Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Daniel Tinoco, OAS, Ukraina ja Venezuela

  • Lääkärit osoittivat mieltä eilen Caracasissa. Kuva on televisiokanavasta NTN24. Sama televisiokanava, joka Maduro poisti maasta!
    Lääkärit osoittivat mieltä eilen Caracasissa. Kuva on televisiokanavasta NTN24. Sama televisiokanava, joka Maduro poisti maasta!
  • Toimittaja Richard Sanz on valokuvaajan nimi. Poliisit ottivat lääkäreitä vastaan mm. kyynelkaasuilla!
    Toimittaja Richard Sanz on valokuvaajan nimi. Poliisit ottivat lääkäreitä vastaan mm. kyynelkaasuilla!

Nyt jo 21 venezuelalaista on kuollut protestien yhteydessä. Toissa yönä 24 vuotias nuori seisoi noin kymmeneltä yöllä kadulla ystäviensä kanssa, kun mopoilla tulivit puolisotilaaliset joukot ja ampuivat häntä rintaan. Näin päättyi nuoren yliopisto-opiskelija Daniel Tinocon elämä. Samassa hyökkäyksessä kaksi muuta henkilöä haavoittui.

 

San Cristobalin pormestari, Daniel Ceballos, sanoo El Universal- lehdessä, että aamuyöllä armeijan joukot hyökkäsivät, ampuivat ja heittivät kyynelkaasua asuinalueilla tarkoituksenaan hajottaa kaupunkilaisten rakentamia barrikadeja. Barrikadien takana usein on kaupunkilaisia, miehiä ja naisia, jotka puolustautuvat aseistetuilta joukoilta.

Tuo on hyvä esimerkki siitä kaaoksesta, jossa kaupunki nimeltään San Cristobal elää. San Cristobal on se sama kaupunki joka on noussut symboliksi Maduron hallitusta vastaan ja on muuttunut melkoiseksi sotatanteereksi. Myös muualla maassa tapahtuu.

Eilen lääkärit päättivät osoittaa mieltään lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden pulan takia ja vastassa olivat poliisit. Olen nähnyt kuvia, jossa poliisi kiskoo naislääkärin hiuksia, kuvia, joissa lääkäreitä osoitetaan aseilla. Mutta se on vain mitä näkee ja usein hallituksen kannattajat väittävät, että kuvat ovat tekaistuja, vaikka näin ei olisi.

Pahinta on se, mikä on silmien ulottomattomissa. Espanjalainen El Mundo -lehti uutisoi, että vankilassa on tällä hetkellä 43 mielipidevankia ja niistä kolme on espanjalaisia. Protestit ovat kestäneet jo kuukauden ja siinä aikana 20 espanjalasta tai kaksoiskansalaisuuden omaavaa nuorta on ollut pidätettynä. Osaa heistä on kidutettu.

Lehdessä on pitkä artikkeli, jossa nuoret kertovat millä tavalla ja miksi heitä on pidätetty ja mitä heille on tehty. Moni nuori on pidätetty siksi, että on ollut lähellä tapahtumahetkellä vaikka vain ohikulkumatkalla. Vankiloissa heitä on pahoinpidelty. Eräs nuori oli polvistuneena viisi tuntia, päälle kaadetiin bensaa ja häntä lyötiin monta kertaa. Toiset ovat saaneet sähköiskuja.

 

OAS ja Venezuela

Viime viikolla Amerikan valtioiden järjestö OAS kokoontui Panaman kutsusta keskustelemaan Venezuelan tilanteesta. Kokouksessa hyväksyttiin julistus, joka on Bolivian Evo Moralesin hallituksen käsialaa. OAS keskusteli suljetuin ovin 7 tuntia sen pohjalta. Kävin lukemassa julistuksen, ja kirjoituksessa ei puhuta tutkimuskomission matkasta Venezuelaan, kuten Panama oli toivonut. OAS toivoo keskustelua osapuolten välille.

Panama, Kanada ja USA olivat sitä mieltä, että asiakirja oli puolueellinen ja mm. siksi he äänestivät vastaan. Venezuela ei tahdo ketään muualta tutkimaan, miten nuo ihmiset ovat kuolleet kaduilla, koska hallituksen mukaan se on oman maan koskemattomuuden vastaista.

 

Vähän propagandasta

Samalla tavalla kuin Ukrainan konfliktista väitetään, että olisi olemassa suuri kansainallinen konspiraatio Janukovytšia vastaan, Venezuelan Nicolás Maduro väittää samoin. Propaganda Janukovytšin ystävien mukaan mielenosoittajat olivat fasisteja ja samoin Venezuelan hallitus ja kannattajat kutsuvat mielenosoittajia fasisteiksi, "fasistirotiksi". Venezuelan mielenosoittajia on opiskelijoita, kotiäitejä, mummoja, työssä käyviä miehiä, naisia ja nuoria. Mukana saattaa olla fasisteja, mutta on ihan absurdia leimata heitä kaikkia sellaisiksi vain siksi, koska uskaltavat olla eri mieltä.

Venezuelan, Syyrian, Venäjän propaganda on kuin syntynyt samasta kynästä.

Ihmisoikeusjärjestöille viesti: Venezuelalaisia ja rikkomuksia heitä kohtaan ei saisi unohtaa. Mielenosoitukset jatkuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Presidentti Maduro on oikeassa. Ukrainan mallia käytetään myös Venezuelassa. Vapailla vaaleilla valittu presidentti Maduro puolustaa Venezuelan kansallisia ja työväestön etuja. Ja sehän ei tietenkään sovi USA:lle ja sen rahoittamalle oikeistolle.

Vallankaappausta yrittävillä tyhjien kattiloden rummuttajilla kattilat ovat tyhjiä vain kaduilla. Kotioloissa hyväosaisien joukolla on ruokaa kyllä pöydässä. Jos se loppuu, palvelijat kantavat lisää.

Tyhjien kattiloiden näytelmä nähtiin jo Allenden Chilessä. Sama ei onnistu Venezuelassa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Peli jatkuu ja on ikuinen. Chilessä Allenden aikana vei ryssät kuparin ja toivat tilalle balalaikkaorkesterin. Kenraalivallan aikana veivät jenkit kuparin ja toivat pari dollaria. Sama koskee Venezuelaa öljyineen ja Ukrainaa mustine multineen.
En minä näille asioille mitään voi. Suljen radion ja lähden ongelle.

Käyttäjän amgs kuva

Lauros, kyllä sille voi, kun vain jaksaa uskoa. Venezuelan tapaus on monilta kantailta kaukana siitä, mitä Chilessa tapahtui. Ja koska Chilessa tapahtui mitä tapahtui, nyt LUULLAAN, että näinkin voi tapahtua Venezuelassa. Kenraalit ja armeija ovat lojaaleja Madurolle. Ja sitten Allenden ja Maduron rinnastaminen on väärin.

Eilen Panamalainen ministeri muistutti, että presidentti Maduro puhuu korruptiosta, mutta Venezuelan ministereillä on pankkitilejä Panaman pankeissa! Maduro on ostanut suosionsa muiden Amerikan maiden keskuudessa öljyllä. Hän tietenkin saa tukea, mutta Venezuelan kaduilla kuolee ja valitettavasti lisää venezuelalaisia tulee kuolemaan. Solidaarisuus maksaa. :(

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Maduro on ostanut suosionsa muiden Amerikan maiden keskuudessa öljyllä."

Maoduro ostaa suosioita ulkomailta öljyllä, Suomessa sitä tehdään euroilla!

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Rinnastus on osuva, jos näin tahtoo nähdä asioita. Ero on siinä, että poliisit eivät tule pamputtamaan sinua tai viemään vankilaan koska sanoit sen ääneen, kuten Venezuelassa nyt tapahtuu. Latinalaisen Amerikan maiden niin sanotusti "vasemmistohallitukset" (Bolivia, Kuuba, Ecuador, Brasil, El Salvador, Nicaragua, Uruguay) hyväksyvät ihmisoikeusloukkauksia Venezuelassa, koska on suuria taloudellisia intressiä välissä.

Käyttäjän JaakkoPitknen kuva
Jaakko Pitkänen

Suomella oli työväen etuja ajava hallitus vuosina 1939-1940. Se oli valittu äänten enemmistöllä Neuvostoliiton duumassa demokraattisesti. Tarkoitus oli liittää omaa parastaan ymmärtämättömät suomalaiset Neuvostoliiton kansojen joukkoon.
Kun edessä on vain uhkakuvia niin vilkaisu historiaan kertoo mitä voi tapahtua tulevaisuudessa. Krimi on aina yhden sodan arvoinen. Viime Krimin sodassa 1855 Suomenlinna pommitettiin tuusan nuuskaksi brittien ja ranskalaisten laivaston toimesta. Eli on ymmärrettävä , että vihollisemme voivat tulla mistä suunnasta tahansa eikä vain idästä kuten nyt voimassa oleva doktriini antaa ymmärtää. Kuninkaanportin teksti: on aina ajankohtainen.
Suljettuun suuhun eivät kärpäset pääse munimaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset