Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Puoluetuet puoliksi

  • Kuva on ylen uutisgrafiikasta.
    Kuva on ylen uutisgrafiikasta.

Eduskunnassa puhutaan tänään talousasioista, paitsi puoluetuista. Puoluetuki on tabu poliittiselle eliitille. Tuosta huolimatta esimerkiksi perussuomalaisten nuorten puoluetuen ympärillä käyvä keskustelu on herättänyt  keskustelua puoluetuista. Suomessa veronmaksajat ovat maksaneet puoluetukea jo kohta 50 vuotta.

Suomen eduskunta hyväksyi puoluetuen 14. joulukuuta 1966 äänin 127-53 ja se otettiin käyttöön vuoden 1967 alusta lukien. SDP, Keskustapuolue ja SKDL ajoivat sitä.

Kuvassa olevassa ylen uutisgrafiikasta on tämän vuoden puoluetuet puolueittain.

Nuo summat eivät ole mitään pikkurahoja. Eurooppalaisittain suomalaisten eduskuntapuolueiden saama puoluetuki on korkea. Varmasti moni meistä löytäisi heti noille miljoonille muuta tarpeellista käyttöä. Tiedämme kuitenkin, että valitettavasti tuskin eduskunnassa istuvat puolueiden kansanedustajat tulevat poistamaan puoluetukea. ”Valtio avustaa puolueita puoluetuella, jota jaetaan eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella. Puoluetuen myöntää valtioneuvosto ja sen käyttöä valvoo oikeusministeriö.”

Moni puolustaa puoluetukea demokratian vahvistumisella ja yksityisten puoluerahoitusten vähentämisellä. Puoluetuella siis Suomeen ei syntyisi amerikkalaista mallia, jossa puolueet kalastelevat rahoitusta ihan melkein mistä vain. USA:n malli on kuitenkin jo täällä rinnakkain puolueiden puoluetuen kanssa.

Välillä moni meistä miettii, että miksi meidän pitäisi sille ja sille puolueelle maksaa tukea verorahoista, jos on jyrkästi noiden näkemysten kanssa eri mieltä. Voisimme mielellämme antaa sille puolueelle, joka ajaa asioitamme ja vain sille, ja jos niin moni äänestäjä olisi kanssamme samaa mieltä, se puolueemme saisi paljon taloudellista tukea ja näin myös näkyisi paljon julkisuudessa.

 

50 vuotta sitten demokratian tilanne oli varmasti toinen ja puoluetuki oli tarpeellinen. Nyt eduskunnassa istuu samankaltaisia puolueita, jotka vaaleista toiseen puoluetuen turvin pystyvät rakentamaan rahakkaita kampanjoita. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin eduskunnan ulkopuolella olevien pienpuolueiden rajallisilla mahdollisuuksilla haastaa aidosti rahakkaita eduskuntapuolueita. Voiko silloin demokratia toteutua? Epäilen vähäsen, että aito demokratia ei toteudu.

Tällä hetkellä se "kansantahto" on ylhäältä ohjattu, koska joskus ennen vanhaan jotkut kansanedustajat olivat sitä mieltä eduskunnassa. Ehkä silloin se puoluetuki oli tarpeellista, mutta nyt ehkei enää.

Kokoomuslaisella Erkki Aholla on omassa päiväkirjassaan mielenkiintoista taustatietoa aiheesta. Tässä luvut vuodelta 2008. Puoluetuki on vuodesta 2008 noussut paljon. Muilta yhteiskunnan alueilta on leikattu, muttei puoluetuista. Olisiko edes sen verran mahdollista?

Puoluetuki

Puoluetukea maksetaan eduskuntapuolueille vuoden 2008 aikana seuraavasti:
- Keskusta 4 590 000 euroa,
- Kokoomus 4 500 000 euroa,
- SDP 4 050 000 euroa,
- Vasemmistoliitto 1 530 000 euroa,
- Vihreät 1 350 000 euroa,
- RKP 900 000 euroa,
- Kristilliset 630 0000 euroa ja
- Perussuomalaiset 450 000 euroa. (Luvut Aholan blogista)
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Raha tekee sokeaksi. Puoluetukien vastustamisen kiivaus vähenee suhteessa saatujen puoluetukien määrään ja niiden merkitykseen puolueen taloudelle.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos kun sait minut hymyilemään, mutta valitettavasti näin se menee.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaalien äänestyslippuun voisi panna ruksin sen puolueen kohdalle, jolle puoluetukea haluaa. Ne laskettaisiin sitten vaalien jälkeen, jolloin tuet ainakin menisivät haluttuun osoitteeseen.
Voisi siis äänestää yhtä ehdokasta, mutta puoluetuen osalta toista puoluetta. Jakomielistä? :D

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Kiitos Ana!
Julkisesti rahoitettujen medioiden osuus eduskunnan piilotukemisessa on tarina itsessään.

Käyttäjän amgs kuva

Tuokin pitää paikansa eikä kukaan ihmettelee. Näin vaikka samalla sanotaan, että Suomi on oikeudenmukainen maa. Ylen aamutelevisio on hyvä esimerkki siitä. Jonkun pitäisi tutkia puolueiden ja poliittisten vaikuttajien näkyvyyttä tuossa ohjelmassa. Puolueilla on myös erilaisia järjestöja, joilla ajetaan puolueensa asioita "puolueettomasti". Nuo järjestöt tai tahot saavat puolueilta rahaa vaikkapa hankintojen kautta ja toiset taas saavat valtiolta tukea. Pieni piiri pyörii.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Koska valtiomme alkaa olla selvitystilassa, olisi puoluetukia toki leikattava rankalla kädellä välittömästi, samoin kuin puolueiden saamaa muutakin rahoitusta. Puoluetuet voitaisiin puolittaa vuosittain ja lopettaa kokonaan viiden vuoden periodilla. Samalla pitäisi säätää laki jotta puolueet toimisivat vain jäsenmaksuilla, mitään muuta rahoitusta ei pitäisi sallia!

Onhan tämä nyt kertakaikkiaan pimeä tilanne, jossa kilpailevan puolueen jäsenet ja jopa puolueisiin kuuulumattomat joutuvat osallistumaan kaikkien puolueiden saamiin julkisiin tukiin, koska ne maksetaan verorahoista!

Poliittinen järjestelmämme kaipaisi muutenkin perusteellisen uudistuksen, koska se on osoittautunut läpimädäksi, eikä aja enää kansalaisten asioita!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Lisätään vielä sen verran, että ulkopuolisten puolueiden äänestyskynnysrajaa nostettiin prosentista kolmeen prosenttiin. Vihreät ja Perussuomalaiset kannattivat tätä ja ovat itse unohtaneet päässeensä eduskuntaan vähän päälle 1 prosentin turvin.

Nykyisellä mallilla eivät olisi päässeet ikinä. Näin nämä istuvat puolueet sementoivat asemansa vallankahvassaan.

Ulkopuolisille pitäisi oikeasti jakaa puoluetukirahaa, kun ne ovat vapaaehtoisia töitä ja lahjoituksien turvin yritetään päästä. Soppansa siihen työntää tämä YLE, joka ei anna tasapuolisesti aikaa ulkopuolisille puolueille. Media tämän lisäksi ei myöskään anna niille ja luonnollisesti pyydetään rahaa ja ei voida tämän takia maksaakaan huikeita maksuja.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomessa ei ole käytössä valtakunnallista äänikynnystä eli mitään tuollaista prosenttirajaa ei ole olemassa. Jokaisessa vaalipiirissä on kuitenkin piilevä äänikynnys. Mitä vähemmän edustajia vaalipiiristä valitaan, sitä suuremman prosenttiosuuden puolue tarvitsee saadakseen edustajan kyseisestä vaalipiiristä. Lapin vaalipiirissä on esimerkiksi 12,5% piilevä äänikynnys, joka on merkittävästi 3% valtakunnallista äänikynnystä suurempi este pienten puolueiden menestykselle.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Niin mikä sen vaalilain uudistuksen tilanne nyt oikein on? Mm. tuon 3% kynnyksen piti kai tulla voimaan 2015 eduskuntavaalehin mennessä. Eli eikö siitä eduskunnassa 2011 kuitenkin jotain myönteistä päätetty.

Mitkä puolueet siitä nyt hyötyisivätkin. Ilmeisesti eivät uudet pyrkijät, mutta vihreät ja perussuomalaiset taisivat kannattaa muutosta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #23

Kyse oli edellisen vaalikauden hankkeesta jolla pyrittiin tekemään suht isoja uudistuksia vaalijärjestelmäämme. Se ei toteutunut.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Suoralla demokratialla tämäkin asia saataisiin kuntoon ja puolueet kuuntelemaan äänestäjiään, eikä pelkästään EU-bankstereitä yms.. Ylipäätään kannattaa eduskuntaan äänestää ensisijassa sitoutumattomia kannatusyhdistysten ehdokkaita ja toissijaisesti puolueiden sitoutumattomia. Puoluekurista olisi päästävä eroon.

Käyttäjän amgs kuva

Suomen tilanne muistuttaa sekä taloudellisesti että poliittisesti ja päivästä toiseen entistä enemmän Espanjaa. Ero on siinä, että Suomessa "indignadot" eivät lähde kaduille protestoimaan vaan odottavat vaaleista toiseen kuinka puolueet vaihtavat vuoroja. Muutoksia ei tapahdu.

Käyttäjän amgs kuva

Ole kiltisti, tulen vasta myöhemmin lukemaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pistän paremmaksi. Verovaroin kerättävät puoluetuet kokonaan pois. Nykyinen puoluetuki on kaukana demokratiasta. Puoluetuki on puoluediktatuuria.
Meitä veronmaksajia, jotka emme kuulu mihinkään puolueeseen, on monta.

Verovarat kansan koulutukseen lastentarhasta yliopistoihin sekä sosiaalihuoltoon.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Hyvä. Kyllä rahoille jaettavaa riittää ilman puolueitakin. Pois vaan kaikki, samalla tulee vähän mitattua että ketkä ovat politiikassa mukana oman aatteensa takia ja ketkä rahan perässä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Rahan perässä? En usko monenkaan paikallispolitiikon pääsevän edes omilleen puolueissa toimiessaan, useimmille tuo taitaa olla enemmänkin maksullista harrastusta. Politiikan huipulla tilanne on toki toinen, mutta kun 90% politiikassa toimivista on lähinnä paikallistasolla toimivia.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #18

"En usko monenkaan paikallispolitiikon pääsevän edes omilleen puolueissa toimiessaan, useimmille tuo taitaa olla enemmänkin maksullista harrastusta. " Totta, mutta sekin on oma valinta. Esimerkiksi vaalikampanjoistani raha meni einiten ja siksi, koska puolueelle piti maksaa muutamaa euroa mainoksia ja valokuvia varten (oliko 200? en muista oikein). Lasten kanssa ja kampanjapäälikön kanssa (kiitos hänelle) jaoimme jalkaisin itsetehtyjä mainoksia. Muuten kampanja oli lähinnä Facebookissa ja Uuden Suomen blogissa. Lahjoituksena sain ainoastaan 50 euroa yhdeltä Facebookin kaverilta. Se on jäänyt minulle ikimuistoisena asiana ja kiitos vielä siitä hänelle. Sain 600 ääntä. Jos olisi ollut mainoksia melkein joka lehdessä ja valokuvien teiden varsilla, olisin ehkä saanut enemmän ääntä. Minusta onnistuin hyvin.

Muihin kampanjoihin en ole panostanut rahoilla. Jos raha on vaalimenestyksen pää ratkaisijana, ollaan todella vinossa demokratiassa. Eikä siis ihme, että päätöksiä ovat sellaisia kuin ovat. Suomi on kuin suuri yritys, jossa vain voitto merkitsee eikä ihmisten olotilaa. Päättäjiä on toki monenlaisia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #19

Raha on valitettavasti melko suuressa roolissa vaalimenestyksen suhteen. En tiedä, onko pääratkaisija mutta ilman rahaa ei helposti saa suuren yleisön huomiota, jos ei ole jo aiemmin tunnettu henkilö.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #21

Ja koska media tarvitsee rahaa, puoluekohtelu vaihtelee. Eroja varmasti on medioiden välillä. Vaalien alla näkee kuitenkin mistä puolueista kirjoitetaan enemmän.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #22

Media on kautta linjan nyt niin pahassa rahapulassa ja tarvitsee puolueiden mainosrahoja, että varmaan se vaikuttaa ainakin kaupallisen puolen sisältöihin, mikä puolue on anteliain mainosten tilaaja. Itse ainakin suhtaudun hyvin kyynisesti nykyään suomalaiseen mediaan ja sen puolueettomuuteen. Toisaalta median rooli on myös vähentymässä, lehdiltä häviää lukijat, mainoskanavilta siirrytään Netflixin käyttäjiksi. Nuoria ei enää tavoita perinteisillä ison rahan mainoskampanjoilla. Siksi rahat laitetaan käytännössä keski-ikäisten ja iäkkäiden äänestäjien haalimiseen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #29

Ville, en voin sanoin kuvata miten iloitsen tuosta kommentista, siis median roolista, asemasta ja äänestäjien käyttäytymisestä. Iäkkalle nykyiset vaalilupaukset voivat tuntua turhautavilta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vähemmän tarvittaisiin velkarahaa, jos puolueille ei jaettaisi niin tuhottomasti tuhlattavaa. Velkaahan meillä tehdään ja osa siitä varmasti menee puolueillekin, ei kai velkarahaa ole korvamerkitty vain johonkin tiettyyn tarkoitukseen käytettäväksi?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Blogisti on puoliksi oikeassa. Puoluetuki pitäisi poistaa kokonaan. Ja kunnallinen puoluetuki, jota maksetaan kokouspalkkioina, joutaisi myös nollata.

Oma arvioni on, että puoluetukeen käytetään tänä vuonna 50 miljoonaa euroa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse en olisi poistamassa puoluetukia, sillä en halua tilannetta jossa puolueet ovat entistäkin enemmän riippuvaisia rahoittajistaan. En myöskään halua tilannetta jossa politiikka muuttuisi entistä oikeistolaisemmiksi vain sen takia, että heidän on helpompi saada rahoitusta vaaleihin.

Sen sijaan pitäisin tarpeellisena muutosta jossa puoluetuet ovat sidoksissa saatuun äänimäärään, ei eduskuntapaikkoihin. Tämä mahdollistaisi eduskunnan ulkopuolisillekin puolueille kasvuun tarvittavaa rahoitusta.

Käyttäjän amgs kuva

Et siis muuttaisi mitään nykyisestä menettelystä. Kuten kirjoituksessa sanoin, se on jo nyt niin, että puolueet saavat rahoitusta muualtakin. Ketkä saavat enemmän nykyisin? Se tarkoittaa sitä, että heillä on entistä enemmän rahaa käytössä omiin kampanjoihin. Toisaalta on eduskunnan ulkopuolella aktiivikansalaisia puoluepolitiikassa, jotka eivät saa valtiolta mitään avustusta ja näin hankaloitetaaan heidän mahdollisuuksia haastaa eduskuntapuolueita.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä
Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #28

Ihan oikeutettu kehotus ja kannatan sitä mitä ehdotat toisessa kappaleessa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Tuossa ylempänä kyselin vaalilain uudistamisen kohtaloa. Hallituksen esityksessä 2010, jonka ymmärtääkseni eduskunta hyväksyi seuraavana keväänä Kivelän näkemys toteutuisi ulkopuolelle jääneiden osalta, mutta vain niiden.:

"Esityksessä ehdotetaan, että valtion talousarvion rajoissa voitaisiin myöntää valtionavustusta myös sellaiselle puolueelle, joka viimeksi toimitetuissa eduskuntavaaleissa on saanut vähintään kaksi prosenttia koko maassa annetuista äänistä. Ehdotuksella pyritään turvaamaan eduskuntapaikkoja vaille jääneiden puolueiden toimintaedellytyksiä. Avustuksen jakoperusteena olisi puolueen eduskuntavaaleissa saama äänimäärä."

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100007...

Jos kaikki puolueet haluavat tukensä nykyisellään säilyttää, lienee turha muutosta toivoa. Vaikka henk.koht itse niitä leikkaisin sähköisen viestinnän edullisuuden takia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaalilain uudistaminen johon viittaat ei koskaan valmistunut. Oli sen verran iso asia, että olisi vaatinut seuraavan eduskunnan hyväksymisen, jota ei tapahtunut mm demareiden vastustuksen vuoksi. Liittyy perustuslain säätämismenettelyyn:

"Perustuslaki eroaa tavallisista laeista siinä, että sen muuttaminen on vaikeutettua. Suomessa perustuslainmuutos on ensin hyväksyttävä yksinkertaisella enemmistöllä toisessa käsittelyssä lepäämään. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen laki voidaan hyväksyä muuttumattomana 2/3 enemmistöllä. Perustuslain muutosta voidaan nopeuttaa, mikäli se julistetaan eduskunnan 5/6 enemmistöllä kiireelliseksi. Tämän jälkeen laki voidaan hyväksyä 2/3 enemmistöllä."

markku palonen

Eikö juuri Perussuomalaiset ehdottaneet puoleuetukea
kokonaan poistettavaksi? Näin minä sen muistan,olenko väärässä?

Käyttäjän amgs kuva

Näin oli ennen jytkyä. Ennen jytkyä perussuomalaiset saivat 900 000 euroa ja jytkyn jälkeen perussuomalaisten puoluetuki nousi reiluun 7 000 000 euroon.
Jytkyn jälkeen puolue on puoluetuen kannalla. Näin kävi ilme viime viikolla, kun joutuivat puolustamaa nuorisojärjestönsä puoluetukea.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vallan ihmeellistä että pitää monia kertoja huomautella että kyllä ainakin puoluetuen leikkaamista on esitetty monia vuosia peräkkäin (kts linkki), mutta edes se ei ole sopinut hallituspuolueiden pirtaan. Miten sitten käy puolittaminen, saati kokonaan poistaminen. Ei mitenkään.

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?kieli=su&kanta=veps8999&KAIKKIHAKU=(puoluetuki)&PALUUHAKU=/thwfakta/vpasia/vex/vex.htm

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset