Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ortegan ei pitäisi koskea Nicaraguan perustuslakiin

On sellaisia päiviä ja sellaisia hetkiä, jotka muuttavat käsitystäsi tiettyyn asiaan. Aina silloin tällöin seuraan uutisia Nicaraguasta. Yleensä espanjankielisistä lähteistä. Tähän asti olen sanonut, että Daniel Ortega on rosvo, mutta köyhille se antaa, toisin kuin maan edelliset rosvot.

Tänään hetkeni koitti, kun ymmärrykseni Ortegan hallinnon toimia kohtaan päättyi seinään.

Nicaraguassa muutetaan nyt maan perustuslakia. Näin tekevät Ortegan puoluetoverit ja neuvottelut käydään maan elinkeinojohtajien edustajien kanssa.

 

Mitä muutoksia Nicaraguan perustuslaissa aiotaan tehdä, joita ei mielestäni voida missään nimessä hyväksyä?

- Hallintoasioissa maan presidentillä tulee olemaan lainsäädäntövaltaa!

- Artikla 147 muutetaan niin, että sieltä poistuu esto kolmannen kauden presidenttiehdokkuudelle ja myös jatkuvan ehdokkuuden kielto poistuu.

- Jos perustuslain muutokset hyväksytään, presidentti saa nimetä sotilaita valtion tehtäviin.

On myös muita arveluttavia ehdotuksia. Näillä näkymin Ortega yrittää pysyä vallan kahvassa niin kauan kuin haluaa.

Ortegan lämpimät suhteet elikeinoedustajien kanssa ovat erinomainen esimerkki siitä, että Ortega on ennen kaikkea bisnesmies, joka on hyvin kiinnostunut omien bisnestensä kehittämisestä. Tulee väistämättä mieleen Nicaraguan entiset diktaattorit, siis ne Somozan suvun edustajat jotka tekivät Nicaraguasta heidän yrityksensä.

Nicaraguan poliittisen ja ennen kaikkea demokraattisen kriisin laajuuden voi ymmärtää, kun lukee vaikkapa tämän päivän espanjalaisen lehden El Paísin kirjoituksen, jonka mukaan maan oppositio on heikko ja näyttää siltä, että varteenotettavin oppositioääni olisi katolisen kirkon piispat!

Nyt Nicaragua tarvitsee vahvan opposition ja täältä käsin apua, vaikka henkistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miten tuo ylimalkaan liittyy Suomeen? Tehkää mitä lystäätte.

Käyttäjän amgs kuva

Kirjoitus on asiasta kiinnostuneille. Olen ymmärtänyt, että palsta on avoin kaikille poliittisille asioille Suomesta ja maailmasta.

Pekka Iiskonmaki

Toki niin, mutta Etelä-Amerikassa ei hommat toimi oli vallassa kuka tahansa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Melkoinen tietämys sinulla on Tulimaasta Yhdysvaltojen rajoihin. Latinalainen Amerikka on tällä hetkellä yksi maailman kehittyvistä talousalueista ja siksi esimerkiksi EU aikoo muuttaa kehitysyhteistyöstrategiansa alueen suhteen. Katso, mitkä ovat vaikkapa Brasilian ja Costa Rican talousluvut! Poliittisesti alue on kehittynyt kohti demokratiaa. Nicaragualle tämä on ehdottomasti takaisku.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

Brassit puhuvat portugalia ja niiden talous on tolkuissan kiitos neilikkavallankumouksen siirtolaisille.

Costa Rica on pieni poikkeus. Kaikki muu on skeidaa. Argentina oli joskus jopa rikas, mutta ei enään. Ei kommunismi ole koskaan voittanut kuin hautausmailla tilaa itselleen.

Venezuelalla olisi todella suuret mahdollisuudet, mutta kansa on niin idiootteja. USA kampittaa menennen tullen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #8

Alempana oli kommenttisi, mutta nyt on poistettu toiston takia. Pyydän samalla, että et leimaisi kansoja idiootiksi. Joudun poistamaan kommenttisi, jos et poista tuota. Tässä tämä taulukko (BKT henkilöä kohti)vuodesta 2011. Tilanne on tuosta päivästä muuttunut myönteisempään suuntaan. Katso Argentiinan lukuja!!!

PIB (PPA) Per cápita

País

PIB (PPA) 20112

PIB (PPA) 20112
Argentina 17,700 18,200
Bolivia 4,800 5,099
Brasil 11,600 11,875
Chile 17,400 18,400
Colombia 10,100 10,700
Costa Rica 11,500 12,600
Ecuador 8,300 8,800
El Salvador 7,600 7,700
Guatemala 5,000 5,200
Haití 1,200 1,300
Honduras 4,300 4,600
México 15,100 15,300
Nicaragua 3,200 3,300
Panamá 13,600 15,300
Paraguay 5,500 6,100
Perú 10,000 10,700
República Dominicana 9,300 9,600
Uruguay 15,400 15,800
Venezuela 12,400 13,200

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #12

Nicaraguan perusongelma demokratian näkökulmasta on aivan sama kuin muissakin Amerikan valtioissa: Yleinen, yhtäläinen asevelvollisuus on kansanvaltaisen oikeusvaltion ainoa perusta ja tae. Mantereen ainoa demokratia, Kanada, ei sekään täytä oikeusjärjestelmänsä takia oikeusvaltion kriteerejä.

"Jokaisen tulee ymmärtää, että poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta." (Mao). Niin sen nyt vain valitettavasti on.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ainakin kehitysavun antamisen jatkamista tulisi harkita. Asia oli jokin aika sitten esillä, mutta lorutulos taisi olla jatkamisen puolesta. Nyt voisi harkita uudestaan, vaikka aikanaan Ortega olikin meidän johtavien demareidemme lemppari vallankumouksellinen. Nyt hän alkaa muistuttaa Somozaa.

Käyttäjän amgs kuva

Jos oikein muistan Heidi Hautala lopetti kehitysyhteistyön jo pari vuotta sitten. Itse vastustin silloin monista syistä. Kansalaisjärjestöt, jatkavat onneksi. Oppositio on siellä ihan jakautunut pieniin ryhmiin ja siksi heikko.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Valta lienee pilannut Ortegan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ulkoministeriön mukaan kehitysyhteistyö Nicaraguan kanssa ei ole päättynyt, mutta toki supistunut ja kohdistettu muutamaan elinkeinoelämän sektoriin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Suomi on vuosikymmenien aikana mättänyt aika monta avustusmiljoonaa, ellei -miljardia Nicaraguaan ja se on ollut maana vasemmiston erityinen lempilapsi Suomessakin.

Kyllä kaikki kansainväliset aiheet ovat hyviä jos ne vain perustellaan näkemyksillä ja mielipiteillä eikä vain lainailla jotain kansainvälistä uutisvälinettä.

Itse olen sitä mieltä, että Ortegan presidenttiehdokkuus olisi pitänyt kieltää 2006 jo sillä perusteella, että maata 11 vuotta johtaneella tuskin olisi mitään uutta annettavaa - puhumattakaan selvittämättömistä pedofilia- ja hyväksikäyttösyytöksistä, joita koskaan ei edes puitu tuomioistuimissa.

Käyttäjän amgs kuva

Ortegan ensimmäisen kauden ja toisen kauden välillä oli 10 vuotta, jossa oli presidenttejä muista puolueista. Vuonna 2006 itse olin sillä kannalla, että katsotaan mitä tuosta tulee. Kannatus oli suuri. Lakia toki rikottiin. Muuten Aki Pulli puhuu asiaa.

Pekka Iiskonmaki

Nyt Ana Maria uhkaa minua sensuuribannilla. Olet ihan aito peninsulars. Ensin tapoitte alkuperäiskansat ja nyt rahan ruikutus jatkuu esim. Suomesta.

Käyttäjän amgs kuva

Pekka, kirjoituksen aiheeseen kiitos!

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Ihan asian sivusta, mutta minua kyllä huvittaa aina kun suomalaiset käyvät kommentoimaan muiden maiden pitkään hallinneista presidenteistä ja arvostelevat demokratian puutetta, mikäli presidenttiä ei koko ajan olla vaihtamassa.

Minulla alkaa silloin aina jostain kumman syystä jumittaa yksi sana päässä. Se sana on Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...

Pekka Iiskonmaki

''Minulla alkaa silloin aina jostain kumman syystä jumittaa yksi sana päässä. Se sana on Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...''

Kuka sinulle on kertonut Suomen olevan demokratia?

Käyttäjän amgs kuva

Tiina, Kekkonen ei kuitenkaan syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ortega ottaa mallia Suomesta. Perustuslakia muutetaan kulloisenkin tarpeen, hallinnon mukaan.
Toinen juttu sitten on, voidaanko enää puhua perustuslaista.

Pekka Iiskonmaki

Johan plogistin viha kiehui minua kohtaan. Ortega tai joku muu,
niin Etelä-Amerikka ei pääse eroon peninsularteistaan ja orjuutus jatkuu hamaan tulevaisuuteen. He ovat jumalia vieraalla maalla.

Eräs ystäväni totesi. Ensin tuli munkki. Sitten tuli sotaväki ja nälkä. Ennen kansan tappoi ratsuväki, nykyisin panssarit. Demokratia ei tule koskaan tälle mantereelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset