Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Metropolihallinnnosta ja kuntien velvoitteista

Ymmärrettävästi mediahuomio keskittyy nyt Suomen turvallisuuspolitiikaan ja Ukrainan konfliktiin. Tuosta huolimatta,  nyt ei saisi käydä niin, että tärkeitä kotimaisia päätöksiä unohdetaan.

Tiedätte jo, että hallitus on sopinut vuoden 2015 budjettiesityksestä. Kävin Valtionneuvoston kotisivulla (suosittelen jokaiselle tekemään niin) ja siellä on julkaistuna paitsi budjettineuvottelujen lopputiedote, myös muita mielenkiintoisia asiakirjoja.

Budjettiriihessä päätettiin myös metropolihallinnon jatkolinjauksita. Tiedotteessa lukee: "Perustetaan metropolihallinto erityisesti maankäytön, asumisen ja liikenteen ongelmien ratkaisemiseksi metropolialueella. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle 4.12. 2014. Metropolihallinto käynnistyy vuoden 2017 kuntavaalien yhteydessä."  Tämä asia siis etenee ja vauhdilla.

Asiakirjassa sanotaan myös, että metropolihallinnossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Mäntsälä, Hyvinkää, Pornainen. Näiden lisäksi Porvoo ja Lohja voivat halutessaan liittyä metropolihallintoon. Valtiovallan pyrkimyksenä on, että Uudenmaan liitto voi jatkaa toimintaansa. ...

"Metropolihallinnolle turvataan kunnista riippumaton rahoitusratkaisu nykyisten kuntayhtymien tuloilla, valtionosuuksilla ja valmistelussa tarkentuvalla rahoitusratkaisulla. Metropolihallinnolle ei tule omaa verotusoikeutta. Lähtökohtana on, että metropolialueen asukkaiden kokonaisveroaste ei saa nousta nykyisestä. Metropolihallinnolle tulee vaaleilla valittava valtuusto, jonka vaalitavassa huomioidaan alueellinen ja puoluepoliittinen edustavuus." Kuten arvoisa lukija jo tietää, tämä merkitsee lisää byrokratiaa.

Metropolihallinnon tavoitteet ovat kunnanhimoisia, ja jos se tuo varsinkin syrjäseuduille parannuksia vaikkapa julkisen liikenteen sujuvuuteen, niin ehkä kannattaa tukea sellaista kehitystä. Vallitettavasti en näe, miten brokratia ei tulevaisuudessa lisääntyisi nykyisestä.

Valtionneuvoston sivuilla on myös sellainen asiakirja kuin HALLITUKSEN PÄÄTÖS RAKENNEPOLIITTISEN OHJELMAN TOIMEENPANON VAHVISTAMISESTA

Mielestäni teidän pitäisi tutustua asiakirjan viimeiseen sivuun. Se on liite Sosiaali ja terveysministeriön vastuulla olevat, vielä valmisteltavat toimet. Se on melko karua luettavaa. Tarkoitus on vähentää kuntien velvoitteita, mutta milla tavalla. On pari huolestuttavaa kohtaa:

1. Aikuisten hammashuollon säästötoimet (15M€)

10. TURVAKOTIEN SIIRTO VALTIOLLE (8M€) Miten sillä voidaan säästää muuten kuin sulkemalla niitä turvakoteja?

16. Kuntien suunnitteluvelvoitteiden vähentäminen (30M€ Kaikki ministeriöt) Mitä se tarkoittaa?

24. Laitoshoidon vähentäminen vanhustenhuollossa (300M€) ! Ihmetellä sopii, miten näin voi tehdä?!!!

Noihin suunnitelmiin ehkä voi vielä vaikuttaa. Toivon mukaan kuntapäättäjät pysyväät hereillä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kirsikallio kuva
Kirsi Kallio

Sote-uudistusta sorvataan sanelupolitiikalla, vaikka asiantuntijuutta löytyisi myös ruohonjuuresta. Kansalaiset pitäisi ottaa mukaan keskusteluun, mutta valitettavasti palvelujen käyttäjien ääntä ei ole kuunneltu. Tulisi varmasti halvemmaksi kehittää palvelut siten, että ne vastaisivat kansalaisten todellisia tarpeita.

Sosiaalipalvelut ovat mediakeskustelussa jääneet paitsioon, vanhustenhoitoa ehkä lukuun ottamatta. Jos esimerkiksi terveyspalvelut eivät toimi, kaatuu vastuu vanhuksen heikosta hoidosta herkästi omaishoitajan niskaan. Sosiaali- ja terveyspalveluja pitäisi hioa tietoisemmin yhteen myös käytännössä. Tähänkin tarvittaisiin asianosaisten kokemuksia. Hoitoketjut voisi rakentaa esimerkiksi niin, että vastuuta jaettaisiin potilaan omaisten sekä sosiaali- ja tervedenhuollon ammattilaisten kesken.

Käyttäjän amgs kuva

"Jos esimerkiksi terveyspalvelut eivät toimi, kaatuu vastuu vanhuksen heikosta hoidosta herkästi omaishoitajan niskaan. "

Tuosta ryhmästä on helppo leikata, koska he eivät vastusta. He edustavat sitä sukupolvea, joka haluaa selviytyä ihan itse. Tiedän kokemuksesta ja minusta on ihan hyvä, jos sukulaiset ja me nuoremmat olemme valveilla.

Sosiaalipalvelujen leikkauksista tuo turvakotien asia on sellainen, joka pistää miettimään. Muistaakseni Suomi on jo saanut EU:lta varoituksia huonosta hoidosta, koska turvakotien paikkoja ei ole tarpeeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset