Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kansalaisten Snellmannin ja Saloniemen kirjoitusten sensurointi

Viikko sitten sunnuntaina 21.6.2015 blogisti Maarit Snellman julkaisi kirjoituksen, jossa Snellman pohtii muun muuassa sitä mitä yhteistä on perussuomalaisella kansanedustajalla Olli Inmmosella ja poliittisen murhan tehneellä yhdysvaltalaisella nuorella, Dylann Roofilla.

Maanantaiaamuna kirjoitus oli vielä Puheenvuorossa luettavissa ja kommenttijonossa oli muun muassa perussuomalaisen euroedustaja Jussi Halla-ahon kommentti ja vastaukset siihen. Blogikirjoitus on myöhemmin poistettu Puheenvuorosta. Snellmann on saanut varoituksen ja myös vihapostia.

Maanantaina 22.6.2015 ilmestyi myös Tuomas Saloniemen kirjoitus, jossa muun muuassa hän kehottaa toimittajia kysymään hallituspuolueen misitereiltä ja erityisesti Timo Soinilta perussuomalaisen Olli Immosen mielenilmauksesta poliittisen murhan tehneen henkilön haudalla. Kirjoitus poistettiin.

Sopii ihmetellä tälläistä sensuuria tavallisia kansalaista kohtaan, varsinkin kun kansalaiset Snellmann ja Saloniemi kritisoivat hallituksessa olevaa puoluetta ja puolueita löysästä asenteesta rasismin ja fasismin suhteen. Emme ole totalitaarisessa maassa, jossa ongelmat lakaistaan maton alle.

Näyttää siltä, että käytäntö on se, että Uuden Suomen valvomo poistaa kirjoituksia, kun ne ilmoitetaan asiattomiksi. On selvää siis, että kriitiikin kohteena olevat tahot, tässä tapauksessa perussuomalaiset, haluavat sensuroida kritiikin heitä kohtaan.

Puheenvuorossa on ollut kirjoituksia, joissa esitetään arvioita muista kommentoijista ja myös kirjoituksia, joissa on syrjiviä ja jopa rasistisia piirteitä. Ne ovat saaneet jäädä rauhaan. Eli sananvapaus ei ole Puheenvuorossa tarkoitettu kaikille tasapuolisesti, vaan vain esimerkiksi perussuomalaismielisille ajatuksille.

Jos tiedotusvälineet itse lähtevät sensuroinnin tielle silloin, kun ei ole muuta aihetta kuin vallassa olevien pyrkimykset vaientaa epämieluisat asiat, olemme kaukana vapaasta lehdistöstä ja sananvapaudesta.

Kesäterveisin,

Juho Antikainen

Sini Lappalainen

Pauli Vennervirta

Elijas Bijur (Elijas ei saa nyt kirjoittaa eikä kommentoida Uuteen Suomeen! Toistaiseksi hän ei tiedä syitä.)

Ana María Gutiérrez Sorainen

Kello on 16.50 ja joudun poistamaan kommentin, jossa Snellmanin sensuroitua kirjoitusta vääristellään ja myös siksi päätin laittaa tähän Snellmanin kirjoituksen ilman lausetta, jonka takia kirjoitus sensuroitiin.  Lausekin on luettavissa Maarit Senellmanin blogissa toisaalla.:

Mitä yhteistä on Olli Immosella ja Dylann Roofilla?

Molemmat ovat viime aikoina näkyneet lehdissä. Olli kotimaassa ja Dylann kaikkialla.  Dylannilla on rasistinen ajatusmaailma. Olli edustaa Suomen kansaa eduskunnassa sekä fasistista kansalaisjärjestöä. Olli kannattaa kansalaismielestä kansannousua. Dylann on sitä mieltä, että tarvitaan rotusotaa. USA:ssa Dylannin ajatusmaailman jakaa ne amerikkalaiset, jotka kuuluvat maassa vaikuttaviin 784:ään viharyhmään.

Suomessa avoimesti rasistinen puolue, jolla on fasistisia ja uusnatsikytköksiä, johtaa eduskuntaa ja istuu hallituksessa. Vapaa-ajallaan Immonen saa kuulemma tehdä mitä tykkää. USA:ssa Dylannin rasistinen vihaisku on sitten yksittäistapaus. Kun värillinen vie kaupasta karkin, poliisi vie oikeuden kautta vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta. Konservatiivien globaali tapa sivuuttaa rasismi.

Näin se kansa halusi.

Natsi-Saksan tapahtumat olivat aikanaan mahdollisia kolmesta syystä: Hitlerin valtaannousun mahdollisti Saksan liike-elämän eliitti ja muu kansa sulki silmänsä. Käänsi päänsä pois. Hitlerin vahvaa negatiivista karismaa ja pelkoa ei tietysti voi väheksyä, mutta JOS kansa olisi halunnut hanttiin laittaa, se olisi sen enemmistönä voinut tehdä. Kiusaaminen, väkivaltakin on ryhmäilmiö. Lisäksi talouskriisin aiheuttama turhautuminen ja ahdinko saatiin näppärästi kanavoitua syntipukkeina toimiviin etnisiin vähemmistöihin kriisin ratkaisemisen sijaan.

Rasismi tarttuu asenteiden välityksellä ihmisestä toiseen. Se on opittua. Ihminen ei lajityypillisesti ole sitä. Siksi on erittäin valitettavaa, että rasismista on nyt ikään kuin palkittu. Toivottavasti tämä on vain ikävä vaihe Suomen historiassa.

Meksikossa cheer-tanssikilpailussa esitettiin natsimielinen tanssi, joka nostatti melkoisen mediakohun. Näin siis muualla, vaikka kyseiset nuoret eivät edes kunnolla tienneet, mitä natsismi merkitsee. Mutta meillä nillitetään, että on se sanan- ja ilmaisunvapaus. Mistä lähin vihaamisesta ja rasismista on tullut kumpaakaan näistä? Miksi meillä ei nouse haloota, vaikka meillä nyt eduskuntaan asti ovat tiensä löytäneet? Miksi me sallimme tämän tapahtua?

Hallitusohjelman strategiaan on kirjattu, että rasismia ei sallita. Käytännössä kuitenkin nyt näyttää siltä, että se sallitaan. Fasismi ei synny tyhjiössä vaan rasismin ja muukalaisvihan kautta. Ne ovat siihen ensimmäisiä askeleita.
Lähteet:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1434425236034.html?fb_action_ids=10153377694854710&fb_action_types=og.shares&fb_ref=www-share

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/charleston-shooting-dylann-roof-wanted-a-race-war-how-many-americans-want-the-same-10333883.html

http://www.politicususa.com/2015/06/18/conservatives-ignore-racism-spin-church-shooting-war-christianity.html

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/watch-nazithemed-dance-routine-at-mexico-high-school-draws-heavy-criticism-online-10325501.html

http://www.huffingtonpost.com/2015/06/15/nazi-propaganda-german-children_n_7589072.html

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saapas nähdä kuka ehtii ensimmäisenä ilmoittamaan tämän kirjoituksen asiattomaksi.

Matias Härkönen

Enpä ole kyseisiä blogeja lukenut, mutta jos ne on poistettu, niin varmasti on ollut hyvät syyt. Kritisoida saa, mutta hyvin usein mennään persuvihassakin asiattomuuksiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"usein mennään persuvihassakin asiattomuuksiin."

Kyllä, kyllä! Toivoa sopii, että ne persut alkaisivat asiallistaa viestintäänsä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyseiset kirjoitukset löytyvät kirjoittajiensa omista blogeista. En pysty linkkaamaan kun olen kännykän varassa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaikki sensuuri on tuomittavaa. Varsinkin, jos se iskee taannehtivasti, kuten A. Lidgrenin Peppi Pitkätossuun ja Brunbergin Neekerin suukkoihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Taannehtivan sensuurin klassikkotapaus lienee Huckleberry Finnin kohtalo 2000-luvulla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nykyinen HY kirjastonjohtaja Kai Ekholm on kirjoittanut joskus kirjan "Kielletyt". Sieltä löytyy kamaa...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo "persuviha" on sinänsä hauska käsite. Juuri äsken n. 3 min. sitten puhuin puhelimessa erään parhaan ystäväni kanssa, hän on viimeisissä kahdessa eduskuntavaaleissa äänestänyt persuja ja suhtautuu erittäin nuivasti maahanmuuttoon, mutta ei hän, tai hänen näkemyksensä minussa mitään vihaa synnytä. Persut ovat itseni näkökulmasta katsoen halpahintaista, pelkoihin, ennakkoluuloihin, katteettomiin lupauksiin, vääriin mielikuviin ihmisiä harhauttava puolue, mutta mitään vihaa persuja taikka esim. kansanedustaja Immosta kohtaan en tunne, vaan lähinnä sääliä siitä, että persut, myös Immonen näkee kaiken uuden ja vieraan uhkana eikä mahdollisuutena.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Halla-ahohan tuli tuohon Maaria Snellmanin blogiin esittämään että kansahan on Immosensa valinnut. Tähän voisi vastata ja vastaan nyt tässä että myrkyllisiä tuotteita tienaamismielessä myyvä kaupppias ei muutu yhtään laupiaammaksi siitä että ihmiset ovat ostaneet myrkkytuotteita.

Viljo Häggman

"Näyttää siltä, että käytäntö on se, että Uuden Suomen valvomo poistaa kirjoituksia, kun ne ilmoitetaan asiattomiksi."

Mistäs tuon tiedät? Oletko itse ilmoittanut kirjoituksia asiattomiksi, ja ne poistetuksi? Luulisin että toimituksen sensuuri iskee enemmän kun kommentointi karkaa käsistä.

Itse olen saanut varoituksen asiattomasta kommentista, mutta eivät ilmoittaneet mikä kommentti oli asiaton. Jälkeenpäin aattelin, että kyseessä oli kommentti, minkä saattoi tulkita kehoitukseksi näpistää ruokaa nälkäänsä. Entäs jos kehottaisi vaan tyytymään kohtaloonsa ja kuolemaan nälkään. :)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Olen ilmoittanut asiattomaksi kommentin, jossa erästä keskustelijaa sanottiin "munattomaksi". Sikäli kun seurasin, kommenttia ei koskaan poistettu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä tuo henkilö oli nainen eikä siksi ollut perusteita luokitella kyseistä väittämää asiattomaksi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #43

Heh, meinasin kirjoittaa "mieskeskustelija", mutta ajattelin, että selviää asiayhteydestä. Mies oli, mutta usein naisasian puolesta kirjoittanut. Tällaisen kutsuminen "munattomaksi" on paitsi asiatonta myös typerää, koska voisi sanoa, että vaatii mieheltä "munaa" puolustaa naisten oikeuksia.

Viljo Häggman

Olisi muuten mielenkiintoista saada jotain pitkäaikaista tilastoa toimitukselta montako kertaa kantelunappia on painettu ja millaisia seurauksia on tullut. Vai vaikuttaako kanteleminen ollenkaan poistoihin. Toimitushan ne poistot aina tekee. Tuskin kukaan niin kiero on, että poistaisi itse oman kirjoituksensa ja sitten valittaa (tai kaveri valittaa) sensuurista. Tai mistäpä sitä tietää.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

MIkä Saloniemen kirjoitus on poistettu?

Käyttäjän amgs kuva

Saloniemen kirjoitus löytyy Saloniemen blogista toisena. Ilmeisesti natsi-sanaa ei saa käyttää.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Tarkoitatko kirjoitusta "Miesasianatsi"? Ei sitä mihinkään näytä poistetun.

Hännikäinen oli kyllä antanut harvinaisen paljon aihetta nimitykselle.

Jari Leino

Olipas tylsä ja jankuttava hitlethitlernatsitnatsit-kirjoitus Maarit Snellmanilta.

Minulle jäi edelleen täysin epäselväksi, että Mitä yhteistä on Olli Immosella ja Dylann Roofilla?

En minä tuota silti olisi sensuroinut.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kevät toi kevät toi raiskaajan, Somaliastapa tietenkin. Tämän oman "laulusi" vuoksi sensuroit minut jostain rasistisesta blogistasi. Kyseinen kappale oli kuitenkin omasta vaalimainoksestasi. Positiivisesti ajatellen, ehkäpä ymmärsit hävetä sitä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Elijas Bijur bannattu! Koettelee kyllä aikuisen ihmisen huumorintajun rajoja.

Käyttäjän amgs kuva

Sama mieltä. Olisi mielenkiintoista tietää miksi. Myös Reija Härkönen on poistunut täältä ja varmasti moni muu kuin minä on huomannut sen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Äkkiseltään veikkaan syynä olevan hänen kirjoituksensa koskien desantti Bäckmanin järjestämää poliittista tilaisuutta. Tilaisuus ilmeisesti yrittää kartoittaa, miten hyvin persuista on edistämään Venäjän intressejä Suomessa. Bijur mietti kirjoituksessaan persujen mahdollista suomettumista.

http://kohudosentti.blogspot.jp/2015/06/perussuoma...

Viljo Häggman

Ymmärtääkseni molemmat Härköset ovat bannaamattomia. Ei vain taida olla Reijalla enää sisäistä paloa kirjoitella kun pääpelsepuupi jäi rannalle.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Vaikuttaisi kovasti siltä, että tiettyjen tahojen toimesta on tapana kokeilla kepillä jäätä. Ihan kädestä pitäen katsotaan, kuinka törkeästi persuja, punavihreitä tai kristillisdemokraatteja voi solvata, kunnes nalli napsahtaa. Sitten kun niin lopulta tapahtuu bannin tai tekstin poistamisen muodossa, niin uhriudutaan, ja kirjoitetaan tällainen blogiteksti. Ei taida toinen olla toista kummempi, eikä varmasti tule yllätyksenä.

Käyttäjän amgs kuva

Uhrautumisesta mene ja tiedä, mutta täkeintä on se, että yhden puolueen asioista ei saa kirjoittaa kielteisesti. Jos Karo Kakus on oikeassa myös Ijaksen bannaus liittyy samaan puolueeseen, johon Immonen kuuluu. Näyttää siltä, että Immosen tapauksesta halutiin vaieta.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Muutamakin minun kommenttini on poistettu, kun olen kritisoinut sukupuolineutraalin avioliiton vastustajia. Kerran sain varoituksen, kun kutsuin erästä kristillisdemokraattia "ilmeisen mielisairaaksi". Siitä olen oppinut, ja pyrkinyt pitämään kommenttini hyvän maun rajoissa. Natsivertaukset eivät hyvän maun rajoissa ole, ja sen toivottavasti kaikki ymmärtävät.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #40

Olet oikeassa hyvästä mausta ja samalla pitää tiedostaa, että hyvä maku vaihtelee ihmisestä toiseen. Saattaa olla, että on sellaisia ihmisiä, joille natsi-sana on kehu. Samalla suvakki ja mukasuvaitsevainen voidaan sanoa haukkumatarkoituksessa. Eli, riippuu asiakontekstistä miten sanoja käytetään. On myös totta, että moni on hyvin herkä muiden arvostukselle ja siksi pitää olla varovainen. Jos asioista on tarkoitus keskustella, silloin ei tarvitse laittaa mitään leimoja vastakeskustelijoille.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Mikäli kirjottaisin ison blogin tyyliin "Ana María Gutiérrez Sorainen on massamurhaaja Che Guevaran suuri ihailija ja kuubalaistyylisen kommunistidiktatuurin suomeen syytäjä ja hän haluaa Suomen osaksi kuubaa" niin ilmoittaisitko sen ylläpidolle vai kärsisitkö koska sananvapaus?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #44

Toi on sitä mitä lukee jatkuvasti eri blogisteista, varsinkin kun perussuomalaisia kriitisoidaan. Jos olet eri mieltä, olet kommunisti, suvakki, ym. ym. Melkein poistin kommentisi, mutta saa jäädä esimerkkinä.

Tarkoitus on puhua kirjoituksesta eikä kirjoittajasta ja siksi poistaisin kommentin. Sananvapauden nimissä ei pidä hyväksyä kaikkea. Julkisissa tehtävissä olevia päättäjiä (myös perussuomalaisia) pitää kriitisoida, kun on aiheita siihen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ihmettelen vähän tätä äkkiä leimahtanutta yliherkkyyttä natsi- sanan suhteen.
En voi olla vertaamatta nykyisiä mielialoja , juuri perehtdyttyäni 20- 30 - lukujen poliittiseen keskusteluun julkisuudessa ja populaarikirjallisuudessa.
Silloin nimittäin Suomessakin oli lähes hirvein loukkaus viitata jonkin henkilön " juutalaisuuteen". Leikittiin seuraleikkejä,joissa kirjailijoiden ja inhokkijulkkisten juutalaisuutta arvailtiin. Ja Lapuan liikettä hehkutettiin.
Sitä seurasivat natsisympatiat,joita julkisuudelta peiteltiin,mutta jotka kaikki tiesivät. Saksassa oli kaikki niin hyvin.

Nyt voisi juutalaisen korvata " muslimilla"- joissain piireissä lempivihollisena,tuhoajana,saastuttajana ja etnisenä vaaratekijänä. Epädemokraattiset ja väkivaltaa ihannoivat menetelmät ovat suosiossa militaristisen , etnisesti puhtaan kuri-Suomen rakentamisessa. Puolueet ja ay- liike ovat " mätiä", ne on korvattava kansallisen edun vaalimisella!

En voi ymmärtää,miten olisi väärin tai loukkaavaa verrata näitä aatteita natsismiin?
Sehän on jokaisen historian harrastajan ja jokaisen ajattelevan ihmisen luontainen reaktio.
Yhtä hyvin voisi kieltää ihmisiä ajattelemasta. Mikä siinä natsi-sanassa on niin pyhää?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Mitä tulee tämän median erityisluonteeseen,olen noin vuoden tauon jälkeen aika tyrmätty jonkinlaisen brutaalin populismin yliotteesta täällä.
Se on vähän kuin tankki,joka jyrää kaiken muun alleen ; keskustelusta tuskin voi puhua kuin harvan kohdalla.
Jos koko median tulevaisuus on tämä,on helppo ymmärtää joidenkin toimittajien estottomia rimanalituksia, helppohintaisia ihailijalukijoiden metsästyksiä ala-arvoisilla uutisvääristelyillä muuallakin.

Sehän on helppo ja halpa tapa pärjätä markkinoilla entisen vastuullisen ja usein hyvinkin vaativan toimittajantyön jälkeen.
Vähitellen laatumedia samoin kuin ajattelukin muuttuu jossain piilossa harrastettavaksi.
Sitäkö todella haluamme? Jos emme me,kuka sitä haluaa? Ja miksi?

Tuossa sensuroidussa blogissa oli viitteitä natsismin rakentamisesta juuri tällaisen työnjaon avulla: brutaali populismi tekee henkisen likaisen työn,katuopartiot/ kodinturvajoukot fyysisen. Kun kansa on kurissa älyn ja ruumiin suhteen,se voidaankin sitten marssittaa ja hyödyntää ,kuten suunnitelmat vaativat.

.

Mika Lehtonen

Voi kyynel mitä uhriutumista. Voimia internetin käyttöön. Eiköhän täällä ole ihan tasapuolisesti bannattu kirjoittajia molemmilta laidoilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ääripersut juntataan väkisin salonkikelpoisiksi. Sellaisia ovat nyt ajat.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Äärikommunistit,taistolaisetkin, on aikoinaan ajan hengessä juntattu salonkeihin. Junttaukset jatkuu, nimikkeet vain vaihtuu.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lieneekö kommunisti sanana sallittujen joukossa? Oli ntseihin verrattava ilmiö.

Käyttäjän amgs kuva

Erinomainen arvio! En ole laskenut kuinka monta kertaa minua on blogin historian aikana kutsutu kommariksi, koska olen asunut Kuubassa tai koska minulla on ollut SDP:n ja Vasemmistoliiton jäsenkorttia! Punalehmäksikin on haukuttu.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tarkoitin aatetta, en ketään henkilöä. No, nyt tiedän jäsenkirjataustanne mikä on minulle merkityksetön.
Hyvää kesää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset