Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Keski-Amerikasta lapsisiirtolaisia Yhdysvaltoihin

Miksi Nicaraguasta ei lähdetä toisin kuin El Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista?

Lauantai-iltana Yle esitti "Sin nombre"- eli Ilman nimeä -nimisen elokuvan. Elokuva on rankka tarina kahdesta nuoresta. Nuori tyttö, melkein lapsi, lähtee isänsä ja setänsä kanssa paperittomana vaaralliselle matkalle Yhdysvaltoja kohti. Samalla toinen nuori pakenee meksikolaisten nuorten jengien kostoa. Elokuva, niin rankka kuin se onkin, on kuin kangastus siitä helvetistä, mitä moni kohtaa matkalla unelmaan Meksikon pohjoisrajan toiselle puolelle.

Satoja tuhansia keskiamerikkalaisia lähtee Yhdysvaltoihin. Kukaan ei tiedä tarkkaa määrää kuolleista. Eikä kukaan tiedä tarkasti, kuinka moni saapuu vuosittain ilman papereita Yhdysvaltoihin. Kuvaavaa on se, että viime vuoden lokakuusta lähtien Yhdysvaltoihin on saapunut yli 50 000 alle 18 vuotiaita lasta muodostaen todellisen humanitaarisen ongelman. Osa heistä on teinejä.

Lapset lähtevät etupäässä Keski-Amerikan kolmiosta: Guatemalasta, El Salvadorista ja Hondurasista. Nicaraguastakin lähtee lapsia, mutta huomattavasti vähemmän kuin mainituista maista. El Salvadorista on saapunut Yhdysvaltoihin 11 436 lasta, Hondurasista 15 000 lasta ja Nicaraguasta vain 57.

Suurin syy ilmiöön on köyhyys. Hondurasista 7 kymmenestä lapsesta elää köyhyydessä ilman vaihtoehtoja. Toinen syy on turvattomuus, väkivalta, huume-, salakuljetus ja ihmiskauppa, sekä väärä tieto siitä, että lapsen avulla saa perheen parempaan paikkaan. Tärkeä syy on myös Yhdysvalloissa asuvien oman maan kansalaisten määrä.

Hyvä kysymys on, miksi Nicaraguasta, josta vielä sanotaan, että se on Latinalaisen Amerikan toiseksi köyhin maa, ei lähde kovin paljon lapsia Yhdysvaltoihin?

Yhdysvaltalainen maahanmuuttopolitiikan tutkija Alex Nowrasteh (think tank Cato Institute)vakuuttaa, että on olemassa kaksi tärkeää tekijää. “Ensiksi, Nicaragua on paljon rauhallisempi kuin muiden Latinalaisen Amerikan maita. Murhien ja jengien määrä Nicaraguassa on murto-osa muihin maihin verrattuna. Toiseksi, Yhdysvalloissa ei ole paljon vanhempia, jotka maksaisivat lapsensa matkan heidän luokse." Matka maksaa tuhansia dollareita.

YK: n Huumeiden ja Murhien toimiston mukaan vuonna 2012 El Salvadorissa oli 41.2 murhaa 100,000 asukasta kohti, Guatemalassa 39.9 ja Hondurasissa 90.4, kun taas Nicaraguassa vain 11.3 murhaa 100,000 asukasta kohti.

Nicas Migrantes - järjestön johtaja Martha Cranshaw on sitä mieltä, että väkivalta yksin ei vaikuta, vaan se, että on olemassa niin sanotusti "harmaita alueita", joissa ei ole turvallista asua perheelle. Noilla harmailla alueilla valtio on menettänyt toimintakykynsä ja hallinnan. Nicaragualaiset lähtevät toki maasta, mutta etupäässä naapurimaahan, Costa Ricaan. Toiset lähtevät Panamaan, Yhdysvaltoihin ja Espanjaan.

Näyttää siltä, että sosiaaliset avustusohjelmat nicaragualaisten nuorten parissa ovat tuottaneet tulosta. Kiitos siitä myös kehitysyhteistyölle. Nicaraguassa kouluun pääsee jokainen toisin kuin muissa mainituissa maissa. On myös niin, että vaikka Nicaraguan hallituksen retoriikka on imperialistivastainen, kuten muiden Amerikan vasemmistomaiden hallitukset. Toisin kuin muissa maissa, Nicaragualla on tiiviit yhteistyösuhteet Yhdysvaltojen kanssa muun muassa huume- ja rikollisuusvastaisessa toiminnassa. Taas ihmiskauppa ja salakuljetus Keski-Amerikan kolmiossa rehottaa.

Kuten aikaisemmin sanoin, vain murto-osa lähtijöistä pääsee Yhdysvaltoihin. Eri maiden rajaviranomaiset palauttavat osan, toiset kuolevat matkalla, ja kun he saapuvat, heidät palautetaan. Nicaraguaan on palautettu 7 lasta. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on anonut rahaa lasten ongelmien ratkaisemiseksi ja muun muassa nopeuttaakseen lasten paluumatkaa.

Ylen esittämässä elokuvassa yksi hondurasilainen nuori pääsi perheensä luokse. Ilman surua se ei tapahtunut. Tyttö matkusti aikuisten kanssa, kun taas todellisuudessa moni lapsi matkustaa yksin. Humanitaarinen tragedia on käynnissä.

Muuten, Yhdysvalloissa asuu 260 000 nicaragualaista, .500 000 hondurasilaista, 900 000 guatemalalaista ja 1.3 miljoonaa salvadorilaista.

 

Tässä TV2: n elokuvasta: "Ei nimeä (16) (Meksiko/USA 2009)
La 19.7.2014 klo 22.05 - 23.36
(Sin nombre) Palkitussa elokuvassa hondurasilainen teinityttö yrittää matkustaa Väli-Amerikan halki laittomien siirtolaisten junalla salaa Yhdysvaltoihin ja saa Meksikossa seurakseen omaa pelottavan väkivaltaista jengiään pakenevan nuoren. Kehitysmaiden brutaali todellisuus tulee järkyttävästi mutta myös jonkinlaista toivoakin antavasti esille.
O: Cary Fukunaga"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Lähellä ovat toki koko maailman lapsiin kohdistunut epäoikeudenmukaisuus, ja muu kotoaan pois pakotettu ihmiskunta. Meitä suomalaisia lähellä on oman maamme lähihistoriassa tapahtunut maailman suurin lastensiirto, joka on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle, ja jota vieläkin yritetään piilotella ja väheksyä tapahtumana.

Surullisen kuuluisa maailman suurin lastensiirto oli Ministeri Fagerholmin idea jonka hän ajoi läpi, pystymättä ajattelemaan tekonsa seuraamuksia, jotka ovat ulottuneet usean sukupolven yli ja vaikuttavat yhä kansamme hyvinvoinnissa. Tämä surkea ihmisraunio ajatteli vain poliittista uraansa, josta kuitenkin tipahti alas kuin kohtalon sanelemana.

Sinä Ana voisit tutkia ja kirjoittaa myöskin em. aiheesta, koska olet suomalainen ja olet kiinnostunut ihmisoikeudesta tässä maailmassa.
Lähdekirjallisuutta löydät kirjastoista. Lue ensin vaikka "Kaksi maata, monta kotia" 1999, Länsisuomen sotalapset ry Pori. ISBN 952-91-6282-0, josta löydät sekä tilastollista että henkilökohtaista faktaa, ihmisten omakohtaisista kokemuksista.

Aihe on poliittisesti arka, kuten monet tosiasiat, muttä meitä läheltä liippaavat asiat ovat kuitenkin lähempänä kuin maapallon missä tahansa kolkassa, vaikka ovat yhtä tärkeitä asioita kuin omamme.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Olen lukenut, että ainoa poliitikko joka yritti vastustaa lasten siirtoa Ruotsiin ( Tanskaan ) oli Paavo Virkkunen (kok.) . Hän perusteli, että Suomessa ei ole sellaista nälänhätää, joka oikeuttaisi lasten siirron. Jos Ruotsi haluaisi auttaa, Ruotsin pitäisi lähettää Suomeen ruoka-ja muuta humanitääristä apua.
Mutta myöntyikö Ruotsi tähän ? Eipä tietenkään.

Lastensiirtoidea oli alunperin lähtöisin Ruotsista ja sitä alettiin toteuttaa ilman minkäänlaista Edeuskunnan virallista päätöstä.
Fagerholm ja Mannerheimin sisar Suomesta. Suomalaisen lehdistön massiivisella propaganda-avulla.

Mielenkiintoista on, että Ruotsi vaati kiistatapauksissa yksinomaisen oikeuden omien sosiaalivirkamiesten päättää ketkä lapsista palautetaan. Suurin osa palautettiin, mutta oli vanhempia joille lapsia ei palautettu heidän vaatimuksistaan huolimatta.

Uskon, että koko operaation lähtökohtana oli, että Suomi häviää sodan ja
sodan jälkeen Ruotsille tulee tarve työvoimasta. Suomalaisista sotalapsista Ruotsi näinollen saisi paitsi ilmaisia lapsia ilmaista (?)työvoimaa.

Olisi mielenkiintoista saada kattava tieto miten paljon / vähän Ruotsi loppujen lopuksi auttoi Suomea humanitäärisesti tai muutenkaan.
Saksaa Ruotsi auttoi merkittävästi monella tapaa paitsi Kiirunan kivihiilellä, teräksellä myös valmiilla sotatarvikkeilla ym.

Se tiedetään, että suomalsiten koru-sormus-kultakeräykset ainakin jäivät pitkäksi aikaa Wallenbergien pohjattomaan rahasäkkiin.
Inflaatio oli syönyt kultakeräyksen rahallisen arvon, kun sillä lopulta
" ostettiin " leipäviljaa Ruotsista.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Hyvin olet perillä tapahtumista. Ihan varma en olisi tuosta työvoimatarpeen toivosta. Enemmän uskon ihmisten itsekkääseen ajatteluun, tuossa palautusasiassa. Siinä sotatarvike ja teräsasiassa meillä on sama tieto. Ruotsin valtio ei auttanut millään tavalla. Apu tuli puhtaasti Ruotsin kansalaisilta ja eräiltä järjestöiltä, muutama liikelaitos mukaan lukien.

Tuota lehdistön osuutta pehmentäisin siten, että tilanteen riistäydyttyä Fagerholmin käsistä, kuten odottaa sopi, niin lehdistö vastusti suunniteltua n.3000 sairaan lapsen ylittänyttä lastensiirtoa. Arkkiatri Arvo Ylppö oli yksi voimakkaimpia, suuniteltua isompaa lastensiirtoa vastustavia henkilöitä. Tuon sairaiden lasten siirron oli Järjestänyt Ruotsalaiset lääkärit yksityisesti, ja yhtenä järjestelijänä oli juuri suomalainen lastenlääkäri Arvo Ylppö.

Fagerholmin järjestämä lehdistösensuuri, tai lastensiirtojen arvosteleminen missään tiedotusvälineissä, oli ankarasti kielletty poikkeuslain voimalla. Siksi asiasta vaiettiin Suomessa pitkään vielä sotien jälkeenkin.

Kaikkea asiaa koskevaa tietoa lähdetietoineen löytyy ed. kommentissani olevasta kirjasta.

Käyttäjän amgs kuva

Jaakko, ymmärrän.

Maailmassa tapahtuvat ilmiöt kiinnostavat ainakin niitä, jotka seuraavat uutisia erityisistä aiheista. Tässä tapauksessa lasten siirtolaisuus muualla maailmassa. Ilmiön syiden pohtiminen ehkä auttaa hahmottamaan ongelmaa ja löytämään sille ratkaisuja. Tulehan Suomeenkin lapsia Afrikan maista.

Olen ymmärtänyt myös, että Uuden Suomen Puheenvuoro ei ole rajoitu vain ja ainoastaan Suomessa tai lähiympäristössä tapahtuviin asioihin ja ilmiöihin. Ei se minua haittaa, jos juttujani ei lueta paljon tain olenkaan. Lukija valitsee vapaasti.

Lastensiirto Ruotsiin ja Tanskaan on mielenkiintoinen aihe. Ymmärrän myös niin, että se on ollut monille siirretyille ja sukulaisille traumaattinen kokemus ja eivät ole halunneet puhua koko asiasta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eikös tällainen paperiton siirtolaisuus ole juuri sitä ihmissalakauppaa?

Käyttäjän amgs kuva

Kyllä ja ilman muuta ihmissalakuljettajat rikastuvat niin kauan, kun Keski-Amerikan valtiot eivät tee mitään. Tässä Markku Saksan valaiseva kuvas Meksikosta. Myös viranomaiset hyötyvät salakuljetuskaupasta:

http://yle.fi/uutiset/kymmenettuhannet_lapset_pake...

Mikael Kerokoski

Jos USA palauttaisi systemaattisesti kaikki laittomat maahantunkeutujat niin hinku voisi pienentyä. Nyt Obaman hallitus ottaa kaikki avosylin vastaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Tuo on republikaanien puhetapa. Obama on anonut lisää rahaa palautusten kiirehtimiseksi! Kuka palautti 7 lasta Nicaraguaan? Obaman hallinto.

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #8

7 on ihan hyvä alku, mutta tuota vauhtia niiden miljoonien muiden lasten palauttaminen kestää melko kauan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset