Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kielet, maahanmuutto ja maahanmuuttajat

Joulu on toiveiden aika, sanotaan. Jokainen on vapaa puhumaan, kirjoittamaan ja lukemaan haluamallaan kielellä. Esitin kuitenkin toiveena yhdelle tunnetulle blogistillle, että hän kirjoittelisi suomeksi. Hän oli kirjoittanut jotakin rasismista englanniksi. Ehdotuksen saamasta vastaanotosta johtuen näin ei olisi pitänyt toivoa.

Ehdotuksella tai toiveella on kuitenkin perustelunsa.

Englannin kielen asema on vankka kansainvälisesti ja Suomen asioista kirjoitteleminen englanniksi ja muilla kielillä edistää Suomen tunnettavuutta.

Maahanmuutto Suomen näkökulmasta on sellainen asia, joihin ennen kaikkea kotimaiset ratkaisut vaikuttavat. Jos haluamme parannusta maahanmuuttoasioihin se tapahtuu Suomessa ja nyt kai myös EU: n elimissä. Päätöksiä Suomessa tehdään suomeksi ja/tai ruotsiksi. Toki vaikuttaa voi myös muilla kielillä, mutta kuinka hyvin?

Tässä on muita perusteluja sille, miksi olen sitä mieltä, että ainakin maahanmuuttoasioista voitaisiin puhua ja kirjoittaa myös suomeksi, jos vain osaa kieltä. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö saisi kirjoittaa englanniksi tai vaikkapa japaniksi.

1. Moni osaa englantia, mutta lukee ongelmista ja jopa ikävistä asioista mielellään suomeksi. Ethän menee naapurillesi kertomaan naapuruuden ongelmista (jos haluat parantaa asioita) vaikkapa kiinaksi, jos naapurisi on tanskalainen, joka osaa vain tanskaa ja suomea. Oletat, että naapurisi osaa englantia, mutta voi olla niin, että hän ei osaa tai osaa vain vähän

2. Kaikki Suomeen maahanmuuttaneet eivät tule englanninkielisistä maista. Moni osaa englantia jotenkuten ja toinen mokoma ei laisinkaan. Näyttää kuitenkin siltä, että olettamus on se, että tulija kuin tulija osaa englantia! Tulijat kuitenkin saavat suomen tai/ja ruotsinkielen opetusta. Moni heistä haluaa lukea itseään koskevista asioista suomeksi tai/ja ruotsiksi.

3. Suomen ja ruotsin kielen käyttämisest sen verran, että kirjoittaminen on yksi tapa sisäistää kieltä ja samalla kulttuuria. Kannustan jokaista maahanmuuttanutta, joka on nähnyt vaivaa suomen tai/ja ruotsinkielen opiskelussa käyttämään niitä kieliä. Jos aiot tai olet jäänyt Suomeen asumaan pysyvästi, älä luovu halusta oppia ja puhua suomea tai/ja ruotsia. Jos naapureiden kanssa on muuten vaikea puhua, aina voi kirjoittaa pari sanaa. Kun kirjoittaa, ehtii miettiä mitä sanoo.

Muistan kerran, kun puhuin kaverille suomea ja hän kysyi "miksi puhut minulle suomea? Vastauksena kysyin häneltä, miksi puhut minulle espanjaa? -Haluan harjoitella, oli hänen vastauksensa. Niin minäkin haluan käyttää oppimaani kieltä, sanoin. Pääsimme siihen iloiseen kompromissiin, että hän puhuu espanjaa ja minä suomea.

Toinen hyvä asetelma on kun eri äidinkieltä puhuvat puolisot käyttävät omaansa. Silloin toki voi käydä niin, että vaikkapa kiinaa puhuva puoliso ei kodin ulkopuolella saa harjoitella suomeaan ja näin kieli kehittyy hitaasti tai ei laisinkaan. Yhteiskunnan ja ihmisen kannalta on suotavaa puhua suomea maahanmuuttaneille. Hiiden opistossa on nyt käynnissä projekti, jossa suomalainen opettaa maahanmuuttajalle suomea tai ruotsia ja maahanmuuttaja opettaa suomalaiselle äidinkielensä. Minusta se on hyvä idea!

Muuten voitaisiin siirtyä järjestelemään, jossa tulijoille voitaisiin järjestää vain englannin kielen tai kiinan kielikursseja. Kiinan kielen asema vahvistuu koko ajan maailmalla, kuten myös espanjan.

Rakastan kieliä ja tärkeintä on ilmaistaa itseään, ja se tapahtuu parhaiten sillä kielellä, joka on jokaisella vahvin. Jos haluat parantaa asioita ja kirjoitat aiheista, jotka koskevat muita ihmisiä, kannattaisi tehdä se sillä kielellä, millä nämä ihmiset sen ymmärtävät. Toki voi senkin tehdä ihan millä tahansa kielellä, mutta silloin ei voi olettaa, että kaikki ymmärtävät ja ihan kaiken.

Toiveiden suhteen tärkeää on, kenelle ja millä tavalla ne esittää. Esitän toiveeni siis joulupukille, että maahanmuuttoasioista myös maahanmuuttajat kirjoittaisivat nykyistä enemmän kotimaisilla kielillä ja maahan pysyvästi muuttaneille puhuttaisiin nykyistä enemmän suomea tai/ja ruotsia.

 

Kirjoitus löytyy myös täältä:

http://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/2013/12/17/joulupukille-t...

Hyvää joulun odotusta kakille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

"Muuten voitaisiin siirtyä järjestelemään, jossa tulijoille voitaisiin järjestää vain englannin kielen tai kiinan kielikursseja. Kiinan kielen asema vahvistuu koko ajan maailmalla, kuten myös espanjan."

Ehdottomasti tärkeintä olisi oppia se ruotsi ensiksi, koska se kuuluu suomenruotsalaisten perusoikeuksiin että kaikki muut opiskelevat ruotsinkielen.

Sitä paitsi ruotsinkielen opiskelu toimii hyvänä porttina kaikkien muiden kielten opiskeluun.

Pentti Järvi

Sarkasmivaroitus, Ana. Tuo Jotu on kiero kuin korkkiruuvi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Sitä paitsi ruotsinkielen opiskelu toimii hyvänä porttina kaikkien muiden kielten opiskeluun."

Näinhän se voi olla! Tietenkin uskon, että espanja saattaisi olla parempi portti kaikkien kielten opiskeluun!

Pentti Järvi

Jotu voi olla vähän oikeassakin; heti tuli mieleen pari sanaa, jotka ainakin kirjoitetaan samalla tavoin:

hora
sol

Van Freddy

Suurin maahanmuuttajaryhmä ovat venäjänkieliset ja venäjää puhun suomen kielen ohessa nykyään päivittäin,
englanti kerran kuukaudessa, hollantia luen lähes päivittäin mutta harvoin tulee puhuttua, saksaa ehkä kolmen kuukauden välein ja ranskaa ehkä kerran vuodessa.

Kaikki edellä mainitut kielet suomea lukuun ottamatta toimivat porttina ruotsin kieleen.

Pentti Järvi

Niin, englannninkielisistä maista ei taida kovin montaa maahantulijaa olla, ei ainakaan sellaisia, jotka muuttaisivat tänne ihan tykkänänsä.

btw. satuin kuulemaan pääministerin puhuvan (paperista lukien) englantia ja kipeää teki korviin. Ruotsinkielentaitonsa on tunnetusti lähes olematonta. Ja tällainen herra sitten patistaa koko Suomen lapsia ja vähän vanhempiakin opiskelemaan ruotsia...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset