Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Demokratialle takapakkia Nicaraguassa

  • MRS osoitti mieltä eilen Managuassa. Parlamentin päätös tulee aiheuttamaan levottomuksia.
    MRS osoitti mieltä eilen Managuassa. Parlamentin päätös tulee aiheuttamaan levottomuksia.

Mitä sanoisitte, jos nyt päähallituspuolue Kokoomus ja vaikkapa SDP päättäisivät jakaa keskenään maan keskeisten virastojen päätehtävät?

Nicaraguassa esimerkiksi korkeimman tuomioistuimen ja keskusvaalilautakunnan jäsenet vaihtuvat aika ajoin, kuten perustuslaki määrää.

Eilen ja toissapäivänä Nicaraguan parlamentti kokoontui hyväksymään niitä henkilöitä. Pulma on se, että valitut henkilöt eivät tule kaikista parlamentissa istuvista puolueista vaan jako tapahtui kahden puolueen kesken entisen presidentin Arnoldo Alemánin ja nykyisen presidentin Daniel Ortegan vanhan sopimuksen (EL Pacton) mukaisesti.

Esimerkiksi Arnoldo Alemánin tytär tuli valituksi yhteen keskeiseen tehtävään. Toki Nicaraguassa olisi ollut muita päteviä henkilöitä siihen tehtävään.

Nykyinen Keskusvaalilautakunnan johtaja Roberto Rivas tuli uudeelleen valituksi. Sitä huolimatta, että oppositiopuolueet Partido Liberal Independiente (PLI) ja Movimiento Renovador Sandinista (MRS) vastustivat Rivasin valintaa. Syynä on se, että edellisissä vaaleissa on ollut merkkejä, etteivät ne vaalit olleet sujuneet kuten niiden olisi pitänyt. Väitetään, että Rivas peitteli ja tavallaan hänen "ansiostaan" Ortega jatkaa presidenttinä. Käytännössä Ortega hallitsee nyt kaikkia maan keskeisiä instituutioita.

MRS vastusti koko valintaprosessin ja liikkeen kaksi kansanedustajaa poistui jo ensimmäisenä päivänä parlamentissa protestina myös koko valintaprosessia vastaaan.

Espanjan kielen taitoiset voivat mennä Confidencialiin lukemaan siitä, mitä on tapahtunut. Nicaraguan demokratia kulkee taas taaksepäin, koska varsinkin Daniel Ortega ja hänen puolueensa varmistivat tulevat menestymään vaaleissa.

Mitä Sandino sanoisi tästä?

Kiinnostuneille, tässä espanjaksi: Punto Nórdico

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Kalevi Wahrman

"Mitä sanoisitte, jos nyt päähallituspuolue Kokoomus ja vaikkapa SDP päättäisivät jakaa keskenään maan keskeisten virastojen päätehtävät? "

Pääosin näinhän tapahtuu.

Käyttäjän amgs kuva

Ei missään nimessä ole tapahtunut niin, että Suomen eduskuntaan tuodaan lista nimistä, joista pitää valita ja listassa on vain vaikkapa kokoomuslaisia tai/ja vaikkapa vain Jyrki Kataisen kavereita. Kerro ihmeessä milloin näin on toimittu. Älä trollaa, please! :)

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Suomessa on oikein "perinne", että kaikki virastojen ja julkisten laitosten (esim. KELA) pomot nimitetään poliittisin perustein.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Kyllä, mutta se ei ikinä menee niin, että yksi puolue (ja yksi ihminen, tässä tapauksessa maan presidentti) laittaa vain "omia" eri virastoihin. Voitaisiin myös miettiä onko se valintaprosessi oikea vai ei. Oliko niin, että joskus Vihreät ovat vastustaneet poliittisia valintoja?

Kalevi Wahrman Vastaus kommenttiin #4

Miksiköhän vihreitä hallituksessa pysyminen kiinnostaa vaikka periaatteet myyden.

Käyttäjän JaakkoPitknen kuva
Jaakko Pitkänen

Ana Maria et elänyt Kekkosen aikaa. Hyväveliverkostojen Sulle Mulle ketjut ovat sinulle tuntemattomia. Vapaamuurareista ja Rotareista ja hirviseurueista voisit ottaa selvää. Suomessa on käytännössä yksipuoluejärjestelmä. Eduskuntapuolue, jossa 200 jäsentä joitten erot tulevat näkyviin Politiikkaradiossa, kun toimittaja kysyy mieliruokaa eduskunnan kuppilassa tai kysyy mikä eläin olisi. Myös kysymys mitä tekisi lottovoitolla tai mitä ottaisi mukaan autiolle saarelle "paljastaa" kansanedustajan personallisuuden Politiikka on banalisoitunut osin vuotuisen 34 miljoonan puoluetuen rappeuttavalla vaikutuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset