Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Etelästä pohjoiseen

  • Etelästä pohjoiseen

Itsenäisyyspäivänä heräsimme uutiseen, että iäkäs merkkihenkilö poistui Etelä-Afrikassa. Monista syistä tuo vanhus nimeltään Nelson Mandela ei kuole, vaan elää ikuisesti myös tulevaisuudessa.

Mandela eli eläkkeensä arvokkaasti ja hän kuoli arvokkaasti kotona perheensä ja ystäviensä ympäröimänä. Monissa maissa, joissa vanhuksia hoidetaan kotona koska eläkettä ei ole, kuolema tulee kotiin noutamaan.

Olen ihaillut suomalaisten yhteiskunnan antamaa mahdollisuutta ikääntyneille kansalaisille elää lapsista riippumatonta, itsenäistä elämää. Kaikki eivät valitettavasti terveyssyistä pysty olemaan yksin kotona. Toisin kuin muualla, Suomessa yhteiskunta on pitänyt huolta, että vähävaraisempikin tulee hoidetuksi, mutta kuinka kauan? Tiedätte, että puhun nykyhallituksen ehdotuksesta hoitopaikkojen vähentämisestä, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että vanhusten hoito yksityistetään. Jatkossa rahalla pääsee hoitoon milloin vain, mutta jos rahaa ei ole, ikääntynyt on riippuvainen lääkärin arviosta ja vallasta.

Hallituksen ehdotus ei välttämättä merkitsee taantumusta. Se vain, että kuka valvoo vanhusten hoidon päätöksiä tekevää tahoa? Kuka valvoo ikääntyneiden yhdenvertaista kohtelua jatkossakin?

Tänä itsenäisyyspäivänä voisi antaa vain yhden vaatimaton neuvon: varaudu vanhuuspäiviin ajoissa, jos et halua riippua läheisistäsi. Paksu lompakko tule olemaan turvasi.

Paksua lompakkoa tarvitaan jatkossa myös harrastusten suhteen. Moni eläkeläinen käy kansalais- ja työväenopistojen kursseissa. Harrastaminen on oiva tapa ehkäistä sairauksia ja terveysmenoja. Nyt hallitus ehdottaa noiden opistojen määrärahojen vähentämistä ja se merkitsee mm. kurssien hintojen korottamista. Itse opetan kansalaisopistoissa, ja siksi minun ei pitäisi sanoa mitään, mutta ei voi sulkea silmiään sille, että yksi ryhmä, joka on nähnyt vaivaa yhteiskunnan eteen, joutuu yhä maksamaan kovan hinnan.

Suurin osa eläkeläisistä ei ole sotaveteraaneja, mutta hyvinvointiyhteiskunnan veteraaneja kyllä. Itse kiitän heitä ahkeruudesta,

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Mandelan perintö saisi elää oikeudenmukaisuudessa idästä länteen ja etelästä pohjoiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset