Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ne pienet koulut

Hyrsylän mutka on tunnettu paikka entisessä Nummi-Pusulassa ja nykyisessä Lohjalla Aira Samulinin asuinpaikkana. Siellä käyvät ihmiset nauttimassa ikinuoren Samulinin ohjelmista. Ehkä Aira Samulinin elämänmyönteisestä asenteesta johtuen Hyrsylän mutkan nimi tuo iloisia tuulahduksia.

Hyrsylän mutkassa on myöskin muita hyviä asioita, kuten se pieni idyllinen koulu, Hyrsylän koulu. Arvaten moni on muuttanut Hyrsylän mutkaan enemmän koulun kuin Samulinin perässä. Nyt kuitenkin hyrsylänmutkalaisille, vain miten heitä pitäisi kutsua, Lohjan kaupunki on antanut "tosi odotetun uudenvuodenlahjan". Tässä Hyrsylän koulun vanhempien avoin tiedote:

"Hyrsylän koulun vanhemmille on ilmoitettu, että koulurakennuksen vakavien sisäilmaongelmien vuoksi rakennus suljetaan ja oppilaat siirretään hiihtoloman jälkeen Oinolan kouluun. Mitään konkreettisia todisteita ongelmasta ei ole esitetty ja Lohjan kaupungin henkilökunnan mukaan asian tutkiminen on kesken. Sisäilman laatu ja koulurakennuksen kunto tulee tutkia asianmukaisesti ja tutkimustuloksista tiedottaa oppilaiden vanhemmille ja henkilökunnalle. Päätös oppilaiden siirtämisestä tulee perua, kunnes tutkimukset ovat valmistuneet. Kunnan tulee tiedottaa oppilaiden vanhempia asiaan liittyvästä päätöksentekoprosessista, jotta heillä on mahdollisuus tulla asiassa kuulluksi."

Uusi vuosi ei olisi voinut huonommin alkaa myös muiden entisen Nummi-Pusulan seudun vanhemmille ja lapsille. Karkkilan Tienoossa (23.12.2014) olevassa uutisessa "Lohjan sivistysjohtaja Katri Kalske on todennut, että entisen Nummi-Pusulan alueella ei tarvitse olla kuin kaksi koulua". Se tarkoittaa siis, että käytännössä vain Pusulan ja Oinolan koulut säilyisivät, jos Kalsken näkemykset toteutuvat. Tämä tieto huolestuttaa monista syistä. Emme haluaisi sanoa hyvästejä meidän rakkaalle Ikkalan koulullemme. Paitsi koulumatkojen pituuden takia, myös sen vuoksi, että sekä Oinolan että Pusulan koulut ovat kasvanneet suuriksi. Pienet koulut ovat pienten kylien elinvoimaisuuden kannalta keskeisiä. Säästöjen päätöksenteon hetkellä kauniit puheet ja selvitykset maaseudun hyvinvoinnista ja etenkin lasten hyvinvoinnista unohtuvat.

Taitaa olla moni nummi-pusulalainen oikeassa siinä, että kuntien yhdistymisen myötä palvelut siirtyvät suurempiin yksiköihin ja pienet jäävät nuolemaan näppejään, vaikka veronmaksajia tässä kaikki ollaan.

Toisaalta homeongelmien ilmetessä ei voi muuta kuin tehdä tarvittavia parannustöitä. Onko kuitenkin nyt niin, että korjaustyön teettämisen sijasta kunnat mieluummin päättävät sulkea pikkukouluja ja keskittyä isoihin yksiköihin? Tässä taloudellisessa tilanteessa luulisi, että paikkaunnalta löytyisi taitavia remontoijia kohteeseen kuin kohteeseen.

ikkoulu

Ensimmäinen Ikkalan koulu, joka paloi vuonna 1976. Nykyinen koulu valmistui kuusi vuotta myöhemmin.

 

Me muutimme Ikkalaan koulun läheisyyden ja koulun koon takia. Ja se on ollut yksi parhaista päätöksistämme. Kouluyhteisö on tiivis ja koulu toimii kuin kylän sydämenä. Toivotaan ihmeitä, jotta Hyrsylän koulun kohtalo ei toistuisi muissa Nummi-Pusulan pienissä kouluissa.

Hyvää uutta vuotta kaikesta huolimatta kaikille ja erityisesti Lohjan maaseudun lapsille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Alkuperäinen Hyrsylän mutka jäi luovutettuun Laatokan Karjalaan, mistä Aira Samulinkin on kotoisin!

Käyttäjän amgs kuva

Katso Pertti, tässä Samulinin kohde on pääsyt Lohjan matkailusivuille. En ole vielä käynyt tuossa kohteessa! Joskus olen ajanut sen ohi.:

http://www.visitlohja.fi/default.asp?kieli=246&id_...

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Vihdin kyläkoulut saivat lisäaikaa ainakin vuoden mahtavan kampanjan ansioista. Toivotan teille onnea ja voimia kyläkoulujen pelastamiseksi!

Käyttäjän amgs kuva

Joo, vihtiläiset onnistuivat siinä. Näin teiden varsilla kylttejä kyläkoulujen puolesta. Hienoa!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Pienet koulut ovat pienten kylien elinvoimaisuuden kannalta keskeisiä. Säästöjen päätöksenteon hetkellä kauniit puheet ja selvitykset maaseudun hyvinvoinnista ja etenkin lasten hyvinvoinnista unohtuvat."

Olen täysin samaa mieltä ja uskon monien perheiden muuttaneen koulun läheisyyteen juuri lasten takia. En ihan ymmärrä miksi säästökohteet ovat usein juuri lapset ja vanhukset? Onko syy niin raadollinen, että he eivät voi äänestää, eikä muutenkaan pidä kovaa ääntä sosiaalisessa mediassa.

Aikanaan me muutimme myöskin tänne Tapiolaan juuri lasten koulujen tähden, kun turvallinen koulumatka oli kävelyetäisyyden päässä ilman yhtään kadun ylitystä.

Hyvää uutta vuotta sinullekin Ana Maria! Sinusta on muuten ihana kuva, joka henkii niin välitöntä riemua, että tekee hyvää sitä katsoakin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyläkoulujen suurena ystävänä pidän teille paljon peukkuja. Sain käydä aikoinaan pikkiriikkistä koulua omalla paikkakunnallani. Koulussa oli lähes kodinomainen tunnelma, ketään ei kiusattu ja jokainen sai riittävästi huomiota oman osaamistasonsa mukaan. Isommat auttoivat pienempiä. Koulunkäynti oli suuri ilo.

Sittemmin koko seudulta on pyyhkäisty valtavasti hurmaavia pikkukouluja koska niitä ei kuulemma ole varaa pitää.

Sinänsä ironista että vuosikymmeniä sitten oltiin paljon köyhempiä ja kouluja oli silti joka tienoolla kaksikin. Ehkei opetukseen vaadittu niin suurta kalustoa ja oltiin omatoimisempia. Joka tapauksessa uskon, että yksi hyvä aikakausi on ohi, ei kukaan enää kertaalleen lopetettuja lähikouluja uudestaan pykää. Säästö jää usein silti lyhytaikaiseksi helpotukseksi.

Käyttäjän amgs kuva

Tekstissä oli yksi virhe: Koisjärven koulu on jo suljettu. :( Kiitos tarkkavaiselle lukijalle!
"ohjan kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkoiltana tiukan äänestyksen jälkeen lakkauttaa Lohjansaaren kyläkoulun. Lopettamispäätös syntyi valtuustossa äänin 28 - 23. Koisjärven koulun lopettamista koskeva äänestys oli vielä tiukempi; koulu lakkautettiin äänin 26–25. Lähes kaikki ryhmät hajosivat äänestyksessä."
Näin Länsi Uusimaa vuosi sitten:

http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/274857-lohja...

Koisjärven koulun kotisivu on vielä pystyssä ja lapsen lausahdus "Pieni koulu, iso sielu" oli nolla päättäjille.

http://www.peda.net/veraja/lohja/koisjarvi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset