Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kuka kelpaa kansanedustajaksi?

“Eduskunnan arvovallan takia tuonne pitäisikin jo ehdokasvaiheessa miettiä, kuka tuonne sopii ja kuka ei. Eduskunnan kaksi tärkeintä tehtävää kun ovat lakien säätö ja valtion tulojen ja menojen määrääminen.

Mitä kansanedustajan toimenkuvaan kuuluu?

Vaikka minulla ei ole vielä kokemusta kyseisestä työtehtävästä, voin esittää joitakin ajatuksia havaintojeni perusteella. On jo itsestäänselvää sanoa, että kansanedustajan toimenkuva on aika laaja ja vaativa. Käytännössä kansanedustajan toimenkuva voidaan numeroilla kuvailla nollasta lukemattomiin. Nollakansanedustajia on nimittäin monta.

Nollakansanedustaja ei tee kysymyksiä, ei pidä puheita, ei keskustele muiden kansanedustajien kanssa ajamistaan asioista, koska hän ei aja mitään, hän ei äänestä eikä hän asetu uudestaan ehdolle jne.

On myös keskivertokansanedustajia, jotka tekevät jonkun verran töitä, varsinkin kun se on näkyvää. Hän hoitaa tehtävänsä jotenkuten, käy äänestämässä silloin tällöin, jne. Ja on niitä hyviä kansanedustajia, jotka yksinkertaisesti ansaitsevat olla siellä.

Ennen kuin hyvä kansanedustaja hyväksyy minkä tahansa lain, hän kuuntelee asiantuntijoita, lukee asiasta tehtyjä selvityksiä, ottaa huomioon avustajien toimittamia taustatietoja, keskustelee muiden kansanedustajien kanssa, kuuntelee kansan mielipiteitä ja keskustelee kansalaisten kanssa. Jos jokaisen kansanedustajan pitäisi olla juristi, Suomen eduskunta olisi aivan erilainen kuin nyt.

Sama juttu pätee valtion tulojen ja menojen määräämisessä. Jos eduskuntaan pitäisi päästää vain taloustieteilijöitä, siellä istuisi vain murto-osa nykyisistä kansanedustajista ja Suomen valtio olisi kenties vain yksi firma lisää.

Siksi on pikkuisen arveluttavaa, kun kansanedustaja väittää, ettei esimerkiksi tiedä perheyhdistämisen matkalippujen maksamisesta, vaikka jo hoksottimien pitäisi varoittaa, ettei tavallisesta kehitysmaasta tuleva pysty maksamaan matkalippujaan. Miksi arvon kansanedustaja ei tartu virkamiesten hihoista kiinni ja vaadi tietoa? Jo kuntien valtuutetut tietävät, mistä “puolueetonta” lisätietoa saa ratkaisujen pohjaksi.

Kansanedustajien työnantajien eli kansalaisten kannalta eduskuntaan tarvitaan palkkansa työllä ansaitseva kansanedustaja. Sillä ei ole merkitystä, mitä se kansanedustajaehdokas lupaa hoitavansa vaan se, että hän päästyään sinne hoitaa mahdollisimman monia asioita hyvin eikä vain nauti taloudellisista korvauksista ja muista eduista.

Jutun alussa oleva lainaus jatkui näin:” Minusta kumpikin asia on sinulle(kin) liian vaativa.” Kommentti on siis osoitettu minulle. Tuossa lauseessa ei pohdita eikä epäillä, vaan tiedetään, että tehtävä on minulle lian vaativa. En tiedä, millä kriteerillä. Mitkä ovat ne seikat, joiden vuoksi kansaedustajatyö on minulle lian vaativaa? Kommentoija ei perustellut, miksi en sovellu siihen tehtävään enkä selityksiä kaipaa, koska tiedän, kuka minussa asuu. Toki heittoja saa vapaasti kirjoittaa julkisuudessa toimivista henkilöistä. Vaikka en ole vielä kansanedustajaehdokas, olen puhunut asiasta avoimesti julkisuudessa. Sananvapaudella on kuitenkin rajansa.

Voisin luetella kaikki ne jutut, joita tein Nurmijärvellä. Olen jo ehtinyt laittaa kotisivulleni ne aloitteet. Myös blogini arkisto puhukoon. En siis mene amerikkalaiseen malliin mainostamaan itseäni sen enempää. Voi toki olla niin, että joku tulee sanomaan, että kunnanvaltuuston työ on vain leikkiä kansanedustajan työhön verrattuna. Näin se varmasti onkin. Loppujen lopuksi tohtorikin voi olla kansanedustajana saamaton. Se työ kun riippuu myös tahdosta, yhteistyökyvystä ja tarmokkuudesta. Laiskaa kansanedustajaa kukaan ei kaipaa.

Luulen, että Gutiérrez Sorainen–sukunimellä varustetun ihmisen kelpaamattomuus siihen tehtävään liittyy muihin toissijaisiin seikkoihin, enkä ole ainut poliitikassa oleva, joka törmää samanlaiseen ilmiöön. Kuinka monta esimerkiksi liikuntavammaista kansanedustajaa on ollut eduskunnassa? Kuinka monta avoimesti homoa on ollut eduskunnassa? Kuinka monta romania on pääsyt Arkadianmäelle? Moni näkee vielä, että Suomen rajojen ulkopuolella syntynyt ei saa edes istua valtuustoissa. Samalla tavalla edellisten eduskuntavaalien keskustelupalstoissa epäiltiin Zahra Abdullan kykyjä toimia kansanedustajana. Voi, kunpa hän olisi päässyt näyttämään epäilijöille! Tärkeintä on kuitenkin se, että Zahra Abdullanin eduskuntapaikka oli tosi lähellä.

Luulin kuitenkin, ettei ihmisen tarvitsisi Suomessa selittää pätevyyttään kansalle pyrkiessään eduskuntaan, mutta tässä asiassa Suomessa kaikki ihmiset eivät ole reiluja, paitsi tietysti joidenkin idoleiden suhteen.

Ehkä kuitenkin jokaisen eduskuntaan haluavan pitäisi lupauksien sijasta kertoa kansalle, kuinka monta kertaa aikoo puhua, tehdä kysymyksiä, äänestää, istua kokouksissa ja vielä aikooko kirjoittaa blogeihin ja lehtiin ja jutella ihmisten kanssa muuten kuin avustajan kautta. Eli kuinka hän aikoo tehdä työnsä?

Tässä Henryn juttu kansanedustajien työstä: http://henry2.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/13/laiskat-kansanedustajat-jotka-eivat-jaksa-raahautua-painonapille-seka-sopulit/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Esa Olkoniemi (nimimerkki)

Nykyinen kokoonpano ei ole minun mieleinen, kaipaan tekijöitä, joilla on lääkkeitä työttömyyden poistamiseksi ja pk-yrittäjyyden lisääjiä.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Kansanedustajan ensisijainen tehtävä on edustaa oman kansansa etuja. Sellaisen ihmisen ei tarvi olla ydinfyysikko, varsinkin kun tietoa ja taitoa löytyy ympäriltä.

Se, että valituksi tulevat ympäripyöreitä juttelevat pyrkyrit, kertoo jotain siitä, että kansalla riittää leipää ja sirkushuveja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vastaan otsikon kysymykseen - teksti olikin sisällöltään muuta. Yksi hyvän kansanedustajan kriteeri on, että hän on koko kansan edustaja, ei vain jonkin ryhmän tai oman itsensä etujen ajaja. Huom. tämä miete ei ole millään tavoin Sinua vastaan, en tarkoita, että et voisi täyttää kriteeriä. Tässä oleva vastaus on ajatus, joka on ollut jo pitkään mielessäni ja koskee ketä hyvänsä poliitikkoa ja myös virkamiestä.

Ana María Gutiérrez Sorainen (nimimerkki)

#3 Idealistisessa tapauksessa näin sen pitäisi olla. Käytännössä näin ei kaikkien kohdalla ole. Osa "kansanedustajista" vastaa ennen kaikkea oman puolueen intressiin. Puoluekuri sitoo kansanedustajia puoltamaan tai vastustamaan asioita.

Mika.H (nimimerkki)

Hei. Hieno kirjoitus.

Kun nyt olin se, jota lainasit, niin perustellaan hieman.

En tunne sinua muutoin kuin näiden blogikirjoitusten perusteella. Olit kirjoittanut jotain tyhjänpäiväistä aikaisemmin, josta sitten vetäisin johtopäätöksen, ettei sinusta olisi kansanedustajaksi. Tökerösti sitten sen ilmoitin.

Nimesi, ikäsi, sukupuolesi eivät olleet syynä, ainoastaan kirjoituksesi.

En nyt muista koska tuo oli, enkä nyt ehdi kahlata koko tuotantoasi uudestaan lävitse, mutta tuo oli ainoa peruste asialle.

Anteeksi jos asia jäi vaivaamaan. Jos se yhtään helpottaa niin mielestäni nykyisessä eduskunnassa on +100 sellaista henkilöä, jotka eivät sinne kuuluisi. Kaikissa puolueissa on noita tusinatapauksia ja kumileimasimia, joita emme ihan oikeasti tarvitse. Homous, urheilutausta, ulkomaalaisuus, laulukyky tai vastaavat saavutukset eivät ole kansanedustajilta vaadittavia ominaisuuksia. Se, että noiden LISÄKSI osaa nuo kaksi tärkeintä tehtävää on tietysti toinen juttu.

Anteeksi jos aliarvioin sinut ja loukkasin sinua. Yritän parantaa tapani.

;)
Ana: Mika H, olen myönteisesti yllättynyt siitä, että tulit tähän blogiin, myönsit kirjoittanesi kommentin ja pyydät anteeksi. Rehellisyys ja anteeksipyynnön esittäminen ovat arvostamisen arvoisia.

ReinaSofia (nimimerkki)

Kuka kelpaa kansanedustajaksi? kysyt otsikossa. Vastaan kysymykseesi:

Ana hyvä, kansanedustajaksi kelpaa ennen kaikkea radiosta tai tv:stä tuttu letkeä tyyppi, suosittu esiintyjä tai palkittu urheilija. Kansanedustajaksi kelpaa myös tuomittu rikollinen, samoin nykyisen tai entisen kansanedustajan uusi puoliso tai leski.

Parhaiten kansanedustajaksi kelpaa nykyinen kansanedustaja.

Tässä valossa mahdollisuutesi näyttävät heikoilta, Ana.

Mutta peli ei ole kokonaan menetetty, ei lainkaan. Vielä sinulla on aikaa harjoitella kilpahiihtäjäksi, kurlaajaksi, laulajaksi, näyttelijäksi, ääripopulistiseksi toimittajaksi/ poliisiksi/ uimamaisteriksi, tai jopa sikafarmariksi tai rikolliseksi - mutta melko tiukille vetää ajan suhteen. Ehkä helpointa olisi, jos tulisit nykyisen miehesi jättämäksi, naisit suureen suruusi jonkun suuren kansansuosikin ja jäisit sitten leskeksi ennen maaliskuuta - viime hetken sympatiapisteet ovat aina tervetulleita.

Myös tanssikilpailun voittaminen näyttäisi loistavalta ansioluettelossa, mutta Idols-kisassa nuotin vierestä laulaminen… voi, sitä varo. Äläkä erehdy suostumaan missikisoihin tai Playboy-kuvauksiin edes miljoonista. Niistä saa kuittailuja koko loppuikänsä. Big Brotheria tai Maajussia et tietysti päästä edes uniisi.

Näin toimimalla mahdollisuutesi kelvata ovat aika hyvät. Nyt töpinäksi!

Mahdollisesti lähetän laskun näistä neuvoista, jos jaksan. Ehkä en jaksa.

M-T Heikka

Kansanedustajaksi ei tarvita mitään koulutusta ainakaan. Jos mahdollisimman vähällä yrittämisellä pyrkii kansanedustajaksi, mikä onkin viisasta mikäli tahtoo rahaa suht helposti, kannattaa pyrkiä ensin vaikka johonkin pilapalaleikkiin tv:ssä, sellaiseksi joka kyselee, että mikähän kirjain tohon tulisi, ja joka näyttää mahdollisimman paljon tissejä. Pojat sitten kertoo siellä eduskunnassa, että mikä on istumapaikkasi ja mihin valiokuntiin sinut valitaan.

M-T Heikka

...tämä on minun käsitykseni suomalaisesta politiikasta.

Pätmän (nimimerkki)

Ahkera ja pätevä kansanedustaja jaksaa istua pitkäveteisissä täysistunnoissa ja painaa sitä nappia jota ryhmänjohtaja on käskenyt painaa. Tuohon pystyy kuka hyvänsä, sen vuoksi kansanedustajaksi pääsemiseen ei ole minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia, se riittää että tulee valituksi.
Älä siis turhaan huolehdi pärjäämisestäsi, jos et muista pitikö painaa jaa- vai ei-nappia, voit äänestää myös tyhjää.
Ei ole kovin vaikeaa.

Nahkuri (nimimerkki)

Kansanedustaja ei edusta kansaa, eduskunta edustaa kansaa. Kansanedustaja edustaa äänestäjiään. Kansanedustajaksi kelpaa jokainen joka saa tarpeeksi ääniä. Haluatteko te sosialistit asettaa jotain muita ehtoja? Kuten, että on ulkomaalais/homo/vasemmisto/jokumuu -myönteinen. Oletteko taas rakentamassa jotain sosialistista utopiaa, jossa jo ehdokkaaksi pääsy on edellyttää oikeaa ajattelutapaa ja oikean puolueen jäsenyyttä?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Kuinka monta esimerkiksi liikuntavammaista kansanedustajaa on ollut eduskunnassa? Kuinka monta avoimesti homoa on ollut eduskunnassa? Kuinka monta romania on pääsyt Arkadianmäelle?"

Olettaen, että edelleen kannatat demokratiaa, niin mitä merkitystä näillä kysymyksillä on? Demokratiassa äänestäjät saavat tehdä äänestyspäätöksensä aivan millä perusteella tahansa. Eduskuntaan pääsee tasan niin monta liikuntavammaista, homoa, romania ynnä muuta vähemmistön edustajaa, kuin mitä ihmiset sinne demokraattisesti äänestävät. Nolla romania eduskunnassa on aivan yhtä validi äänestystulos kuin sata romania eduskunnassa.

JL (nimimerkki)

" Zahra Abdulla "

Suomea oli kiittäminen niistä lisävuosista mitä saatiin.

Ole huoleti ilman merkittävää Vihreiden kannatusta Zahra valitaan 2011 vaaleissa läpi ja Halonen saa 59 päivän orgastisen olon siitä hyvästä.

Zahran pääsyn varmistaa somaliväestö jotka ovat sopineet erimielisyytensä ja ehdot.

Zahra onkin muuttunut kovasti ankarahkoksi islamilaieksi. Siinä syy.

Legendaarinen kiinnijääminen, kun islamistikapinalliset olivat voimissaan Somaliassa ei unohdu keltään.

Mitä Zahra teki siellä ja miksi maasta tuli hänelle tulenpalavan kiire pois?

Niinpä........

Torni (nimimerkki)

"Kuinka monta esimerkiksi liikuntavammaista kansanedustajaa on ollut eduskunnassa?"

Tuskin kovin montaa. Könkkölän Kalle oli siihen aikaan kun Vihreä puolue ajoi luonnonsuojelullisia ja humaaneja arvoja - eikä ihan huono edustaja ollutkaan kun vertaa nykyrevohkaan puoluekannasta riippumatta.
Ana: Kalle Könkkölä on ollut 19o0- vuosien alussa maailmanlaajuisen vammaisten maailmanliiton puheenjohtajana DPI (Disabled Peoples` International). Eli, hän on edustanut myös Suomen rojojen ulkopuolella.

Pentium (nimimerkki)

Monikohan romani on koskaan yrittänyt eduskuntaan? Kampanjointi kun muistuttanee hieman liikaa työntekoa...

Zahrasta: http://www.halla-aho.com/scripta/aanesta_suvaitsev...

Pentiumille (nimimerkki)

#14."Monikohan romani on koskaan yrittänyt eduskuntaan? Kampanjointi kun muistuttanee hieman liikaa työntekoa…"

No tässä nyt ainakin yksi, joka heti muistui mieleen:

Kiba Lumberg (oik. Kirsti Leila Annikki Lumberg), taidemaalari, kuvataiteilija, performanssitaiteilija ja videotaiteilija. Etniseltä taustaltaan romani.

Lumberg oli vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Vasemmistoliiton ehdokkaana ja sai 273 ääntä. Eurovaaleissa 2009 hän sai 975 ääntä.

Petri Nurminen

"Ennen kuin hyvä kansanedustaja hyväksyy minkä tahansa lain, hän kuuntelee asiantuntijoita, lukee asiasta tehtyjä selvityksiä, ottaa huomioon avustajien toimittamia taustatietoja, keskustelee muiden kansanedustajien kanssa, kuuntelee kansan mielipiteitä ja keskustelee kansalaisten kanssa. Jos jokaisen kansanedustajan pitäisi olla juristi, Suomen eduskunta olisi aivan erilainen kuin nyt."

Voin Ana vakuuttaa sinulle, että tuolta pohjalta jos lähdet edustajaksi niin petyt pian. Sinulla ei riitä vuorokaudessa tunnit siihen, että luet joka laista tehdyt selvitykset (esityöt), puhumattakaan, että lisäksi hankkisit muutakin taustatietoja jne.

Petri Nurminen

Pitää vielä lisätä, että tälä hetkellä vireillä on pelkästään 109 hallituksen esitystä:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?ka...

Kannattaa alkaa nyt jo perehtymään... :D

Pentiumille (nimimerkki)

Lisää tietoa Pentiumille romani-kansanedustajaehdokkaista vuosien varrelta:

Väinö Lindberg, sosiaalineuvos
Harri Bollström, pääluottamusmies
Armas Åkerlund, hovimest., yrittäjä, eläkk.
Malla Laiti, sosiaalikasvattaja
Rainer Friman, iskelmälaulaja
Eija Grönfors, lähihoitaja
Anneli Sauli (Pakkasvirta), näyttelijä

Listaa voisi jatkaa, mutta eiköhän tämä riitä opetukseksi Pentiumille, että kannattaa vähän harkita mitä näppäimistään irtaalleen päästää.

Pentiumille tiedoksi sekin, että ajelen autolla, jonka alle renkaat vaihtaa romani-asentaja kahdesti vuodessa. Kertaakaan ei ole vielä työstä kieltäytynyt.

Ana: Myös Miranda Volesranta (SDP) on ollut eduskuntavaaliehdokkaana.

Käyttäjän amgs kuva

#11 Ei pitäisi olla mitään merkitystä. Oletin, että tässä tapauksessa kommentin kirjoittanut henkilö tarkoitti tätäkin, koska en tiennyt hänen perustelujaan.

Joka tapauksessa, varsinkin blogistin uran alussa, vaikka kuinka kirjoitin eri asioista kuin mamuasioista, blogiini aina joku tuli muistuttamaan asiasta. En ole sokea. Sitten yksi juttu, olen törmännyt siihen, että toimittajat kysyvät, samaistutko maahanmuuttajiin. Vastaukseni on ollut se, että pitäisikö samaistua johonkin ryhmään ajaakseni heidän etujaan. Kysytäänko sinkulta kansanedustajaehdokkaalta, että samaistutko lapsiperheisiin? Varmasti ei. Elän ainakin kahden ja parin muun kultturin välissä, mutta ihminen tarpeineen on se sama. Kaikki nuoret ansaitsevat työpaikkansa kulttuurista tai lähtömaasta riippumatta.

Nurminen #16, taidat olla osittain oikeassa. Kun kirjoitin kyseisen kappaleen, mietin asiaa, että pystyykö ihminen siihen. Ihminen pystyy, jos jättää vaikkapa kunnallistehtävät muille asiasta kiinnostuneille, innostuneille ja tietäville. Eduskunnan kotisivuilla sanotaan, että kansanedustajilla on maanantaina vapaata ja silloin he hoitavat kunnallistehtäviä. Ymmärrän, että kunnallisvaaleissa kansanedustajan ehdokkuus ja menestys on tärkeä paikallisyhdistyksille. Myös se, että kunnanvaltuustotyön kautta kansanedustaja pysyy ajan tasalla paikallistason asioista. Se on näin vain, jos kansanedustaja jaksaa paneutua kunnallisasioihin. Kokemukseni pohjalta en ole aivan vakuuttunut.

Nurmijärvellä esimerkiksi Outi Mäkelä osallistuu aktiivisesti kokouksiin ja vetää muun muassa kunnanhallituksen puheenjohtajuutta, mutta Matti Vanhasen työpanos valtuustoasioissa oli erittäin vähäinen, mutta Antti Kalliomäki ei asettunut ehdolle, koska vaikka hän asui Nurmijärvellä, hän kuului Vantaan yhdistykseen. Muuten hän oli aivan poissa Nurmijärven kuvioista. Eli olisiko kenties rehellistä kieltää kansanedustajia asettumassa ehdolle kunnallisvaaleissa? Suhde eri paikkakuntiin voidaan hoitaa muulla tavoin kuin valtuuston asioiden kautta. Ehkä enemmän yhteistyössä kuntalaisten kanssa eikä viranomaisten ja muiden päättäjien kautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset