Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sananvapauden riiston synkät kasvot

  • Kuvasta näkee mikä on tilanne nyt:
    Kuvasta näkee mikä on tilanne nyt:
  • Amnestyn vetoomuskampanja al-Jazeeran toimittajien vapauttamiseksi
    Amnestyn vetoomuskampanja al-Jazeeran toimittajien vapauttamiseksi

Luin Nicaraguan lehdistä, että joulukuun kanavaa vastaan järjestetyissä protesteissa belgialainen valokuvaaja Michèle Sennesael pidätettiin ja karkotettiin maasta, kun hän oli valokuvaamassa mielenosoituksia. Sennesaelialle ei poliisi eivätkä maahanmuuttoviranomaiset selittäneet, miksi hänet karkotettiin maasta. Poliisit veivät Sennesaelialen kameran ja muita tarvikkeita. Belgialaisen toimittajan esimerkki kertoo jotakin Nicaraguan sananvapauden tilasta. Valitettavasti muissa maissakin on vakavia ongelmia.

Vuodesta 1995 lähtien kansainvälinen järjestö Toimittajat ilman rajoja on julkaissut vuosittaisia yhteenvetoja journalisteja vastaan tehdystä väkivallasta ja väärinkäytöksistä. Tuon raportin mukaan viime vuonna tilastot olivat maailmassa synkkiä.

Tässä voitte klikata suomenkielisen raportin yhteenvetoon Suomen Toimittajat ilman rajoja -nettisivuilta.

Luulisi, että internetin ja sosiaalisen median suosion myötä ihmiset ympäri maailmaa sisäistäisivät sananvapauden merkityksen. Näin ei kuitenkan valitettavasti ole.Tarvitaan nykyistä enemmän medialukutaitokasvatusta, kuin myös tietoa sananvapauden sisällöstä, merkityksestä ja sen kunnioittamisesta.

Belgialainen toimittaja selvisi Nicaraguassa ehjin nahoin, toisin kuin moni muu kollega ympäri maailmaa. Tämä ei merkitse sitä, että hyväksyisimme pieniä rikkeitä sananvapautta vastaan. Kenenkään ei pidä joutua vainon kohteeksi, koska haluaa käyttää oikeutensa sanoa ja kertoa muille.

................

Neljä ranskalaisen lehden Charlie Hebdon toimituksen piirtäjistä ovat kuolleet, samoin päätoimittaja ja muita toimittajia.  Ilman muuta, se on terroriteko sanavapautta vastaan. Tuo hirmuteko tulee kasvattamaan ranskalaisten keskustelua islamin ympärillä.

Sananvapauden riistolla on uusia ja turhia kasvoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Luulisi, että internetin ja sosiaalisen median suosion myötä ihmiset ympäri maailmaa sisäistäisivät sananvapauden merkityksen".

Kyllä ihmiset varsin yleisesti ymmärtävät sananvapauden merkityksen, sisäistämisestä en olisi aivan yhtä varma. Valitettavasti myös huonot vallanpitäjät ymmärtävät sananvapauden merkityksen. Siksi he sitä pyrkivät rajoittamaan ja siksi myös sananvapauden puolesta täytyy olla jatkuvasti valppaana.

Sosiaalisessa mediassa tulee ajoittain esiin, mikä ero on sananvapauden ymmärtämisellä ja sisäistämisellä. Se, joka on sisäistänyt sananvapauden merkityksen, ymmärtää, että sananvapaus koskee myös vastakkaisia mielipiteitä.
Sananvapauden sisäistämistä kuvaa erinomaisesti Evelyn Beatrice Hallin sanonta (joka usein laitetaan Voltairen suuhun) "Olen eri mieltä kanssanne, mutta puolustan kuolemaan asti oikeuttanne sanoa mielipiteenne."

Käyttäjän amgs kuva

Joulukuussa yhdessä avoimessa Facebookin sivulla joku vaatii poistamaan kuvan mielenosoituksesta. Kuvassa ei ollut väkivaltaa vaan ihmisiä protestoimassa. Moni puolusti kuvaa. Latinalaisessa Amerikassa vahvempi päättää mitä saa sanoa tai ei ja sillä ei näytä olevan merkitystä, onko vallanpitäjä oikeistolainen, vasemmistolainen tai keskustalainen. Ecuadorin vasemmistolainen presidentti Rafael Correa on surullisen kuuluisa suhtautumisestaan toimittajia ja tiedotusvälineitä kohtaan. Jos olet hänen kanssaan eri mieltä, käy köpelösti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Viestisi tärkeyttä ei voi vakuuttavammin - ja kammottavammin - alleviivata.

Käyttäjän amgs kuva

Julmista julmin. Luulen, ettei historiasssa ole tapahtunut tuollaista. Toimittajia on tapettu ja medioita suljettu, mutta tuollaista veritekoa ei voi edes kuvitella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset