Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mitä tehdä Kreikan suhteen ?

  • "Kreikka lupaa muun muassa nostaa yritysveroa 28 prosenttiin nykyisestä 26 prosentista..." Taloussanomat, 10.7.15
    "Kreikka lupaa muun muassa nostaa yritysveroa 28 prosenttiin nykyisestä 26 prosentista..." Taloussanomat, 10.7.15

Kreikan tilanteesta ja ajankohtaisista käänteistä on kirjoitettu niin paljon ja lausuttu miljoonia viisauksia (monien raamattujen verran), ettei enää tunnu järkevältä vielä kerran kirjoitella Kreikan tilanteen syistä ja Kriekan tilanteesta sinänsä.

Kreikka on jo kuin se potilas, josta melkein joka eurooppalainen lääkäri on lausunut diagnoosinsa ja välillä jopa hoitokeinonsakin, mutta potilas silti odottaa sairaalan käyttävällä, josko lääkäri tekisi sen, mitä pitäisi.

Tuntuu jo siltä, että mitä tahansa mitä Kreikasta sanotaan tai kirjoitetaan on tässä vaihessa silkkaa ajanhukkausta. Nyt olisi jo korkea aika tehdä, mutta kuka tekee ja mitä?

Odotamme, odotamme sunnuntaihin asti, kuten olemme monta kuukautta ja vuosia odottaneet, että jotakin radikaalia hoitoa tehtäisiin. Odottamme turhaan. Kreikka on anonut lisää rahaa ja luvannut täyttää ainakin joitakin lainottajien toivomuksia.

Tiedämme varsin hyvin, että tämä ratkaisu on vain väliaikainen. Kohta Kreikka on taas samassa ja pahemmassa tilanteessa kuin nyt, ja sama itkuvirsi Kreikan tehottomuudesta ja maksukyvyttömyydestä toistuu ja kreikkalaiset tuntevat ahdinkoa omissa nahoissaan.

Ihmetellä sopii, kuinka paljon Kreikka saa velkaantua ja kuinka paljon muiden Euroopan maiden pitää antaa omaa rahaa pankkien pelastamiseksi. Koko Kreikan hoidossa ei ole niin paljoakaan väliä mitä kreikkalaisille tapahtuu, vaan mitä pankeille tapahtuu. Ja kuinka paljon troikkaa tyydytetään.

"Kreikka on esimerkki Euroopan tehottomuudesta", sanoi itse Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras ja hänen kanssaan on helppoa olla nyt samaa mieltä. Jos Eurooppa ja länsi uppoavat, se ei johdu mistään islami-invaasiosta tai monikulttuurisuuden pahuudesta vaan omasta tehottomuudesta.

Taloudellinen rappio ja henkinen, moraalinen rappio kulkevat käsikädessä. Mitä enemmän taloudellista ahdinkoa, sitä enemmän populismin suosio nousee. Eikä siksi, että populismi olisi oikeassa vaan koska ratkaisut taloudellisiin ongelmiin etsitään uhkia maalailemaalla ja etsimällä syntipukkeja omaan ahdinkoon ulkuopuolisilta eikä oppimalla ja korjaamalla omia virheitä. 30 luvulla juutalaiset olivat syntipukkeja ja nyt maahanmuuttajat, muslimit, erilaisuus. Sama toistuu.

Mitä itse tekisit Kreikan suhteen. Saat tarjota ratkaisuja. En tule hyväksymään kommentteja, joissa kreikkalaisia syytetään. Kaikki kreikkalaiset eivät ole vastuussa Kreikan johtajien seikoilusta, korruptriosta, ym. Keskitytään nyt ratkaisuun. Ehkä pääministeri, valtionvarainministeri ja ulkoministeri laskeutuvat Olymposta (tai lentokoneista) lukemaan mitä mieltä olemme.

Kuinka monta Kreikka-kokouksia on Brysselissä pidetty ja paljonko ne maksavat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"En tule hyväksymään kommentteja, jossa kreikkalaisia syytetään." - Ehkä Kreikan poliitikot ja korruptio sentään saavat hieman rapsuja?
http://timosoini.fi/2010/05/missa-eu-siella-ongelma/

1) "Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa lainoja takaisin, vaan ne ajan oloon annetaan anteeksi!"
2) "Mikä siis avuksi; ensin Kreikka ulos euroalueesta ja tulevan drakman devalvaatio 30-40 prosentilla ja EU:n hajauttaminen talous- ja vapaakauppaliitoksi."
---
Tämä idea esitettiin ennen Kreikka 1-pakettia. Ja Kas kummaa, nyt puhutaan lainojen "anteeksi annosta" ja "euroerosta" EU:n ytimessäkin, etten sanoisi siellä ja täällä.
Toki Ranska, Saksa ja Britannia olisivat itsekin voineet pelastaa omat liikaa luottoa Kreikalla antaneet pankkinsa ja katsoa myöhemmin, olisiko jo silloin maksukyvyttömältä Kreikalta vielä saanut muutaman euron takaisin. Joskus.
EU:ssa (komissio ja parlamentti) ja sen jäsenkansoissa näyttää nyt sikiävän oikea populistien lauma.
Jälkiviisaita - totta kai. :-)
Kyllä Kreikan kansa siinä ilmastossa hyvin selviää - ei siellä kylmään ja nälkään kuole, kun saavat itse päättää asioistaan...
Sen sijaan suomalaiset poliitikot ja heidän ratkaisunsa pitäisi tutkia, kuten on jo pitkään vaadittu. Siivotkaamme oma pesämme.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

En minä nyt oikein ymmärrä tätä Kreikan ongelmaa. Ennen Tsiprasin aloittamaa sokoraa Kreikan talous oli kääntynyt varovaiseen nousuun ja budjettikin, toisin kuin Suomessa, alkoi olla lähes tasapainossa.

Numeroiden valossa tilanne näyttäisi seuraavalta. Kreikan julkinen velka on 316 miljardia euroa, mikä tekee asukasta kohti 28 000 euroa. Suomen julkinen velka on 121 miljardia euroa, mikä tekee asukasta kohti 22 00 euroa. Kreikan verojen osuus bkt:sta on 33,5 %. Suomen vastaava luku 0n 44 %. Kreikkalaisten keskimääräinen varallisuus on selvästi suomalaisten keskimääräistä varallisuutta korkeampi.

Tulee mieleen kysymys, että vedätetäänkö meitä nyt oikein rankasti.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tämä nyt on vähän samantasoinen ongelma kuin että mitä tehdä pummaavalle serkulle joka vierailuillaan varastaa lasten säästöporsaat ja joka ei neuvoista huolimatta suostu ottamaan minkäänlaista vastuuta omasta elämästään. Pitäisikö hänelle antaa lisää rahaa, ettei hänen tarvitsisi pummata?

Oikea vastaus: ei. Hän voi sen sijaan itse tehdä korjaavia toimenpiteitä ja muuttaa elintapojaan mielensä mukaan, missä tietysti voi toimia henkisenä tukena.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En enää mitään. Olen jo yli 40-vuotias. Koska asioita pahennetaan yhä niin en tule kuitenkaan enää näkemään Euroopan uutta nousua.

Onneksi ei ole jälkikasvua, josta murehtia.

Käyttäjän amgs kuva

Suuria mullistuksia voi tapahtua Kreikassa ja muualla. Veronmaksajien sietokykyä koetellaan oikein kunnolla ja silti moni köyhtyy ja elää köyhyydessä kuin kehitysmaassa. Kehitysmaissa ihmiset ovat "sopeutuneet" hankaluksiin, mutta Euroopassa ei. Kehitysmaissa matala lukutaito ja heikot koulusysteemit "varmistavat" sen, että ihmiset eivät kovin syvällisesti pohdi miksi tilanteensa on sellainen kuin on, mutta Euroopassa pitäisi olla toisin. Espanjasta, Kreikasta on lähtenyt koulutettuja kansalaisia etsimään uusia mahdollisuuksia. Ei sekään hyvältä näyttää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei näytäkään.

Mutta kun eurooppalaiset eivät suostu tai pysty ymmärtämään mistä heidän vaikeutensa johtuvat niin eikö evoluutioteorian mukaan näiden kuulukin hävitä maan päältä?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Mitä tekisin?

Ensin GREXIT, sitten ECUXIT, kirjoitin alkuvuonna. Näin toivottavasti tehdäänkin, koska silloin kreikkalaisten lisäksi myös muut euromaat pelastuvat.

En tiedä onko se suositus muille, mutta Paavo Väyrynen on kuukauden aikana suositellut tätä jo kahdesti.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1903...

Jouni Hölttä

Ana Maria kyselee, että mitä tehdä? Kehoittaisin soittamaan Vanhaselle, Kataiselle ja Urpilaiselle, jotka vastustuksesta huolimatta tekivät näitä tukipaketteja. Ja vieläpä kehuivat kuinka niillä tienataan tai jotain muuta... Näiltä pitää tivata asiaa! Kreikkalaiset hoitakoon omansa.

Käyttäjän amgs kuva

Jouni, olin menossa kirjoittelemaan, että saihan Urpilainen edes vakuudet Suomelle. Eri medioissa on kuitenkin erilaisia arvioita vakuuden merkityksestä Suomelle. Jos nyt päätettäisiin antaa Kreikan velat anteeksi, tuskin mitään rahoja Suomi saisi takaisin, jos asiantuntijoihin on uskominen.

EU: n pomojen suurin pulma nyt on se jahkailu. Mietitään, kokoustellaan ja taas mietitään, ehdotetaan ja taas mietitään ja keskustellaan ja ongelmat paisuvat ja veronmaksajien rahat hupenevat kokouksiin ja matkoihin. Miksi pomot eivät käytä vaikkapa Skypea ja nykyteknologiaa? Ongelmien paisuminen (sama juttu Välimeren siirtolaisten kanssa)on vakava asia.

Alpo Rusi kysyi pari päivää sitten, että olisiko ”Puerto Ricon mallista” Kreikan kriisin ratkaisuksi? Olen Rusin kanssa samaa mieltä ainakin siitä, että EU: n päätösenteko on hyvin kankea ja kuin jumissa.

http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19797...

Jouni Hölttä

Mulla on vähän huono muisti, mutta eikö ne vain osan kattavat vakuudet ole nostettavissa vasta 30-vuoden päästä? Mikä lie arvo silloin? Korjaa jos olen väärässä.
Käytänössä se lieene, että ne velatkin on jo tavallaan anteekis suotu. Koska niitä ei koskaan saada takasin. Että takkin tuli ja rajusti.

Kansa (tai ajattelevampi osa kansaa)on paljon viisampi kuin politiikot.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Muistit oikein ja vakuudet oli pieni summa verratuna vaikkapa 7 miljardiin. "Suomen Kreikan rahoitukseen tarkoitetut vastuut ovat nousseet yli 7 miljardiin euroon. Tarkkaa summaa on mahdotonta sanoa, sillä eri kriisimaita on tuettu samojen välineiden avulla. Samalla summat muuttuvat korkojen vuoksi päivittäin."

http://yle.fi/uutiset/suomen_kreikka-vastuut_yli_s...

Euromaiden johtajien Kreikka-kokouksien hinta kiinnostaa minua. Arvelen, että niihin on mennyt tuhansia euroja!

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

Pitäisi olla ensin oikea diagnoosi ongelmien syistä. Pelkästään valtion velkaan tuijottaminen ei johda vielä pitkälle.

Maassa on kokonaisvelan ongelma ja heidän pitäisi saada ennen muuta kotimainen kysyntä elpymään ja päästä lyhentämään yksityisen sektorin velkoja. Valtion velan leikkauksista ei ole hyötyä jos eivät voi kasvattaa sen myötä julkista kulutusta.

Heidän pitäisi leikata julkisen velan lisäksi myös yksityiset velat. Jos tätä ei tehdä ainoaksi keinoksi jää julkisen vajeen kasvattaminen, inflaatio ja devalvaatio, toisin sanoen oma valuutta. (Nämä ovat kylläkin hyviä vanhoja keinoja).

Jos verotuksella asia yritetään hoitaa, sitä ei voida hoitaa reaalitalouden verotuksella. Heidän täytyy verottaa yksityistä omaisuutta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Eiköhän Kreikka saa apupakettinsa (50-100 mrd euroa) EVM: n kautta, jonne Suomi maksoijo Urpilaisen takuutuksien hintana 1.44 mrd euroa

Eivätköhän ne riitä Suomen takaussummaksi 3. tukipaketille? Neljäs on jo sitten eri asia.
Samalla Suomen vastuut eivät kasva (hallitussopimus).

Käyttäjän amgs kuva

Aika erikoinen taloudenhoito, Kreikan velkaantuminen kasvaa ja taas toistuu sama tilanne, puheet, kokoukset, jne, jne.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Palataan alunperin sovittuun No bailout -sääntöön, ositetaan EU:n lainanantajien ja takaajien osuudet vastuumaakohtaisiksi, heitetään ERV:t ym. roskiin. Ja koska Kreikalta joka tapauksessa ei tulla saamaan ainakaan pitkään aikaan mitään, lykätään lainanmaksua hamaan tulevaisuuteen nimelliskorolla. Luultavasti Kreikka ei tule kehtaamaan ihan heti pyytämään takaajilta lisää, joten päästään ongelmasta ja voidaan palata normaaliin arkeen. Velkaahan takaajamailla on muutenkin moninkerroin Kreikalle myönnetyn verran, eli se ei niitä kaada.

Siitä alkaen Kreikka voi harjoitella Drakmalla ihan oikeasti talouden hallintaa. Samoin EU voi alkaa harjoitella ihan oikeasti sille alunperin tarkoitettua, pienempää roolia euroopassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset