Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Se kehuttu Kanadan maahanmuuttomalli

Kirjoitus on ilmestynyt Migrant Tales -verkkojulkaisussa.

Julkisessa keskustelussa moni sanoo, että lääke Suomen maahanmuuttopolitiikan ”parantamiselle” löytyy Atlantin takaa, Kanadasta. Harva on kuitenkin se, joka selittää, mitä se Kanadan maahanmuuttomalli sisältää. Se on ymmärrettävää, koska Kanadan maahanmuuttomalli tai systeemi on monitahoinen ja monimutkainen.

Kanadassa on kolme maahanmuuttoperustetta: perheen yhdistäminen, taloudellinen maahanmuutto ja pakolaisten suojelu. Kanadalla on siis myös humanitaarinen maahanmuutto-ohjelmansa, joka kulkee koko ajan rintarinnoin työperäisen maahanmuuton kanssa.

Kanadalaisten taloudellisen maahanmuuttomallin pääpointti on siinä, että sisään päästetään erityisesti hyvin koulutettuja ihmisiä pisteytyksen mukaisesti. Toisin kuin Suomi, Kanada houkuttelee aktiivisesti koulutettua työvoimaa muuttamaan maahan.

Esimerkiksi ensi vuoden (2015) alussa Kanadassa otetaan käyttöön (olemassa olevien ohjelmien lisäksi) myös niin kutsuttu "express maahantulo". Ohjelma tulee tarjoamaan pysyviä oleskelulupia koulutetuille työnhakijoille. Kanada investoi 18.7 miljoonia dollaria tähän ohjelmaan seuraaviin kolmeen vuoteen. Samalla on jo julkaistu listan 50 ammateista, joissa Kanadassa on työvoimapulaa ja joihin tarvitaan koulutettua työvoimaa. (Linkki on valitettavasti espanjaksi).Lyhyesti sanoisin, että taloustieteilijöille, finanssialan asiantuntijoille, insinööreille, lääkäreille ja sairaanhoitajille on Kanadassa kysyntä.

Kanadan taloudellinen maahanmuuttomallia on kritisoitu muun muassa siksi, että se kerää eri maista rusinat pullasta. Varsinkin kehitysmaille, koulutetun työvoiman siirto muihin maihin merkitsee taloudellisia ja yhteiskunnallisia menetyksiä. Toisaalta jo monille kehitysmaalle ulkomailla asuvien rahalähetykset muodostavat tärkeän taloudellisen elpymismekanismin.

Kanadan malli keskittyy aktiiviseen työperäiseen maahanmuuttoon ja ihmisten integraatioon yhteiskuntaan "yhtenä meistä". Kanadassa on myös perheenyhdistäminen suuressa arvossa. Koska Kanadaan muuttanut työntekijä ei voi itse vaikuttaa siihen, millaisista vanhemmista hän on tullut, niin Kanadaan pääsee myös kouluttamattomia tai heikosti koulutettuja ihmisiä. Myös omaa puolisoa ja omia lapsia ei pisteytetä. Toki terveys ja puhdas rikosrekisteri ovat tärkeitä seikkoja. Heikosti koulutetutkin maahanmuuttajat ovat löytäneet paikkansa kanadalaisessa yhteiskunnassa. Osalla on mennyt tosi hyvin ja toisilla ei.

Kanadan maahanmuuttomalli taitaa olla vähän kaukana suomalaisten "maahanmuuttokriitikoiden" toiveista. Pisteytys ei ole siis mikään rautamuuri ”epämiellyttävälle maahanmuutolle”. Pisteytys on vain yksi osa Kanadan maahanmuutosta.

Kanadan malli ei merkitse luopumista humanitaarisesta maahanmuutosta. Kanadan valtio laittaa maahanmuuttoon ja varsinkin työperäiseen maahanmuuttoon paljon rahaa. Suomessa taas aina välillä kuulee vaatimuksia, että maahanmuuttorahoista kuin myös kehitysyhteistyörahoista pitää luopua!

Kanada ja Suomi maahanmuuttomaina ovat kuin aurinko ja yö niin asennoitumisessa vastaanottoon kuin myös vastaanotettujen ihmisten määrässä. Kanadassa on pitkät maahanmuuttoperinteet.

Maahanmuuton onnistuminen ja epäonnistuminen ei ole kiinni ainoastaan tulijoiden koulutuksesta vaan myös vastaanottavan maan kyvystä antaa jokaiselle tulijalle onnistumismahdollisuuksia opiskelussa ja työelämässä, myös omalla koulutus ja/tai asiantuntemusalalla.

Kanadassa asuu noin 6 miljoonaa maahan muuttanutta kansalaista. Joka vuosi maahan saapuu keskimäärin 240 tuhatta uutta ihmistä pisteytyssysteemin kautta. Kanadaan muutetaan eniten Yhdistyneestä Kuningaskunnasta, Kiinasta, Intiasta, Filipiinista, Italiasta ja Yhdysvalloista.

Kanadan väestö: 35 158 300 (Kanadan tilastokeskus 2013)

 

Joitakin ryhmiä:

kiinalaiset, 1.029.395, 3,5%

intialaiset, 917.075, 3,1%

afrikkalaiset, 662.210, 2,2%

filippiinit, 308.575, 1,0%

latinot, 216.975, 0,7%

aasialaiset, 198.880, 0,7%

arabit, 194.680, 0,7%

 

Joitakin lähteitä:

Lähteet:

http://www.emigracion.ca/noticias/294-entrada-express-canada-ofrece-lista-de-50-ocupaciones-para-inmigrantes-cualificados

http://www.panorama.com.ve/portal/app/push/noticia70829.PHP

http://www.emigraacanada.com/noticias.html

http://www.finland.ca/public/default.aspx?nodeid=43003&contentlan=1&culture=fi-FI

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomi noudatti Kanadan mallia joskus keskiajalla, kun hyvin koulutetut ja sivistyneet ruotsalaiset maahanmuuttajat päästettiin maahan. Suomalaisista tuli toisen luokan kansalaisia omassa maassaan.

Käyttäjän amgs kuva

Puhut toisesta ilmiöstä ja toisesta ajasta. Nykyiset maahanmuuttajat eivät ole valloittajia.

Jukka Mäkinen

"hyvinkoulutetut ja sivistyneet ruotsalaiset"

Lukutaidottomia raakalaisia, joilla oli paremmat aseet ja varusteet.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Muuttoliikkeiden tulee tapahtua itä-länsi suuntaisesti, taikka navoilta päiväntasaajalle päin. Minua "eskimoa" syytetään igluni liiallisesta lämmittämisestä ja saman aikaisesti tänne hiilellä lämmitettäväksi rahdataan ihmisiä kääntöpiirien väliltä.
Nykyinen siirtolaisuuspolitiikka lyö vihreää aatetta korville.

Käyttäjän amgs kuva

Voihan kylmässä käyttää runsaasti vaatteita, toisin kuin ankarassa kuumuudessa. Ei ihmisiä rahdata tänne(ellet tarkoita niitä vähäisiä kiintiöpakolaisia, joka Suomi ottaa). Suurin joukko tulee itse vapaaehtoisesti monista syistä. Tärkein syy on avioliitto suomalaisen kanssa.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on Suomen rajavartiolaitokseen, tulevan apulaispäällikön Ilkka Laitisen haastattelu. Suosittelen!
Partanen sanoo muun muuassa näin: ""Mitä suomalaiset tekivät, kun täällä meni huonosti? Lähtivät Ruotsiin tai vielä aiemmin Amerikkaan, joihin oli mennyt suomalaisia edeltä", hän vertaa.

Usein siirtolaisten matka päättyy kuolemaan ennen EU:n rajaa. Välimerestä on tullut tuhansien hauta. Eurooppa havahtui meren ylittävän siirtolaisvirran mittakaavaan ja traagisuuteen viime lokakuussa, kun yli 360 eritrealaista hukkui Lampedusan saaren edustalla, vain parin kilometrin päässä rannasta. Nykyään Italian viranomaiset poimivat mereltä jopa tuhansia ihmisiä viikossa."

Maahanmuutto ja ympäristö on mielenkiintoinen ja monimutkainen aihe. Sanoisin, että myös hankala aihe. Ympäristö aiheuttaa siirtolaisuutta ja taas siirtolaisuus vaikuttaa ympäristöön, mutta kuinka paljon. Myös sodat aiheuttavat maastamuuttoa ja ilman muuta tuhoavat ympäristöä. Kuinka sotateknologia vaikuttaa ympäristöön on toinen vaietu aihe.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Rajavartiolaitoksen+Ilkk...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomalaiset ovat menneet Ruotsiin ja Amerikkoihin töihin kun heistä on ollut kysyntää liukuhihnoilla, metsätöissä ja piikoina.. Ruotsi otti sotalapsia, siitä kiitos, ei taistelukelpoisia Suomen puolustajia sosiaaliluukulleen.
Toki Suomeenkin on tullut hyvää työvoimaa Vietnamista, Chilestä ja muualtakin. Mutta: Somalit ja muutkin afrikkalaiset pitävät meitä suomalaisia sosiaaliluukkuinemme hieman tyhminä kun tänään omakin elantomme rahoitetaan velkarahalla.

Markku Laaksonen

Miksi Suomi muiden valtioiden tapaan ei voisi ajaa itsekkäästi omia etujaan, ottaa mallia Kanadasta ja kerätä rusinat pullasta. Ei Suomi voi parantaa maailmaa teoillaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinhän se tekeekin, kerää rusinat kuten korkeasti koulutetut tai halpatyöntekijät ja marjanpoimijat.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Paikallinen vapaan liikkuvuuden kannattaja kertoo Kanadan "ihannetilanteesta" seuraavaa:

"Refugee acceptance rates have been cut each year, and halved in the last two decades. As of November 1, 2012, 68% of refugee applicants had been denied in the fiscal year 2012." :(

"Instead of allowing them access through the refugee determination process, they were jailed. Families were broken apart with children seized by the Ministry of Family and Child Services. Such events showcase the vindictiveness and arbitrariness of the entire refugee process." :(

http://toronto.nooneisillegal.org/node/573 - loput linkin takaa. Eli vaikka kopioisimme Kanadan mallin, maailmanpelastajat itkisivät silti - luultavasti siihen asti kunnes ottaisimme maailman jokaisen muuttohalukkaan vastaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Kanadan taloudellinen maahanmuuttomallia on kritisoitu muun muassa siksi, että se kerää eri maista rusinat pullasta. Varsinkin kehitysmaille, koulutetun työvoiman siirto muihin maihin merkitsee taloudellisia ja yhteiskunnallisia menetyksiä. Toisaalta jo monille kehitysmaalle ulkomailla asuvien rahalähetykset muodostavat tärkeän taloudellisen elpymismekanismin."

Juuri näin ja tämä pätee minkä tahansa maan minkä tahansa laiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Säännöllisesti kuultavan työvoimapula-argumentin perimmäinen tarkoitus on nimenomaan viedä, tai paremminkin houkutella, osaava työvoima myös kehitysmaista, joissa sille on todella tarvetta. Hyvin egoistista toimintaa ja verrattavissa jopa kolonialismiin, jonka tarkoituksena oli hyötyä siirtomaista kuppaamalla luonnonvaroja.

Tuosta rahalähetyksien muodostamasta elpymismekanismista ei liene tutkittua tietoa. Erään aika hurjan arvion mukaan Ruotsin somalit lähettävät rahaa kotimaahansa satoja miljoonia kruunuja, mutta onko näillä mitään vaikutusta yhteiskunnan vaurastumisen kannalta? Väitän ilman parempaa tietoa, että tämä varainsiirtomekanismi hyödyttää vain yksilöitä, perheitä ja kuppikuntia.

Käyttäjän amgs kuva

"mutta onko näillä mitään vaikutusta yhteiskunnan vaurastumisen kannalta? Väitän ilman parempaa tietoa, että tämä varainsiirtomekanismi hyödyttää vain yksilöitä, perheitä ja kuppikuntia."
Ehdottomasti mielenkiintoinen kysymys ja vastasit itse melko osuvasti. En tiedä onko asia tutkittu. Sen verran olen tutustunut asiaan käytännön kautta ja melko kaukaa. Äitini ja melkein koko sukuni asuvassa kylässä on tapahtunut muutoksia ja osittain rahalähetysten turvin. Moni kyläläinen on lähtenyt Costa Ricaan, Panamaan, Espanjaan ja Yhdysvaltoihin töihin. Sieltä lähetetyillä rahoilla moni on perustanut kauppoja, tietokonekeskuksia, ravintoloita, ym. kunnostanut tai rakentanut talonsa. Toisin kuin hallituksesta toiseen lähetetyt kehitysyhteistyörahat, jotka päättyvä joskus hämäriin kohteisiin ja taskuihin, siirtolaisten lähettämiä rahoja päättyvät sinne mihin ne on tarkoitettukin. Kuten sanoin, tämä on vain havaintoni.

Löysin Kepan lehden sivuiltä Teija Laakon artikkelin aiheesta:
"Maailmanpankin arvion mukaan viime vuonna kehitysmaat saivat muualle muuttaneilta siirtolaisilta rahaa yhteensä noin 328 miljardia dollaria, joka on yli kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin OECD-maiden antama virallinen kehitysapu vuosittain.

Rahalähetyksistä on hyötyä sekä siirtolaisten perheille että kehittyvien maiden taloudelle yleisesti. Esimerkiksi Tadžikistanissa yli 45 prosenttia bruttokansantuotteesta koostuu siirtolaisten lähettämistä rahoista. Filippiineillä osuus on reilut 11 prosenttia.

Talouskriisistä huolimatta siirtolaisten rahalähetykset kehitysmaihin eivät vielä viime vuonna vähentyneet. Tänä vuonna Maailmanpankki kuitenkin pelkää summan pienenevän 7–10 prosentilla. Viime vuosina rahalähetysten kasvu on ollut prosenteissa yleensä kaksinumeroista, joten pudotus on suuri."

http://www.maailma.net/artikkelit/siirtolaisten_ra...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Entä hyötyä niistä rahoista on kansantaloudelle?

Jukka Mäkinen

Suuri periaatteellinen ero on siinä että blogistin kotikylän väki menee ulkomaille töihin ja näin tienaamansa rahat tuo kotikylään. Kiitettävää toimintaa. Ruotsin somalit, ja Suomen myös, taas pääsääntöisesti eivät tee työtä vaan loisivat työtä tekevän kantaväestön kustannuksella, jolla itsellään ei ole varaa moiseen, vaan kaikki menee, varsinkin Suomessa, velaksi. Näppärää ja älykästä somaleilta. Helvetin tyhmää ruotsalaisilta ja suomalaisilta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maahanmuuttajien suhteen minulla taitaa olla huono päivä. Miksi olen ikäni oppinut ulkomailla liikkuessani, että maassa maan tavalla. Mutta sitten. Täällä Suomessa tulisi suomalaisten muuttaa menojaan maahanmuuttajien mukaisiksi. Esimerkkinä koulukäytäntömme aamuhartauksineen, kevätvirsineen.
Muuttaako amerikkalaiset, arabit, hindut, japanialaiset, perinteitään, koulukäytäntöjään muualta tulleita kunnioittaakseen.
Minusta tuntuu, että emme tänään isiemme hankkimaa itsenäisyyttä ansaitse.

Käyttäjän amgs kuva

Vapaa-ajattelijat ovat vaatineet muutoksia noihin koulujen uskontoperinteisiin. Saattaa olla, että joku maahanmuuttanutkin on vaatinut, mutta toistaiseksi en ole lukenut "virallisista maahanmuuttajatahoista", jotka olisivat vaatineet tuota. Jos elää muita ihmisiä kunnioitaen, silloin pysyy aika hyvin onnistunesti elämään missä tahansa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä, AMGS. Vapaa-ajattelijat näin tehdessään eivät kunnioita perinteitä, vaatien ihmisiä luopumaan perinteistään. Vapaa-ajattelijoita vertaan lähetyssaarnaajiin, jotka vaativat muita ihmisiä luopumaan uskostaan.
Minä en tunnusta kristinuskoa. Tykkään juutalaisuudesta. He eivät uskoaan muille tyrkytä.

Olavi Mansikka

luojalle kiitos että demari edes yhtä järkevää asiaa esittää budjetissa. pakolaisten tiputtamista takaisin normaalille tasolle.

Käyttäjän amgs kuva

Pakolaiset ovat saaneet statuksensa, koska ovat vainotuja. heidän kohdalla ei voida sanoa, että ovat keksineet hädänsä, kuten vaikkapa turvapaikanhakijoista on sanottu. Ihmisiä pitää auttaa. Näin moni on moni Suomessa kansalainen sitä mieltä.

Olavi Mansikka

siitä huolimatta hyvä että normaalitasolle poikkeustilan jälkeen. Ja oikeat pakolaiset eivät pääse ilman rahaa mihinkään maasta. Hyväksy vain lapset naiset ja vanhukset. nuoret miehet ja keski-ikäiset kuuluvat omaan maahan taistelemaan olojen puolesta. Odotan myös että tilanteen normaalisoitua palataan takaisin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kehittyvissä maissa on paljon korkeakoulututettuja työttöminä, joten heitä voi hyvin ottaa siirtolaisiksi

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessa on vain liian matalat palkat.

Käyttäjän amgs kuva

Tai/ja liian korkea veroaste verrattuna muihin maihin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #26

Näinkin varmaan on. Lopputulema Suomen kovalle verotukselle ja koulutettujen kohtuullisille palkoille voidaankin sitten hyvin arvata, jos niin halutaan!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kanada tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaansa.

Kanada on yksi maailman suurimmista maahanmuuttajien vastaanottajamaista. Kanadalla on ollut systemaattinen, kansantalouden tarpeista lähtevä ja maahanmuuttoa edistävä ulkomaalaispolitiikka jo vuosikymmeniä. Maa on ottanut 2000-luvulla vastaan vuosittain keskimäärin noin 250 000 maahanmuuttajaa. Kanadan maahanmuuttopolitiikka on suurista tulijamääristä huolimatta hyvin tiukkaa. Maassa on käytössä pistejärjestelmä, jossa tulijan on sijoituttava riittävä hyvin ikää, kielitaitoa, koulutusta, työkokemusta, työmahdollisuuksia ja sopeutumista mittavalla asteikolla saadakseen pysyvän opiskeluluvan.

Kanada on tukenut maahan tulleiden etnisten ryhmien omaleimaisuuden säilyttämistä niin sanotulla monikulttuurisuuspolitiikalla ja kohtuullisen mukautumisen periaatteella. "Monikulttuurilain" nojalla muun muassa suomalaiset siirtolaiset saavat tukea esimerkiksi suomenkielisen opetuksen järjestämiseen. Lisääntyneiden ongelmien vuoksi vallinnutta politiikkaa on kuitenkin viime aikoina alettu kyseenalaistamaan. Nykyinen hallitus suunnittelee valikoivampien kriteerien kehittämistä.

http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

anita frisk

Suomea ei todellakaan mielestäni voi syyttää "rusinat pullasta"-maahanmuutosta. Suurimmat maahanmuttajaryhmät ovat venäläiset, virolaiset ja somalit. Venäläisistä aika suuri osa vanhahkoja inkeriläisiä, joista varmaankin niinikään suuri osa jo takuueläkkeellä. Virolaisten työllisyysaste jonkin verran alhaisempi kuin suomalaisten, somalien huikeasti alhaisempi. Eivät todellakaan nettoveronmaksajia, jota ilmeisesti "rusinoilla tarkoitetaan.

Suomi ei houkuttele kehitysmaista hyvin koulutettuja henkilöitä työmarkkinoilleen, sen sijaan Suomi tarjoaa ilmaista korkeakoulutusta kymmenilletuhansille ulkomaalaisille. Osa käyttää sen hyväkseen ja lähtee muualle, joko kotimaahansa tai muihin länsimaihin. Osa tulee vain saadakseen Schengen-viisumin ja häipyy ennen opiskelujen aloittamista, ja osa jää Suomeen. Tilastoa en valitettavasti ole tästä löytänyt. Mutta eivätkö ne heti tai ilmaisopiskelujen jälkeen muualle kuin kotimaahansa palanneet ole sitten niitä rusinoidenpoimijoita?

Siitä olen täsmälleen samaa mieltä blogistin kanssa, että pakolaiset - tarkoitan tässä nimenomaan kiintiöpakolaisia - ovat asia erikseen. Kiintiötä pitäisi ehdottomasti lisätä tuhansilla ja vastaavasti supistaa epämääräisin perustein maahan pyrkivien oleskelulupia. Pakolaisleireiltä ensisijaisesti naisia lapsineen ja vanhempineen, ei nuoria miehiä. Mikäli näin olisi alunperinkin tehty, asiat saattaisivat olla monessa suhteessa paremmin ja se tietynlainen maahanmuutto ei herättäisi niin kiihkeitä tunteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset