Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kuihtuvat punaiset ruusut

  • Hyvää äitienpäivää!
    Hyvää äitienpäivää!

Tänään moni äiti saa ruusuja. Koska äitini on kaukana ja hän viettää päivänsä vasta 30.5. vein ruusuja tien varsille ohikulkevien äitien iloksi.

Ruusut ovat punaisia, kauniita, kiiltäviä ja samalla piikikkäitä. Nähdessäni niitä muistui mieleen päivä, jolloin jaoin muiden nurmijärveläisten demareiden kanssa ruusuja yhden Klaukkalan marketin edustalla vuonna 2008. Silloin ruusut olivat jo poistuneet SDP: n esitteistä ja mainoksista. Edelleen en ymmärrä, mitä huonoa punaisissa ruusuissa oli. Ehkä ne olivat liian punaisia. Ruusut edustivat aikakautta, jolloin puolue halusi profiloitua punaisen ajattelun kannattavana voimana.

Nyt puoluekokouksen jälkeen ja uuden puoluejohtajiston vaihtuessa moni on sanonut, että se merkitsee käännettä taaksepäin, vasemmistolaisempaan suuntaan. Ehkä monilla on selvänäkijän taitoja, mutta minusta aika tulee sanomaan, mihin SDP on menossa. Yksi syy siihen, miksi SDP on menettänyt uskottavuuttaan on se, että ennen vaalipäivää sanotaan yhtä, ja kun äänet on laskettu sanotaan ja tehdään toista.

Antti Rinteen alku ei lupaa suuria muutoksia tuohon epämääräiseen linjaan. Ennen valintaansa Rinne oli puhunut kovia hallitusohjelman suhteen. Valinnan jälkeen ääni kellossa oli jo pehmentynyt.

Moni demari äänesti Rinnetta toivoen, että puolueen sukeltava kannatus saataisiin nousuun. Myös sen suhteen aika tulee sanomaan. Toistaiseksi ei olisi viittauksia siihen, että nousu tapahtuisi. Rinteen esiintymiset televisiossa eivät ole kovin vakuuttavia. Televisioruudussa istuu mies kuin olisi tullut kaverisaunasta kertomaan meille, mitä kavereiden kanssa on sovittu. Toivottavasti avoimuuden eteen jatkossa tehtäisiin tuossa puolueessa enemmän töitä. Toivottavasti sen suhteen ei mennä taaksepäin. Suomi ei ansaitse sitä.

Lopetin ruusujen jakamisen siinä vaiheessa, kun Jutta Urpilainen julisti maahanmuuttajan suhteen surullisenkuuluisan maassa maan tavalla -linjansa. Olen monesti pohtinut, että tuon linjauksen takana oli myös niiden änkyröiden ääni, joiden mielestä maahanmuutosta ja maahanmuuttajissa on vain virheitä. Puhun niistä, jotka ovat sitä mieltä, että on ryhmien jotka eivät sopeudu Suomeen ei pitäisi tulla tänne, koska "maahanmuuttajat tulevat viemään työmme ja eivät osaa olla ihmisiksi". Sellaisia on SDP: ssakin. Sellaiset jotka hyppivät Soinin kelkkaan, koska puheista huolimatta SDP unohti heitä ja suosii ulkomaalaisia (asiat yleensä esitetään kärjistäen ja asettaen ihmisiä vastakkain, myös kansalaisten arkikielessä). Mietin tässä, voisiko siis Rinne SDP: n johdossa julistautua avoimesti Soinin ja Halla-ahon ajattelun jyrkäksi vastustajaksi? Tuskin. Se merkitsisi "sorretun ja unohdetun" duunarin kannatuksen menettämistä. Työperäinen maahanmuutto tulee varmasti olemaan duunaridemareille tärkeä teema, mutta on vaikea luulla, että se tapahtuisi myönteisempään avoimempaan suuntaan.

26.4.2014 Antti Rinne sanoo HS: n haastattelussa: "Tarvitsemme jollakin aikavälillä jonkunlaista työperäistä maahanmuuttoa, mutta tällä hetkellä se ei ole ykkösasia", Rinne sanoi.

"Ykkösasia on saada työtuntien määrää lisättyä sitä kautta, että suomalaiset saavat työpaikkoja." Rinne sanoo, että Suomessa on 340 000 työtöntä, 9,5 prosentin työttömyysaste ja 66,7 prosentin työllisyysaste. "Nämä jäytävät meidän hyvinvointiyhteiskuntaa tällä hetkellä." Jos en tietäisi kuka puhuu, olisin luullut, että duunareiden puolustaja Timo Soini puhuu.

Samalla kun SDP saa (jos saa) näitä "sorrettuja duunarimiehiä" takaisin, se tulee menettämään varsinkin vihreille, keskustalle ja muille puolueille sellaisten äänet, joiden mielestä Jutta edusti keskustalaisuutta, sovittelevaa konsensusta ja jopa sanoista huolimatta avointa linjaa myös maahanmuuton suhteen. Ehkä voidaan puhua SDP: n perussuomalaistumisesta. Ovathan perussuomalaiset joissakin asioissa vasemmistolaisia, esimerkiksi vaikkapa omaishoitajien asioissa.

Ehkä SDP palaa punaisiin ruusuihin, mutta yhtä piikikkäisiin kuin ennen, ja ehkä ne kutistuvat nopeammin. Vasemmistolaisuuden kysyntä vähenee kansalaisten keskuudessa sitä mukaa, kun yhteiskunnan olosuhteet paranevat. Vasemmistolaisuuden ytimen haikailu vie ei ainoastaan puolueita, vaan hyvinvoivia yhteiskuntia taaksepäin. Tasapaino sen olla pitää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Yhteiskunnan olosuhteet eivät ole parantumassa vaan selkeästi huonontumassa. Suomen vahvuus on ollut hyvä tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä, köyhyyden torjuminen ja ihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen. Lapsilta leikkaamalla vedetään pohja pois Suomen tulevaisuudelta. On naurettavaa perustella lapsiin ja nuoriin kohdistuvia säästöjä vastuunkannolla tulevista sukupolvista.

Antti Rinteen keinoin työllisyys ei tule nousemaan. Uudet työpaikat syntyvät pääosin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. En ole huomannut, että Rinteellä olisi mitään hyvää tarjolla niille. Suomea hallitsee yhä selkeämmin elinkeinoelämän ja ammattiyhdistysliikkeiden tahto ja keskinäiset sopimukset. Demokraattinen järjestelmä on luovuttanut vallan etujärjestöille, joiden tavoitteena ei ole yhteinen hyvä vaan omien eturyhmiensä saaman hyödyn maksimointi.

Hyvää äitienpäivää kuitenkin.

Käyttäjän amgs kuva

Ville, jotakin puolueen suunnasta kertoo se, että myös muita ammattiyhdistysliikkeen taustaisia on puolueen puheenjohtajistossa Rinteen lisäksi. Toiseksi junttaus (kuten ennenkin) oli vahvasti mukana. Ei ihme, että Tuomioja nyt ehdottaa jäsenäänestystä SDP: n puheenjohtajasta. Näin moni ehdotti jo edellisen puoluekokouksen jälkeen, mutta puolue ei tee asian eteen mitään.

Susanna Kaukinen

Komppaan. Demarit on umpikujassa nykypolitiikalla. Oikeastaan melkeen millä vain politiikalla ja hyvä niin, aika on ajanut puolueen ohi, joka on menettänyt kovan ytimensä ja ajautunut suurpääoman kätyrin rooliin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Moni demari äänesti Rinnetta toivoen, että puolueen sukeltava kannatus saataisiin nousuun. Myös sen suhteen aika tulee sanomaan. Toistaiseksi ei olisi viittauksia siihen, että nousu tapahtuisi."

Sinä sisäisesti kaunis...

Aika sen tulee sanomaan, nimittäin lyhyt aika. Ensimmäiset kannatusmittaukset tulevat nopeasti, sen takaa SDP:n puoluekokouspäätös.
Niitä sitten seuraa kun varsinkin mokoomus saa "puheenjohtajariitansa" hoidettua.

Ruusu on tulenpunainen. Se on yksilöllinen värinen. Luonnossa ei ole ainuttakaan yhtä tulenpunaista kukkaa. Mansikka on saman värinen, mutta se ei ole kukka niinkuin me kaikki maiskuttelijat tiedämme.

On punaisia, mutta ei ruusun tulenpunaista.

Sitäpaitsi, olet sinä ulkoisestikin kaunis.

Ps. Nuo henk.kohtaiset lauseet eivät saa vaikuttaa tuleviin keskusteluihin. Imartelu on inhottavinta mitä tiedän.

Käyttäjän amgs kuva

Yksi juttu vielä. Erikoista on, että nuorehko lahtelainen Eero Vainio putosi puolueen puheenjohtajistosta.

Markku, kuten joku totesi jo edellisen kirjoituksen yhteydessä, nyt olen ryhtynyt tarkkailijaksi. SDP on vain sellainen puolue, johon astuin politiikan (koukeroisiin) saloihin ja voin kerskua, että tunnen sen myös sisältä päin. Siellä on mukana niin hyviä ihmisiä, että välillä mietityttää, että miten he antavat tapahtua mitä tapahtuu. Lauantaina toivoin jopa, että puolue jakautuisi kahteen ja toisesta puoliskosta syntyisi jotakin uutta, mutta tuskin näin käy.

Jos joku ero on oikeiston ja vasemmiston välillä on se, että oikeistolaisten mielestä myös kritiikki on ok, koska silläkin saa julkisuutta ja vasemmistolaisten mielestä kritiikin esittäjä on vihollinen, joka ei kannata aatettamme. Pitää olla samaa mieltä ja vähintään ihan hiljaa, jotta vasemmistolainen olisi tyytyväinen. Ilman kritiikkiä ei voi kuitenkaan tapahtua muutoksia parempaan suuntaan, koska silloin vaikka kuinka väärässä olisitkin, jämähdät siihen. Olen nähnyt tarpeeksi vasemmistopuolueiden touhuja ja kehun muutamia henkilöitä, mutta puolueiden toimintaa en. En kehu vasemmistopuolueita demagogian takia. Kun muutos tapahtuu, he itse huomaavat, miten kannatus nousee. Minusta ei silti tule vasemmistolaista. En kannata kommunismia, en kannata sosialismia. Oikeudenmukaisuus on ok, mutta se löytyy myös muualta, myös sinusta (nyt kehun sinua -:)).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset