Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Onko Koisjärven koulun lakkautaminen kuntaliitossopimuksen vastainen?

Eilen Lohjan valtuusto päätti äänestyksen jälkeen lakkauttaa 2 kyläkoulua! Lohjansaaren kyläkoulun lopettamispäätös syntyi valtuustossa äänin 28 - 23. "Koisjärven koulun lopettamista koskeva äänestys oli vielä tiukempi; koulu lakkautettiin äänin 26–25. Lähes kaikki ryhmät hajosivat äänestyksessä."

Oliko entisessä Nummi-Pusulassa sijaitsevan Koisjärven koulun lakkauttaminen kuntaliitossopimuksen vastainen?!!!

Etsin tietoa aiheesta ja löysin ainakin kokoomuslaisen Lotta Paakkunaisen blogikirjoituksen, jossa myös hän ihmettelee asiaa: "...Ihmettelen edelleen, miten tämä Koisjärven koulun lakkauttaminen voi olla jo nyt käsittelyssä, kun tuo kuntaliitossopimus lupaa kahden vuoden tarkasteluajan? Kuntaliitos tuli voimaan tämän vuoden alusta ja jos vaikka vain lukukausia lasketaan (syksy 2012- kevät 2013, syksy 2013- kevät 2014), niin Koisjärven kouluun kohdistuvat arvioinnit tulisivat olla käsittelyssä aikaisintaan syksyllä 2014. Jos pitäydytään sovituissa vuosissa, niin suoja-aika on vuoden 2014 loppuun.

Koisjärven koulun lakkauttamisesta mahdolliseti tulevat näennäiset säästöt tulevat näkymään suurempina kuljetuskuluina. Tutkimuksen mukaan (Sami Tantarinmäki, Turun yliopisto, 2011) Kyläkoulujen lakkauttamisesta ei tule juurikaan säästöjä kunnalle. Raha on tietenkin tärkeää, mutta niin ovat muutkin arvot.

Kyläkoulun lakkauttaminen tulisi olla ensisijainen vaihtoehto vain silloin, kun koulun oppilasmäärän väheneminen on jatkuvaa, kun puutteellisten opiskeluolosuhteiden korjaaminen vaatii huomattavia investointeja, tai kun koulun jatkolla ei ole kyläyhteisölle merkitystä (Outi Autti, Eeva-Kaisa Hyry-Beihammer). MIkään näistä kohdista ei toteudu Koisjärven kohdalla."

Aika erikoinen "kehitys", noiden kylien kannalta ja samalla selvityksissä puhutaan kauniisti maaseudun elinvoimaisuuden puolesta.

Ymmärrän säästöpaineita, mutta on muitakin arvoja, kuten Lotta kirjoittaa. En ymmärrä sitä, ettei sovitusta pidetä kiinni.

Eilinen kokous oli historiallinen, koska lohjalaiset saivat seurata kaupunkivaltuuston kokousta netin kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Onko Koisjärven koulun lakkautaminen kuntaliitossopimuksen vastainen?"

On ehdottomasti ja tuossa kirjoituksessa on kirjoitusvihe. Kyse on vihreiden pyhiinvaellusmatkan pääkohteesta Koijärvestä. Tosin ainakaan Helsingin vihreät eivät sinne löydä, koska siellä on metsää eikä siihen olla totuttu. Vihreät pärjäävät siellä missä Kokoomuskin, kun kerran sen puisto-osasto ovat.

Käyttäjän amgs kuva

He,he, hyvä vitsi Erland! Lähde vain Helsingistä Somerolle päin. :D

https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&source=emb...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset