Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Journalismin tarkoitus

Moni Facebook-kaveri on profiilissaan tänään ihmettelyt A-studion toimittajan käyttäytymistä haastateltamaansa Paavo Arhinmäkeä kohtaan. Itse en katsonut eilen suorana vaan tänään Yle areenasta. Tässä on linkki (haastattelu alkaa ohjelman alussa minuutilla 1.14):

http://areena.yle.fi/tv/2160102

Minusta on ihan hyvä, että toimittaja kyselee haastateltavalta ja politiikoilta päätösten perään. On hyvä, että toimittaja laittaa poliitikot koville. Sen sijaan on erittäin epämiellyttävää katsoa, kuinka toimittaja keskeyttää Arhinmäen puhetta, puhuu päälle ja inttää samalla kun Arhinmäki yrittää sanoa. Ja kaiken kukkuraksi toimittaja syyttää ja moitti vierastaan Arhinmäkeä siitä, että hän ei vastaa kysymykseen!!! Miten toinen voisi vastata, kun hän ei saa sanoa mitään, koska toimittaja syyttää ja selittää itse päälle? Mitä journalismia tuo on? Olemmeko nyt uudenlaisen sensuroivan tai inhorealistisen journalismin edessä?

Mutta on myös muita "erikoisesti käyttäytyviä" toimittajia Yleisradiossa. Tänään Aamutelevisiossa oli Merja Kyllönen haastateltavana. Toimittaja kysyy Merja Kyllöseltä huhuista, jotka liikkuvat Vasemmistoliiton lähtöpäätöksen ympärillä. Toimittaja kutsui politiikon puhumaan mahdollisista huhuista kuin juorulehdessä! Miksi toimittajan pitää toistaa samaa kysymystä samalla, kun puhuu päälle ja inttää?

Toivottavasti tuo käytäntö ei vakiinnu Yleisradiossa, että päättäjiä kutsutaan "muka haastatteluun", mutta tarkoitus on kutsua heidät julkiseen tuomioistuimen eteen ja nöyryytetyksi tulemiseksi. Yksi asia on kysyä päätöksistä ja toinen on luetella heidän "tekemiään virheitä" kuin rikollisia.

Saivatko toimittajat lisää tietoa katsojille? Epäilen, että ei. Mikä on sitten silloin journalismin tarkoitus?

Tasapuolisuuden vuoksi sama A-studio ja sama toimittaja voisi tentata samalla tavalla Jutta Urpilaista ja erityisesti Jyrki Kataista. Tuo käytös olisi silloinkin moukkamaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Arhinmäen haastattelusta olen täsmälleen samaa mieltä kuin sinä.

(Eiköhän siitä popinaa ole tullut Ylessä ja muuallakin.)

Käyttäjän amgs kuva

Juu ja ilmeisesti moni on lähettänyt palautteita ohjelman tekijöille.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Katoin tuon haastattelun ja enkä yhtään ihmettele että toimittajalta palaa hihat ton luikkaan liman kanssa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Täysin normaalia Ylen toimittajien touhua, mutta uutta sikäli, että nyt hiillostettiin aivan hieman entistä ihannepoikaa, joka on ollut vihreiden ohella kuin kukka kämmenellä.

Käyttäjän ArmasJKki kuva
Armas J Käki

On tämä poikkeuksellista sikäli että vihervasemmistolaiset ovat saaneet tähän asti hyvää kohtelua medialta.
Soinit, Halla-ahot yms. persut ovat saanee tuollaista ala-arvoista ja asenteellista kohtelua YLEn toimittajilta ja muiltakin jo iät ja ajat.

Käyttäjän amgs kuva

Haluan linkin, jossa Soinia ja Halla-ahoa haastatellaan samalla tavalla kuin Arhinmäkeä, muuten puhut pötyä. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset