Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Venezuelalan opposition ja opiskelijoiden protestit jatkuvat

Monelta meni ohi (ja toiset halusivat ohittaa myös ideologisista syistä) YLE: n uutinen Venezuelan väkivaltaisista mielenosoituksista. Viime keskiviikon mielenosoituksissa Venezuelassa kuoli 3 ihmistä, 66 haavoittui ja 69 pidätettiin.

Ylen uutisen mukaan surmansa saaneista 1 oli hallituksen kannattaja ja kaksi vastustajia. Caracasin oikeusministeri on ollut protestien pääkohde. Nuoret opiskelijat ja opposition edustajat vastustavat Nicolás Maduron hallituksen talouspolitiikkaa.

Hugo Chávezin jättämä perintö Madurolle oli jo vaikeuksissa oleva valtionkassa. Viime aikoina kaupoissa ei ole ollut paljon saatavilla, maassa välkivalta rehottaa ja kaikesta on pulaa, jopa paperista, ja siksi moni lehti on jäänyt julkaisematta. Sen lisäksi valtiolla on jättiläismäisiä velkoja kiinalaisille ja venäläisille lainaajille.

Päivästä päivään tilanne kärjistyy ja sitä mukaa, kun tieto Caracasin traagisista tapahtumista on levinnyt, niin Venezuelassa kuin maailmassakin vaaditaan entistä äänekkäämmin tapahtumien tutkintaa ja jopa presidentin Maduron eroa.

Oppositiossa näyttää olevan kaksi ajattelu- ja toimintatapaa. Opposition edustaja ja entinen presidenttiehdokas Henrique Capriles kallistuu rauhan ja keskustelun tien kannattajaksi. Nuoret ja "Kansan Tahdon" eli "Voluntad Popularin" johtaja Leopoldo Lopez puhuvat "la salidasta" eli lähdöstä joka merkitsee Nicolás Maduron lähtöä.

Pitää muistaa, että Venezuelan oppositiossa on presidenttivaaleista lähtien ajateltu, että vaalit eivät olleet rehellisiä ja että Nicolás Maduro on nyt siinä asemassa, jossa on vain Chávezin tahdosta.

Tilanne on ongelmallinen monille Latinalaisen Amerikan maiden hallituksille, varsinkin Kuuballe, Nicaragualle ja muille Chávezin boliviaarisen projektin hyötyneille. Jos Maduron hallitus kaatuu, öljyvirtaa vähentyisi tai loppuisi.

Latinalaisen Amerikan maissa yliopiston opiskelijat ovat perinteisesti olleet muutoksen voimina. Kun nuoriso lähtee kadulle protestoimaan se ei merkitse vain levottomuuksia vaan myös muutoksia. Periksi ei anneta. Huomiseksi "Voluntad Popular" on kutsunut mielenosoituksiin vaatimaan vangittujen vapautta ja viime viikon tapahtumien tutkintaa.

Nicolás Maduro sanoi  julkisuuteen, että eletään hankalia hetkiä ja, että Valkoisessa talossa on sanottu että opposition johtaja Leopoldo Lópezin vangitseminen toisi lisää ongelmia. "Emme hyväksy uhkailuja tässä maailmassa" Maduro sanoi.

Caracasin ja Washington suhteen huononivat viime sunnuntaina, kun Maduro ilmoitti, että Venezuela karkottaa kolme yhdysvaltalaista diplomaattia.

Tuntuu nyt siltä, lukemani perusteella, että Venezuelassa muutokset eivät tulee tapahtumaan ilman suuria menetyksiä. Viime kädessä armeijasta tule se muutoksen tekijä. Siis vallankaappaus. Tuskin sitä kukaan edes Maduro haluaa. Venezuelan tilannetta pitää seurata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Tuskin vain tavarapulaan. Uskon enemmän tuohon paineeseen. Hallitus on epäonnistunut tallousasioissa. Kuulostaako tutulta? ;) Vuonna 2002 oli kahden päivän kestänyt vallankaappaus, Chavez oli vankina ja kaappaus epäonnistui! Nyt kaduilla kiehuu ja mitä tahansa voi tapahtua.

Käyttäjän amgs kuva

Kuten oli luvattu, Venezuelassa nyt tapahtuu: linkissä olevan lehden mukaan poliisit eivät päästä työntekijöitä, asukkaita ja mielenosoittajia sinne päin, josta hallituksen vastustajien mielenosoitus alkaa. Perustuslakia rikotaan koska sen mukaan ihmiset saavat liikkua vapaasti. Lehdessä on hyvä valokuva.:

http://www.eluniversal.com/caracas/140218/policia-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset