijan taustat on syytä tuntea. Tässä blogisi tapauksessa vieläpä otit poliittisesti kantaa, eikä arviosi jäänyt pelkästään enemmän tai vähemmän neutraalin oloiseksi arvioksi. Ja juuri noiden arviosi poliittisten ulottuvuuksiesi takia kommentoin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #13

Valokuvani alla kerron taustoistani häpeämättä ja jokainen, joka blogiani lukee tiedä kenen kirjoituksia on lukemassa. Kiitos kuitenkin kommenteista!

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

En tajua, miksi sinne viedään kehitysapua jos ilmankin pärjätään?

Käyttäjän amgs kuva

Teemu, vuonna 2012 Suomi lopetti kehitysapua Nicaraguaan ja Vietnamiin. Silloin kun kehityaspua meni Nicaraguaan se ei suinkaan mennyt kaikille nicaragualaisille. Suomalaiset toimivat tiettyllä seudulla eikä siis koko maassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomalaiset ammattikirjailijat tekevät paljon virheitä suomeksikin.
Eihän kukaan mitään kieltä opi käyttämään ellei uskalla virheitä tehdä, kuka kieltää maahanmuuttajaa tekemästä virheitä? Pyrin rohkaisemaan ihmisiä käyttämään vähäistäkin kielitaitoa sen kartuttamiseksi.
Mikä kustantamo on julkaissut, mahdollisesti tilaustyönä, tällaisen kehitysapuvastaisen teoksen. Onko se lapsille suunnattu kirja.

Käyttäjän amgs kuva

Kyllä, minäkin teen paljon virheitä espanjaksikin. Emme ole koneita. Kielellä kuin kielellä paras keino välttyä niistä virheistä on antaa tekstinsä muiden luettavaksi ennen kuin julkaisee.

Kirjan lopussa lukee "Kiitän Helsingin Sanomain Säätiöitä, Jenny ja Antti Wihurin rahastoa, Suomen tietokirjailijoita ja Taiteen keskustoimikuntaa."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minua ärsyttää kun nykyisin huippukirjailijoiden teoksikaan usein ei oikolueta kunnolla.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kirjakaupan esittelyteksti:

http://www.adlibris.com/fi/kirja/narrien-laiva-978...

Kustantaja näyttää olevan Helsingin Sanomat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vaikuttaa aika kiinnostavalta, täytyy tilata kirjastoautoon.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muistanko väärin, pääsandinisti Daniel Ortega jäi kiinni käsi "karkkipussissa" , mutta palasi takaisin politiikkaan vankilatuomion jälkeen?

Käyttäjän amgs kuva

Vankilatuomion saanut on liberaali Arnoldo Alemán. Ortega ei ole joutunut vankilaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset