Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Myös oppivelvollisuutensa suorittanut ansaitsee ikimuistoisen juhlan

Eilen olin Rajamäen Villentien esikoulun päättäjäisjuhlassa. Juhlassa pienokaiset lauloivat, soittivat rumpuja, marakasseja, triangeleja ja jopa putkia. Toiset esittivät ritaria. Juhla huipentui todistusten jakoon ja suvivirteen.

Tulevien ekaluokkalaisten juhlassa oli runsaasti vanhempia mukana. Liioittelematta voidaan sanoa, että se oli koko perheen juhla. Juhlan loputtua niin pienille kuin opettajillekin tuli suru puseroon. Joskus hyvästä luopuminen tekee kipeää. Edessä on kuitenkin koko peruskoulun verran kasvamista ja lisääkin.

Tänään olin Rajamäen ylä-asteen kevätjuhlassa. Se sujui perinteisen tapaan. Rehtori piti puheen sekä jakoi stipendejä ansioituneille oppilaille ja heitä oli aika monta. Stipendi kannustaa oppilaita jatkamaan ponnistelujaan ja parantamaan suoritusta. Moni paikallinen järjestö on kunnostautunut jakamaan stipendejä. Kiitoksia heille! Arvosanan parantaminen edellisestä vuodesta on ehkä tärkeämpi kuin se kymppi. Onnea siis kaikille jollain tavalla menestyneille!

Yhdeksäsluokkalaiset saivat ruusunsa. He suorittivat tänään oppivelvollisuutensa. Mielestäni tämä seikka ansaitsee enemmän huomiota kuin tänä päivänä sille annetaan. Olisi tärkeää, että oppivelvollisuutensa suorittaneille järjestettäisiin kaikkialla ikimuistoinen juhla. He ansaitsevat sen. Pohjois-Nurmijärven yhdeksäsluokkalaisten vanhempia oli tänään paikalla erittäin vähän. Miksi näin?

Yksi meidän teineistämme oli ilmoittanut, ettei vanhempien kannata tulla kevätjuhlaan, koska muut vanhemmat eivät tule sinne. Sanoimme hänelle, että meistä tärkeintä on osallistua lastemme tärkeään hetkeen eikä se, tulevatko muut vanhemmat kevätjuhlaan vai eivät.

Muistan viime vuodesta, että kuudesluokkalaisten vanhemmat osallistuivat runsain joukoin kevätjuhliin. Näin ainakin Röykän alakoulussa. Mielestäni lastemme kouluvuoden päättämisen pitäisi olla vanhemmille huomionarvoinen juttu. Huomioivatko vanhemmat yläkoululaisen lapsensa tärkeää päivää toisella tavalla kuin laulamalla suvivirren lapsensa kevätjuhlassa? Ehkä näin on.

Hyvää ansaittua kesälomaa kaikille koululaisille ja opettajille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

Ana Maria, ei kannata välittää ilkeistä kommenteista, jätä kokonaan vastaamatta, jos kommentti ei ole asiallinen.
Siuntiossa oli vanhempia paikalla runsaasti, kaikki vanhemmille tarkoitetut penkit olivat jälleen täynnä ja noin 50 henkeä vielä seisoskeli penkkirivin takana. Siuntion Aleksis Kiven koulu on onnistunut luomaan iloiset juhlat ja lasten iloisuus tarttuu aikuisiin.
Onnea kaikille koulunsa päättäneille!

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

En tiedä missä Muuan asustelee, mutta täälläpäin ysien päätösjuhlat ovat merkittävä tapahtuma, jossa kaikki päästötodistuksen saavat kukitetaan ja kätellään juhlissa ja vanhempien lisäksi paikalla on usein myös isovanhemmpia.
Joten asia ei ihan taida olla niinkuin esität?

Käyttäjän amgs kuva

Kristian, päätin poistaa ne ilkeämieliset kommentit. Mielestäni ne ovat valovuosien päästä siitä suomalaisten ajattelutavasta, johon minulla on ollut kunnia tutustua. Olet oikeassa, niihin ei kannata vastata. Poistetut kommentit eivät liity mitenkään aiheeseen, josta nyt kirjoitan.
Kristianin kommentti numero 2 liittyy poistettuun viestiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tarvitsemme tosiaankin pieniä ja suuria yhteisiä juhlia. Lapset ja nuoret ovat ansainneet, että heidät huomataan ja heitä arvostetaan. Entisessä DDR:ssä päivää, jona lapsi aloitti koulutien, juhlistettiin mm. antamalla hänelle suuri tötterö täynnä pähkinöitä ym. Espanjalaiset ihmettelevät, miksi Suomessa on niin vähän yhteisiä juhlapäiviä. Mistä se johtuu, ja miten sitä voisi muuttaa?

Tomreal (nimimerkki)

"Myös oppivelvollisuutensa suorittanut ansaitsee ikimuistoisen juhlan"

Ja sellaisia he saavatkin tänä päivänä. Tosin ei koulun järjestäminä vaan ihan omatoimisesti ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset