Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Minäkö äänestämään ikääntyvässä Euroopassa?

Se on jo perinteeksi muodostunut, että äänestysinto on varsinkin eurovaaleissa alhainen. Melkein jokainen äänestäjä miettii, lähteekö uurnille vai jääkö kotiin odottamaan, kuinka muut ovat päättäneet.

Kirjoitin aiemmin, että pitää äänestää, koska kansalaisena näen velvollisuutteena tehdä niin, ja edes sen verran voi päättää itse. Toisaalta tiedostan, että on myös olemassa se iso MUTTA, jonka perusteella äänestäjät eivät innostu eurovaaleista. Puolen vuoden kuluttua kukaan ei enää puhu EU:n asioista. Emme tiedä mistä siellä päätetään ja milloin ja emme voi kansalaisina reagoida mitenkään tulossa oleviin päätöksiin. Mitä demokratiaa se sitten on? EU:n parlamentti on kuin iso avaruuskeskus jossain kaukaisessa galaksissa.

Eurovaaleilla legitimoidaan meille, että Euroopan Unioni on demokraattinen projekti, mutta onko se käytännössä niin? Moni meistä ei edes pysty kuvittelemaan, mitä kaikkea keskitetysti Brysselissä tehdään ja päätetään. EU:n demokraattista kehitystä pitää jatkaa eikä tyytyä siihen, että kaikki on hyvin tai siihen, että koska se on nyt mälsä unioni, se pitää hajottaa.

Ja ketä sitten äänestää? Mieluummin Harry Potteria tai aku ankkaa kun ei ketään. :) Tällä kerralla aion silti äänestää parin seikan vuoksi. Maahanmuutto tarvitsee järkeviä puolestapuhujia. Sellaisia, jotka pystyvät katsomaan objektiivisesti kokonaisuuksia. Aion myös panostaa kokemukseen. Sellaiseen euroehdokkaaseen, jolla on taitoa, tietoa ja kokemusta ajaa asioita, myös ikääntyneiden asioita. En ole läheskään ikääntynyt, mutta jokainen eurooppalainen matkustaa sitä kohti. Eurooppa on myös ikääntyvä manner ja vastatakseen haasteisiin ikääntyvästä työvoimasta ja ikääntyvistä kansalaisista se tarvitsee myös ikääntyneiden näkökulmaa.

Ikä tuo kokemusta ja kokemuksella puhuvat esim. Jörn Donner, Liisa Jaakonsaari, Tarja Crongberg, Björn Månsson, ym.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kuulun 68-vuotiaana iäkkäisiin äänestäjiin! Olen mukana myös neljässä eri eläkeläisjärjestössä ( tosin en aktiivina). Arvostan kokemusta mutta Jörn Donner, Liisa Jaakonsaari, Tarja Cronberg eivät pitkän olemassaoloni aikana ole milloinkaan ajaneet omaa asiaani.
Äänestin nuorta ehdokasta, jolla on toivo paremmasta ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta niin lapsille kuin meille vanhuksille.

Käyttäjän amgs kuva

Pointti on se, että jokaista vaikuttajaa tarvitaan, olisi ikänsä mitä tahansa. Edellisen bligikirjoituksen kommenttijonossa oli sellaisia kommentteja, joiden mukaan esim. Donnerin pitäisi siirtyä sivummalle, ikänsä takia. Se on aivan väärin. Euroopan pohjoisosissa ei ikääntyneiden kokemusta arvosteta tarpeeksi. Kun ihminen tulee tiettyyn ikään, hän muuttuu vain menoeräksi. Se on aivan väärin. Olisiko sillä asenteella tekemistä taloudellisen pysähtyneisyyden kanssa? Ehkä. Henkilökohtaiseen äänestyspäätökseen en ota kantaa. Jokainen päättää itse. Hienoa, että äänestit!

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Se on totta, ettei Euroopan pohjoismaissa ikääntyneitä arvosteta tarpeeksi. Mutta meitä ikääntyneitä on erilaisia kuten kaikissa ikäluokissa on asianlaita!
Olen itsekin aktiivisesti mukana politiikassa mutta siirryn vähitellen sivulle. Meillä ikäihmisillä on mahdollisuuksia vaikuttaa eri tavoin mikäli on taitoa ja haluja. Mutta tehtävät, jotka vaativat paljon valvomista ja matkustamista sopivat mielestäni harvoin yli 80:lle! Luoja on asettanut omat rajoitteensa!

Käyttäjän amgs kuva

Jyrkästi eri mieltä! :) Olen tavannut aika monta Arja Samulinia. Ei se ole lioteltuna kutsua heitä ikinuoriksi. Moni heistä jaksaa enemmän touhuta kuin moni niin sanotusti nuori.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset