Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Humanitaarinen apu nopeasti Richterin asteikon mukaisesti

  • Nepalilaiset lapset lohduttavat toisiaan. Kuva Taisto korhosen Facebookin sivulta. Eeva vaseniuksen kautta.
    Nepalilaiset lapset lohduttavat toisiaan. Kuva Taisto korhosen Facebookin sivulta. Eeva vaseniuksen kautta.

Nepalin tuhoisasta maanjäristyksestä on kulunut monta päivää. Aluksi kerrotiin muutamista uhreista ja ehkä siksi koko tuhon laajuuden ja avun tarvetta ei osattu arvioida. Tiedetään kuitenkin, että yli 7 Richterin asteikon järistys on sen verran voimakas, että tuhoja tulee.

Ihmetellä siis sopii, miksi apu on lähtenyt kovin hitaasti. Suomalaisille pelastusryhmälle ilmoitettiin, että apu oli liian myöhäistä. "Suomalaisen pelastajaryhmän piti lentää Kuopiosta Nepaliin jo varhain eilisaamuna, mutta lähtö viivästyi ja lopulta siis peruuntui. Ryhmä hälytettiin viikonlopun aikana kokoon eri puolilta Suomea. "

Nepalissaa uhrimäärä on nousut tuhansiin. Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,9 Richterin asteikolla.

Kansainväliset tahot, kuten Punainen Risti, ym. voisivat tehdä sellaisen periaatepäätöksen, että aina yli 7 Richterin asteikon maanjäristyksen sattuessa raivausapua ja muuta apua lähetetään heti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Alkuvaiheen pelastustoimia hidasti tällä kertaa pahiten Nepalin hallituksen hidasälyisyys, tiedonkulun puutteet ja vaikeakulkuinen maasto - tuhoalue sijaitsee laajalla säteellä vuoristossa.

Kansainväliset pelastusorganisaatiot reagoivat heti saatuaan avustuspyynnön...

Käyttäjän amgs kuva

Kyllä. Silti pitää sanoa, että Irakiinkin on menty, koska se on ollut jonkun mielestä tarpeellista. Miksi silloin, kun suuri maanjäristys tapahtuu ei voitaisi mennä vaikka maan hallitus olisi toista mieltä? Nepallin hallinnon ratkaisu näyttää heitteillejättöltä!

Jouko Vanne

USGS:n PAGER -sivusto antaa puolessa tunnissa järistyksen vanhingoista alustavan arvion, niin henkilö kuin aineellisistakin. Sivulla http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/u... on tiedot Nepalin järistyksestä. Menetelmän taustoista kerrotaan sivulla http://earthquake.usgs.gov/research/pager/

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos! Moni kuolee tehottomuuden ja hitauden takia. Pitäisi olla olemassa sellainen kansainvälinen sopimus hätäavun lähettämisestä viipymättä silloin kun maanjäristys on tuhoisa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Ihmetellä siis sopii, miksi apu on lähtenyt kovin hitaasti."

Niinpä. Nepaliin ei ikävä kyllä pääse tosta noin vain. Ainoa kunnollinen yhteys on lentokone ja ainoa kenttä on Katmandussa. Kenttä on äärimmilleen kuormitettu eikä pysty ottamaan vastaan kuin tietyn määrän vuorokaudessa. Sivukylille, joita on tuhansia, ei pääse kuin helikoptereilla. Eri kieliä on toistasataa. Ja jne.

Sinne ei mennä kuin esim. Nicaraguaan tai Irakiin.

Käyttäjän amgs kuva

Erland, valitettavasti Nicaraguassakin on vain yksi kelvollinen lentokenttä ja erikoinen hallinto. Olen menossa joulukussa ja joulukuussa 1972 Managuassa oli suuri maanjäristys. Mietyttää kovasti mitäs jos. Nyt minun on parasta, etten sano mitään pahaa Nicaraguan poliittisesta tilanteesta, jos haluan päästä maahan ilman mutkia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset