Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Turpaan tuli

  • Suomi on kansainvälinen ja avoin maa, myös eurovaaleissa
    Suomi on kansainvälinen ja avoin maa, myös eurovaaleissa

"Turpaan tulee.." Näin yksinkertaisesti SDP: n puheenjohtaja Antti Rinne vastasi toimittajalle, joka vinoili kysyessä "tuliko nyt torjuntavoitto"? Pidin selkeästä, ytimekkästa ja jopa nöyrästä vastauksesta. Myöhemmin Rinne on puhunut äänestäjien luottamuksen palauttamisesta ja siinäkin hän on enemmän kuin oikeassa.

Kiusaus on suuri väittää, että toinen seikka demareiden laskusuhdanteelle olisi pitkän hallituksen vastuu, mutta näinhän on myös ollut menestyneen RKP:n historia. Ero on siinä, että RKP on ollut johdonmukainen vaaliohjelmiensa ja lupauksiensa suhteen. Samoin Kokoomus.

Mielenkiintoista on seurata, mitä kesä ja tulevat eduskuntavaalit tuovat mukanaan. SDP:n pitäisi varautua jo oppositiokauteen. Varautuminen voi johtaa puolueen linjan muuttumiseen ja siihen jo kauan kaivattuun uudistukseen.

Eurovaalien tulosten valossa perussuomalaisilla ei ole nyt aiheita kovin suureen hymyyn. Laskusuhdanne voi  tarttua heihin nykyistä enemmän. Näin, vaikka eurovaalien kärkiehdokas maahanmuuttovastainen Halla-aho sai runsaasti ääniä. Samalla puolue profiloituu nyt selkeästi maahanmuuttokielteiseksi puolueeksi, joka tähtää valikoivaan maahanmuuttoon.

Siinä missä maahanmuuttovastaiset (maahanmuuttokriittisyys on hyvin vähän, kritiikot pyrkivät edistykseen eikä vain kieltoon) ilmeisesti keskittivät äänensä Halla-ahoon (80 529 ääntä) ja muihin maahanmuuttovastaisiin. Mitä järkeä on äänestää yhteen teemaan keskittynyttä ehdokasta, jos ei ole tuosta teemasta samaa mieltä? Maahanmuuttomyönteiset äänestivät mm. Alexander Stubbia (148 101 ääntä), jotta jopa itse olisin ilman muuta äänestänyt. RKP: hen siirtyi moni joka halusi sanoa ei Halla-ahon esittämälle vaatimukselle RKP: n tiputtamisesta Europarlamentista. Myös moni äänesti nyt Jörn Donneria (8 438 ääntä), joka sanoi mainiosti taistelevansa pimeitä voimia vastaan. Ehdokkani Björn Månsson sai 4 463 ääntä. Aika hyvä! Kiitos Månssonille toivoa antavista kannanotoista.

Ehdolla oli myös muutamia niin tunnetusti maahanmuuttotaustaisia ehdokkaita. Tunnetuin heistä Nasima Razmyar sai 12 244 ääntä, yli 3000 ääntä enemmän kuin perussuomalaisten Juho Erola. Vihreiden melko tuntematon Ozan Yanar sai 2 273 ääntä, Vasemmistoliiton Faruk Abu Taher sai 571, vain 11 ääntä vähemmän kuin James Hirvisaaren entisen avustajan Helena Eronen-Kuhanen.

Maahanmuuttokysymyksissä enemmistö Suomen meppistä on edistyksellisiä ja pystyy katsomaan asiaan laajemmin. Sen suhteen turpaan ei mitenkään tullut maahanmuuttomyönteisille, päin vastoin. Hyvä Suomi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä Suomi! Lisäksi taitaa olla suhteellisesti paljon naisia Suomen meppilistalla verrattuna muihin maihin mustikoihin.

Käyttäjän amgs kuva

Olisiko mahdollista, että nyt naiset ovat SDP: n meppivalintojen takana? Eli miehet äänestivät muita puolueita (ehkä perussuomalaisia ja vasureita) ja naiset ovat yhä lojaaleja omalle puolueelle? Ketkä äänestävät nyt demareita?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä Suomessa miehetkin naisia äänestävät. Voi olla toki että demareissa naisten äänestäminen liittyi lähiajan tapahtumiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monet miehetkin äänestivät naisia. Demarinaisiakin.
Antti Rinnekin hokee koko ajan taloudellisen kasvun tarpeellisuutta. Ikään kuin se olisi ainoa keino luoda työpaikkoja.
Meillähän on jo kaikkea yllenmäärin. Kyse on jaosta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #6

Ilman verotuloja ei ole verorahoja käytettäviksi palveluihin. Ei se ole yhteiskunnan edun mukaista, että yrityksille menee huonosti. Taloudellista kasvua tarvitaan. Nyt sellaista taloudellista kasvua ei ole ja tilanne ei ole myönteistä kenellekään paitsi populistisille liikkeille, jotka kalastelevat ääniä ihmisten ahdingolla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Mehän kulutetaan jo enemmän kuin maapallo tuottaa. Emme todellakaan tarvitse taloudellista kasvua tässä ylenvointiyhteiskunnassa.
Niinpä, jossain on vika kun ihmiset ovat ahdingossa. Ei siihen taloudellinen kasvu auta jos tuotot menevät rikkaiden pohjattomaan pussiin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Ihan oikeassa olet tulojen tasaamisesta, mutta pahinta on kun ei ole mitään mitä jakaa. Putkonen (Perus) radiossa vetosi siihen, ettei ilmastolakia tarvitaan. Minusta sekin on ristiriidassa kestävän kehityksen kanssa. Kuitenkin ilmastoalalla Suomi voisi kehittyä ilmastoteknologian kehittäjänä ja viejänä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Jossain voi ollakin kaikesta puutetta kun raadetaan nälkäpalkalla, että saisimme jokapäiväisen kahvimme. Mutta katso mitä täällä menee kaatopaikalle; ruokaa ja käyttämätöntä tavaraa joka ei ole mennyt kaupaksi. Ei pitäisi tuottaa enemmän kuin tarvitaan.
Luonnon vaaliminen on raamatunkin mukaan ihmisen ensisijajainen tehtävä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Tuhlaamaton vanhusten palvelutalo olisi hyvä liikeidea. Me vanhukset osataan ja halutaan (usein) elää äiti maata ajatellen. Sit vielä, jos Ana sallit rönsyilyn, ilman keskustuuletusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Perustetaan sellainen. Mihin kuuluisi ryytimaa ja pieni luomukanala.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Se on hyvä idea! Täälläpäin ovat talot kalliita, pitää varmaan katsoa joku paikkakunta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Muuttotappiokunnista voi saada aika halvalla taloja joissa saatta olla joku maaplänttikin. Vanhoja koulurakennuksia, pappiloita ym on ollut edullisesti myynnissä, mutta remontit tietty maksaisi. Ruotsissa on pientiloja myynnissä vieläkin edullisemmin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #12

Hyville ja kehittäville ideoille aina on tilaa!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Ei verot ole ainoa mahdollisuus kattaa yhteiskunnan palveluita. Ei valtion kannattaisi pistää puoli-ilmaiseks lihoiksi kaikki lypsäävät lehmänsä. (Käyttäen suomalaista sananpartta)

Käyttäjän amgs kuva

Kyllä se sieltä vielä nousee, kun ymmärtävät laajentaa ohjelmansa ja palata siihen unohdettuun Forssaan ohjelman henkeen. Ennen SDP: n puoluekokousta Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari kirjoitti: "...legendaarinen Forssan ohjelma vuodelta 1903. Ohjelman mukaan Sdp pyrkii "vapauttamaan koko kansaa taloudellisen riippuvaisuuden, valtiollisen alaikäisyyden ja henkisen holhuunalaisuuden kahleista".

Forssan ohjelma on muuten erittäin konkreettinen. Siinä listataan paljon yksiselitteisiä tavoitteita kuten lasten työnteon kieltämistä, terveydenhuollon siirtämistä kuntien ja valtion vastuulle, yleistä äänioikeutta ja 8 tunnin työpäivää.

Käytännössä kaikki ohjelman kymmenistä tavoitteista on sittemmin toteutettu. Tosin kirkon ja valtion erottaminen on vielä vähän vaiheessa."

Jos olisin perussuomalainen, olisin enemmän huolissani puolueen tulevaisuudesta ja sen suunnasta. Puolue kääntyy äärioikeistolaiseen suuntaan ja ihmisten elinikä on lyhyt, myös loistavien johtajien ikä.

Tapio Vehmaskoski

"Turpiin saaminen" on alatyylinen ei nöyrä ilmaisu.

Analyysiäsi en pidä oikeana.

Itse olen jo aiemmin todennut SDP:n korjaavan sitä satoa, jota se on jo kauan kylvänyt eli unohtanut juurensa.

Kokoomuksen pärjäämistä en osaa selittää, mutta he säilyttivät paikkalukunsa. Prosenteissa kuitenkin lievää laskua.

RKP kyllä menestyi vaikka säilytti vain paikkalukunsa. Äänten keskittäminen lienee paras selitys. Pidän kyllä myös heidän meppiehdokastaan myös hyvänä valintana.

Persut menestyivät lisäämällä paikkalukua yhdestä kahteen. Persujen menestymistä ei pidä katsoa Soinin pärstäilmeellä. On muitakin tekijöitä. Jos Soinia masentaa kolmannen paikan menetys niin ei se välttämättä masenna muita.

"Maahanmuuttovastaisuus" ei kuvaa oikein vaikkapa Halla-ahoa, johon varmaankin viittaat. Minusta Halla-aho on ihan asiallinen perusteltujen kannanottojen esittäjä. Olen kyllä huomannut, että aika montaa vastustajaa harmittaa se, että hän pystyy perustelemaan näkemyksiään. Siksi varmaankin vaikkapa YLE:n toimittajat puhuvat päälle ja demonisoivat henkilön.

No jokainenhan meistä katsoo asioita omien lukulasiensa läpi. Itse kyllä pyrin neutraaliin asenteeseen vaikkapa Halla-ahon taikka Persujen kohdalla. Ihmisiähän me kaikki olemme.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ummehtunut Lipponen saisi lukaista mieluusti kommenttisi, erityisesti kaksi viimeistä kappaletta siinä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Valikoivaa maahanmuuttoa suosii kaikki omista kansalaisistaan huolehtivat maat.
Tänään suomalaiset tekee hidasta itsemurhaa elättäessään itseään ja muualta tulleita velkarahalla. Suomi siis esittää anteliasta rikasta lainarahoin.

Tapio Vehmaskoski

Uskon, että jokainen järkevä suomalainen hyväksyy maahanmuuton, jossa muuttaja työllistää tai työllistyy. Pelkästään esimerkiski erinomaiset pizzeriat jo sellaisenaan on tarpeellinen ilmiö maassamme. Olen nähnyt ahkeria vietnamilaisia, jotka ovat keksineet mitä parhaimpia tapoja huolehtia itsestään omalla tekemisellään. Avioliittojen kautta meille on saapunut erinomaisia kansalaisia, jotka jokainen meistä kelpuuttaa osaksi suomalaisia.

Jossakin määrin myös Suomi joutuu ottamaan humanitäärisin perustein ihmisiä maahan, mutta toivottavasti sellaisia jotka pystyvät sopeutumaan olosuhteisiimme.

Halitsemattomuus maahanmuutossa ei ole kenenkään etu.

Mikael Kerokoski

"Jossakin määrin myös Suomi joutuu ottamaan humanitäärisin perustein ihmisiä maahan"

Miksi? Maailmassa on ainakin miljardi köyhää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Missään asiassa hallitsemattomuus ei ole eduksi.

anita frisk

RKPn läpimennyt ehdokas Torvalds on HSn mukaan "Moskovassa opiskellut (ilmeisesti ei kuitenkaan valmistunut?) vasemmistoradikaali", joka on myös pakkoruotsin poistamisen kannalla. Aika erikoinen valinta porvarilliselta kielipuolueelta.

"RKP on ollut johdonmukainen vaaliohjelmiensa ja lupauksiensa suhteen", blogistin mukaan. Tällainen väite vaatii hieman faktaa tuekseen. RKP on ollut vuosikymmenien ajan aina hallituksissa ja useimmiten kahdella ministerillä, mikä vaatimattomaan kannatukseen nähden on täysin epäsemokraattista ja äänestäjien tahdon vastaista. Olisitko entisessä kotimaassasi hyväksynyt tällaisen, jos vastustamasi puolue viiden prosentin kannatuksella olisi saanut näin merkittävän aseman? Niinpä, politiikka nyt vaan on yhtä peliä. Maassa kuin maassa.

Käyttäjän amgs kuva

"RKP on ollut vuosikymmenien ajan aina hallituksissa ja useimmiten kahdella ministerillä, mikä vaatimattomaan kannatukseen nähden on täysin epädemokraattista ja äänestäjien tahdon vastaista. " Tuo ei ole tapahtunut, koska yksi puolue yksin on päättänyt niin vaan, koska muut hallituspuolueet ovat nähneet sen tarpeelliseksi. Vastuussa siis ovat olleet kaikki eikä vain RKP. Eri asia olisi, jos nyt yksi puolue ryhtyy sulkemaan pois muita puolueita. Silloin mentäisiin vaikkapa Kuuban malliin tai Nicaraguan mukademokraattiseen malliin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tuon persun Halla-ahon demonisointi aivan hirvittäväksi paholaiseksi kiinnostaa minua. Miksi näin tehdään? Onko kyse Koiviston aikanaan lanseeraamasta sopuli-ilmiöstä eli toki minäkin, koska kaikki muutkin vai mistä?

Anna Ana tulla tekstiä ja lunta tupaan.

Käyttäjän amgs kuva

Erland, minusta jos joku ei pidä Halla-ahosta, se johtuu hänen puheista ja tyylistä. Televisioruutu kertoo paljon. Televisiokeskusteluissa Halla-aho puhui myös passitarkastuksiin palaamisesta ja moni ei halua sitä. Hän puhuu hyvin hämärästi ja yleistäen maahanmuutosta ja maahanmuuttajista (tämä arvio perustuu televisiokeskusteluun). Esim. MTV3: n keskustelussa Stubb ja Jungner oikaisivat Halla-ahon väitteitä. Humanitaarinen maahanmuutto saa kannatusta eikä vähäistä suomalaisten parissa, myös vähäosasiset kannattavat sitä. Luulen, ettei toimittajien tarvitse demonisoida häntä eikä ketään muuta. Halla-aho itse paljasti paljon omasta ajattelusta ja se on ihan Ok.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset