Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ketä äänestäisit?

Jos huomenna olisi eduskuntavaalit, mitä puoluetta äänestäisit? Kysymys ei ole yhdentekevä, koska vaalit ovat kuin ovatkin edessä.

Tänään luin kirjoituksen savonlinnalaisesta iäkkäästä rouvasta, jonka pitää muuttaa pois vanhainkodista, koska hän ei enää pystyy maksamaan palvelutalossa asumisesta. Hopearannan palvelutalosta ilmoittetiin 80-vuotiaalle rouvalle, että hänen pitäisi maksaa asumisestaan palveluineen kuukausittain 2 500 euroa eli 1 600 euroa enemmän kuin nyt. Käsi sydämessä, kuinka monilla eläkeläisellä on nyt kuukausittain tuollaisia rahoja käytössään?  Olen tiennyt kauan, että vanhuspalveluksessa kansalaiset ovat eriarvoisessa asemassa. Näin ovat nykyisin myös lapset koulutuksensa suhteen.

Ties kuinka monta vuotta vanhustenpalvelujen huonosta tilanteesta on puhuttu ja luvattu sitä ja tätä, mutta tilanne on yhä se mikä se nyt on tänä päivänä. Monilla eläkeläisellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa edullisen ja hyvän hoivan perässä ulkomaille. Moni haluaa lähteä, moni pystyy lähtemään, moni haluaisi lähteä eikä pysty siihen ja on pakotettu tyhjentämään kukkaronsa hoivafirmojen tileille. Ja mihin vanhusten rahat päätyvät? Veroparatiisimaihin tietenkin.

Moni sanoo, että nyt se on Kokoomuksen syy, koska muun muuassa yksityistäminen ja vain yrittäjien intressit ovat olleet etusijalla.  Vanhustenhoidon huono tilanne ei ole vain nykyisten ja edellisten hallituspuolueiden vika. Suomeen on pikkuhiljaa tuotu amerikkalainen malli, jossa jokainen maksaa omista palveluistaan. Parasta palvelua saa se, joka maksaa enemmän eikä se joka tarvitsee. Mutta se eduskunta on ollut täynnä kansanedustajia vaikka mitä erilaisimmista puolueista. Keitä ne kansanedustajat edustavat? Mitä varten meillä on eduskunnassa niitä kansanedustajia, jos he eivät pysty muuttamaan vanhusten hoitoa paremmaksi?

Usko nykyisiin eduskuntapuolueisiin horjuu. Ei tarvitse olla ennustaja sanoakseen, että seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestysprosentti laskee ja laskee, ellei jotkain radikaalia tapahdu. Äänestämättömyys ei ole oikein, mutta sekin voi olla viesti nykyisille eduskuntapuolueaktivisteille, että he eivät hoida hommaansa kuten pitäisi. Parasta on käyttää äänestysoikeutensa vaikkapa vanhusten hyväksi ja piirtää äänestyslippuun iso V.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Parasta on käyttää äänestysoikeutensa vaikkapa vanhusten hyväksi ja piirtää äänestyslippuun iso V."

Se vaan ei hyödytä vanhuksia yhtään mitenkään. Jos edustajia haluaa vaihtaa, se onnistuu vain siten että äänestää jotain muita kuin niitä olemassaolevia.

Käyttäjän amgs kuva

Kerro mitä muuttuisi nykyisillä eduskuntapuolueilla vanhustenhoidossa. Miten vanhusten tilanne pahemmaksi muuttuisi nykyisestä? Moni sosiaali- ja terveysministeri on luvannut yhtä ja toista ja muutoksia parempaan suuntaan ei ole. Eriarvostuminen jutkuu ja jatkuu.

Oikeita vaihtoehtoja ei ole näköpiirissä. Ehkä IPU, mutta IPU: lla ei ole voimia ja on muitakin asioita mitä pitää vielä miettiä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

No, itse edustan muutosta, se kai ei ole salaisuus. Mutta ettei olisi vain omakehua, niin sanotaan nyt että onhan puolueita 16.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Arvoisa AMGS, omana henkilökohtaisena vastauksena otsikon kysymykseesi, tässä on omasta mielestäni aika toimivat periaatteet.

1) Äänestä pääsääntöisesti joko Keskustaa, Perussuomalaisia tai KD:tä, mutta jossain tilanteessa vaikkapa myös jotakuta fiksua kokoomuslaista. Kun nyt siis kysyttiin, mutta tämä on minun vastaukseni. Arvioi kuitenkin aina, ketkä ovat ne henkilöt joille äänesi lopulta todennäköisesti menee.

2) Äänestä tyyppiä, jolla on sekä todistettua osaamista ja sitkeyttä että jonkin verran tunnettuutta ja joka ei ole silmiinpistävän populistinen

3) Äänestä joko tyyppiä joka välittää joko tasapuolisesti koko yhteiskunnasta (hyvä yleisedustaja), tai sitten tyyppiä, joka tuo hyvin esiin jotain tiettyä epäkohtaa(muutosvipuvoima), olipa se vanhukset, tms. ajankohtainen asia, tai sitten tyyppiä joka parhaiten voisi edustaa juuri sinua kansalaisena(oma edustaja), jos se tuntuu ajankohtaiselta eli varsinkin jos joku asia tympii.

Näin yksinkertaista se mielestäni on, paitsi kohta 3 eli äänestäisikö kansakunnan vai itsensä tähden.

KD on huom. tuonut esiin vanhusten asiaa useinkin, mutta koska osalla suomalaisista on patologinen suhtautuminen KD:hen, niin sen nostot jäävät vielä hiukan varjoon.

Mitä tulee epäkohtien korjaamiseen, minun on vaikea, lähes mahdoton, uskoa arvopohjiltaan täysin yhteensopimattomien puolueiden saavan hallituksena aikaan mitään merkittävää! Siksi teen kirjoittamalla työtä sen eteen että seuraavissa vaaleissa saadaan arvopohjaltaan riittävän yhtenäinen hallitus, ja ideaalini on, niinkuin arvata saattaa, Keskusta-PS-KD, vaikka siitä puuttuu vielä melko monta prosenttia.

Käyttäjän amgs kuva

"Mitä tulee epäkohtien korjaamiseen, minun on vaikea, lähes mahdoton, uskoa arvopohjiltaan täysin yhteensopimattomien puolueiden saavan hallituksena aikaan mitään merkittävää!" Tuo on nähty ja voi aidosti kysyä kuinka paljon ne kompromissit ja lehmäkaupat maksaavat nyt Suomelle. Nykytilanteessa ei ole kehumista. Moni kansalainen on aika pahassa jämässä ja toisille taas menee tosi hyvin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Äänestäisin mutta ei ole puoletta niin jään nukkuviin ipulaisetkin häätivät minut kriittisyyteni vuoksi.

Eli puolueita ei saa arvostella, pitää vaan kehua ja ihannoida, prkl mitä jengiä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kokoomus kiittää jos nukut, sillä sen äänestäjät ovat arvioiden mukaan kaikkein aktiivisimmat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri siksi voinkin jättää väliin, kun kerran ainoa kiitos tulee entiseltä puolueelta. Olisin kyllä voinut äänestää jotain hyvää ehdokasta Oulusta, mutta ei ole kukaan vielä noussut sellaiseksi, että innostuisin nostamaan pereseen penkistä hänen takiaan. Puolakka jäi nyt ilman ääntäni.

Käyttäjän amgs kuva

"Eli puolueita ei saa arvostella, pitää vaan kehua ja ihannoida". Tuo on niin totta kuin vain voi olla. Sen takia puoluepolitiikassa ja eduskunsassa ei ole muutoksia. Toimitaan kuten ennenkin ja uudet voimat, jos sellaisia tulee ajan myötä muovautuvat vanhojen puolueiden kaltaisiksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puolueiden touhu on "Pehmeet touhuu", niin sisäänlämpiävää porukkaa, että jos ulkopuolinen aikoo äänestää heitä niin jo katsotaan kieroon varmuuden vuoksi. Kuka sellaisia omahyväisiä puolueen perseennuolioita viitsii enää äänestää?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Älä ihmeessä nuku, jos edes unelmoit muutoksesta! Oula Lintula on oikeassa kokoomuksen valtakausi on johtunut juuri siitä, että he ovat ahkeria äänestämään eikä siitä, että suomalaisilla pyyhkii niin hyvin.

Olisivat vaihteeksi omiaan oppositioon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Poliitikot saavat sitten nuolla vuorostaan minua, eikä parjata kritiikistä, kuin pahaiset kakarat. Anteeksipyyntökin voisi olla hyvä jippo!

Tapio Suhonen

Aika halpa hinta tuo 2500€! Tiedän tapauksen Helsingistä, jossa eläkeläisen omaisuus, neljä huonetta ja keittiö Krunikasta oli sulanut "hoitoon" kymmenessä vuodessa.
Kustannukset kuukaudessa 5000€: kahdeksan neliön huone, mutta muut palvelut ja ruoka ovat ekstraa joista lisämaksu.
Juu, äänestäkää kokoomusta ja sdp:tä.

Onhan tässä yhteiskunnassa muitakin virheitä: esim. tempputyöllistys: 9€/pv, pikasuutarissa, teknisenä henkilönä. Onkohan kyseessä orjuutus?
Entisen työministerin, Tarja Filatovin mukaan tämä on hieno asia.
Kysymys onkin näkökulmasta.

Ai niin, onko tuo taustakuva epsanjasta ja tarkoittaako iso V fittania;)

Käyttäjän amgs kuva

5000€! Varmasti joku sanoo, että tuokin on hyvin edullinen hinta! V on vanhustenhoito vaikkapa kirosanoilla vahvistettuina, jos näin haluaa.

Kuva on Roomasta. (Me gusta Italia. )

Tapio Suhonen

Me gusta tambien, particularmente Sorrento y Pompei...

Käyttäjän amgs kuva

Jukka Laine, lupaako Keskusta esim. parannuksia omaishoitoon ja omaishoitajille?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olisiko syytä pistää edustaja lupauksistaan vastuuseen. Eihän puolue ole mistään vastuussa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ana Maria

Tuo on juuri niinkuin kuvasit- vahnukset ryöstetään silloin, kun he eivät ole enää puolustuskykyisiä.

Tähän liittyy myös vanhuksen omaisuus, asunto jne..

Monesti perikunta maksaa yhdessä vanhuksen hoidon laitoksessa, jotta omistusasuntoon ei päästä kajoamaan.

Tuo summa 2 500 €/ kk on tolkuton, ja sille ei löydy mitään muuta perustetta kuin se, että vanhuksen on myytävä asuntonsa ja tiskirättinsä kattaakseen menot. Ryöstöä !

Miten sitten, jos ei ole omaisuutta- laskuko perikunnalle ???

Käyttäjän amgs kuva

Heikki, kirjoittelin Facebookissa yhdelle kaverille melkein näillä sanoilla: Nuo äidit ja isät ovat olleet vastuussa yhteiskunnan jatkuvuudesta. Miten heitä voidaan nyt kohdella niin? He ovat hiljainen ryhmä, jolle voi luvata maan ja taivaan välillä vaalien alla, mutta vaalien jälkeen seli, seli, selvitystyöryhmä, seli, seli, tutkimusraportti, seli, seli, lisää selvitys, ja tilanne jatkuu ja jatkuu kunnes tullaan seuraaviin vaaleihin.

Ehkä muistat kuinka sosiaali- ja terveysministeri Maria Guzenina Richardson lupasi paneutua vanhustenhoitoon ja parantaa asioita. Mitä tehtiin? Leikkaukset näkyvät kunnissa ja vanhusten ja omaisten hoidossa. Kauniita ehdotuksia laadun parantamiseksi, mutta todellisuus puhuu karusta arjesta. Yhteiskunta on siirtämässä vastuunsa sukulaisille ja samalla yhteiskunta vaatii työ-ikäisiltä sukuöaisilta paljon muuta.

Käyttäjän amgs kuva

Tämä on nin surullista, että on pakko laittaa tähän. Moni uskoo vielä vasemmistoliitoon, mutta tässä jutussa puheenjohtaja Arhinmäki puhuu mieluisista hallituskumppaneista. Viesti on karu tilanteessa, jossa ihmiset kaipaavat haastajia, vaihtoehtoja nykyiselle menolle. Nyt on todella huono hetki puhua vallasta ja suunnitelmista sen suhteen. Sama vaatimaton neuvo myös vihreille. Äänestäjät muistavat vielä, että olitte hallituksessa.

http://yle.fi/uutiset/vasemmistolla_selkeat_suosik...

T Piepponen

Kattokassinen, tai Kikkihiiri ovat ihan hyviä vaihtoehtoja tällä kertaa, tutumpien Aku Ankan ja Kekkosen sijaan. Toinen hyvä vaihtoehto on ohittaa koko karnevaali sujuvasti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Äänestäisin henkilöä, en puoluetta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Äänestäisin henkilöä, joka ei edusta puoluettaan vaan minua.,

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mitä pienempi eduskuntapuolue, sitä helpompi usein päätellä, ketkä ovat mahdollisia läpipääsijöitä, koska niitä on vain muutama...

Käyttäjän amgs kuva

Läpipääsijöitä ovat yleensä tunnettuja henkilöitä ja entisiä kansanedustajia. Jos muutoksia haluaa parasta on vaihtaa kunnolla ja äänestää niitä, jotka lupaavat toimia, kuten sanovat. Moni ehdokas ei edes kerro julkisuuteen mitään vaan luottaa iskulauseisiin ja mainoksiin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

En äänestä läpipääsyennustusten mukaan. Raveissa kyllä satunnaisesti totoan, mutta kyse onkin aivan eri asiasta.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kun on ollut puhetta vaalilupauksista, niin lisäisin vielä aiempiin ohjeisiini sen, että olisin varovainen äänestämään ehdokasta, joka lupaa jotakin sellaista, joka on hyvin vaikea toteuttaa muuta kuin täydellisessä diktatuurissa tai esim. tilastoja väärentämällä.

Työttömyyttä ei mikään puolue pysty puolittamaan, joten realistisen oloinen lupaus tai tavoite olisi työttömyyden vähentyminen yhdellä kymmenyksellä.

Valtiontaloutta ei mikään puolue saa 4 vuodessa kuntoon, joten realistinen 4 vuoden lupaus olisi "valtiontalouden täyden katastrofin lähestymisen hidastaminen".

Eu:sta ei mikään puolue saa ilman 90% kannatusta ja sisäistä yksimielisyyttä eroamaan, joten realistinen lupaus on "ripauksen parempaa eu-politiikkaa"...

jne jne jne...

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Koko täysi-ikäisyyteni olen aina äänestänyt kaikissa eduskuntavaaleissa, mutta nyt ensimmäistä kertaa saatan jäädä nukkumaan. Voi toki olla, että innostun äänestämään jotain eduskunnan ulkopuolista puoluetta - olisihan se toki parempi protesti, kuin jättää kokonaan äänestämättä.

Käyttäjän amgs kuva

Arvasin, että meitä on nyt aika paljon ja moni on puolueissa mukana "velvollisuudesta", koska suku tai/ja kaveripiirikin on mukana. Varsinkin vanhoissa puolueissa näkee sitä, että "koska isä ja äiti olivat tästä puolueesta, niin itsekin olen tai äänestän heitä."

Käyttäjän amgs kuva

Keskustelun tarkoitus ei ole asettaa eri yhteiskunnan jäseniä vastakkain. Kaikki kommentit, joissa sellasta tulee esiin poistetaan. Puolueet ja päättäjät ovat avstuussa siitä kuinka vanhusten hoitoa on tullut hoidetuksi. Jokainen voi tarkistaa kuinka puolueensa on toiminut asiassa ja sen mukaan tehdä äänestyspäätöksensä seuraavissa vaaleissa. PISTE.

Olavi Mansikka

Itse äänestän sellaista joka asettaa rajat maahanmuutolle ja heittää ongelmayksilöt pois.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Olen puolueisiin sitoutumaton, joten yritän löytää uuden henkilön, jonka mielipiteet ovat samansuuntaisia omieni kanssa. Nukkumaan en halua jäädä sillä olen äänestänyt kaikissa valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa.

Sen verran reunaehtoja sitoutumattomuuteen, ettei se henkilö saa edustaa Vasemmistoliittoa, Vihreitä, KD: tä eikä Kokoomusta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sitoutumaton joka on sitoutunut hylkimään?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Ari, ei hylkimään. Mutta jäljet pelottavat.

Etkö itse haluaisi löytää vaihtoehtoa nykymenolle?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #38

Reino, jos vaihtoehtoja olisi! Kaikki nykyiset puolueet muistuttavat toisiaan.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #39

Ana, tuo on totta.

Ei persuistakaan näytä olevan vaihtoehdoksi. Ja näillä pikkupuolueilla ei tule olemaan mitään valtaa.

Eikä niillä ole mielestäni mitään kokonaisvaltaista ohjelmaakaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #40

On yleisesti tiedossa, että tällä hetkellä suosituin puolue on sellainen, joka ei tarjoa uusia ideoita.

Tuntuu siltä, että perussuomalaisten juna tuli ja meni jo ohi. Edellisissä vaaleissa uutuuden viehätys oli heidä puoleella ja olivat innostuneita, mutta nyt ovat vähäsen kuin väsyneitä.

Kaikki puolueet keskittyvät marginaalisiin asioihin ja jättävät sivuun tärkeintä: miten maan taloutta saadaan kuntoon. Lyhyt, selkeä lista asioista, joita halutaan muuttaa ja miten, olisi ok. Nykyisin moni ei ehdi ja/tai jaksaa lukea kovin pitkiä selostuksia hankalalla kielellä, joka avautuu vain kirjoittajalle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä en äänestä koskaan pelkästään puoluetta, vaikka on olemassa tietysti sellaisia puolueita, joita en missään olosuhteissa äänestä valtiollisissa vaaleissa. Ellei vakuuttavaa ehdokasta ilmaannu, niin olen harkinnut itsekin äänestämättä jättämistä.

Mitään erityisiä intressejä minulla ei ole ajettavana -- eturyhmävaalithan nämäkin ovat -- eli pitäisi saada sellainen ehdokas, jolla on mielessään yhteinen kansallinen tai maakunnallinen etu. Vielä mielellään samalla tavalla kuin minä sen ajattelen, ja mahdollisimman aidosti; minua ei vakuuta pelkkä muodollinen liturgia.

Sen lisäksi hänellä pitäisi olla kohtalaiset läpimenon mahdollisuudet, koska en minä välittäisi tukea saman listan kärjessä olevia nuoria broilereita tai vanhoja änkyröitä.

Riippuu tietysti vaalipiiristäkin, olen muuttamassa vuodenvaihteen jälkeen. Mutta ellei kertakaikkiaan hyvää ehdokasta ole, niin sitten ei äänestetä. Valtaa voi käytää ja viestin lähettää monella eri tavalla, ja kansalaisen päätös jättää äänestämättä on sekin yksi vallankäytön tapa, kun pitää mielessä että kansanvaltainen hallinto on riippuvainen kansalaisen osallistumisesta.

Jonas Hellgren

En äänestäisi nyt, enkä tule äänestämään keväälläkään.
Liian hankalaa ja kallista.

Käyttäjän amgs kuva

Seuraan yhden ehdokkaan kirjoittelua muun muassa täällä Uudessa Suomessa. Odotan vielä täsmennyksiä pariin asiaan ja sitten joko äänestän häntä tai sitten en. Joka tapauksessa, jos äänestän ehdokasta samalla se ääni menee puolueelle ja se on jo vähän vakava asia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset