Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kysymyksiä rasismin vastustajille

  • Kuva on Punaisen Ristin kampanjasivulta.
    Kuva on Punaisen Ristin kampanjasivulta.

Onhan se enemmän kuin totta, että rasimia ja syrjintää on olemassa ja kaikkialla maailmassa. Ihan oikeutetusti pitää olla rasismin vastainen päivä ja tuoda esiin se, että rasismi ei ole missään nimessä ja muodoissa hyväksyttävää. Niin kauan kun päivän vietolle on tarvetta, se on häpeä koko yhteiskunnalle.

Rasismi muuttaa muotoaan ajan ja olosuhteiden mukaan. Tänä päivänä rasismi määritellään eri tavoin melkeinpä ihmisestä toiseen ja näin rasimi kukoistaa, koska sitä puolustetaan kiertäen. Ilmaisulla "Nyt melkein mitä tahansa on rasimia ja siksi ei saa sanoa mitään" haetaan oikeutusta sille, että puhutaan rasistisesti.

Rasimin "hienovaraisemmat" muodot ovat vaarallisia, koska niitä ei näe rasistisina ja niitä jopa hyväksytään. Se, että Suomeen tuodaan ulkomaailta halpatyövoimaa pilkkapalkalla ja heikoilla työehdoilla on nykypäivän rasismin ilmentymismuotoja. "Omien" työpanosta ei käytetä hyväksi, mutta muden työpanos on vähempiarvoinen ja sitä "saa käyttää hyväksi".

Miksi siis sinä, rasismin vastustaja, et vastusta halpatyövoiman hyväksikäyttöä?

Toinen kysymys, joka haluaisin osoittaa kaikille niille, jotka sanovat vastustavansa rasismia ja syrjintää on se, että pystytkö katsomaan vaikkapa valokuvaani, nimeäni ja lukemaan tätä juttua ilman, että ajattelet, että se on se maahanmuuttaja taas, joka kirjoittelee, olet selvästi syrjinnän vastustaja. Muussa tapauksessa olet valmis lokeroimaan ihmisiä yhtä lailla kuin rasisti. Rumia sanoja ei tarvita. Poissulkeminen omasta "joukostasi" riittää syrjinnäksi. Jos pystyt lukemaan, kuten kuvailin, rasismia voidaan vähentää maailmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Kotkan palvelujohtaja Jorma Haapanen pyrkii Lohjan kaupunginjohtajaksi.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ana, olen eri mieltä kanssasi ao. letkautuksestasi tai sen viestistä siis, olettaen että sillä perustelisit sananvapauden kaventamista - en ole varma haluaisitko mennä niin pitkälle.

8-<------------------
Ilmaisulla "Nyt melkein mitä tahansa on rasismia ja siksi ei saa sanoa mitään" haetaan oikeutusta sille, että puhutaan rasistisesti.
8-<------------------

Vastustan syvästi rasismia, nimenomaan sen sanakirjamerkityksessä. Olen itse monikulttuurisessa avioliitossa, ja minulla on elämän aikana ollut monia ulkomaalaisia ystäviä, ja siksi minulla on moraalinen oikeutus puhua tästä.

Tavallinen ihminen useinmiten ymmärtää sen että kaikki ihmiset ovat samaan aikaan sekä yksilöitä että jossain määrin jonkun kulttuurin "tuotteita", toinen enemmän toinen vähemmän. Ainakin toivon niin, että ymmmärtää.

Asia on niin, että kenenkään kansalaiskeskustelijan tunteita ei saa kieltää väärinä tunteina, eikä sananvapautta heppoisin perustein rajoittaa. Liika poliittinen korrektius on syöpä kulttuurissa.

Esim. Husu Hussein ei minusta ole valitellut rasismia, vaan ennenkaikkea osallistunut keskusteluun ja ottanut vastaan kommentit, tulee mitä tulee.

Uhrikortin käyttäminen kansalaiskeskustelussa on niin "passe".... se saa aikaan päinvastaisen reaktion, sapettunutta sapettaa entistä enemmän.

Rasismia jos on, ja saattaa hyvinkin olla, niin siitä pitää olla huolissaan jaa siihen puuttua selkeästi työpaikoilla, oppilaitoksissa ja lähiöissä ennenkaikkea. Mutta minusta mediassa sanan täytyy olla tarpeeksi vapaa, ettei kukaan joudu tukahduttamaan omia tunteitaan poliittisen korrektiuden paineen takia.

Siksi on minusta tärkeää kaikkien kannalta puolustaa sananvapautta, ja puuttua vain äärimmäisiin kiistattomiin tapauksiin, joissa sen rajoittaminen tai sanktiointi on välttämätöntä.

Käyttäjän amgs kuva

Perttu, onko toisten sanojen määritteleminen letkautuksi ihan asiallisen keskustelun lähtökohdaksi? Joka tapauksessa piti vain sanoa sinulle, että joku saatta olla oikeassa siinä, kun sanoo, ettei nykyisin saa sanoa mitään koska se on sitten rasismi. kirjoitukseni pointista yksi oli se, että sillä välin, kun keskustellaa heitoista ja muka "vitseistä" yhteiskunnassä ja meidän silmien alla ja hiljaisella hyväksynällä tapahtuu muuta rasistista toimintaa. Se näyttäytyy meille hyväksyttävänä ja asiantuntijat perustelevat miksi se on tarpeellista, kuten halpatyövoiman käyttö. Koska rasismin vastustajien keskuudessa ei tuohon asiaan kiinnitetä huomoon, kysyin heiltä.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ana, pahoittelen huonoa sanavalintaa. Se viittasi tuon kappaleesi sisältämään kohtaan "nykyisin ei saa sanoa mitään..." jne. joka siis olisi jonkun arjessa sanomana ikään kuin närkästynyt "letkautus" tai huomio paremminkin. Mutta sana ei siis viitannut kappaleeseesi kokonaisuutena.

Olen samaa mieltä, että reilu palkka on eettinen kysymys. Markkinatalous tosin jyrää sellaisella voimalla, että saattaa olla että välillä sille ei voi mitään kilpailutilanteessa. Toivottavasti näin ei ole - silti voi olla.

Jukka Nieminen

Voin omasta puolestani todeta että olen alusta saakka ollut SDP:läisellä linjalla halpatyövoima-asiassa. Jokaisen puolalaisen putkimiehen tai virolaisen betoniraudoittajan kuuluu saada suomalaista palkkaa suomalaisine työehtoineen. Tämän sanominen sai aikanaan EK:n pojilta ns. kahvit rinnuksille sillä yritysten liikevoitto tätä nykyä pohjaa prekaarien työmarkkinoiden siirtotyöläisiin. sen myötä kotimainen duunari onkin sitten kortistossa - asia joka muuten ei tunnu Persuja kiinnostavan omassa maahanmuutto-ohjelmassaan pätkääkään, pikemmin päinvastoin. Heidän mielesäänhän pitää ottaa lisääkin "työperäistä muuttoa".

Suomalainen ei varmaan ole sen rasistimpi kuin kukaan muukaan kansa tällä planeetalla. Suomalaisten ongelma vain tapaa olla tuo poliittisen korrektiuden puute. eli kun metsäläinen puhuu, hän puhuu suoraan tajuamatta ollenkaan puheidensa sisältöä. Meiltä kai puuttuu sellainen käytösnormisto. Amerikkalainen tuttavani oli aivan ihmeissään Halla-Ahosta ja sanoi että jos amerikassa joku puhuisi tai kirjoittaisi tuohon sävyyn, hänen poliittinen uransa loppuisi siihen paikkaan. Siis ihan kirjaimellisesti. Hyvä kun saa työpöydältään vielä ottaa vaimon valokuvan mutta takaisin ei ole mitään asiaa enää koskaan. Suuressa maailmassa kun on asioita joissa pidetään mölyt mahassa. Väitänpä että ns. sivisysvaltioissa jos eduskuntaehdokkaat puhuisivat siihen sävyyn kuin esim tällä blogialustalla, heidän ehdokkuutensa otettaisiin pois samoin tein. Tarkoitan kai tällä, että meillä on yksin keskustelukulttuurissa vielä paljon parannettavaa primitiiviseltä tasoltamme.

Pauli Leinonen

Minusta suoraan puhuminen on suomalainen erityispiirre josta voi olla oikeutetusti ylpeä. Sehän on vain rehellisyyttä ja hyvä pohja hedelmälliselle keskustelulle. Tietysti vastapuolelta on hyvä odottaa samaa, muuten asia menee vähän vaikeammaksi. Tosin ns sivistynyt voi olla asiasta toista mieltä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Aika monet rasismin vastustajina profiloituneet tahot tässä maassa ovat pitäneet kovaa ääntä myös halpatyövoimasta. Vasemmistolla on marjanpoimija-kampanjansa ja pamfleteissa on käsitelty raksojen ulkomaisia komennusmiehiä.

Käyttäjän amgs kuva

Tarkoitat varmasti Vasemmistoliittoa, koska vasemmistossa on eroja siinä kuinka vaikkapa halpatyövoimaan suhtaudutaan (olihan Vartiainen viime kuussa demari!). Nyt jos puhutaan vaikka tarveharkinnan poistosta, joka sinänsä lisäisi halpatyövoiman käyttöä ja hyväksikäyttöä varsinkin jos valvontaa ei tehosteta, niin ollaan todella erikoisessa tilanteessa. Marjapoimijakampanja on vain yksi esimerkki siitä, että marjapoimijoiden työehdoissa on ollut ongelmia. Olisi hyvä tietää paljonko marjapoimijat ansaitsevat poimituista marjoista ja paljonko marjafirmat, joille poimijat marjansa myyvät, ansaitsevat. Arvelen kuitenkin, että eurosummat ovat pieniä verrattuna siihen paljonko Finnair saa kun palkkaa aaasialaisia halpatyövoima. Kuten olen sanonut aiemmin, ymmärrän, että firmat panostavat voittoon, mutta missä ovat poliitikkojen eettiset ajatukset, linjaukset ja päätökset?

Tietääkseni Kokoomus, Keskusta, Vihreät ja KD ovat valmiina poistamaan tarveharkintaa, vaikka Suomessa on tällä hetkellä suuria työttömyysjoukkoja jo maahanmuuttajiakin on työttöminä.

Juho Antikainen kommentti kertoo paljon miten asia on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Maahanmuuttajat työllistyvät käytännön syistä helpoiten ns. matalan osaamistason töihin, mikä on heille merkittävä väylä kiinnittyä yhteiskuntaan, mutta on toisaalta kiihdyttänyt myös työehtojen polkemista ja varsinaista työvoiman hyväksikäyttöä (jopa ihmiskaupan muodossa). Ammattiliitoissa tämä asia on ainakin tiedossa ja esillä - työehtojen tulisi olla yhtäläiset jo niiden sopimuksellisen yleissitovuuden vuoksi ...

Jukka Nieminen

Mun täytyy sanoa etten oikeen lämpene tälle matalan koulutustason työmaalle. siis tietenkin jokaisen kielitaidottoman ja ammattitaidottoman maahanmuuttajan pitää jostakin aloittaa mutta mutta...

Jos heidän ammatinvalintansa pääsääntöisesti sitten ohjautuu näille aloille ilman reaalista mahdollisuutta saavuttaa keskitulo, ollaan saksan ja ruotsin linjoilla jossa ruvetaan luomaan kahden kerroksen väkeä. ja se alempi kansanosa alkaa sitten oireilemaan jossakin kohtaa kun suuntaus menee sitten siihen paljon pelättyyn ghettokulttuuriin. Ei, kyllä nää jutut on mietittävä ihan toisin niin asuinseutujen kuin koulutuksenkin osalta.

Itse näen maahanmuutossa pahimman ongelman - mitä olen heitin kanssaan puhunut - että heti kun on kansalaisuus taskussa, jokin perushoitajan tutkinto ja muutama taala taskussa, karataan jonnekin pariisiin tai lontooseen. Suomea pidetään käsittääkseni niissä piireissä yleensä ottaen kylmänä ja pimeänä tuhansien sarvikuonojen maana, johon ei oikein kannata perustaa tulevaisuuttaan.

Matias Koskelin

Ana!
En ymmärrä tätä:

"Toinen kysymys, joka haluaisin osoittaa kaikille niille, jotka sanovat vastustavansa rasismia ja syrjintää on se, että pystytkö katsomaan vaikkapa valokuvaani, nimeäni ja lukemaan tätä juttua ilman, että ajattelet, että se on se maahanmuuttaja taas, joka kirjoittelee, olet selvästi syrjinnän vastustaja"

Ei tee tolkkua.

Miksi minun pitäisi uskoa, ettet ole rasisti ?

Käyttäjän amgs kuva

Ei se vaadi paljon nähdä toista ihmistä yhdevertaisena ihmisenä. Varsinkin puolueissa saa helposti maahanmuuttajan leimän otsaan. Sitten on myös ne ihmiset, jotka arvioivat muita ulkonäön perusteella tutustumatta toiseen ihmiseen. Olen tutustunut monenlaisiin ihmisiin Suomessa ja varsinkin kylissä on sellaisia ihmisiä, jotka keskustelevat, kuuntelevat, puhuvat eivätkä kysele tai sano mitään siihen suuntaan, että olet tullut muualta ja siksi olisit jotenkin erikoinen, hyvässä ja pahassa. Pidän niistä ihmisistä. Moni ihminen sen sijaan liputtaa rasismia vastaan, mutta ei pysty katsomaan toista vain ihmisenä, vaan vain etuliitteiden kautta. Tässä Uudessa Suomessa oli viime viikolla hyvä kirjoitus siitä kuinka ihminen jökä näkee maahanmuuttajamiehiä kadulla ajattelee heistä tietämättä ihmisestä mitään ja kuinka rasismi ilmenee ihmisen olemassa olevien ennakkokäsityksissä. Et ole niin hölmö ja varmasti ymmärsit mitä tarkoitan.

En ole vaatinut keneltäkään uskomaan mitä itse olen tai en ole. Tässä ei ole kysymys kirjoittajasta. On se vanha virsi, että aina on joku joka kääntää huomionsa blogistiin. Olet silloin pihalla.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Analta hyvä blogi!
Olen sen verran matkustellut ja minulla on ulkomaalaisia ystäviä, että voin sanoa omana mielipiteenäni, että muualla rasismia on huomattavasti enemmän kuin suomessa ja se tulee muualla näkyvämmin esiin.

Rasismi ja syrjintä ovat kaksi eri asiaa.

Vastaukset kysymyksiisi:
1. En kannata maahanmuuttopohjaisten palkkaamista ns. matalapalkka-aloille, jos heidän koulutuksensa, kokemuksensa ja tieto-taitonsa riittävät parempaan.
2. Pystyn helposti. Sinä kirjoitat ja pohdit asioita asiallisesti. Tosin saan vaikutelman, että sinä "etsit vielä itseäsi". Hyviä blogeja.

Itse en liputa rasismin puolesta enkä vastaan. Ja sitä varmaan löytyy minustakin. Muttta ei tietoisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset