Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mihin tarvitaan kansalaisten etnistä tilastointia (profilointia)?

Jos olisin vähävarainen oikeudenmukainen kansalainen ja lukisin Uuden Suomen blogeja, olisin erittäin surullinen siitä, että harvat kansanedustajat, jotka vaivautuvat kirjoittamaan julkisuuteen, keskittyisivät sivuseikkoihin ja populistisiin aiheisiin, joilla saa lukijoita, mutta jotka hyvin vähän ovat tekemisissä vähävaraisten ongelmien oikeudenmukaisten ratkaisujen kanssa. Näin on vaikka huligaanien poliittinen suuntautuminen ja etninen profilointi.

Miten seuraava tämän kansanedustajan vaatimus auttaa ikäihmisiä ja myös lapsia?!!! "Tätä voidaan pitää liian kapeana tilastointimenetelmänä, sillä maahanmuuttajataustaisen väestön faktuaalisen koon määrittely edellyttäisi, että myös Suomessa syntyneet ja oleskelevat kantaväestöön kuulumattomat henkilöt sekä heidän jälkikasvunsa laskettaisiin eri etniseen väestönosaan kuuluvaksi. Tilastoja etnisistä ryhmistä ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä nykyisillä rekisteritiedoilla ja haastattelututkimuksilla."

Mihin tämä yksi kansanedustaja ja hänen Sisu -järjestönsä tarvitsevat vaikkapa ikäihmisten, äitien ja lasten etnistä profilointia ?

Sama kansanedustaja kirjoittaa: "Etnisten ryhmien tunnistaminen antaa mahdollisuuden ottaa paremmin huomioon eri ryhmiin liittyvät asiat yhteiskunnallisessa päätöksenteossa."

Ilmeisesti kansanedustaja jatkossa aikoo järjestää kuntapalvelut etnisen taustan mukaisesti!!! Immosen ja sisulaisten ajatuksenjuoksun tuntien se menisi niin, että esimerkiksi terveydenhoito menisi ensisijaisesti Suomessa syntyneille suomalaisten jälkeläisille.

Miten se suomalaisuus sitten tullaan määrittelemään? Kuten Jussi Jalonen toteaa Immosen blogin kommenttiketjussa, ehkä pitäisi turvautua geenitutkimuksiin. Kenties olemme sittenkin kaikki sukulaisia.

Ehkä veroakin tullaan maksamaan etnisen ryhmän mukaisesti. Voi käydä niin, että lapsistamme tulee veronmaksajia ilman oikeuksia kuntapalveluihin. Maksamme me kaikki kunnallisveromme.

Lasken kuitenkin kansalaisten ja muiden kansanedustajien oikeudenmukaisuuden varaan ja siihen, ettei Suomessa ole monta sisulaista. Ymmärrän täysin, jos nyt monille tulee ne hihamerkit mieleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Ei tilastointia mihinkään varsinaisesti tarvita. Jo nykytiedoilla saadaan tarvittaessa esiin maahanmuuttajatausta, jota tässä keskustelussa on pidetty jonkinlaisena etnisyyden tilastoinnin tuomana hyötynä.

Itse kannatan ajatusta lähinnä siksi, että minusta olisi hauskaa tietää, ketä Suomessa asuu.

"Miten seuraava tämän kansanedustajan vaatimus auttaa ikäihmisiä ja myös lapsia?!!!"

No ei yhtään mitenkään. En silti ymmärrä, miksei juuri kansanedustaja voisi heittää tällaista ajatusta ilmaan ja aloittaa keskustelua. Onko kansanedustajilla jokin velvollisuus pohtia pelkkiä sosiaali- ja terveysasioita päivät pitkät? He vastaavat tekemisistään äänestäjilleen ja se riittää.

Jos pitää persuja populisteina niin ei kannata langeta itse samaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin kun olis edes ajatus, mutta tämä kansanedustajan valopää on mennyt tekemään kirjallisen kysymyksen asiasta eduskuntaan.

Jos mut vaikkapa profiloitaisiin isovanhemman mukaisesti suomenruotsalaiseksi se menis ihan täysin päin pylleröä sillä olen itse täysin suomalainen, ainakin omasta mielestäni, enhän edes puhu ruotsia.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Koko hommassa ei olisikaan mitään järkeä, ellei etnisyyttä saisi itse määritellä. Sinä olisit siis suomalainen. Aivan kuten rekisteröidyn äidinkielen, etnisyytensä myös voisi halutessaan myöhemmin muuttaa.

Käyttäjän amgs kuva

"Onko kansanedustajilla jokin velvollisuus pohtia pelkkiä sosiaali- ja terveysasioita päivät pitkät? " Ehkä tekisi hyvä kansanedustajillekin välillä miettiä muuta kuin vain yhtä asiaa. Tässä tapauksessa kansanedustajan ajatukset pyörivät samoiden aiheiden ympärillä: maahanmuuton peikot. Kannatan siis ajatuksiasi!

Seppo Hildén

Kyllä minusta tällainen etninen tilastointi on ihan järkevää, olemmehan byroktaattinen maa joka rakastaa kaikenlaisia tilastoja: PISA-tilastoja jopa odotetaan ja ennakoidaan julkisuudessakin vuosia jo ennen niiden virallista julkaisua.

Minä jopa laajentaisin tilastoinnin koskemaan Suomessa esiintyvien murteiden tarkkaan paikkatilastointiin. Ettei vaan Turun murretta puhuvia pääse liikaa muuttamaan tänne pääkaupunkiseudulle.

Matias Härkönen

Oliko ongelma persut ja sisulaisuus vai itse ehdotus?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Voisitko kertoa mikä hyöty siitä olisi? Meillä on väestörekisteri missä kaikkien tiedot jo ovat, miksi lisätä jotain byrokratiaa tässä taloudellisessa vaiheessa jossa sitä pitäisi nimenomaan vähentää.

Matias Härkönen

Olet lukenut tuon Immosen ketjun, joten en viitsi kaikkea toistaa. Siellä niitä hyötyjä ja haittojakin on käyty läpi.

Tilastoinilla voidaan myös saavuttaa kustannusetuja. Jos tiedetään, että jokin ongelma vaivaa vain yhtä etnistä ryhmää, taloudelliset resurssit sen ongelman suhteen voidaan kohdistaa sinne. Tehdään sitä jo nytkin esim. romaniväestön, saamelaisten ja vaikka suomenruotsalaisten suhteen. Eikä aina tarvitse kyse olla ongelmista. Suomenruotsalaisten kohdalla esim. kunta muuttuu kaksikieliseksi jos yli 5%(jos muistan oikein) on ruotsinkielisiä. Tuskin meillä nyt somalinkielisii kuntia tulee, mutta jotain vastaavaa palvelua ehkä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Somaleista on jo tilastot olemassa. Sitä varten ei tarvita "etnistä tilastointia".

Käyttäjän amgs kuva

Ehdotuksen esittäjän aiemmät kirjoitukset vaikuttavat tässä kirjoituksessa esitettyyn tulkintaan. Jos tuo ehdotus on niin hyvä, on varsin erikoista, etteivät muut kansanedustajat ole aiemmin esittäneet.

Muuten voidaan pohtia myös, että miksi yksi kansanedustaja vie puolelta huomion, silloin kun puolueen puheenjohtaja pitää eduskunnassa erittäin hyvä puhe. Kuuntelin Soinia tänään ja monissa kohdissa mietin, että juuri näin pitää sanoa ja hyvä, että joku sanoo!

Ja miksi samasta puolueesta tulee tuollaisia ehdotuksia?

Matias Härkönen

Ei pitäisi antaa esittäjän aiempien kantojen antaa vaikuttaa itse ehdotukseen, vaikkakin ymmärrän että tässä se helposti saattaa tulla mieleen. Itse ehdotuksessa on mielestäni kuitenkin paljonkin hyvää. Nuo "kauhukuvat" joita maalailet on ihan turhia. Vaikka tuollainen ryhmittely tulisi, niin kyllä suomessa sen verran täyspäisii ollaan, että ei nyt ihan kaikkeen ryhdytä.

Samuli Mikkola

Tietysti se vaikuttaa miltä taholta asia esitetään. Emme me elä missään tyhjiössä. Tietysti terve järki pitää muistaa eikä aivan kaikkea pidä tulkita viiteryhmän kautta, mutta silloin kun viiteryhmä tiedetään syvästi muukalaisvastaisuudessa marinoiduksi ei se tällaisten ehdotusten kohdalla voi olla vaikuttamatta. Jos nyt esimerkiksi Stalin sattuisi soittamaan minulle haudan takaa ja kertoisi tekevänsä huvikseen selvitystä moneenko karjavaunuun Viron porvariston saisi mahtumaan niin kyllä epäilykset heräisivät, vaikka hän kuinka vakuuttaisi että siitä on vain hyötyä meille kaikille ja erityisesti Viron porvaristolle itselleen.

Pentti Järvi

Seuraa sinä Ana vain niitä Chilen vaaleja ja pysy erossa Suomen asioista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mitäs jos Pentti Järvi siirtyisi kirjoittamaan blogeja sen sijaan että käy joka toisen kirjoittajan henkilöön ja yrittää rajoittaa sanomisen vapautta samalla kun on kiireinen kommenttisuositusten laskemisessa ja niiden kommentoinnissa?

Olisi paljon mukavampaa jos saisimme kommentoida Pentti Järven hienosti kirjoitettuja ja fiksuja blogeja.

Pentti Järvi

Ulkomaalaisena esim. Espanjassa en menisi heidän sisäisiin asioihinsa.
Chilen vaalit ovat mielenkiintoiset, tai tulevat olemaan. Ana voisi kirjoittaa niistä jotain.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #13

Ana on tietääkseni Suomen kansalainen ollut jo monta vuosikymmentä ja hänellä on täysi oikeus puuttua Suomen asioihin.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #15

Älä viitsi nyt Pentti väheksyä itseäsi. Kyllähän sinä kehtaat ihan mitä vain!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pidä kuule Järvi turpasi kiinni, ja pysy erossa tässä maassa asuvien nuorempien ihmisten asioista. Meinaan kun itse olet päättänyt luuhata työikäiset vuotesi veropakolaisena jossain helvetin Espanjassa.

Käyttäjän amgs kuva

Pentille vain, että meitä on moni, jotka emme ole Suomessa käymässä. Poliittiset päätökset koskevat meitä kaikkia. Ihminen ei ole kokonaisvaltainen yhteiskunnan jäsen, jos hän saa vain puhua myönteisistä asioista tai vain siitä, mitä eri mieltä olevat haluavat kuulla. Emme ole missään totalitaarisessa valtiossa. Muissa maissa on Suomessa syntyneitä päättäjiä ja kunnioitan heitä kovasti, koska haluavat vaikuttaa siihen yhteiskuntaan missä he asuvat.

Halauksia Tarulle ja Petralle!

Ja tässä muita mielipiteitä myös muilta ihmisiltä, joita asia koskee ja joita Immosen ehdotus huolestuttaa: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013121117823782_u...

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Minun lapseni sitten varmaan olisivat siinä rekisterissä maahanmuuttajia. Molemmat syntyneet ja kasvaneet Suomessa. Älytöntä.

Luulen, että tämä idea liittyy nyt kuumana käyvään keskusteluun siitä, pitäisikö toimeentulotukeen turvautuvat maahanmuuttajat karkoittaa Suomesta. Eli asialla on sama porukka, joka ei jaksa vaivata päätään sillä, miten saataisiin kaikkien oloja täällä parannettua, vaan haluavat vain potkia lisää joitain tiettyjä ryhmiä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Ensin on tärkeää ymmärtää, että kansalaisuudella ja ihmisen henkisellä kodilla ei ole suoraa yhteyttä. Esimerkiksi etniseksi vietnamilaiseksi/venäläiseksi/somalialaiseksi/amerikkalaiseksi/intialaiseksi tunnustautuva Suomen kansalainen lasketaan kaikissa papereissa suomalaiseksi, vaikka ei itseään sellaiseksi mieltäisikään. Näin ollen kansalaisuus ei anna todellista kuvaa siitä, millaisia ihmisiä maassamme asuu. Minusta tämä tieto olisi mielenkiintoista jo ihan kantaväestönkin osalta, sillä monet kantaväestön edustajat täälläkin irtisanoutuvat suomalaisesta identiteetistä täydellisesti. Olisiko jopa se mahdollista, ettei enemmistö enää tunnusta etnistä suomalaista identiteettiään? Se olisi esimerkiksi siinä mielessä tärkeää tietää, että päättäjät tietäisivät, millaista kulttuuria maassamme harjoitetaan. Monethan valittavatkin siitä, että päättäjät ovat irrallaan arkitodellisuudesta.

Pentti Järvi

Jussi Jaloselle info. P. Espanjassa 30 vee, ei Espanjan kansalainen, ei toimeentulotukea. P:n ikä: 65 vee. :)

Samuli Mikkola

Äänioikeuden on katsottu liittyvän siihen, että minne maksaa veroja. Esimerkiksi Amerikan Yhdysvallat syntyivät kun he eivät saaneet äänestää, vaikka maksoivat veroja Britanniaan. Sinä olet maksanut veroja Espanjaan, esim. Ana Maria Suomeen. Kummalla olikaan nyt suurempi oikeus ääneen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

USA:n parhaimpiin kuuluvan yliopiston sivuilta löytyi tämä. UCLA = University of California at Los Angeles.
Kyse on kasvatustieteellisen tiedekunnan Lab School'in sivuista. Voisi tietysti sanoa sitä suomalaisttain yliopiston "normaalikouluksi", jossa koulitaan ja jossa askultoituvat mm. tulevat opettajat. Ilman tietoa ei tutkimus toimi eikä kehittämistyö voi pohjautua tutkitulle tiedolle, vaan mutu-tuntumalle (musta tuntuu) tai rahi-menetelmälle (ravistetaan hihasta).
http://www.labschool.ucla.edu/about/

Selviääköhän tästä lukijalle mitään uusia näkökulmia mahdollisia pelkoja ja ennakkoluuloja hälventämään? Kyse ei ole mistään "rotutohtotoinnista", "rasisimista" tai "gulagiin/leirille" valikoinnin työkalusta.
Pointti on siinä, mitä hyödyllistä tietoa se voisi tutkimuksen kautta antaa, jotta esim. koulua voidaan kehittää.

P.S. En kokemukseni perusteella pidä Yhdysvaltoja esim. jonkinlaisena Persu-valtiona eli näitä on sovellettu siellä jo vuosikymmeniä ennen suomalaisten käymää keskustelua.
Jos käytte esim. Portlandissa (Oregon) voitte raitovaunussa havaita kuulutukset sekä englanniksi että espanjaksi - käytännön syistä; siellä asuu paljon "hispanic-latinoja". Jospa mekin otettaisiin iisisti? ;-)

Merja Heikka

Yhdysvalloissa on kyllä kaupungeittainkin tieto siitä kuinka paljon eri etnisen ryhmän jäsentä kussakin on. Jopa esimerkiksi suomalaistaustaiset ovat eritelty.

En oikein tiedä, mikä haittaakaan tästä olisi. Monia tilastotietoja käytetään yhteiskunnallisen ohjauksen välineinä.

pelätäänkö sitten rikostilastojen etnisöintä, vai mistä on kysymys tässä vastustuksessa.

Voi tosiaan olla, että se voisi lisätäkin sitä rasismia. Toisaalta ihmiset tietävätnämä seikat jo muutenkin, ilman niitä tilastojakin. Ja voihan olla, että luulo voi joissain tapauksissa ollakin väärä, ja näin ollen tilastointi hälventäisi näitä epäilyksiin perustuvia olettamuksia.

Eri kulttuureilla on erilaiset heikkoutensa ja vahvuutensa. Varmaan näitä tietoja voitaisiin kohdistaa heikkouksien minimointiin ja vahvuuksien esille tuomiseenkin.

Eikö erilaisuus olekaan rikkaus, jos ei sitä kehdata tunnustaa edes?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Merja Heikka, onko sinulla tapana katsoa paljon amerikkalaisia rikossarjoja?

Merja Heikka

Minulle ei ole ollut 10 vuoteen edes tv:tä.

Miksi petraa häiritsee minun tekemiseni tai olemiseni. Itse kirjoitin mielipiteenki ko. aiheesta.

Mielestäni ei ole kysymys rasismista, jos etniset taustat sevitetään. Ja tuon seikan, että USA:ssakin mainitaan etniset taustat eri paikkakuntien yhteydessä, eikö sen jokainen tiedä?

Minulla oli isoäiti Michiganista, ja siksi tiedän jopa tuon suomalaistaustaisen lukumäärien erittelyn.

Ehkä siksi minua kiinnostaa Yhdysvallat jonkin verran, taustani vuoksi. Miksi suomalaisia aina ärsyttää se, jos puhuu Yhdysvalloista? Rikossarjoja en tosiaan katso. Oliko se Petran mielestä älykäs kysymys, asiaan liittyvä? No, jos oli, niin sitten se oli.

Vaan miksi ei voisi keskustella asiallisella tyylillä, Petra-hyvä?

Kyllä eri maista voi mielestäni ottaa malliesimerkkejäkin. Ei Suomessa ole kaikki paremmin kuin muualla.

PS Jos snä Petra katsot niitä rikossarjoja, koska sinulla tuli ilmeisesti tuosta etnisyydestä rikolliset mieleen, niin kerro ihmeessä. Eikö niissä yleensä ole mustiakin poliiseja sankareina. Sen olen muistelevinani joskus 70-luvulta, kun niitä joskus näin tv:ssä. Matlock oli kyllä ihan hyvä sarja, sitä mie kattelin. Hän oli amerikanameikkalainen, valkoihoinen vanha mies. Jos se kiinnostaa Petraa. Siinä mielessä hieman epäilyttävä lempisarja minulle, eikö?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #31

Kyse on lähinnä siitä, että minkä vuoksi etsiä mallia Yhdysvalloista, joka on mahdollisimman kaukana kaikin tavoin omasta yhteiskunnastamme? Selitys löytyi siis sukulaisistasi, ei telkkarista.

Merja Heikka Vastaus kommenttiin #32

Minä en ymmärrä henkilökohtaisuuksiin menevää hyökkäystäsi. Siinä ei ole mielestäni mitään järkeä.

Kauniita unia. Olen minä niin pahoillani jos mielesi pahoitin tällä Yhdysvallat-viittauksellani. Ajattelinpahan vain, että kun joillakin on tapana aina hakea sitä natsi-Saksaa joka väliin. Minusta ei ole syytä olla hysteerinen. Miksi edes olisi niin coolia olla suomensuomalainen. miksi kaikki ulkomaalaistaistaiset ihmiset haluavat olla niin suomalaisia, vaikka ovat muuttaneet tänne jostain muusta maasta ja kulttuurista. Vai haluavatko he edes? Mielestäni ei ole syytä muuntua joksikin muuksi mitä on, vaikka onkin hyvä sopeutua. Sopeutuminen ei ole identiteetin vaihtamista väkivalloin. Identiteetti voi muuntua sukupolvien kuluessa. Kumminkin on kaunista muistaa juurensa.

PS Tulipa vielä mieleeni semmonen juttu, että onko ne natsit sitten varmasti kaikki kanootissa, vaikka kaikki persut olisikin siihen lastattu? Joskus minusta ainakin vaikuttaa, ettei ongelma ei ole sillä ratkaistu. Siis tämä ennakkoluulojen ongelma.

Käyttäjän amgs kuva

Petra, taitaa olla niin, että pieni osa kansalaisista tunnustaa toisten yhteiskunnan jäsenten velvollisuuksia, mutta ei niiden oikeuksia. Minusta tärkeä on vaikuttaa siihen yhteiskuntaan, jossa ihminen asuu eikä silloin kansalaisuudella, etnisella taustalla tai/ja identiteetilla ole merkitystä. Jos olemme tasa-arvoisia, mihin jaottelua tarvitaan? Tämä kommentti on myös maahan tulijoille, jotka sopeutuvat siihen, että heitä luokitellaan ja he itse edistävät jaottelua käpertmällä "omiin koloihin". Yhteiskunnassa tarvitaan ihan jokaisen ponnisteluja!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset