Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Koululaiset maaseudulle oppimaan

  • Koululaiset maaseudulle oppimaan

Yleisradion uutisen mukaan Lohjalla on parhaillaan lakkautusuhan alla yhdeksän koulua. Uutisen mukaan myös Ikkalan koulu olisi TAAS lakkautusuhan alaisena. Toivottavasti uutinen perustuu maaliskuussa julkaistuun tietoon eikä tuoreempaan suunnitelmaan.

Uutisen mukaan osa säilytettävistä kouluista on erittäin huonossa kunnossa. Kouluverkon harventaminen ja rapistuminen harmittaa oppilaiden vanhempia.

Jos Lohjan keskustassa tai/ja sen lähiympäristössä sijaitsevat koulut ovat niin huonossa kunnossa, miksei lapsia voitaisiin siirtää hyvinvoiviin kouluihin vaikkapa Lohjan keskustan ulkopuolelle? Saisivat samalla kaupunkilaiset lapset toisenlaisen kuvan maaseudun elämästä. Kylien elämä vilkastuisi.

Suomessa trendi on se, että kyläkouluja suljetaan ja lapsia lähetetään kaupunkikeskuksiin. Jos lasten hyvinvointi ja terveys on keskeisintä miksei ajattelua ja toimintatapoja voitaisiin muuttaa niin, että lasten koulumatka suuntautuisi tulevaisuudessa maaseudun hyvinvoiviin koulurakennuksiin?

Esimerkiksi Ikkalan koulurakennus on toiminnallisesti ja tekniseltä kunnoltaan hyvä. Yksi Lohjan parhaista ja silti koulua on haluttu sulkea.

Nyt (klo 13.30) tuli tietoja, että Ylen uutinen perustuu vanhaan tietoon, kuten alussa arvelin ja Ikkalan koulu ei ole uhattujen listalla. Silti ehdotus on voimassa. Lapset voisivat jatkossa mennä hyvinvoiviin periferiakouluihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hölmöä miettiä, mikä maan tai maapallon tila on 100 vuoden kuluttua, eihän meistä kumpikaan ole silloin enää elossa.

Hölmöä? Ei minusta.

Käyttäjän amgs kuva

Niin, kuka sen tietää! Elviskin elää...:)
Nykyisin sanoista ja vinoiluista tehdään suuria otsikoita, mutta ihmisille tärkeistä asioista ei keskustella. En usko, että olen ainut, joka on väsähtänyt siihen tapaan millä julkisessa keskustelussa keskustellaan puhki yhdestä asiasta ja tärkeistä asioista, kuten vaikkpa USA:n ja EU:n vapaakauppasopimuksesta ei kirjoiteta paljoakaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös vapaakauppa ole edistystä, mutta silmänsä sulkeminen tulevaisuudelta on taantumusta.

Kyläkoulut eivät menesty, jos niissä ei ole oppilaita tarpeeksi. Paljonko Iikkalan kyläkoulussa on oppilaita ja mikä on alueen syntyvyys.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

En asettanut niitä vastakkain, mutta kannatan tasapuollista keskustelua tärkeistä aiheista. Vapaakauppasopimus voi tarkoittaa hyvää EU:lle. USA:ssa sitä vapaakauppasopimusta on vastustettu sillä, että Meksikon kanssa solmittu sopimus vei, vastustajien mukaan, työpaikkoja USA:sta Meksikoon.

Ikkalan kyläkoulussa on muistaakseni 71 lasta. Ei niin vähän ja Pusulan koulu on ihan kapasiteetinsa nähden täynnä. Ari, ne kyläkoulut menestyisivät hyvin, jos koulutaksimatkojen suunta muuttuisi isoista keskuksista kyläkouluihin. Se on tahdosta eikä säästöistä kiinni. Lohjalla ilmeisesti joudutaan tekemään suuria ja rahakkaita remontteja huonokuntoisissa kouluissa, mutta koska ne sijaitsevat lähellä keskustaa niihin panostetaan. Haja-asutusseudun "kaupunkilainen" maksaa veronsa ja tuijottaa vain kuinka palvelumatka pitenee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

En moiti sinua kunta-aktiivisuudesta, mutta Lohjalla on ainakin 22 alakoulua luokat 1-6 ja syntyvyys noin 600 vuodessa. Jos suoritat jakolaskun, niin oppilaita riittää 27 joka kouluun, mutta jakautuuko oppilaat tasaisesti? Jos isoihin kouluihin menee vaikka kaksi tai kolme ekaa luokkaa, niin se määrä on pienkouluja lakkautusuhan alla.

Eipä juuri muuta keinoa pelastaa kyläkoulu, kuin peitot heilumaan tai lisää maahanmuutajia tai ainakin kuntaanmuuttajia.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Juu, varmasti koulujen tilanne vaihtelee. jos koulu ei ole kunnossa, on erikoista siirtää sinne oppilaita toisesta koulusta, jossa ei ole sisäilmaongelmia. Ja hyvä kysymys on sekin, että onko oikeasti niin, että sääst;jä syntyisi kouluja sulkemalla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Täällä Saarijärvellä painitaan saman ongelman kanssa. Kouluja on eniten siellä, missä ei ole lapsia, ainakaan riittävästi. Vähimmällä päästään, kun siirretään koulutoimi keskustaan. Sivukylälle sijoittamisessa eteen tulee se ongelma, että lasten kuljetusmatkat pitenevät entisestään.

Kyllä kyläkoulusta maaseudun rauhassa unelmoida saa, mutta käytännön ratkaisu se ei ole. Vain riittävän isoissa kouluissa on mahdollisuus monipuoliseen opiskeluun. Lasten päivähoito ja varhaiskasvatus eli esikoulu voidaan kannattavasti järjestää myös pienissä yksiköissä ja sitä mahdollisuutta myös käytetään.

Käyttäjän amgs kuva

Sanot, että vain riittävän isoissa kouluissa on mahdollisuus monipuoliseen opiskeluun. Ei aina, koska vaikka isoissa kouluissa olisi erinomaisia resursseja, toisille lapsille iso koulu sopii oppimisen kannalta ja toisille ei. Toiseksi opettajilla on keskeinen asema lasten oppimismotivaatiossa, toisin kuin vain puitteet. Koulumatkoista jo nyt moni lapsi joutuu matkustamaan periferioista keskuksiin, miksei matka toiseen suuntaan olisi huonompi vaihtoehto! Toivoa sopii puhua muistakin arvoista kuin vain rahasta.
Viljo, jos tämä asia yhdistetään vaalituloksiin, huomaa mitä puolueita olisivat nyt suosiossa. lohjan valtuuston kkokousasiakirjoista käy hyvin ilmi miten puolueet äänestävät kouluasioissa. Vanhempana kannustan puolueita, joissa kouluasioissa ei katsota vain menoihin. Vaikutelma on se, että vasemmistopuolueet leikkavat yhtä innokasti kuin oikeistolaiset puolueet. Perussuomalaiset, keskustalaiset ja jopa kokoomuslaiset valtuutetut vastailevat kaupunkilaisten viesteihin toisin kuin vasemmalla olevat!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suosittelin rehellisestä paatoksesta.

Totta on, että jos kouluja suljetaan niin säästöjä tulee kyllä virkamiehet sen laskelman osaavat tehdä.

Toista oli ennen kun valtio antoi rahaa enemmän, silloin kyläkoulu oli kannattava pitää pystyssä.

Viljon kanssa samaa mieltä suuren ja pienen koulun eroista. Pikkukoululaiset eli pienten koulujen kannattaja luulottelevat liikaa, pienen koulun paremmuutta. Se isku oppilaalle tullee sitten entistä jyrkempänä isoon yläkuoluun siirryttäessä. Silloin ollaan myös jo murrosiässä joten traumat voivat kasvaa tosi suureksi pikkukoulujen hellanlettaksille.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Tuskin kasvatustieteiden tohtori Risto kilpeläinen perustaa väitteensä luulohin!

Risto Kilpeläinen tutki kyläkouluja kolmisen vuotta sitten tehdessään aiheesta väitöskirjan Oulun yliopistossa.

- Yhtään tällaista tilannetta en tiedä, missä olisi oikeasti osoitettu kuinka paljon kyläkoulujen lakkauttamisesta säästöjä tulee. Päinvastoin, näitä säästöjä näyttää tulevan

Näitä säästöjä näyttää tulevan hyvin minimaalisesti, eikä niitä kukaan edes välitä todentaa, kun koulu on saatu kiinni.

– Kyläkoulututkija, kasvatustieteiden tohtori Risto Kilpeläinen

hyvin minimaalisesti, eikä niitä kukaan edes välitä todentaa, kun koulu on saatu kiinni, Kilpeläinen sanoo.

- Näkisin tämän leikkausajattelun sillä tavalla, että se on hyvin lyhytnäköistä talous- alue ja miksei sosiaalipolitiikkaakin. Täytyisi katsoa pikkuisen kauemmas tulevaisuuteen ja unohtaa tällaiset pikavoittojen tavoittelut taloudellisessa mielessä.

http://yle.fi/uutiset/kylakoulututkija_pikkukoulun...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Huh huh leipäpappi tekee rahasta mitä vaan. Miksi kunnat sitten ajavat säästöjä lakkauttamalla kouluja jos se on kerran Kilpeläisenkin mielestä väärin, mutta kun exel osoittaa toisin.

Laske itse Ana ilman Kilpeläisen väitteitä, montako koulua Lohja tarvitsee jos ekaluokkalaisia on aina joka vuosi noin 600 oppilasta.

Ei kunnat tee mitään lakkautuksia sen takia, että kiusaisivat vain ihmistä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #11

"Ei kunnat tee mitään lakkautuksia sen takia, että kiusaisivat vain ihmistä."
Ikkalalalalaisten vanhempien näkökulmalta valitettavasti siltä se nyt on näyttänyt. Lohjalla toimii palveluverkkotyöryhmä, jonka tehtävä on pohtia palveluverkon järkeistämistä. Kokousasiakirjoissa on selvitys kusrannuksista per lapsi koulukohtaisesti. Ikkalan koululaisten kustannukset ovat alhaisia verrattuna niihin koululaisiin joiden koulu ei ole ollut lakkautuslistoilla. Paljoakaan muita perusteluja ei ole löytynyt kuin johtajien tarve näyttää, että osaavat keskittää toimintoja. Tehostamisesta voidaan puhua silloin kun lasten opetuksen laatu paranee. Meidän lapsen koulussa on hyviä opettajia ja silloin kun lasten ja opettajan suhde toimii lasten edun mukaisesti, on riski siirtää heitä ja vaihtaa opettajasta. Huomaat hyvin, että panostan muihinkin arvoihin kuin vain taloudelliseen. Päätöksentekoa vaivaa nykyisin se, että katsotaan VAIN kustannuksiin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Koko Suomen onneksi ja pelastukseksi keskustapuolue sai vaaleissa lähes veret seisauttavan voiton. Tämä tietää, että yhtäkään koulua ei suljeta ainakaan keskustapuolueen hallitsemissa kunnissa. Muutkin asiat muuttuvat nyt sangen perusteellisesti. Mainitse vain yksi ja minä sanon, että nyt on toisin, koska kepu hallitsee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset