Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mihin tik-tak-populismia tarvitaan?

  • Pablo Iglesias, euroedustaja ja Podemoksen puheenjohtaja
    Pablo Iglesias, euroedustaja ja Podemoksen puheenjohtaja

Nyt kun Kreikassa uusi populistinen puolue voitti vaaleissa ja Espanjassa Podemoksen kannatus nousee ja nousee, Suomessakin mietitään, että sellaisia puolueita täälläkin tarvitaan.

Oikealla jäljillä ollaan siinä, ettei nykyisissä puolueissa ole yhtään, joka täysin vastaisi vaikkapa Podemoksen olemusta. Podemoksen ohjelma on kuin sekoitus vihreiden ja vasureiden puolue-ohjelmista ja joissakin asioissa muistuttaa perussuomalaisiakin.

Suurin ero Podemoksen ja meikäläisten Vihreiden ja Vasemmistoliiton välillä on mainittujen puolueiden luottamuksen menettäminen hallituskaudella. Podemos on ennen kaikkea tuore puolue, joka lähtee tuoreilla kasvoilla puhtaalta pöydältä. Podemoksen viesti uppoaa vasemmistolaishenkisiin espanjalaisiin, jotka ovat menettäneet uskon siihen, että PSOE (Espanjan demarit) voisi kääntää maan asioita toiseen suuntaan kuin nyt. Vaikka moni espanjalainen ideologisesti tunnustautuu demariksi, silti tuoreemassa gallupissa moni sanoo äänestävänsä muita puolueita ja erityisesti Podemosta.

Mitä yhteistä perussuomalaisilla ja Espanjan Podemoksella on? Yksinkertaistamisen taito. Yksinkertaisilla lauseilla, puheilla ja kirjoituksilla ihmisten arjen hankaluuksista Podemos nostaa kannatuksensa. Myös eurovastaisuus yhdistää Perussuomalaisia ja Podemosta.

Viime vaaleissa oli se suomalainen ”Podemoksen” jytky. Ovatko asiat tuosta huolimatta muuttuneet parempaan suuntaan? Ei nyt ole tarkoitusta haukkua perussuomalaisia siitä mitä hallitusneuvotteluissa tapahtui. Se miten hallitusta muodostetaan ei ole vain yhden puolueen vastuulla.

Viime vaalien tulosten valossa, tuskin nyt Suomeen syntyy toista ”Podemosta” Ei se johdu siitä, etteikö sille olisi tarvetta vaan kenties siitä, että Suomessa hankalassa asemassa olevat ihmiset eivät ole kovin helposti vedettävissä tik-tak–populismiin. Erikoista toki on, että mitä hiljaisempi Keskusta on, sen suurempi on sen kannatus. Ehkä sekin on reaktio äänekästä populismia vastaan. Perussuomalaisten jytky oli protesti vallassa olevia voimia vastaan (tuskin perussuomalaisten jytky johtui vain maahanmuuttajavastaisuudesta), kuten Podemos on nyt Espanjassa. Mahanmuuttokysymyksissä Podemos ja Perussuomalaiset ovat kuin päivä ja yö.

Muutamaa päivää sitten Podemoksen puheenjohtaja Pablo Iglesias puhui kannattajilleen ja puheensa alkoi näin: ”Tika, tak, tik, tak…kello käy, Mariano! Mariano Rajoy on Espanjan nykyinen pääministeri.

Vastauksena otsikon kysymykseen: tik-tak –populismia tarvitaan hetkellisesti vapauttamaan yhteiskunnassa olevia kielteisiä tunteita. Ajan myötä tuoreesta populistipuolue tulee vanhan puolueen linjalle ja asettuu. Jokainen puolue on siis kuin tahti, jonka valo sammuu ja syttyy väliajoin yhteiskunnan olosuhteista ja puolueen toimintatavoista riippuen.

Kansainvälisesti median huomio on keskittynyt Podemokseen, mutta neljäs puolue "Ciudadanos" (Kansalaiset) on sekin nouseva uusi voima. Ciudadanos syntyi Kataloniassa ja on levittäytynyt  koko maalle. Ciudadanos sanoo olevansa edistyksellisen liberalismin ja demokraattisen sosialismin edustajaksi. Ciudadanos sanovat vastustavansa kaikenlaista nationalismia. Maahanmuuttoasioissa puolue on hyvin maltillinen ja solidaarinen. Ciudadanos on puolue, joka puhuu realismista vaihtoehtona nykyisen kahden puolueen konfrontaation politiikalle.

Espanjassa merkittävää on se, että Francon jälkeen kaksi puoluetta on vuorotellen ollut vallassa. Nyt vanha asetelma vihdoin voi murtua.

Espanjaksi, kiinnostuneille: ¿Necesitamos populismo de “tic-tac”?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Populismista ei tarvitse pitää, mutta sen syntymiseksi on yleensä olemassa ikään kuin tilaus ilmassa. Kannattaisi miettiä, miksi ja mistä se tulee.

Käyttäjän amgs kuva

Samaa mieltä, että se ei tyhjästä synny. Sanoin tuossa, että populismia tarvitaan hetkellisesti vapauttamaan yhteiskunnassa olevia kielteisiä tunteita. Levottomuus ja halu muuttaa asioita eivät synny oikusta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Olkoon, että jotkut pitävät minua niuhona, mutta jotta aiheesta saisi edes jotenkin asiallisen, määrittele "populismi".

Kiitos jo etukäteen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #12

Kansaa kosiskeleva toiminta, joka selkein esimerkki on helpojen lauseiden ideakokonaisuuksien ja tarttuvien iskulaiseiden sisältävä puhe. En ole sen tutkija, kuten Timo Soini ja kävin lukemassa Soinin selityksiä! :)
Soini sanoo: "Populistiksi leimataan jokainen henkilö, joka esittää vallitsevasta totuudesta poikkeavan mielipiteen." Ei pidä täysin paikansa, koska se riippuu muun muassa esitystavasta. Poikkeava mielipide ei tee ihmisestä kuin ihmisestä populisti vain muun muuassa esitystapa tekee sen.

Soini: "Populismi ja populisti vastustaa korruptiota ja byrokaratiaa, suurta rahaa, suuria yksiköitä, yhteiskunnan ja järjestöjen ylisuurta valtaa, vanhoja puolueita ja hyvien tapojen vastaista rappiota." Hyvä kysymys on siis, että ovatko perussuomalaiset jo sanoneet hyvästi populismille!

Podemoksessa ollaan Soinin kanssa samaa mieltä tuosta edellesistä lauseesta ja kuka esimerkiksi taloudellisissa vaikeuksissa oleva kansalainen ei olisi tuota mieltä?
http://timosoini.fi/2010/06/populismi-politiikan-m...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #13

Jos tämä: "Kansaa kosiskeleva toiminta, joka selkein esimerkki on helpojen lauseiden ideakokonaisuuksien ja tarttuvien iskulaiseiden sisältävä puhe." on määritelmä, siis riittävä ja välttämätön ehto, mikä puolue EI ole populsitinen?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vallanpitäjien huonosta asioidenhoidosta se syntyy. Kun keskitytään ajamaan suppean etupiirin etuja niin kansan keskuudessa tyytymättömyys kasvaa ja luo pohjan populistisille liikkeille.

Viimeksi Suomi keskittyi pelastamaan eurooppalaisia pankkeja ja Perussuomalaiset korjasivat potin. Kun vielä itegroitiin muukalaisviha samaan pakettiin niin keitos oli valmis.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vuoron peräänhän näitä jytkyjä tulee ja menee. Perussuomalaisten ruuti alkaa olla kosteaa. Vaikea sellaisella aineella on entisenlaiseen jytkyyn.
Samoin on käynyt Kokoomuksen. Hyytyy ei jyrise. Synkkä nöyrrytetty kansa ei jaksa yhtyä stibbilaiseen positiivisuuden kyllästämään ilonpitoon. Vaikka se sitä tarvitsisi.
Keskusta vetosi hiljaisuudellaan tähän mykkään kansaan. Jytky muhi. Mutta ei vielä jysähtänyt. Tulilanka kostui keppanasta. Palo pysähtyi.
Vaalit näyttävät onko kyseessä jytky vai poksahdus?
Demarit olivat löytävinään alkuperäisen aatteensa. Rinteen Antin puheiden siivittämänä. Kyseessä lienee vain pieni liikahdus ei kunnon liike eikä päämäärä? Kansa on vähän hämillään demarien suhteen.
Kansa ei tykkää politiikasta. Mutta kaikesta huolimatta politiikka ja sen tekeminen on ja pysyy. Toisaalta kansakin huomaamattaan politikoi ottaessaan kantaa tavalla tai toisella yhteisiin asioihin. Esim. jättämällä äänestämättä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Äänestämättä jättämällä antaa vapaaehtoisesti ja tietoisesti muiden pättää. Silloin on lapsellista valittaa seurauksista.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Legitimiteettiin sillä on vaikutusta, ja voi olla itselleen rehellinen, kun ei ole puoluetta, jota voi äänestää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #16

Suomessa ei äänestetä puolueita, vaan henkilöitä. Itsekiin voi olla ehdokkaana, jos on vaalikepoinen.

Legitimiteettiin sillä ei ole vaikutusta, koska oikeus ja mahdollisuus on, mutta sitä ei tietoisesti ja vapaaehtoisesti käytä.

Itselleen on rehellinen, jos kertoo itselleen, että on luovuttanut päätösvallaan omissa asioissaan tietoisesti ja vapaaehtoisestti muille.

Käyttäjän amgs kuva

"Vaalit näyttävät onko kyseessä jytky vai poksahdus?"
Mitä mieltä olet olutehdotuksesta? Ihmettelen miksi Keskusta nyt ehdottaa sellaista, kun he samalla ovat muka vastustamassa kieltoja.Toivottavasti nyt media kaivelee puolueohjelmasta niitä erikoisia ehdotuksia.

"Demarit olivat löytävinään alkuperäisen aatteensa. Rinteen Antin puheiden siivittämänä. Kyseessä lienee vain pieni liikahdus ei kunnon liike eikä päämäärä? Kansa on vähän hämillään demarien suhteen."

Joo, demareista on nyt vaikea saada selkoa ja se voi kostautua vaalipäivänä. Toivottavasti heiltä tulee vielä silmiä avaavia kannanottoja ja ehdotuksia.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

No mitä muuta voi lestadiolaiselta odottaa, kuin kieltolain kannattamista?
Salassa niin olut,viini kuin viinakin maistuu paremmalta ja jännittävämmältä.
Itse en ole suuri oluen ystävä, joten yx hailee mistä kaupasta sitä sen ystävät hakevat. Mieluummin lähimmästä, kuin Virosta.
Viinin ystävänä toivoisin muidenkin (minä saan lähimarketin Alkosta) saavan punkkua ja valkkaria lähikaupasta.
J.h. Kevään kunniaksi täältä aurinkoiselta parvekkeelta Skool!

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Minusta on mielenkiintoista, että kaikki uudet nousevat puolueet nähdään populismina ja sitä kautta jotenkin negatiivisina asioina. Se on totta, että Suomessa asiat ovat hoituneet kv. vertaillen varsin hyvin. Toinen asia on sitten se, voisivatko asiat olla vielä paremmin ja voidaanko uusien puolueiden voimin torjua tulevat uhat.
Suomessa on erityistä verrattuna joihinkin muihin maihin, että virkamiehet voivat olla työpaikkojensa suhteen hyvin luottavaisia hallituskokoonpanosta huolimatta.

Käyttäjän amgs kuva

Populismin kielteisyys johtuu mm. vallassaolevien pelosta oman aseman menettämisestä. Suomessa eduskuntapuolueille aseman menettäminen merkitsee myös rahavirtojen kuihtumista.
Espanjassa yritetään kaikenlaista jotta Podemos joutuisi huonoon valoon. Nyt siellä on jo yksi erikoinen tapaus Podemoksen perustajasta, jolla on ollut pulmia verokarhun kanssa. Ehkä löydät jotakin englanniksi "Mondedero" -sukunimellä. Nyt poistun töihin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onhan se ihme jos ei kommunismi jossain muodossa tulisi takaisin kun omistukset keskittyvät aina harvempiin käsiin ja köyhien valtioiden kansalaiset tekevät jäljellejääneen ihmistyön.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kyllä meillä Suomessakin tarvittaisiin jokin aivan uusi ja ryvettymätön puolue vaihtoehdoksi jo huhtikuun vaaleihin. "Vanhat puolueet" ovat pilanneet maineensa ja luotettavuutensa istuessaan kaikenlaisissa "sekametelisoppahallituksissa" hyväksymällä EU:n rahaliittoon täysin kelvottomia maita ja harjoittamalla aivan väärää talouspolitiikkaa.

Hallituspuolueet vaativat vaaliohjelmissaan leikkauslistoja, vaikka nyt tarvittaisiin reippaasti elvyttävää talouspolitiikkaa. Kysykää vaikka talouseksperteiltä Paul Krugmanilta ja Pertti Haaparannalta. Yhdysvallatkin nousi ylös taantumasta reippaalla elvytyksellä.

Demarit ovat menettäneet maineensa ja vajonneet katastrofin partaalle istumalla oikeistopuolue Kokoomuksen apupuolueena hallituksessa.

Meillä tarvittaisiin blokkipolitiikkaa ja Podemoksen kaltaista ryvettymätöntä uutta vasemmistopuoluetta!

Käyttäjän amgs kuva

Ei lisäämistä eikä moittimista. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset