Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Costa Rican ja El Salvadorin kansalaiset valitsevat presidenttinsä

Sunnuntaina 2.2.2014 kahden Keski-Amerikan maan kansalaiset menevät uurnille valitsemaan presidenttinsä.

 

Costa Ricassa

Costa Ricassa asetelma on nyt vaalien alla historiallisesti hyvin polarisoitunut ja epävarmojen äänestäjien määrä on suuri. Viime päivinä vasemmistoehdokkaan suosio on kasvanut. Costa Ricassa on perinteisesti ollut oikeistohallitus.

San Josén entinen pormestari ja oikeiston edustaja Johnny Aray, on hallituksessa olevan Partido Liberación Nacional (PLN)-puolueen ehdokas ja nuori kansanedustaja José María Villalta on vasemmistolaisen Frente Amplio (FA)-puolueen ehdokas.

Eri mielipidegallupeissa molempien ehdokkaiden äänisaalis näyttää hyvin samanlaiselta. Lähellä edellisiä ehdokkaita ovat myös historioitsija Luis Guillermo Solís keskustapuolueesta Partido Acción Ciudadana (PAC), ja yrittäjä Otto Guevara, oikeistolaiselta Movimiento Libertariolta.

José María Villaltan etu on hyvin myönteinen imago ekologisena aktivistina, asianajajana ja vasta 36- vuotiaana. Hän on Frente Amplion ainut kansanedustaja vuodelta 2010.

El Salvadorissa

El Salvadorissa tilanne on erikoinen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että hallituksessa oleva vasemmistolaisen FMLN: n ehdokas Salvador Sánchez Cerén johtaa. FMLN on entinen sissijärjestö, joka taisteli El Salvadorin hallitusta vastaan vuoteen 1992 asti. Sodan jälkeen FMLN: sta tuli puolue ja se on osallistunut eri vaaleihin ja hävinnyt oikeistolaiselle ARENA -puolueelle.

"FMLN nousi jälleen suurimmaksi puolueeksi tammikuussa 2009 parlamenttivaaleissa, vaikka ei taaskaan saanut määräenemmistöä. Se voitti myös maaliskuussa järjestetyt presidentinvaalit. Presidentiksi valittu Mauricio Funes oli ensimmäinen FMLN:n presidenttiehdokas" . Funes siirtyy nyt sivuun.

Myös Costa Ricassa nykyinen presidentti Laura Chinchilla antaa tilaa uudelle kasvolle. Voi olla, että molemmissa maissa mennään toiselle kierrokselle, jos ehdokkaat eivät saa tarpeeksi ääniä.

Juttua varten kävin lukemassa El Salvadorin, Costa Rican ja Nicaraguan sanomalehtiä.

Fakta: Costa Rican asukasluku on 4,5 miljoonaa ja El Salvadorin melkein 7 miljoonaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset