Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Maahanmuutto- ja vähemmistöjen kysymyksissäkin maltti on valttia

Missä ovat muiden puolueiden maahanmuutto-ohjelmat?

Viime viikolla ja tällä viikolla moni on kirjoittanut Uuteen Suomeen siitä, miksi nyt maahanmuutosta on tehty suurempi ongelma kuin se todellisuudessa on, ja he ovat oikeassa siinä. Välillä kun lukee niitä kirjoituksia maahanmuutosta, tulee surullinen olo ja ehkä se johtuu kirjoitusten tyylistä tai yksinkertaisesti siitä, että vääryys on aina väärin, oli se kohde kuka tahansa. Moni sortuu kärjistyksiin, solvauksiin ja nimittelyyn.

Moni kirjoittaa asiaa, mutta valitettavasti samalla hengen vedolla tekee sitä samaa mitä nämä "maahanmuuttokriitikot" tekevät: mennään nostamaan yksittäisiä henkilöitä ja käytetään eri mieltä olevista sellaisia sanoja kuin rasisti, natsi ja "laumat". Laumoissa on eläimiä. Tiedostava ihminen on ihan muuta. Ilmeisesti vaatii todella paljon olla asiallinen ja keskittyä asiaan eikä ihmisiin. Näin sanon minä, joka on joskus joutunut melkoiseen hyökkäyksen kohteeksi muun muassa tässä samassa Uudessa Suomessa.

Mitä enemmän yksittäisistä henkilöistä, kuten vaikkapa Jussi Halla-ahosta kirjoitetaan, sitä enemmän häntä seurataan ja jopa palvotaan. Jos olisin Halla-aho, niin olisin nyt tyytyväinen, koska mediahuomio on taas (tällä kirjoituksellakin) taattu.

Voidaan sanoa samaa Perussuomalaisista ja heidän maahanmuutto-ohjelmastaan. Joka päivä Uudessa Suomessa on joku, joka kirjoittelee perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmasta. Sana on toki vapaa, mutta koska olen jo lukenut Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmaa, niin välillä haluaisin tietää muiden puolueiden maahanmuutto-ohjelmista. Onko se nyt niin, että vain Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmalla on väliä? Jos vastaus on myönteinen, perussuomalaiset voivat mennä vaalipäivään tyytyväisinä. Muut tekevät vaalitöitä heidän puolestaan. Jokainen julkisuuden tila on arvokas. Koska nyt kirjoitan niin, tiedän kulkevani vastavirrassa. En voisi kirjoittaa toisin vain siksi, että joku olisi tyytyväinen. Asiat sanotaan suoraan.

Seuraan tiivisti suomalaista poliittista keskustelua jo vuodelta 2008 lähtien. Yksi asia on ymmärtää, sisäistää mitä kirjoitetaan ja toinen hyväksyä. Poliitikoita saa ja pitää arvostella, mutta kun arvostelu keskittyy melko systemaattisesti vain yhteen tai kahteen henkilöön, silloin voisi miettiä, että mihin se johtaa tai miksi on näin. Perussuomalaiset, kuten kaikki puolueet elävät julkisuudesta. Mitä enemmän julkisuutta vaikkapa Halla-aholle annetaan, häntä samalla nostetaan jalustalle.

Perussuomalaisten vaaliohjelmasta olen sitä mieltä, kuten olen jo sanonut aiemminkin, että se sisältää ongelmallisia kohtia. Silti tekstissä on pari asiaa joita voisin allekirjoittaa. Vaikkapa kohta työperäisestä maahanmuutosta tai kysymys kustannuksista. Miksi ei saisi kysyä paljonko se ja se asia maksaa. Paljonko esimerkiksi vapaa liikkuvuus maksaa suomalaisille ja kuka hyötyy siitä rahasta? On hyvä, että Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmasta puhutaan, mutta samalla hengenvedolla vaadin, että kerrotaan myös muiden puolueiden maahanmuutto-ohjelmien sisällöstä, kuten jo sanoin. Onko niitä olemassa vai onko niin, että vain perussuomalaiset ovat jaksaneet pohtia maahanmuuttoasioita?

Ja rasismista sen verran, että sitä on kaikissa puolueissa. Perussuomalaiset sanovat sen ääneen. Samalla kun äänekkäiden yhdenvertaisuuden ja rasismin puolustajien huomio keskittyy yhteen tai kahteen kansanedustajaan, muissa puolueissa on myös niitä erikoisia "maahanmuuttokriitikoita". Heistä ei kirjoiteta mitään. Puolueiden puheenjohtajat voisivat kertoa nykyistä aktiivisemmin mielipiteensä rasismista ja syrjinnästä.  Ei se ole vain Timo Soinin tehtävä.

Kärjistykset ja syyttely eivät vie kovin rakentavaan keskusteluun tai kehitykseen milloinkaan ja missään. Muuten, tämä meidän kaiken yhteiskunta on jo maahanmuuttokysymyksissä ja vähemmistökysymyksissä ihan syvällä jakautunut kahteen äärileiriin. Nämä leirit käyttävät äänekkäästi sanansa julkisuudessa, ainakin somessa ja Uudessa Suomessa. Suurin osa äänestäjistä, myös maahanmuuttajat,  eivät tee äänestyspäätöksensä ääriajattelijoiden mielipiteiden pohjalta. Maahanmuutto- ja vähemmistöjen kysymyksissäkin maltti on valttia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa maahanmuuttajia ei ole erikseen nostettu omaksi teemaksi, koska ohjelman rakenne korostaa yhdenvertaisuutta - maahanmuuttajia ei siis kohdella tässä ohjelmassa millään tietyllä vieraskoreudella tai marginalisoiden heidät erityistoimenpiteiden alaisiksi rassukoiksi.

Maahanmuuttoa sivutaan ohjelmassa kansainvälisyysteeman alla, jossa toki huomioituu maahanmuuton moninaisuus ja myös sen vastentahtoinen osa (pakolaisuus) :

"Globalisaatio on myös lisännyt ihmisten mahdollisuuksia halutessaan muuttaa maasta toiseen. Säännöt ovat kuitenkin täysin erilaiset rikkaille ja köyhille, koulutetuille ja lukutaidottomille tai miehille ja naisille. Halpatyö ei rajoitu kehittyviin maanosiin, vaan sitä siirretään vauraiden maiden sisään käyttämällä paperittomien ja vuokratyöntekijöiden olematonta oikeudellista suojaa.

Osa maahanmuutosta on myös vastentahtoista, kun ihmiset pakenevat köyhyyttä, sotia, vainoa tai nälkää. Kansainvälisen yhteisön pitää puuttua nykyistä tehokkaammin näihin syihin, mutta samalla kantaa vastuunsa pakenemaan joutuvien ihmisten auttamisesta. Suomeen eri syistä muuttaneet ihmiset tarvitsevat alkuvaiheessa nykyistä parempia ja nopeammin saatavia erityispalveluita ja kielikoulutusta päästäkseen osaksi yhteiskuntaa. Suomeen muuttaneet on otettava yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi, yhdenvertaisin oikeuksin ja velvollisuuksin. On myös tunnistettava maahanmuuttoon liittyvä ihmiskauppa nykyistä paremmin ja parannettava auttamisjärjestelmiä."

Käyttäjän amgs kuva

"Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa maahanmuuttajia ei ole erikseen nostettu omaksi teemaksi, koska ohjelman rakenne korostaa yhdenvertaisuutta - maahanmuuttajia ei siis kohdella tässä ohjelmassa millään tietyllä vieraskoreudella tai marginalisoiden heidät erityistoimenpiteiden alaisiksi rassukoiksi. "

Juho, tuo näyttää tosi hyvältä ja näin sen pitäisi olla. Olemme me tässä kaikki tekemässä osuutemme yhteiskunnan hyväksi. Laitaisitko vielä linkin Vasemmistoliiton vaaliohjelmaan? Noiden niin kärjistävien tahojen kirjoitusten pohjalta voidaan sanoa, että esiin tulee se, että maahanmuuttajia nähdään aina ja ikuisesti vain maahanmuuttajina eikä yhteiskunnan yhdenvertaisina jäseninä, kuten sen pitäisi olla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/vasemmistol...

Tässä.

Ja lisäyksenä voimassa oleva Vasemmmiston maahanmuuttajapoliittinen toimenpideohjelma, joka tuota vaaliohjelmaa yksityiskohtaisempana korostaa yhdenvertaisia velvollisuuksia ja mahdollisuuksia :

http://dl.dropbox.com/u/4740043/jaettavia/Maahanmu...

Maahanmuutto asiakysymyksenä on selkeästi nostettu julkisuuteen ihan vaan vaalien vuoksi ...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #5

Vuoden 2010 maahanmuuttopoliittinen ohjelma on tosi asiallinen.

Geneven sopimus on alussa harhaanjohtavasti - sääntelee pakolaisten asemaa, ei maahanmuuttoa.

Ohjelman mukaan "kaikkien lasten on osallistuttava esiopetukseen". Saksassa vastaava vaatimusta, esim. Aluepormestari Heinz Buschkiwsky (SPD), vastustavat jotkut muslimit islamofobisena ja rasistisena.

Asumiseen liittyy Suomessa erityisryhmien välistä eriarvoisuutta, kun valtio korvaa kunnille joidenkin ryhmien asumisen (ainakin 3 vuotta). Tällöin kunnan kannattaa haalia näitä ja nostaa vuokria.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Päälinjana vas:illa on se, että maahanmuutto kokonaisilmiönä nähdään enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana ja maahanmuuttajat ihmisinä, joiden tarpeiden mukaan maahanmuuttopolitiikan tulisi rakentua.

Vas:n puolueohjelmiin kuuluu myös globaalipoliittinen ohjelma, jossa vaaditaan (vuonna 2011) :

* Työelämän pelisääntöjen tulee olla samat kaikille, työolojen ja palkkojen polkeminen maahanmuuttajia hyväksikäyttämällä tulee laittaa kuriin tilaajavastuulakia vahvistamalla sekä valvontaa ja sanktioita tiukentamalla
* Työluvan saamista on helpotettava ja pysyvämmin maassa oleskeleville on myönnettävä työntekoja opiskeluoikeus oleskeluluvan tyypistä riippumatta
* EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajien asemaa on parannettava
* Ulkomaalaisten säilöönotto on lopetettava ja maahanmuuttoviraston mielivaltaiset käännytys- ja oleskelulupapäätökset on saatava kuriin
* Eri maissa suoritettujen tutkintojen vastaavuuden hyväksymistä on helpotettava
* Suomen pakolaiskiintiötä on nostettava tuntuvasti, esimerkiksti tuplattava nykyisestä.

Perussuomalaiset eivät vielä ole julkistaneet omaa ek-vaaliohjelmaansa - olenkin käsittänyt näiden erillisteemaisten ohjelmien julkisuuteen ripottelun näin vaalien alla olevan osa puolueen "vaaliohjelmaa" ...

Veijo Ylä-notko

"Ja rasismista sen verran, että sitä on kaikissa puolueissa. Perussuomalaiset sanovat sen ääneen."

Missä ?

Ethän rupea leikkimään, että uudet rasismimääritelmät on yleisesti hyväksyttyjä.
Siis etninen tausta, eli lapsuuden kasvatuksella vammautetut.
Jos olisi, olisivatko Roomalaiskatoliset etninen ryhmä, mormonit, lestadiolaiset, sandinistit ?

Käyttäjän amgs kuva

Pilaile vain jopa sandinisteillakin, jos haluat. :) Se ei minua haittaa mitään, mutta olen ollut kolmessa puolueessa ja kuullut yhtä ja toista. Pahinta on se piilorasismi ja piilosyrjintä. Perussuomalaiset tuovat sen esiin tahattomasti tai tahallisesti. Ihmetyttää miksi muiden puolueiden puheenjohtajat ovat ihan hiljaa. Tunnen jo jopa myötätuntoa Soinia kohtaan. :)

Veijo Ylä-notko

Ei sen vaikeampaa, kuin että selität, mitä rasismilla tarkoitat.

Veijo Ylä-notko

" Tunnen jo jopa myötätuntoa Soinia kohtaan."
Herra mun vereni - Ethän koskaan kokeile pokeria!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ana, ymmärrän mitä tarkoitat, mutta kun Soini on ilmoittanut ulkoistaneensa maahanmuuttoasiat Halla-aholle, eikä puutu niihin, ja lähes koko puolue elää siinä kuvitelmassa, että Halla-aholla olisi tilanne ja asiat hanskassa ja jotain ylivertaista asiantuntemusta aiheesta, niin toki hänet siitä jatkuvasti haastetaan. Muut lähinnä heiluttelevat käsiään ja olettavat että Halla-aho hoitaa tämän.

Millään muulla puolueella ei ole näin krampinomaista ja monomaanista suhtautumista maahanmuuttoasioihin, ja mitä enemmän nähdään tällaisiä tökeröjä maahanmuuttopoliittisia ohjelmia, joista lähinnä paistaa ylimielisyys ja lainausmerkit, sitä vähemmän päästään keskustelemaan itse maahanmuutosta ja sen mahdollisista ongelmista.

PS:n kannattaisi nostaa joku humaani keulakuva vetämään maahanmuuttokeskustelua niin muillakin olisi helpompi ottaa kantaa ja keskustella. Mutta kun Halla-ahoa seuraa äkäinen "suvakeista" ja "kukkahattutädeistä" jurnuttava armeija, tekee mieli kiertää kaukaa.

Veijo Ylä-notko

Siis rajaat keskustelua omien määritelmiesi rajoihin. "humaani keulakuva."
Petra, terveisiä taas todellisuuteesi!

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Hyvää tekstiä, Asioiden tulisi riidellä, ei ihmisten. Henkilökohtaisuuksiin mennään turhan kärkkäästi, puolin ja toisin.

Onhan joillain puolueilla eräänlainen maahanmuutto ohjelma: Lisää ulkomaista työvoimaa. Nykysuomessa ei haluta enää taystyöllisyyttä koska tämä aiheuttaa työnantajille kilpailutilanteen parhaista tekijöistä ja näin ollen painetta kasvattaa palkkaa. Kun työttömiä on paljon, ei työnhakijalla ole varaa kitistä palkasta, koska aina löytyy joku joka suostuu ko. työn tekemään tarjotulla palkalla. Porvaripuolueet kannattavat sitä että suomeen tulisi töihin maahanmuuttajia, jolloin saataisiin vielä dumpattua palkka tasoa jo nyt pysähtyneeseen palkkakehitykseen. Esim. Vuokratyöllä kierretään TES:sta nykyään surutta. esim. IT alalla ulkoisia konsultteja riittää (pääkaupunkiseudulla) ovista ja ikkunoista, jos ei palkka tai työolot miellytä.
Rakennusalalla erään vuokrafirman kautta tuli työntekijöitä 5e/h vain vähän aikaa sitten puolasta tekemään raskasta rakennuksen purkutyötä, taisi olla asbesti hommiakin. anteeksi, karkasin hieman aiheesta.

Puhutaan vapaasta liikkuvuudesta... Ei työtön alkoholistikaan voi vaatia että minä haluan asua tuolla hienostoalueella kallisvuokraisissa kämpässä, jos vuokran maksaa kela ja juomat sossu. Sitten kun hän raitistuu ja pistää rahoiksi kovalla yrittämisellä tai työnteolla, niin sitten hän voi sen kämpän haluamastaan suunnasta hankkia. Ikävä kyllä esim. vuokrat ovat alhaisempia maakunnissa kuin pääkaupunkiseudulla, joten eikö se olisi kaikin puolin järkevää hyödyntää, 20 neliötä hesasta vai 120 Jyväskylästä? Jos saman kulttuuria edustavat maahanmuuttajat sijoitetaan samalle alueelle, ei kotoutus ole tehokasta. Jos heitä hajautetaan, joutuvat he poistumaan "mukavuusalueelta" ja ottamaan kontaktia muihin kulttuureihin ja helpommin oppimaan millaisia esim. suomalaiset ja suomalaiset tavat ajatusmaailma on.

Käyttäjän amgs kuva

Veijolle, kommentissa 3, ei kai jopa nyt minun pitäisi selittää sinulle mitä se rasismi on. Puhutaan syrjinnästä ja pahinta on se piilosyrjintä. Sitä vastaan on vaikea sanoa mitään ja se voi olla kaikialla. Vuonna 2009 kirjoitin aiheesta. Nykyisin rasismin määritelmä on laaja ja se voi käsittää melkein mitä tahansa syrjintämuotoa.
Moni haluaa tietää mitä mieltä puolueet ovat asioista, mutta ehkei ihmisiä kiinnostaa paljon lukea samoista henkilöistä päivästä toiseen. Esimerkiksi haluaisin tietää mitä esimerkiksi demarit ajattelevat itse maahanmuutosta mutta en enää mitä mieltä he ovat perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmasta. Anteeksi, mutta ähky tuli.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Ongelma lienee siinä, että jos puolueilla on maahanmuutto-ohjelma, jossa esitetään esim. kustannusten leikkaamista, niin heidät leimataan helposti rasisteiksi. http://taistomiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18...
Asia poikkeaa muusta kustannusten leikkaamispolitiikasta. Jos jokin puolue haluaa leikata esim. vanhustenhuollosta, niin tällöin ei kuitenkaan leimata samalla tavoin vanhustenvastustajaksi, vaan asia ymmärretään kustannusten vähentämishaluksi ko. toiminnoista

Käyttäjän amgs kuva

Leikkausehdotus ei yksin tee puolueesta rasisti vaan se johtuu muusta. Neljä vuotta (ainakin) Perussuomalainen -puolue on kampailut rasismi-leimaa vastaan ja se ei ole tapahtunut vain muiden pahatahtoisuudesta. Muuten James Hirvisaari olisi vielä puolueenne listoilla. Muiden puolueiden hampaamattomuus aiheen suhteen on käsittämätöntä. Aina, kun niitä jupakoita on ollut, Soinilta vaaditaan sitä ja tätä, mutta kun muissa puolueissa nousee esiin syrjiviä mielipiteitä kaikki on kuin OK.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Osuvasti sanoit. Kirjoitin juuri ko. asiastakin jutun
http://taistomiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18...
Mielellään soisin myös näkeväni muidenkin ohjelmia, jotta asiasta päästäisiin keskustelemaan rakentavassa hengessä, kuten kaikista muistakin asioista. Avoimuus auttaisi mielestäni myöskin rasisimia vähentävästi

Ari Kemppainen

Nyt kun Ana sanoo niin kuin asia on niin ihmettelen että ei ole niitä peukuttaja härkösiä peukuttamassa? :D Vai istuuko se ideologinen persu-viha niin tiukassa?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #16

Vain sellainen, joka ei lue vaikkapa "Paljastettua" ym. sivuja ei tiedä, että on sellaisia suomalaisia, jotka ovat sitä mieltä, ettei perussuomalaisista saa sanoa mitään myönteistä. Kun sanot vaikkapa sen, että perussuomalaisiin voi luottaa vaikkapa koululaisten asioissa kuntatasolla, kuten itse olen oman kokemukseni pohjalta sanonut, niin muutut heti perussuomalaisten ystäviksi. Silloin unohdetaan, että sitä lähtien kun olen pitänyt tämän blogin pystysssä (5 vuotta), olen kritisoinut jopa kovin sanoin perussuomalaisia ja Timo Soinia.

Peukkuja en odota. Uudessa Suomessa peukkuja jaetaan puoluekohtaisesti. Ahkerimmat peukuttajat taitavat olla perussuomalaiset ja ipulaiset omien blogeissa. :)

Susanna Kaukinen

IPU - Itsenäisyyspuolue

---

11. Rajavalvonta, maahanmuutto ja pakolaisuus

Maahanmuuttoon liittyviä hyötyjä tai ongelmia ei pidä ylikorostaa.

Täysin vapaa maahanmuutto sekä siihen liittyvä ulkomaisten yritysten työntekijävienti Suomeen palkkojen ja työehtojen polkemisineen hyödyttävät vain harvoja.

Kansainvälisen rikollisuuden torjumiseksi on välttämätöntä, että EU:n kieltämä rajavalvonta palautetaan maamme rajoille. Korostamme että emme liitä rikollisuutta ulkomaalaisuuteen, vaan nykyisen liikkumavapauden rikollisille ryhmille tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Maahanmuutto tapahtuu vapaaehtoisesti, pakolaisuus on pakotettua. Moraalinen velvollisuutemme on osallistua kansainväliseen yhteistyöhön, pakolaisongelmien ratkaisemiseen. Kansainväliset konfliktit, sodat ja poliittiset vainot aiheuttavat pakolaisuutta. Suomi osallistuu pakolaisten auttamiseen jo mahdollisimman varhain näiden lähtöalueilla ja vastaanottaa myös YK:n määritelmien mukaisia humanitaarisia pakolaisia. Suurimmat pakolaisvirrat suuntautuvat pääosin muihin maihin ja Suomeen päättyvät pakolaisryhmät ovat suhteellisen pieniä. Voimavarojen puute ja keskeneräiset järjestelmät kotouttamisen edistämiseen ovat kuntien yleisimpiä syitä olla ottamatta vastaan pakolaisia.

Maahanmuuttajien ja pakolaisten sopeutumisen helpottamiseksi ja syrjäytymisen estämiseksi on tarjottava riittävissä määrin kielen, tapojen ja muun kulttuurin opetusta.

Jotta Suomi voi hyötyä työperäisestä maahanmuutosta ja vähentää kotimaista aivovientiä, tulee yhteiskunnan säilyttää suvaitsevaisuutensa ja avoimuutensa. On myös hyvä muistaa, että juuriltaan suomalaisia on yli miljoona maan rajojen ulkopuolella.

Itsenäisyyspuolueen tavoittelemat oma valtiollinen keskuspankki ja oma raha ratkaisevat suuren osan rahoitusvaikeuksista ja parantavat työllisyyttä merkittävästi, jolloin koettu kilpailu työpaikoista maahanmuuttajien kohdalla ei ole ongelma. Maahanmuuttajien palkkauksissa tulee noudattaa suomalaisia työehtoja.

---

http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18523...

Käyttäjän amgs kuva

Aika tiivis ja hyvä tiivistelmä teillä.
IPU: "Maahanmuuttajien ja pakolaisten sopeutumisen helpottamiseksi ja syrjäytymisen estämiseksi on tarjottava riittävissä määrin kielen, tapojen ja muun kulttuurin opetusta." Tärkeintä unohtyi ja se on työ. Työn kautta ihminen pystyy oppimaan kaikkea niitä asioita, jos on tahtoa ja tarmoa.

Käyttäjän MaunuIdnpn-Heikkil kuva
Maunu Idänpään-Heikkilä

Hyvä puheenvuoro Analta. Pelkään samoin että muut puolueet eivät uskalla paljastaa väriään ei sen enempää EU:n finanssipolitiikassa kuin maahanmuuttokeskustelussakaan. Saavat Soinin ja Halla-Ahon näyttämään rehellisiltä sunnuntaikoululaisilta. Piilorasismi ei todellakaan pue Suomalaisia. Mehän olemme hiljainen, rehellinen kansa, eikä meillä ole minkäänlaista korruptiota missään järjestelmässä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Keskusta on tallentanut omat kantansa puolueen kotisivuille aakkoselliseen hakemistoon, josta ne löytyvät kohdasta M.

Useimmille puolueille maahanmuutto ei ole mikään kansallinen kohtalonkysymys, joten siitä ei myöskään viitsitty laatia erillisiä ohjelmia. Puolueet lähinnä painottavat maahanmuuttoa muun ohessa, oman aatteellisen painotuksensa mukaan. Keskusta painottaa kolmatta sektoria ja yhdistystoimintaa kotouttamisessa, ja demarit varmaankin vastaavasti ammattiliittoja.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Muut puolueet eivät pidä maahanmuuttoa niin olennaisena asiana että siitä olisi tehty erillinen ohjelma. Maahanmuuttoon littyvät näkökannat ovat osana puolueiden yleisiä puolueohjelmia.

Perussuomalaisten ohjelma herätti paljon huomiota sen takia että sisälsi täysin epärealistisia ehdotuksia (vähävaraisten maahanmuuttajien hajasijoittamista joka olisi vastoin perustuslakua) ja valheellisia mielikuvia (pohjoiseen vyöryvistä turvapaikkahakijoista). Ohjelma ei ottanut pahemmin kantaa itse asiaan, siis maahanmuuttopolitiikjaan.

Esa Niemi

Bodil, nykyinen maahanmuuttopolitiikka on jatkuvaa vastaanottokyvyn ylittämistä ja kyse on vain siitä kuka varoittaa laivan kurssin olevan kohti karikkoa. Se on epäolennaista kuka siitä varoittaa koska nykyisen politiikan elinkaari ei ole terve eikä pitkä. Se siis johtaa ongelmiin ja kurssinmuutos on tehtävä joka tapauksessa ja kyse on vain lähinnä siitä kuinka pienillä tai suurilla vahingoilla haluamme selvitä.

Ruotsi ei voi myöskään jatkaa politiikkaansa pitkään ja se loppuu ennenmmin tai myöhemmin.

Halla-aho ei ole ongelman alku eikä loppu, joten lähetin ampuminen ei ole edelleenkään ratkaisu jos kirjeen sisältö ei satu miellyttämään. Olemme tottuneet avoimeen asioiden käsittelyyn eikä ihmisten vaietaminen solvaamisella ole mikään ratkaisu. Minun ei tarvitse voittaa keskusteluja solvaamalla ihmisiä, jotka esittävät mielipiteitään, vaan päinvastoin haluan oppia eri näkökulmia ja löytää ymmärrystä. Minä viihdyn eri mieltä olevien seurassa paremmin kuin samaa mieltä olevien kanssa koska erilaisen näkökulman etsiminen on opettavaista ja saa haastaa omat näkemykset ja oletukset.

Jos esitetty kritiikki on väärässä, niin sellainen on helppo osoittaa vääräksi ja kritiikki on voimaltaan parantavaa eikä rikkovaa. Kritiikitön parisuhdekaan ei kestä käsittelyä ja se on vain ajankysymys milloin parisuhde kuolee. Meillä on eri vaihtoehtoja eikä vastaanottokyvyn ylittävä maahanmuuttopolitiikka ole suinkaan ainoa vaihtoehto, vaan meidän tavoite on etsiä ja löytää kestäviä ratkaisuja.

Käyttäjän amgs kuva

Jussi ja Bodil, maahanmuuttoaiheet vetoavat tunteisiin ja siksi aihe on koettu puolueissa pulmallisina. Moni välttää puhua hankalista aiheista ettei tulisi leimatuksi suuntaan tai toiseen.

Niitä "maahanmuuttokriitikoita" on ollut ja on myös muissa puolueissa. Esimerkkinä ja muistin virkistämiseksi sanotaan nyt vaikkapa se, että kaikki ne ilmaukset kuten "maahanmuuttoshoppailu", "turvapaikkaturismi" ja "ankkurilapset"ovat entisen sisäministerin Kari Rajamäen (SDP) julkisuuteen tuomia. Ennen Rajamäkiä eduskunnassa oli keskustalainen Sulo Aittoniemi. Aittoniemi erosi Keskustasta vuonna 2010.

Mauno sanoi kuitenkin osuvasti: "Pelkään samoin että muut puolueet eivät uskalla paljastaa väriään ei sen enempää EU:n finanssipolitiikassa kuin maahanmuuttokeskustelussakaan."

Esa Niemi

Ana Maria, maahanmuuttopolitiikkaa on kritisoitu iät ja ajat ja se on normaalia demokraattista prosessia. Ei mitään uutta auringon alla.

Jos vanhustenhoidosta viedään resursseja, niin harva taho älähtää, mutta jos maahanmuutosta halutaan vähentää niin siitä nousee suuri haloo.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kyllä olen tietoinen että mm SDP:ssä ja Kokoomuksessa ollut noita. Koivistohan oli ihan hysteerinen kun rajalle tuli pieni joukko somaleja. Ja tänäkin päivänä esimerkiksi Pia Kauma yritti siinä lastenvaunujupakassa ratsastaa noilla maahanmuuttovastaisilla kliseillä.

Sinänsä harmi että keskustelu maahanmuuttopolitiikasta jää sitten käymättä kun osa porukasta suoltaa noita typeryyksiä ja näihin sitten vastaillaan.

Esa Niemi

Keskusta, Kokoomus, SDP ja Rkp ovat jo kertoneet tavoitteekseen työvoiman tarveharkinnan lakkauttamisen, eli maahanmuuttajat kelvaavat halpatyövoimaksi.

Kansainvälisesti matalat palkat, korkeat verot ja korkeat elinkustannukset karkottavat hyvätuloiset maahanmuuttajat ja tästä syystä johtuen harva maahanmuuttajistamme selviävät ilman sosiaalitukia. Me olemme osa reilun 500 miljoonan ihmisen EU/ETA työmarkkina-aluetta, joten maahanmuuttajia saamme niin paljon kuin haluamme jos vain työpaikkoja olisi. Jos ei ole työpaikkoja tarjota edes suomalaisillekaan, niin mitä järkeä tuoda ihmisiä tänne syrjäytymään.

Hyvinvointivaltion rahoitus puolestaan edellyttää nettomaksajia eikä nettosaajia, joten hyvinvointivaltio alkaa olemaan tiensä päässä jos nettosaajien määrä kasvaa nykyisestään.

Meillä on entisetkin maahanmuuttajat kotouttamatta ja työllistämättä, joten määrän sijaan tulisi korostaa laatua ja kotoutumisen tuloksia. Vastaanottokyvyn jatkuva ylittäminen nostaa syrjäytymistä ja rikollisuutta eikä sellaisessa ole mielestäni mitään tavoiteltavaa. Maahanmuuttoa voi olla sen verran kuin kykenemme onnistuneesti kotouttamaan osaksi yhteiskuntaa ja työllistämään. Muussa tapauksessa maahanmuutto ei ole win-win tilanne maahanmuuttajalle itsellekään eikä yhteiskunnallekaan.

Maahanmuuttopolitiikka on politiikkaa siinä missä vaikka talous- tai ympräristöpolitiikka ja sen käsittely tulee olla avointa. Jos maahanmuuttopolitiikka ei kestä keskustelua, niin se on varsin heikoilla kantimilla. Jos maahanmuuttopolitiikka kestää keskustelua ja avoimuutta myös kustannusten kohdalla, niin silloin sen voi osoittaa kannattavaksi. Jos ei ole kannattavaa, niin hienosäätämällä laadullisia kriteereitä siitä saadaan kannattavaa.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Liberaalisen kansanpuolueen RKP:n maahanmuuttopoliittiset linjaukset löytyvät vaalikohjelmasta 2015: http://www.sfp.fi/sites/default/files/Dokument/Pro...

Käyttäjän amgs kuva

Vasta nyt ehdin käydä lukemassa RKP: n ohjelmaa ja sieltä voisin poimia melkein mitä tahansa tekstiä ja allekirjoittaa sitä. Pidän erityisesti siitä, että puhutaan työnteosta kotouttamisen muotona. Muissa puolueisa ei aina ole niin. esim. IPU: n ohjelmassa. Ilmeisesti RKP olisi valmis luoppumaan saatavuusharkinnasta kuten Keskusta vai kuinka? Aiemmin olin sit mieltä, ettää siitä piti luopua, mutta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa (työmarkkinatilanteessa) en näe sen järkevänä. Kiitos linkistä!: "Maahanmuutto on luonnollinen osa kansainvälistyvää maailmaa: ihmiset ovat kautta aikojen etsineet uusia asuinpaikkoja. Ihmisten täytyy usein myös vaihtelevista syistä johtuen jättää pakon edessä kotimaansa. Suomen on oltava avoin ja toivotettava tervetulleiksi apua ja turvaa tarvitsevat.
Suomen täytyy kantaa nykyistä suurempi vastuu. Tarvitaan asennemuutos ja toimiva kotouttamiskäytäntö, että maahanmuutto olisi kestävällä pohjalla. Työ ja opiskelu ovat kotouttamisen parhaat muodot. Syrjintä etnisen taustan takia ei ole koskaan hyväksyttävää ja rasismia vastaan pitää käydä aktiivista taistelua. Haluamme
edistää tasavertaista kohtelua ja yhteiskunnan monimuotoisuutta. Monimuotoisuus edesauttaa Suomen kasvua."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset