Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ortegan temppu

Marraskuun lopussa kirjoitin, että Nicaraguan presidentti Daniel Ortegan ei pitäisi koskea Nicaraguan perustuslakiin. Näin kuitenkin tapahtui eilen.

Nicaraguan kongressi poisti presidenttikausien määrää koskevat rajoitukset ja nyt Ortega voi asettua uudestaan ehdolle. Ortegan puolueella on kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa. Päätös on takaisku maan demokratian kehitykselle. Surullista, kun ottaa huomioon, että taistelu Somozaa vastaan vaatii satoja tuhansia uhreja.

Espanjankielisille tässä oppositiossa olevan sandinistisen uudistusliikkeen (MRS: n) kansanedustajien puheet. Enrique Saens Navarrete käy läpi Nicaraguan historiaa ja Victor Hugo Tinoco Fonseca, entinen sandinistinen sissikomentaja, varoittaa mm. diktatuurista:

.be&a

 

Muuten,  Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden presidentit kokoontuvat nyt Havannassa. Eilen luin, että Brasilia investoi kuubalaiseen satamaan. Suomi voisi ravistella kommunismipelot pois ja astua jo ensimmäisinä Kuubaan. Emme tiedä mitä tulevina vuosina siellä tapahtuu. Latinojen kanssa kauppa kulkee kaveruuden kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä arvelin yli 25 vuotta sitten, että Somozan perhe korvataan Ortegan perheellä Nicaraguassa. Näin näköjään on käymässä.

Käyttäjän amgs kuva

Viime vuosina hän ja lähipiirinsä (vaimo ja lapset) ovat pystyneet kahmimaan valtaa ja rahaa. Nicaraguan demokratia on aina ollut heikko, mutta toivo eli, että mentäisiin parempaan suuntaan, mutta ei. Mälsä. :(

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja Ortega on myös Putinin kaveri, joten ei sinänsä yllättävää, että Ortega haluaa olla vallassa niin kauan kuin pystyy, mieluiten viimeiseen hengenvetoon. Nicaragua on muuten niitä harvoja valtioita, jotka ovat tunnustaneet Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden.

Käyttäjän amgs kuva

Myös Venezuela on tunnustanut. Ilmeisesti he haluavat olla lojaaleja venäläisille. Venäläisillä on taloudellisia suhteita sekä Venezuelassa että Nicaragussa. Viime vuonna Nicaragua osti busseja Venäjältä. Toinen suuri kauppakumpani on Kiina. Silti Nicaraguan tärkein kauppakumpani on yhä USA!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Eikös Ortega ole suomalaisten vasemmistolaisten lemmikki? Ruotsi luopui tukemasta maata, mutta Suomi jatkoi. Vieläköhän Suomi antaa rahaa maalle?

Käyttäjän amgs kuva

Taisi olla. Jotkut pitävät tuosta ja tuosta johtajasta vain siksi, että he sanovat olevansa jotakin. Ortega ei ole nykyisin mitään malliesimerkki vasemmistolaisesta presidentistä, kuten kenties Uruguayin presidentti José Mujica on. Ortegan hallintomalli on sekoitus keskitetystä johtamisesta ja liberalistisesta talouspolitiikasta. Kaikki kelpaa. Tuossa suhteessakin nykyinen Nicaraguan hallinto on kuin pieni kopio Somozan hallintokulttuurista.

Suomen kehitysyhteistyö Nicaraguan kanssa ei ole täysin päättynyt, mutta supistunut merkittävästi ja kohdistettu elinkeinoelämään. Turismialalla Nicaragualla on mainiot mahdollisuudet myös suomalaisille investoijille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset