Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Putinin matka Latinalaisessa Amerikassa

Tiedätte jo, että Putin kävi Kuubassa ja samalla tuli julki, että Venäjä antaa suuren velkasumman anteeksi Kuuballe. On itsestään selvää, ettei se kuubalaisille tule ilmaiseksi. Markku Huuskon kirjoituksessa puhutaan jostain laituripaikasta, Marielin satamasta. Muissa lehdissä puhutaan myös Venäjän öljyyhtiön intresseistä Kuubassa kuten myös siitä, että Venäjä haluaa rakentaa lentokentän lähelle Havannaa.  Varmaa on se, että Venäjä haluaa vahvistaa suhteitaan entisen Neuvostoliiton kaverin kanssa.

Meinasin pudota tuolista, kun luin nicaragualaisista lehdistä, että Havannasta Putin oli lentänyt Managuaan tapamaan kaveriaan Daniel Ortegaa! Ei se ole kovin kauan sitten, kun Nicaraguan medioissa puhuttiin siitä, että Venäjä halusi rakentaa tukikohdan alueelle.

Viime viikolla Nicaraguassa kiinalainen yhtiö julkisti Nicaraguan kanavan reitin. Siis Nicaraguan parlamentti myönsi muutama kuukausi sitten luvan kiinalaiselle yrityksille (HKND Group) suunnitella ja rakentaa kanavan kilpailemaan Panaman kanavan kanssa. Nicaraguan hallitus on ilmoittanut, että kanavan rakennustyöt alkavat jo tämän vuoden joulukuussa. Tänään luin Confidencial- lehdestä, että moni asia on salainen. Ei ole vielä olemassa tutkimuksia hankkeen vaikutuksista ympäristöön ja erityisesti Nicaraguan järven ekosysteemille. Ei ole julkista tietoa investoijista! Olisko venäläistä rahaa mukana? Miksei olisi.

Putinin vierailu Nicaraguassa ei tunnu sattumalta. Tuntuu siltä, että Putin etsii ystäviä, sellaisia, jotka pysyvät lojaaleina ja äänestävät Venäjän tahdon mukaisesti YK:ssa. Onhan Ortegan Nicaragua yksi harvoista, joka äänesti Etelä-Ossetian itsenäisyyden puolesta.

Nicaraguasta Putin lentää etelään Argentiinaan ja Brasiliaan. Brasiliassa Putin osallistuu Brics-maiden kokoukseen Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan johtajien kanssa. Kenties pysähtyy myös Ecuadorissa, Venezuelassa ja Boliviassa. Venäjä kaipaa ja etsii tukea ja kauppakumppaneita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Aslak Koivuila

Mikä ongelma on antaa anteeksi velkaa, jonka tiedetään jäävän maksamatta joka tapauksessa?

Käyttäjän amgs kuva

Ei se maksamatta jää ja ongelma tai ei, miksi ei saisi puhua päätöksen kuin päätöksen seurauksista ja eri näkökulmista?

Luin nyt espanjalaisesta El Paisista kuin myös Nicaraguan lehdistä, että Venäjä rakentaa Nicaraguassa armeijan kasarmia, jossa sotilaita valmennettaisiin huumevastaiseen sotaan. Huumevastaiseen sotaan tai ei, Venäjän "asiantuntijoiden" läsnäolo maassa arveluttaa monia.

http://internacional.elpais.com/internacional/2014...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siis amerikkalaisten valvomalle Panaman kanavalle kilpailija? Hienoa!

Käyttäjän amgs kuva

Hienous riippuu monista asioista ja pannukakuksi voi muuttua. Yksi vertailuluku on Nicaraguan kanavan pituus, jonka nykyisten arvioiden mukaan on 278 km. Panaman kanavan pituus on noin 80 km.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä en oikein jaksa uskoa, että Nicaraguan kanavasta tulee yhtään mitään. Panaman kanavaa laajennettiin vastikään, ja kaiken lisäksi ilmastonmuutos on avaamassa luoteisväylää liikenteelle. Liikaa kilpailua.

Raúl Castro oli kuulemma sanonut vanhasta muistista vahingossa "Neuvostoliitto" toivottaessaan Putinia tervetulleeksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja moisesta lapsuksesta Putin lienee vain ollut otettu!

Käyttäjän amgs kuva

"Raúl Castro oli kuulemma sanonut vanhasta muistista vahingossa "Neuvostoliitto" toivottaessaan Putinia tervetulleeksi." Se oli huvittava hetki. Katsoin televisiosta. Se oli virallinen tervetuliaispuhe ja ihan kuin mies eläisi vielä jossain kuplassa. :)

On hyvin mahdollista, että kanavan suhteen tapahtuu, kuten sanoit. Nicaraguan parlamentin myöntämä lupa on hyvin avoin ja yhtiö voi tehdä alueella melkein mitä tahansa haluaa. Viime viikolla luin, että yhteen Nicaraguan rantaan on nousemassa uusia turistikohteita. Kohteiden omistaja on sama yhtiö. Nyt Nicaraguassa tehdään kaikenlaista, jos vain Ortegan perhe näin haluaa. Yksi Ortegan pojista (Laureano Ortega) on Nicaraguan elinkeinojohtaja ja hän matkustelee muun muassa Kiinassa ja Venäjällä hankimassa investoijia!!! Nepotismi on vahvasti mukana.:(

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Heh heh , pyyteetön Venäjä antaa anteeksi velat. Nämä on nyt niitä lahjahevosen suita, joita pitäisi välttää. Historiassa lienee vähän tällaisia taka-ajatuksettomia anteeksiantoja. Antoihan Venäjä edullisesti maakaasua Ukrainaan ja hinnantarkistus tuli sitten jälkikäteen. Ettei vain jossakin perintäyhtiössä ole avattu tullutta postia, josko siellä toimeksianto kyrillisillä harakanvarpailla.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kiitos mielenkiintoisista näkökulmista, jotka valaisevat läheltä nähtynä latinalaisen Amerikan ja Venäjän suhteita.

Putin varmasti pyrkii saamaan jalansijaa latinalaisessa Amerkassa. Nykyinen Venäjä ei kuitenkaan ole sama heille, kuin oli aikoinaan Neuvostoliitto. Latinalaisen Amerkikan vasemmiston taistellessa USA:n vaikutusvaltaa vastaan, Neuvostoliiton kautta tuli paitsi materiaalista ja rahallista tukea, niin myös ideologinen pohja. Tätä Venäjä tuskin kykenee enää tarjoamaan Väli- ja Etelä-Amerikan maille. Vai noinkohan nämä maat lähtisivät ideologisista syistä tukemaan Putinia, hänen laajenemispolitiikassaan, joka lähtee puhtaasti Venäjän kansallisista intresseistä. Idealismia ja toveruutta ei mielestäni voi rahalla ostaa, vaan siinä tulee olla vahva yhteinen aatepohja takana.

Tietenkin Putin voi yrittää masinoida latinalaisen Amerikan maat USA:ta vastaan. Tässä saatetaan kuitenkin pian törmätä kaupallisiin ja taloudellisiin intresseihin ja realismiin. Mitä Venäjällä on tarjota suhteessa siihen, mitä USA:lla on tarjota eteläisille naapureilleen ?

Toisaalta USA:ssa ei enää tunneta pelkoa kommunismin leviämisestä latinalaisessa Amerikassa. Kuuba on vielä yksi outolintu USA:n poliittisessa kartassa. Joskus olen ihmetellyt, miksi USA jaksaa vielä ylläpitää Kuuban eristämispolitiikkaa. Eiköhän Kuuba ole heillekin enemmän kommunismin museo kuin potentiaalinen uhka. No ehkä niin kauan, kuin Kuubassa on perinteinen sosialistinen hallinto, ei sieltä käsin ole uhkaa ääri-islamisteista eikä huumeiden salakuljetuksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset